Нзок отряза парите на болници длъжницистраница1/11
Дата19.07.2018
Размер0.64 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
05.05.2017
Национални вестнициНЗОК отряза парите на болници длъжници


Целта била да се стимулира събираемостта към НАП

Труд  стр. 25  

НЗОК е преустановила превода на средства към болниците в страната, които имат задължения към НАП и Агенция "Митници", съобщиха от Българския лекарски съюз. От два месеца плащанията към въпросните лечебни заведения са забранени с цел повишаване събираемостта към двете агенции. Рестрикцията е съобразена с влязло в сила решение 593 на Министерския съвет от 20 юли 2016, но силно притеснява съсловието. БЛС предлага решението на Министерския съвет в този му вид да не се прилага за НЗОК, така както от неговото изпълнение са изключени Народното събрание и съдебната власт.

В становище, изпратено до премиера, Министерския съвет, Министерството на здравеопазването и всички останали институции, имащи отношение към проблема, от БЛС посочват, че са обезпокоени, а мярката е недопустима.

В становището се посочва, че спирането на средствата води до невъзможност болниците да извършват основната си дейност, тъй като се финансират основно от НЗОК. В откритото си писмо БЛС припомнят, че средствата в бюджета на НЗОК са целеви, внасяни от българските граждани за здравно осигуряване, и възнагражденията за работни заплати, осигуровки, консумативи, медикаменти и всички други спомагателни дейности на болниците са пряко свързани с плащанията по договора с НЗОК. БЛС изразява своето притеснение, че неплащането на дължимите за изработени медицински дейности суми от НЗОК към лечебните заведения може да доведе до временно или постоянно прекратяване на дейността им и да постави под заплаха конституционното право на българските граждани на достъп до медицинска помощ.Проф. Мутафчийски сяда на шефското място във ВМА


Досегашният управител проф. Николай Петров сдаде поста, след като бе избран за здравен министър

Труд  стр. 3  

Полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски поема управлението на Военномедицинската академия, след като досегашният управител на болницата ген. - майор, чл. - кор. проф. Николай Петров бе избран за министър на здравеопазването в новия кабинет на Бойко Борисов. На церемонията по сдаване и приемане на поста присъства зам.-министърът на отбраната от служебното правителство Стефан Петров.

"Позволете ми да изкажа най-искрени благодарности от името на ръководството на Министерството на отбраната за всеотдайния ви труд и неуморните ви усилия, благодарение на които ВМА показа много добри резултати. Разбира се, те са факт и благодарение на добре изградения екип." С тези думи зам.-министър Петров изказа своята признателност към досегашния началник на болницата проф. Петров.

"За мен беше чест да работя във ВМА. За мен ВМА остава моята майка, моят роден дом и в бъдеще", заяви от своя страна и проф. Петров. Той благодари на членовете на своя екип, като им пожела да надминат постигнатите до момента резултати.

"Приемам със смесени чувства високата чест и отговорност. Извървяхме много труден път, но резултатите са видими. Благодаря на ген. Петров - вие показахте какъв човек трябва да бъде началникът на ВМА. За мен това е безценно", заяви проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., и обеща, че ще продължи традициите.

Той има специалности по обща хирургия и военна хирургия, както и редица специализации в чужбина.Бойко Борисов: Няма радост в управлението


Премиерът се зарече "всячески" да пази етническия мир

Труд  стр. 4,5  

Поставиха ме в тази ситуация - или да управлявам с "Обединени патриоти", или да сдавам властта. Няма радост в управлението, нито тщеславие, но трябва да се управлява. Това обяви в кулоарите на парламента премиерът Бойко Борисов, след като за трети път пое властта. Той призова да се надмогне политическият егоизъм, обеща сигурност и доверие в държавата и институциите.

"По волята на българския народ ГЕРБ и "Обединени патриоти" поемаме отговорността за управлението на страната през следващите четири години, в исторически за света и Европа момент - политическа несигурност, икономически проблеми, религиозни противоречия, нестабилност в региона", обяви Борисов, преди да положи клетва пред НС.

Борисов бе избран отново за премиер със 133 гласа. От 233-ма депутати, присъстващи в залата, 100 гласуваха "против". Съставът на новия Министерски съвет получи одобрението на 133 народни представители, а 101 бяха "против". Избирането на Борисов за премиер и новото правителство очаквано не получиха подкрепа от БСП и ДПС.

Социалистите заявиха, че България ще бъде управлявана от правителство на подмяната. Обявиха, че в предизборната програма на ГЕРБ има 53 обещания, от които е спазено само едно наполовина - че ще има вицепремиер, отговарящ за демографската криза.

ДПС прогнозираха, че новото правителство едва ли ще постигне успех, тъй като формулата за съставяне на мнозинството била старата - ГЕРБ за пореден път избрали коалиция, в която се стигнало до "лицемерен национализъм".

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки подчерта, че дава толеранс на Борисов, но гласува против кабинета.

На церемонията в НС присъстваха президентът Румен Радев, кметът на София Йорданка Фандъкова, дипломати и представители на вероизповеданията.

"Надявам се да има приемственост, особено в областта на председателството на Съвета на ЕС, сигурността, външната политика." Това заяви президентът Румен Радев. Той подчерта, че пълният мандат на правителството зависи от управленската му програма, от изпълнението на политиките и от приоритетите. "Като че ли има стремеж на всяка цена да бъдат изкарани 4 години. За мен това е важно, то гарантира стабилност, но най-важният критерий е свършената работа", категоричен бе държавният глава. В кулоарите на парламента новоизбраният премиер се обърна към левицата: "Истински се извинявам на БСП, че ги победих. Това, което нямат право да казват, е, че се борим само за власт. Аз им дадох цялата власт на тепсия, като си подадох оставката, да направят служебно правителство, досега щяха да са управлявали 5 месеца. Единственото, което ме интересува, е очакванията на хората."

Борисов се обърна и към ДПС, които нападнаха новото правителство заради националистите. "ДПС също, ако си сложат ръка на сърцето, ще признаят, че през всичките години на мое управление към смесените райони или към българските мюсюлмани е имало не само добро отношение, не само съм им помагал много, а привилегировано дори отношение. Какво ли не сме правили там - пътища, обредни домове, чешми...", изреди Борисов.

"По-важен от управлението е етническият мир и аз ще го пазя всячески", зарече се министър-председателят.

При сдаването на властта на "Дондуков" 1 служебният премиер Огнян Герджиков поздрави Борисов с избора му за министър-председател за трети път. Той определи това като голям успех.

Проф. Герджиков отбеляза, че служебното правителство е провело честни и прозрачни избори.

"Ако не бяха честни, нямаше да сме ние", отговори Борисов. Той коментира и твърдението на БСП, че правителството му идва на власт, за да я консумира.

"Последните, които могат да бъдат упреквани, че искат да управляват за власт - това сме аз и колегите", подчерта Борисов. Той посочи, че се надява след сдаването на кабинетите министрите да продължат да бъдат в контакт. "Ние не сме реваншистки настроени хора", изтъкна той и изрази надежда сдаването на властта да стане плавно, мъдро, така както демокрацията го изисква.

"Ще положим всички усилия, старание, мъдрост, да стане по-добре в България и да избегнем хаоса", заяви министър-председателят. Той подчерта, че ако имало по-добри от тях, сега те щели да са в парламента или да са ги победили.

Бог да ни пази, да върви с нас и ние след него, завърши изявлението си при третото влизане в премиерския кабинет на "Дондуков" 1 Борисов.

КОЙ С КАКВО ЗАПОЧВА

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ, МФ: Запазваме данъците непроменени

Запазваме данъците непроменени, няма да се допускат допълнителни данъчни облекчения, ще се стремим към балансиран бюджет и ще продължим съвместните усилия с БНБ за по-нататъшна интеграция във финансовите структури в ЕС - еврозоната и банковия съюз.

ИВАЙЛО МОСКОВСКИ, МТИТС: Ускоряваме работата

Основната ни задача е да ускорим работата по изпълнението на приоритетите в управленската програма. Имах възможност да се убедя в професионализма на експертите в министерството.

НИКОЛАЙ НАНКОВ, МРРБ: Доизграждаме "Хемус" и "Струма"'

Наш основен приоритет ще е да продължим програмата за саниране, водната реформа, кадастъра, строителния контрол и устройството на територията. Сред основните ни цели са доизграждането автомагистралите "Хемус" и "Струма", както и въвеждането на тол таксата.

НИКОЛИНА АНГЕЛКОВА, МТ: Намаляваме административната тежест за бизнеса

Една от основните ни цели ще бъде намаляването на административната тежест за бизнеса. По този начин ще привлечем инвестиции. Заложените дългосрочни цели са свързани с промяната на Закона за туризма и Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА, МЕ: Либерализация на електроенергийния пазар

Финализирането на процеса по пълна либерализация на електроенергийния пазар и пазара на природен газ е една от най-важните задачи в сектора. Следващият сериозен приоритет е предстоящото решение на ЕК по антимонополното дело срещу БЕХ, "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз".

РУМЕН ПОРОЖАНОВ, МЗХГ: Юридическа и финансова стабилност

В средносрочна перспектива искаме да се преборим с теми, отлагани от години, като "Напоителни системи" и с други второстепенни разпоредители, които трябва да се стабилизират юридически и финансово.

КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ, МОН: Двойно увеличение на учителските заплати

В управленската програма на правителството е заложен ангажимент за двойно увеличение на заплатите на учителите в четиригодишен период. Този ангажимент ще бъде изпълнен. Там, където е по-непривлекателно да се преподава, учителите да получават повече средства.

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ, МЗ: Ще постигнем резултата

Тук съм в качеството си на експерт. Ще дам всичко от себе си за реализацията на политическата програма на правителството, което ме е упълномощило за това. Тоест аз ще се движа стриктно по управленската програма и моите усилия ще бъдат насочени за постигане на резултати в тази посока.  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница