Област пазарджикДата13.01.2018
Размер56.47 Kb.


ОБЛАСТ ПАЗАРДЖИК
Политическата обстановка в област Пазарджик не се различава от тази в страната. Продължава натиска от страна на представителите на ПП ГЕРБ.

Като цяло за областта можем да кажем, че приема на нови членове върви много по-трудно от предишни години. Все още младите хора, които ни поддържат предпочитат да не се афишират с членство в БСП поради страха да не загубят работата си, както за себе си така и за членовете на семействата си. Имаме възстановяване на членство от другари, които са били извън общините и след завръщането си се присъединяват към съответната ОПО. Голям натиск по места се оказва от управляващата партия ГЕРБ. Хората са обезверени. Като цяло можем да кажем, че с новоприетите членове числеността на организациите ни не се увеличава поради големия брой другари с които се разделяме – завършили своя жизнен път.Относно коалиционната политика – БСП трудно, да не кажем невъзможно може де разчита на подкрепа от друга политическа партия. Обикновено другите считат, че БСП трябва да им бъде донор с гласове в изборите. Липсата на граждански сдружения, синдикати и близки леви партии ни изправя винаги сами да се оправяме в предизборна ситуация. Като цяло липсват местни структури на партийте от Коалиция за България.

 • Батак – за коалиционна политика е още много рано.

 • Белово – коалиционната политика е много трудна на този етап. ОТ ДПС има само 1 човек, а с останалите не можем да правим коалиция. Търсят ни само когато искат нещо.

 • Брацигово подкрепата от ДПС с тримата съветници в местния парламент е доста често въпрос на покупко-продажба.

 • Велинград – нашите коалиционни партньори от Коалиция за България въобще ги няма на политическия хоризонт. На коалиционна политика в тази форма не може да се разчита.

 • Лесичово – партиите от Коалиция за България нямат действащи структури. Членовете им се активизират по време на предизборни кампании, поставяйки ни условия при съставяне на листите с кандидати за общински съветници, но това са структури, на които не може да се разчита за изборен успех. ОбС на БСП Лесичово реши кандидата за кмет на общината, кандидатите за кметове на налените места и кандидатите за общински съветници за предстоящия мандат да подпишат декларации за лоялност на общинско равнище.

 • Коалиционната политика в Пазарджик е в деликатно състояние. Провежда се от нереализирани кадри в БСП, които по-скоро пречат отколкото да съдействат за постигане на резултати.

 • Панагюрище на последните местни избори в рамките на Коалиция за България сме с Отечествения съюз, СОСЗ, съюза на ветераните, женско дружество „Райна княгиня и Отечествената партия на труда. Местната структура на тази партия беше с нас въпреки натиска упражняван от Кръстьо Петков. В листата ни за съветници има и безпартийни. В момента в общински съвет добре работим с представителите на Евророма. По някога, макар и рядко си партнираме с Атака, но на последък се забелязва силно дистанциране. Има положена основа за разговори със социалдемократите на Томов, но до сега те са наша опозиция, а пък по информация от техни местни представители вътрешнопартийният им живот е замрял.

 • Пещера – за коалиционна политика на този етап трудно можем да говорим. Ръководителите на национално ниво трябва да дадат информация за своите представители. Не ги знаем, така беше и на предишните избори – „Социален хуманизъм – има ли го? „Рома” – с нас ли е? и т.н. в общината вилнее „ГЕРБ” и „Атака”, „Синята коалиция им приглася”. В ОбС съветниците добре взаимодействат с ДПС, макар че те в някои случаи играят комерсиално.

 • Ракитово -

 • Септември – по инициатива на председателя са проведени разговори с членове на ръководството на ДПС като една партия с много силно влияние в района, основно сред ромското население. Проведени са разговори с представители на НДСВ и с председателя на Профсъюза на локомотивните машинисти към КНСБ за района.

 • Стрелча – партиите от Коалиция за България нямат местни структури и коалиционната политика е много трудна. Решението ни е да се явим на изборите с издигнат кандидат за кмет – партиен член.

В заключение по коалиционната политика на БСП за областта трябва да кажем, че търсенето на коалиционна формула трябва да е специфична за всяка община в зависимост от даденостите.

По въпроса за подбора на кадри – като цяло почти нищо не е направено. Докато беше нашето правителство не се направи нищо по този въпрос въпреки нашите искания, а сега се търсят кадри. Младите хора напускат селата и малките градове търсейки препитание в големите градове и чужбина. Младите хора в гр. Пазарджик не проявяват интерес към политиката която се води от БСП. Това се доказва от провежданите срещи от нашите общински съветници в селата и кварталите на града, където аудиторията е между 40-80 годишна възраст.Относно присъствието ни в местната власт и местните медии можем да обобщим следното:

Общ.Батак – имаме кмет на общината и 3 общински вестника. ГЕБР са със силни позиции. Потенциалният кандидат за кмет на ГЕРБ е все още неизвестен.

Общ.Белово – проблем с отразяването в местните медии няма. Евентуалният кандидат за кмет на ГЕРБ ще е Минко Минков – работи във финансовия отдел на общ.Пазарджик.

Общ.Брацигово –местния вестник „Априлци” излиза 2 пъти в месеца отразява събития от нивата на БСП. ГЕРБ – присъства настъпателно и стабилно в Общината. Чрез натиск върху съветниците от ДПС – цигани, доста често обръща гласуването в ОбС в своя полза, против интересите на общината. За тях важи принципа „Колкото по-зле, толкова по-добре”. Или „Добре, но не сега – по-късно”! Натиска върху кадрите на БСП е особено ожесточен. Безпринципните и безпричинни проверки от всякакъв вид държавни и финансови институции. Налична информация за евентуални кандидатури за Кмет на общината са: Арх.Денка Станкова Николова – Милтенова – с червено потекло – лесно поддаваща се на боядисване. Омъжена, разведена с двама големи сина, сега Председател на Общински съвет – Брацигово; Д-р Пламен Василев Траянов – общо-практикуващ лекар – „Джипи” в гр. Брацигово – червено потекло, бил е член на БСП, ВМРО, сега общински съветник от ГЕРБ; Ангел Иванов Пашкулев – частен бизнес в строителния бранш, парадира с близостта си с Тотьо Младенов.

Общ.Велинград – БСП присъства ежедневно в местните медии. Кандидат на ГЕРБ за предстоящите местни избори ще бъде Ангел Даскалов – народен представител.

Общ.Лесичово – местни медии няма. В Населените места отобщината няма структури на ГЕРБ, съществува само общинска структура. Имена за кандидат кметове все още не са известни.

Общ.Пазарджик – ОбС на БСП е в добър диалог с местните електронни и печатни медии в община Пазарджик. Редовно организира пресконференции по актуални теми и въпроси засягащи жителите на Община Пазарджик и преди всяко заседание на Общинския съвет. Общинските съветници от БСП - Пазарджик редовно информират всички компетентни органи за взети незаконосъобразни решения от Общинския съвет.

Общ.Панагюрище – общинската организация няма проблеми с отразяването в местните медии. За сега информация за евентуалният кандидат на ГЕРБ за кмет няма, но се предполага, че ще бъде народният представител Никола Белишки, тъй като нямат изявени личности в общината.

Общ.Пещера – поради конгломерата от жители – роми, турци, власи в общ.Пещера ще бъде трудно издигането на чисто партийна кандидатура Като потенциални кандидати за кмет на ГЕРБ се спрягат имената на сегашния кмет Стилиян Варсанов и Яков Джаров – бизнесмен.

Общ.Ракитово – участие в местната преса нямаме освен кмета. В общината се наблюдава лека активизация на ГЕРБ. Почти всички представители на бизнеса са в ГЕРБ. Натиск върху кадрите за сега не се оказва. За момента няма обсъждани кандидатури на ГЕРБ за предстоящите местни избори.

Общ.Септември – в общината няма общински медии. ГЕРБ няма особено влияние.

Общ.Стрелча – местният вестник отразява подадената от нас информация. По предварителна информация ГЕРБ няма да издига кандидат за кмет на общината. Имаме изграден инфармационен масив.

Към настоящият момент единствено община Стрелча са обявили своя кандидат – чисто партийна кандидатура – Васил Савов, който в момента е председател на ОбС Стрелча. В отаналите общини вървят събрания в ОПО за издигане на кандидатури. Листи за съветници към момента не са известни, тъй като не е приключил процеса на издигане на кандидатури. Листите ще бъдат подредени и утвърдени от Общинските конференции.

Общинските конференции в областта ще бъдат проведени през втората половина на м.май и м.юни. Дати не са определени.

До моменка конкретни организационни проблеми от общинските съвети не са посочени. При такива ще им бъде оказана помощ от областния съвет, а ако такава бъде поискана от НС ще търсим помощ и от там и от НПЦ.Към момента нито една партия не е посочила своя кандидат в областта. Всички изчакват. Само в Пазарджик е ясна кандидатурата на настоящият кмет – Тодор Попов, който обяви че ще се кандидатира като независим.База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница