О п р е д е л е н и е №15 в името на народа днес, 28 август 2015 год., Пловдивският военен съд в гр. Пловдив сградата на съда, в закрито съдебно заседание



Дата04.10.2017
Размер41.62 Kb.
#31599





О П Р Е Д Е Л Е Н И Е
№ 15
В ИМЕТО НА НАРОДА
Днес, 28 август 2015 год., Пловдивският военен съд в гр. Пловдив - сградата на съда, в закрито съдебно заседание в състав:
ВОЕНЕН СЪДИЯ: полк. РУМЕН ГЕОРГИЕВ КАТРЕВ
при секретар Виолета Василева Драгиева разгледа докладваното от военния съдия ЧНД № 225/2015 г. на Пловдивския военен съд по повод прилагане на обезпечителна мярка, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 72, ал. 1 от НПК.

Постъпило е искане от Военно-окръжна прокуратура - Пловдив, с което на основание чл. 72, ал. 1 от НПК се иска от съда да вземе мярка за обезпечение на отнемане на вещ в полза на Държавата. Към искането е приложено досъдебно производство № 74-Рп/2014 г. по описа на ВОП - Пловдив.

Искането на прокурора се основава на това, че спрямо лицето *** П.Й.Ц. е повдигнато обвинение за извършено от него престъпление по чл. 195 ал. 1 т. 4, алт. 1, вр. с чл. 194, ал. 1 НК, за това, че на 02.10.2014 г., около 22:00 часа *** П.Й.Ц., от военно формирование *** – Пловдив, в с. ***, обл. Пловдив, чрез използване на моторно превозно средство - лек автомобил марка „***” с рег. ***, негова собственост отнел чужди движими вещи – 4 /четири/ броя автомобилни гуми, както следва:

- 1 /един/ брой автомобилна гума марка „***”, с размер 195/65/15 с № 0245626, тип S+М, на стойност 64 /шестдесет и четири/ лева;

- 1 /един/ брой автомобилна гума марка „***”, с размер 195/65/15 с № 0245626, тип S+М, на стойност 60 /шестдесет/ лева;

- 1 /един/ брой автомобилна гума марка „***”, с размер 195/65/15 с № 0245626, тип S+М, на стойност 60 /шестдесет / лева;

- 1 /един/ брой автомобилна гума марка „Инфинити”, с размер 195/60/15 с № L 4000067-S S+М, на стойност 55.00 /петдесет и пет/ лева,

или всичко на обща стойност 239 /двеста тридесет и девет/ лева от владението на ц.л. С. А. Д-, от дома й на ул. „*** в с. ***, обл. Пловдив, без нейно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои.

Предвид гореизложеното военният прокурор прави искане на основание чл. 72, ал. 1 от НПК да бъде взета мярка за обезпечаване – запор на вещ в полза на държавата, а именно на лек автомобил ***-320, с рег. ***, с рама № *** и номер на двигател ***, собственост на обвиняемия по ДП № 74-Рп/2014 г. по описа на Военно-окръжна прокуратура – Пловдив – *** П.Й.Ц., ЕГН – ********** от военно формирование *** – Пловдив.

За да се произнесе, съдът съобрази следното:

Пловдивският военен съд е компетентен да разгледа така депозираното искане. Същият се явява съответния първоинстанционен съд, по смисъла на чл. 36, ал. 1 НПК. Съдът, след като се запозна с представените по делото доказателства и при извършване на цялостна преценка, счита, че депозираното искане от страна на прокурора се явява допустимо.

Досъдебно производство № 74-Рп/2014 г. е образувано на 03.10.2014 г. с първото действие по разследване – оглед на местопроизшествие. На 20.08.2015 г. на *** Ц. е било повдигнато обвинение по чл. 195 ал. 1 т. 4, алт. 1, вр. с чл. 194, ал. 1 НК. Обвиняемият е дал обяснения като се е признал за виновен, но оспорил деянието да е извършено с личния му автомобил и да е спирал колата пред къщата на С. Д..

Видно от материалите по досъдебното производство за това престъпление обвиняемият *** Ц. е използвал моторно превозно средство - личния си автомобил, който му е послужил за извършването на престъплението кражба. Престъплението по чл. 195, ал. 1, т. 4, алт. 1 от НК е умишлено. Автомобилът е лична собственост на обвиняемия. Съгласно писмо УРИ 103000-24211 от 05.08.2015 г. на Началник сектор „Пътна полиция” Пловдив лек автомобил ***-320, с рег. ***, рама № ***, номер на двигател *** е регистриран в сектор „Пътна полиция” – Пловдив, като собственост на П.Й.Ц..

При евентуално постановяване на осъдителна присъда спрямо обвиняемия, съгласно разпоредбата на чл. 53, ал. 1, б. „а“ НК, лекият автомобил, собственост на *** Ц., ще следва да се отнеме в полза на държавата. Решаващият съд по същество ще следва да преценя дали отнемането следва да бъде изцяло или отчасти. При невземането на обезпечителна мярка може да се затрудни в значителна степен изпълнението на посочената разпоредба на НК. Отделно от това обвиняемият би могъл, преди приключването на наказателното производство спрямо него, да се разпореди с автомобила си и да извърши прехвърлителна сделка, с която ще се обезмисли произнасянето по чл. 53, ал. 1, б. „а“ от НК. От събраните в хода на досъдебното производство доказателства може да бъде направен извод, че обвинението е обосновано в достатъчна степен. От събрани по делото доказателства, може да се направи обоснованото предположение, че спрямо обвиняемия ще бъде реализирана наказателна отговорност.

Предвид гореизложеното съдът намира, че в случая е налице обезпечителна нужда. При недопускане на обезпечението би се затруднило изпълнението на предвиденото в Наказателния кодекс на Република България отнемане на вещ в полза на държавата. Исканата обезпечителна мярка – запор на посочения лек автомобил, собственост на обвиняемия *** Ц., би осигурила възможността на държавата да реализира правомощието си по реда на чл. 53, ал. 1, б. „а“ от НК. Обезпечителната мярка почива на разпоредбата на чл. 397, ал. 1, т. 2 ГПК. Ето защо искането на Военно-окръжна прокуратура -Пловдив е основателно и следва да бъде уважено, като се допусне обезпечение на отнемане в полза на държавата на вещ, принадлежаща на обвиняемия и послужила за извършване на умишлено престъпление, чрез налагане на запор върху лекия автомобил собственост на обвиняемия. Следва да се наложи запор върху целия автомобил, тъй като, както вече бе посочено при постановяването на присъдата, ще се преценя изцяло или от части ще се отнема автомобила.

Предвид гореизложеното и на основание чл. 72, ал. 1 от НПК, вр. чл. 391, ал. 1, вр. чл. 397, ал. 1, т. 2 от ГПК съдът
О П Р Е Д Е Л И:
ВЗЕМА МЯРКА ЗА ОБЕЗПЕЧАВАНЕ на отнемане в полза на Държавата на вещ, принадлежаща на обвиняемия *** П.Й.Ц., ЕГН **********, от военно формирование *** – Пловдив, послужила за извършване на умишлено престъпление, по постъпилото искане от Военно-окръжна прокуратура - Пловдив по ДП № 74-Рп/2014 г. по описа на ВОП - Пловдив, ЧРЕЗ НАЛАГАНЕ НА ЗАПОР върху лек автомобил марка ***-320, с рег. ***, рама *** и номер на двигател ***.

ДА СЕ ИЗДАДЕ обезпечителна заповед, която да се връчи на Военно-окръжна прокуратура – Пловдив.



Определението може да се обжалва и протестира пред Военно-апелативен съд – София, в едноседмичен срок за Военно-окръжна прокуратура – Пловдив, считано от връчването, а за обвиняемия *** П.Й.Ц. от деня, на връчване на съобщението за наложената обезпечителна мярка от съдебния изпълнител.

ВОЕНЕН СЪДИЯ:
Каталог: img -> File -> prisadi
prisadi -> Заседание доказателства по делото съдът приема за установено следното
prisadi -> Мотиви по Присъда №16 от 16. 11. 2015 г по нохд №22 / 2015 г по описа на Военен съд Пловдив
prisadi -> Мотиви по Присъда №13 от 18 март 2014 г по нохд №47/2014 г по описа на Военен съд Пловдив
prisadi -> Г., към 20. 00 часа, на стадиона в с., общ., обл., непосредствено след края на футболната среща от „**“ между отборите на с., общ и с., общ., Б. Д. Б., като съизвършител с ц л. Л. Л. Б., Ударил с юмрук в гърдите М. Г. Г
prisadi -> Заседание доказателства по делото, съдът приема за установено следното
prisadi -> Мотиви по нохд №232/16г по описа на военен съд Пловдив
prisadi -> Мотиви по нохд №228/2015г по описа на Военен съд Пловдив


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница