О т ч е т е н д о к л а д Драги приятели, уважаеми гости, През отчетния период настоятелството и неговите служители изпълняваха приетата от Общото събрание програмаДата16.10.2018
Размер59.07 Kb.


О т ч е т е н д о к л а д

Драги приятели, уважаеми гости,

През отчетния период настоятелството и неговите служители изпълняваха приетата от Общото събрание програма за развитие на читалището  за периода 2014-2015 г. Времето бе свързано със занижените икономически показатели на страната, което се отрази на търсенето на средства от дарители. Независимо от това обстоятелство ние осъществихме набелязаните задачи и покрихме необходимите разходи. Разбира се, без подкрепата на Министерство на културата и Столична община, без съдействието на наши сродни организации, други структури и доброволци нямаше да бъдем в състояние да постигнем начертаното.

За брайловата библиотека
Създаването на брайлови книги и предоставянето им на читателите от нашата централна и филиални библиотеки винаги са били на преден план в нашата работа. През годината са обслужвани приблизително 170 читатели от цялата страна. В това число включваме всички от столицата, провинцията и двете училища за деца с нарушено зрение. Както в целия свят, така и у нас продължава тенденцията за намаляване ползването на брайловото писмо. Причината е в съвременните технологии. Много по-лесно е да се слуша текст от компютър или диск. Ние съзнаваме необходимостта от приложението на този незаменим мост към образованието и културата. Брайловото писмо е гарант за истинска грамотност. Предприехме една кампания за набиране на читатели. Обърнахме се към родителите на децата, които бяха обслужвани по европейски проект, към ресурсните центрове на образованието и към центровете за социална интеграция и рехабилитация на хора с нарушено зрение. Надяваме се, макар и малко, нашите читатели да се увеличат. Ние отпечатахме нови 31 заглавия, поправихме 90 брайлови тома и обслужвахме редовно със собствената кола читателите от София и чрез пощата – тези от провинцията. Предвид скъпия процес на отпечатване и намаляващия брой на читателите настоятелството реши да завиши критерия на подбор. То формира комисия, която да определя отпечатването на брайловите заглавия. Отнасяме се с признателност към всички библиотекари, които обслужват членовете ни.

За съжаление, българската държава в момента не разполага с целеви средства , за да предоставя безвъзмездно на слепи студенти и специалисти тактилни дисплеи. Това съвременно техническо средство ще допринесе за успеха на тяхното образование и професионална реализация. Очакваме производството на това техническо средство да се увеличи и пазарните цени да намаляват постепенно.За електронната книга

Тя е нашия втори приоритет. Началото й поставихме през 1994 г. Още тогава проявихме далновидност и се ориентирахме към нейното бъдеще. Едва от няколко години издателствата и книжарниците започнаха да я предлагат. Ще си позволим едно повторение. Читалището първо е започнало да обслужва в България читателите си с брайловата, говорещата и електронната книга. Още повече нараства стойността на нашата заслуга, като си представим, че в консорциума „Дейзи” бяха изхарчени стотици милиони долари, на фона на безкрайно многото виртуални книги днес в целия свят. Умният, талантливият сляп, който знае чужди езици винаги ще има достъп до тях. Нещо повече – световният съюз на слепите в Маракеш сключи договор с „Випо” /международна организация за интелектуална собственост за електронен достъп на слепите хора до издаваните книги. През годината бяха изтеглени от мрежата, сканирани и закупени 1200 заглавия на електронни книги. Заслуга за това имат и студентите, които участваха в програма за студентска практика - Стефан Цвятков , Руми Рафет, Александър Велков и Румен Василев. Принос имат и нашите колеги, които работят в читалището. Освен регистрираните, още стотици читатели от цялата страна ползват нашата електронна книга. Няма да сбъркаме, ако посочим, че те надвишават 1000 души. Сред тях има и слепи от чужбина. Ние благодарим на „Ентусиаст”, „Жанет 45” и на университетското издателство, които ни предоставиха безплатно свои заглавия.Културномасова дейност
За нас е приоритет създаването и разпространението на брайловата и електронна книга. Същността ни е да бъдем единствено издателство за слепи хора на тези формати. Като читалище сме призвани да насърчаваме личното творчество, любителското изкуство, контактите с именити личности от обществения и културен живот на страната. Наша неотменима задача е да издаваме на брайлов шрифт поезия и белетристика на хората без зрение. Заедно с асоциацията на невиждащите есперантисти издаваме тримесечното списание „Есперантска искра”. За слепите есперантисти отпечатахме и подарихме учебник по есперанто по Загребския метод и стихосбирка на нашия бивш председател Тодор Шошев. Подкрепихме състав „Люлин” да участва във фестивал на читалището в Кремиковци. Спечелихме малък проект по културната програма на Столична община за проява на нашите самодейци в гр. Кавала, Гърция. Покриват се само пътните разходи.

Ние си сътрудничим с програма „Хр. Ботев” на националното радио. Благодарим на журналистката Цвета Николова, която е организатор на конкурса „Зрящи сърца.” Ежегодно радиото награждава авторите. В журито участва и члена на настоятелството Георги Чернев. Ние си сътрудничим и с други културни институции като Столична библиотека, Националната библиотека „Свети свети Кирил и Методи”, радио „Алма матер”. През отчетния период имахме срещи с академик Андрей Пантев, писателите Калин Терзийски, Христо Стоянов, Теодора Димова, поетът Димитър Милов и актьора Звезделин Минков. Бяхме посетени и от редакцията на вестник „Стършел” – г-дата Михаил Вешим - гл. редактор и Георги Кацаров. Ще споменем, че тези срещи са записани и излъчени от радио „Луи Брайл-ФМ” онлайн.

Ние съществуваме благодарение на субсидията, дарения и проекти. За съжаление, не бяха приети нашите проекти пред института „Отворено общество”, насочен към нашата дейност, пред АХУ /за фестивал на любителското изкуство. Поради несъответствие с приоритетите на програма за модерно изкуство не бе разгледан от Министерство на културата предложения от нас проект за обяснения към кадрите във филми. Ние не сме съгласни с хората, които са дали тази оценка. Те нямат понятие от този модернизъм и необходимост за достъп на слепите хора до филми. АХУ одобри през 2015 г. проекта ни за обзавеждане на едно работно място. Подаден е и проект пред фонд „Социална закрила” за ремонт в читалището и на тавански помещения. Там ще монтираме стелажи за брайлови книги. По проект на Министерството на труда и социалната политика като подизпълнител за издаване на брайлов шрифт на международната конвенция за правата на хората с увреждания получихме сумата около 2000 лв. С голяма радост и признателност приехме дарението на служителите на „Актавис”, които бяха организирали приготвяне на хляб и баници и ни преведоха сумата в размер на 1472 лв. Благодарим и на г-жа Миглена Дончева за нейното дарение в размер на 600 лв.

За ръководството и членовете
Ще напомним съставите на двете ръководства. В настоятелството са: Георги Чернев, Георги Гергов, Иван Янев, Йордан Младенов, Керанка Милушева, Росица Милчева, Савка Кацарска, Спас Карафезов и Яна Йорданова. Председател на проверителната комисия е г-н Петър Войнов и членове Михаил Илиев и Недялка Кацарова. За отчетния период Настоятелството е имало 6 заседания, от които едно по скайп и телефон. На тях винаги са присъствали представители от проверителната комисия. На заседанията са обсъждани дейността, финансовото състояние, участието по проекти, както и други въпроси, свързани с приетите от Общото събрание основни начала. Решенията са одобрявани с консенсус. Ние благодарим на членовете на ръководствата за тяхната активност. За изтеклата година са отчели членския си внос 284 души.

Ние ще повторим още един път, че субсидията на Столична община за нашата работа не покрива трудовите възнаграждения, както и възнагражденията на работещите специалисти по граждански договор. Принудени сме да търсим средства за всички консумативи от електроенергията, телефона, отоплението до брайловия картон. За нашата дейност разходите ежегодно нарастват, докато заплатите на всички работещи изостанаха. Читалището изпълнява функции на издателство. Това изисква увеличаване на усилията ни, за да отговорим на обществения интерес и културни потребности. Ние постоянно сканираме книги за студенти, специалисти и по искане на филиалните ни библиотеки. В читалището работят 14 специалисти с висша квалификация. Десет от тях са с изгубено или намалено зрение. Признателни сме на агенцията за заетост, която осигури продължаването на договорите в бюрата по труда на нашите колежки Петя и Илияна. По програма те ще работят още две години при нас.

Имаме добро сътрудничество със столичната регионална организация на Съюза на слепите, с централното съюзно ръководство, с ръководството на асоциацията на сляпо-глухите, с невиждащите есперантисти, фондациите „Хоризонти”, „Петко Груев Стайнов", както и с много институции и организации. Признателни сме на нашата районна администрация, Столичната община и Столичната библиотека, които подпомагат нашата работа.

Скъпи приятели,

Нашето читалище има своето скромно място в националната ни култура . Позицията му на единствена институция в България му осигурява привилегията, както и задължението, това огнище на човешкия дух да не загасва. Настоятелството благодари на всички, които през изтеклия период ни помагаха и на всички, които милеят за това културно дело.


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница