Областна администрация силистра календар на културно-историческитестраница1/3
Дата09.12.2017
Размер457.16 Kb.
  1   2   3


ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ - СИЛИСТРА
КАЛЕНДАР

на културно-историческите

събития и прояви
в ОБЛАСТ СИЛИСТРА
за 2011 година


 • Областният календар на културно-историческите събития и прояви за 2011 година е изготвен въз основа на календарите за култура на общините от Област Силистра за 2011 г. Той обхваща най-значимите и характерни за общините на областта културни събития и прояви и местни празници.

 • В разделите на календара – “Културни събития с международно участие”, “Културни и исторически събития и прояви с национално значение”, “Културни прояви с регионално /областно/ значение”, “Културни прояви с местно /общинско/ значение” и “Родови срещи /събори/ на селищата от Област Силистра” – културните прояви са представени хронологически, т.е. последователно по месеци.

 • Точните наименования на местните християнски празници, по повод на които традиционно се провеждат родовите срещи /събори/ в селищата на областта, са взети от “Православен календар 2011 г.” – издание на Българската Патриаршия, както и от “Жития на светиите” /1993 г./ - издание с благословението на Негово светейшество Българския патриарх Максим и Светия Синод на Българската православна църква.

Обща редакция на календара: Румен Липков -

главен експерт в Областна администрация – Силистра
ЮБИЛЕИ и ГОДИШНИНИ през 2011 г.
В ОБЩИНА СИЛИСТРА:


 1. 70 години от основаването на Народно читалище „Иван Вазов-1941” в с. Срацимир.
 1. 45 години от основаването на Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий” в квартал „Юрий Гагарин”, гр. Силистра – 20 юни 1966 г.
 1. 45 години от създаването на Ансамбъл за народни песни и танци /АНПТ/ „Силистра” – 15 май 1966 г.
 1. 25 години от провеждането на Международния куклено-театрален фестивал за най-малките „Ян Бибиян” -1986 г.
 1. Двадесет години Танцов ансамбъл “Ритъм”.


В ОБЩИНА ТУТРАКАН:
1. 70 години от основаването на Народно читалище „Светлина 1941” в с. Преславци.
2. 30 години от основаването на група „Фолклорна искра” към Народно читалище „Христо Ботев 1942” в с. Белица.
3. 20 години от провеждането на първия празник „Дни на моето село” в село Търновци – 1991 г.
В ОБЩИНА СИТОВО:
1. 125 години от създаването на Основно училище „Георги С. Раковски” в село Ситово.

КУЛТУРНИ ПРОЯВИ С МЕЖДУНАРОДНО УЧАСТИЕ

Единадесети

международен куклено-театрален фестивал за най-малките

Осма

международна куклено-театрална лаборатория

ЯН БИБИЯН”


Тази театрална проява е единствена за България със своя регламент и предназначение – да представи спектакли за деца до десет годишна възраст. Лабораторията експериментира нови форми на творческо сътрудничество между театри от различни страни, а именно - освен фестивалните спектакли актьорите от отделните театри съвместно изработват куклите и театралния реквизит и създават общ съвместен спектакъл, който се представя на децата в последната театрална вечер.

Форматът на лабораторията включва шест модула.
Първият модул /”Фестивална програма”/ включва представленията на театрите, български и чуждестранни, предназначени за деца от 3 до 10 годишна възраст.

Вторият модул /”Лаборатория”/: в рамките на петте фестивални дни режисьори, сценографи, актьори и художници от всички участващи театри провеждат лабораторни занимания за изработка на театралния реквизит /кукли и т.н./ и съответната драматургия с цел създаване на съвместен куклено-театрален спектакъл, който тържествено се представя на публиката в последната театрална вечер.

През 2009 година лабораторията създаде спектакъла „Фолклорни искри от два континента”. През 2005, 2006, 2007 и 2008 година общите спектакли бяха съответно “Лошото пате” по Ханс Кристиан Андерсен, “Пепеляшка” по Шарл Перо, “Мечо Пух” по Алън Александър Милн и “Дивите лебеди” – отново по приказка на Андерсен.

Главен режисьор на общите спектакли през тези години е г-жа Теодора Гълъбова – дългогодишен режисьор на Куклен театър-Силистра, носителка на театралната награда “Аскеер” за кукленотеатрално изкуство и директор на учебния театър към НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”-София.

Третият модул включва кръгла маса под научното ръководство на НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. От българска страна с доклади и изказвания ще участват режисьори, актьори, детски педагози, художници и музиканти, както и преподаватели и студенти от театралната и музикалната академии. Този модул ще се осъществи също в последния ден на фестивала.

Четвъртият модул /”Огледало”/ включва дейностите по изработването на информационен бюлетин, отразяващ както показаните спектакли, така и всички по-важни събития, съпътстващи фестивала.

Петият модул /”Бисерчета”/ ще осъществи уоркшоп за изработване на импровизирани театрални кукли от децата на Силистра.

Шестият модул /”Приятели”/ е замислен като Клуб “Приятели на фестивала “Ян Бибиян””, чиито членове ще колекционират и експонират създадените най-вече в училищата и детските градини по повод на фестивала рисунки, стихове, песни и други продукти на детското творчество.

ЯН БИБИЯН е името на прочутото хлапе от едноименния фантастичен роман за деца на големия български писател Елин Пелин /1877-1949/. Той е написал много произведения за деца - сборници със стихотворения, поеми и приказки. Автор е на най-популярните български детски романи - "Ян Бибиян" (1933) и „Ян Бибиян на Луната" (1934). Романът е филмиран през 1985 г. от режисьора Васил Апостолов, като в ролята на Ян Бибиян е Микаел Дончев, а в ролята на дяволчето Фют – Маргарита Апостолова.


 • Организатори : Община Силистра –Дирекция „Хуманитарни дейности”-отдел “Култура”, Куклен театър Силистра, Министерство на културата.

 • Време за провеждане: 23-27 май 2011 г.

 • Място на провеждане: Куклен театър “Сава Доброплодни”.

 • Контакти: E-mail: culture@silistra.bg, www.silistra.bg

Златинка Станева - директор на Куклен театър тел. 822-101, 821-923;

Кера Георгиева – гл. експерт в дирекция “Хуманитарни дейности”, телефон / 086 / 816-273; GSM 0896 322 305

Георги Балушев– Директор на дирекция “Хуманитарни дейности”, телефон / 086 / 816-242; факс / 086 / 823-343;

Международен пленер по живопис „Магията на Тутракан”
През месец юни в гр.Тутракан ще си дадат среща художници от България и различни страни на Европа: Черна гора, Хърватска, Гърция, Румъния.

За десет дни работа художниците оставят чудесни творби, изобразяващи красотите на града. • Организатори: Общинска администрация, Светла Змеева – началник-отдел „Образование и духовни дейности”, тел.0866 / 60-620, факс 60-636, E-mail: svetla_zmeeva@abv.bg, E–mail: obs_tutrakan@b-trust.org;

А. Стоянов – художник, GSM : 0889518536.

 • Време за провеждане: средата на месец юни 2011 г.

 • Място за провеждане: брега на р. Дунав.XVІI-ти Международен детски танцов фестивал

Утрешният мир започва с днешното приятелство”


Това е първият по рода си в България фестивал за деца-танцьори на възраст от 5 до 14 години.

Проявата няма конкурсен характер и събира деца от всички континенти, които представят танцовите и фолклорни традиции на своите народи. Освен фестивалните концерти на основната сцена и на други открити сцени за децата се организират и много съпътстващи прояви, чрез които те се опознават и сприятеляват и на дело откриват смисъла на името на фестивала.

Провежда се ежегодно от 1994 г. и е едно от значимите културни събития в община Силистра, което всяка година се очаква с особен интерес и нетърпение.


 • Организатори: Община Силистра –Дирекция „Хуманитарни дейности”-отдел “Култура”

 • Време за провеждане: от 4 до 8 юли 2011 г.

 • Място на провеждане: Драматичен театър “Сава Доброплодни”, откритите сцени в други селища на общината и местата за провеждане на съпътстващите прояви.

 • Контакти: E-mail: kultura_ss@mail.bg , www.silistra.bg

Йордан Филипов- Гл. специалист в отдел „Култура”, телефон / 086 / 816-274;

Георги Балушев - Директор на дирекция “Хуманитарни дейности”,, телефон 086 / 816-242, факс 086 / 823-343,Четвърти

международен конкурс за детска и забавна песен

«Звезди над Дунав»
Конкурсът ще се проведе за четвърта поредна година. Над триста нови „звезди” изгряха в Силистра през досегашните три издания на конкурса. В него, освен от България, участваха деца и юноши индивидуални изпълнители и вокални формации от Русия, Украйна, Германия, Румъния, Нигерия, Косово и Молдова.

Наградите се присъждат в три възрастови групи - общо 20 награди, от които 5 специални - от международно жури, председателствано неизменно музиколога Тома Спространов. • Организатори: Община Силистра, Дирекция “Хуманитарни дейности” - отдел “Култура”, www.silistra.bg ;

 • Време за провеждане: от 13 до 16 юли 2011 г.

 • Място на провеждане: Драматичен и куклен театър “Сава Доброплодни”.

 • Лица за контакти:

Иван Неделчев – директор на конкурса, тел. 086 / 816-274, 0889-571-403, www.dunavstars.com, Е-mail: kultura_ss@mail.bg ,

Георги Балушев -Директор на дирекция “Хуманитарни дейности” , телефон 086 / 816-242, факс / 086 / 823-343,Международен фестивал на изкуствата “Речни ноти 2011”
В последната седмица на месец август през 2011 г. ще се проведе Десетия юбилеен фестивал на изкуствата „Речни ноти”, който е с конкурсен характер.

На брега на красивата река Дунав през изминалите години си дават среща деца от България, Румъния, Сърбия, Босна и Херцеговина, Косово, Израел, Русия, Украйна и Казахстан. Със своя неповторим талант, с хубостта и младостта на участниците и техните изпълнения, дните на конкурса се превръщат в истински празник за града.

Целите на конкурса са популяризиране на българската детска песен:


 • Основна задача на фестивала е обединяването на децата от България и чужбина в творчески съюз , запознаване с културата на България ;

 • Обогатяване и разнообразяване репертоара на танцовите формации.

Конкурсът „Речни ноти” е включен в програмата на МС за осъществяване на мерките за закрила на деца с изявени дарби. Индивидуалните попизпълнители в трета възрастова група получават шест парични стипендии във втора и трета възрастови групи.

Фестивалът се провежда на открита сцена на брега на река Дунав в рамките на три дни. Конкурсът изцяло се финансира от Община Тутракан. • Организатори: Община–Тутракан, Общински център за извънучилищни дейности /ОЦИД/.

 • Време за провеждане: последната седмица на месец август 2011 г.

 • Място на провеждане: открити сцени на брега на р. Дунав.

 • Лица за контакти:

Доротея Балоьвска – ръководител на ОЦИД, тел. 0866 / 60-399, 0897-749-135, E–mail: melodia_tn@abv.bg;

Община Тутракан, Е-mail: obs_tutrakan@b-trust.orgКУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКИ СЪБИТИЯ И ПРОЯВИ

С НАЦИОНАЛНО ЗНАЧЕНИЕ
Поход

По стъпките на четата на Таньо Стоянов – Войводата”


Четата на Таньо Войвода е организирана по план и идея на самия Христо Ботев. Целта е да се увлекат нови въстанически сили към Западна и Източна Стара планина, а, от друга страна, турските сили да бъдат разединени. За изходен пункт на четата е избран намиращият се срещу гр.Тутракан румънски град Олтеница. През нощта на 17 май 1876 г. шест часа преди “Радецки” да спре на козлодуйския бряг, Таньо Войвода и четниците му / 28 души / преминават на българския бряг при село Пожарево, Тутраканско. От тук започва бойния път на четата, продължил единадесет дни. От с.Пожарево четата се насочва към гр.Исперих, с.Побит камък, селата Топчии, Равно, Сеново, Торлак /дн.Цар Калоян/, Костанденец, Садина. Четата води три последователни сражения – при с.Ломци, на хълма Прирека при с.Светлен и последното на 27 май 1876 г. на Керчан баир при с.Априлово, в което загива самият войвода.

От 1985 г. досега по идея на краеведа Борис Илиев се провежда поход по стъпките на четата на Таньо Войвода.

Край село Пожарево /Община Тутракан/ всяка година се провежда инсцениране на слизането на четата и клетвата, която тя полага на брега на река Дунав, след което се открива и самия поход, в който участват представители на общините от областите Силистра и Разград. Той преминава през повече от 30 селища, населени с българско и турско население, а акцентът му е върху толерантното отношение между въстаниците и мирното население, както и върху дружбата между двата етноса.


 • Организатори: Общинска администрация-Тутракан, Исторически музей-Тутракан, Общински комитет “Васил Левски”.

 • Време за провеждане: месеците май-юни 2011 г.

 • Място за провеждане: от местността “Антимово ханче” до гр.Тутракан по целия боен път на четата.

 • Лица за контакти: E-mail: obs_tutrakan@b-trust.org;

Петър Бойчев - директор на Исторически музей-Тутракан, тел. 0866 / 61-235, 0887-793-431, E-mail: tutrakanmuseum@abv.bg;

Светла Змеева – началник-отдел “Образование и духовни дейности”, тел. 0866 / 60-620; 0894-419-621, факс 60-636.
Събор-възпоменание,

посветен на 95-та годишнина на героичната Тутраканска епопея
С Междусъюзническата война страната ни претърпява първата си национална катастрофа. Чрез Букурещкия мир от 28 юли 1913 г. Южна Добруджа по линията Тутракан–Балчик е откъсната от България и е включена в пределите на Румъния. Новонастанилата се румънска власт влага значителни средства за укрепване на новата гранична линия като превръща Тутракан в една от най-мощните крепости по р.Дунав.

На 1 септември 1916 г. България, защищавайки националните си интереси, обявява война на Румъния. На 5 и 6 септември българската армия от около 55 000 души под общото командване на ген. Пантелей Киселов с мощни атаки сломява съпротивата на многочисления румънски гарнизон и влиза в освободения Тутракан. Блестящата победа при Тутракан, наричана от историците Тутраканската битка, поставя началото на освободителния поход на българския войник в Добруджа и го прославя. Народът нарича тази битка “епопея”.

От 1941 г. до днес всяка година в първата неделя на месец септември на Мемориалния комплекс “Военна гробница - 1916” край с.Шуменци се провеждат възпоменателни тържества в памет на загиналите герои.

Мемориалният комплекс /Национален мемориал/ “Военна гробница – 1916 г.” е най-голямото военно гробище в България. Той се намира на 10 км от гр.Тутракан и е с площ три декара. Тук почиват костите на 8 000 бойци – българи, румънци, немци и турци, участвали в сраженията за Тутраканската крепост. В централната част на гробницата се намира паметник-обелиск, на който на български, румънски, немски и турски пише: “Чест и слава на тия, които са знаели да мрат геройски за тяхното отечество.”

Тутракан е освободен от българските войски на 21 септември 1940 г.

На 5 май 2007 г. в комплекса беше осветен новопостроения чрез дарения параклис “Свети Георги Победоносец”.

Битката при Тутракан” е известна картина на големия български художник проф. Димитър Гюдженов.

На 5 септември 2011 година по повод на събитието ще се проведе и Международна научна конференция.


 • Организатори: Общинска администрация–Тутракан, Исторически музей-Тутракан.

 • Време за провеждане: 4 септември 2011 г.

 • Място на провеждане: Мемориален комплекс “Военна гробница-1916” в с.Шуменци, Община Тутракан.

 • Лица за контакти: Петър Бойчев - директор на Исторически музей-Тутракан, тел. 0866 / 61-235; 0887-793-431, E-mail: tutrakanmuseum@abv.bgКУЛТУРНИ ПРОЯВИ С НАЦИОНАЛНО УЧАСТИЕ
Девети национален литературен конкурс

Любовта е пиянство или пиянство от любов”


Този интересен конкурс, който е анонимен, е реализираната идея на Литературното сдружение „Реката” в гр.Силистра – тогава, когато то беше повече сдружение между поети-приятели, а и убежище на по-младите поети в гр.Силистра. Последните издания на конкурса наистина придобиха сериозни измерения – във всяко от тях участват повече от 100 поети от цялата страна.

Председатели на журито са били видни представители на съвременната поезия – Надежда Захариева, Валери Станков, Симеон Манолов, Валентин Чернев. Спечелилите поети пристигат в Силистра, където на тържествена поетична вечер им се връчват наградите. • Дата на провеждане: 23 февруари 2011 г.

 • Място: Регионална библиотека „Партений Павлович”.

 • Организатор: Община Силистра, Дирекция “Хуманитарни дейности”-отдел “Култура”.

 • Контакти: E-mail: culture@silistra.bg, www.silistra.bg;

Кера Георгиева – главен експерт в дирекция “Хуманитарни дейности”, телефон 086 / 816-273; 0896-322-305.

Георги Балушев - директор на дирекция “Хуманитарни дейности”, телефон 086 / 816-242, факс 086 / 823-343;


Десети традиционен фестивал на кукерите

Калипетрово 2011”


Фестивалът се провежда в с.Калипетрово, Община Силистра, което със своите над 4000 жители е едно от най-големите села в България.

Започнал като местен преглед, в последните издания на фестивала участват кукерски групи от всички краища на България, както и групи от съседни балкански страни, което вече говори за неговата широка популярност. Провежда се през година около около Благовещение . Първото издание на фестивала е през 1986 г., а на 26 март 2011 г. ще се проведе Х-то издание на фестивала.

На всяко негово издание на фестивала се радваме на живописните облекла и маски, на многогласни звънци на кукери от цяла България - от Кюстендилско, Ямболско, Варненско, Стара Загора, Шумен, Сливен, Карлово, Казанлък, както и на гости от Румъния и др.

Всеки фестивал се превръща в един малък карнавал в Калипетрово под надслов и с вярата „Да потъне в дън земя злото - да царува доброто”. • Организатори: Читалище “Пробуда” – с. Калипетрово, Община Силистра - отдел “Култура” на Община Силистра.

 • Време за провеждане: 26 март 2011 г.

 • Място на провеждане: площада пред читалище “Пробуда” в с.Калипетрово.

 • Лица за контакти:

Анита Сивева – председател на читалище “Пробуда”, тел. 08524 / 23-31, GSM 0887 / 971-105; Силвия Иванова – секретар-библиотекар в читалище “Пробуда”, тел.08524 / 23-31;

Георги Балушев – Директор на дирекция “Хуманитарни дейности ”, тел.816-242, факс 823-343, E-mail: culture@silistra.bg; www.silistra.bg


Пети открит турнир

по спортни танци за купа „Дръстър” с национално участие
За пета поредна година една инициатива се превръща в традиция благодарение на силното присъствие на спортните танци в град Силистра.

 • Дата на провеждане: май 2011 г.

 • Място: Спортната зала на Езикова гимназия „П. К. Яворов”.

 • Организатор: Клуб за спортни танци „Елеганс” и отдел „Култура”.

 • Контакти: E-mail: culture@silistra.bg; www.silistra.bg;

Пламен Славов – ръководител на КСТ „Елеганс”, GSM: 0886-545-993, E-mail: elegance_s@abv.bg;

Георги Балушев - Директор на дирекция “Хуманитарни дейности ”, 086 / 816-242, факс 086 / 823-343.КУЛТУРНИ ПРОЯВИ С РЕГИОНАЛНО ЗНАЧЕНИЕ
Открита театрална сцена за любителски театри „БОРЯНА”
Години наред алфатарци са се радвали на своя местен любителски театрален състав. В неговите изяви те намират естетическо удовлетворение, а благодарната публика дълго живее с изградените от самодейците образи.

Защо сцената се нарича “Боряна”? Естествено заради Йордан Йовков – майсторът на късия разказ. Тази драма писателят написва след като чичото на прототипа на Боряна /мома Вандева/ - Стоян Вандев му разказва какво се е случило с тази видна алфатарска мома.

Поводът да се отвори отново сцената през 2005 г. беше и юбилейният 125-ти рожден ден на писателя - 8 ноември 1880 г. в с.Жеравна, близо до гр.Котел.

След поредица от гастроли и награди театрална трупа “Алфатар” е готова и през 2011 г. да бъде домакин на изяви и на други любителски състави. Акцентът ще бъде върху български драми, комедии и други сценични жанрове. Алфатарци ще посрещнат достатъчно гостоприемно всички свои гости.


 • Организатори: Общинска администрация-Алфатар и Народно читалище „Йордан Йовков”;

 • Време на провеждане: месец април 2011 г. – откриване на сцената.

 • Място за провеждане: Народно читалище „Йордан Йовков”.

 • Лица за контакти: E-mail: obshtina_alfatar@abv.bg, www.alfatar.org,

Радка Илиева – старши специалист “Култура”, тел.086/ 811-644, 0898-266-495; E-mail: rada_17@abv.bg ,

Ганка Пенчева – секретар на НЧ “Йордан Йовков”,, тел. 08673 / 22-71, 0887-384-202;


Славеи на Добруджа” –

регионален преглед за индивидуални изпълнители

Каталог: uploaded images
uploaded images -> Анализ на ситуацията и оценка на потребностите в Област Силистра Доклад Месец юли 2010
uploaded images -> Три имена Политическа партия (коалиция)/ инициативен комитет
uploaded images -> Кандидати за кмет на община силистра
uploaded images -> З а п о в е д № рд-12-179 гр. Силистра, 20. 07. 2011 г
uploaded images -> Предварителни резултати от проведеното 17-то преброяване на населението и жилищния фонд в област силистра
uploaded images -> По ред Три имена
uploaded images -> Кандидати за кмет на община главиница


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница