Обосновка към предложението за приемане на официален празник на ТърговищеДата05.08.2018
Размер41.97 Kb.
Историческа справка и

обосновка

към предложението за приемане на официален празник на Търговище

Търговище е бил известен заможен град, град на  “един от най-прочутите и най-големи панаири”,  познат като пролетния,  Ескиджумайски /Търговищки/ панаир. Старият град и неговият панаир са известни далеч зад пределите на Османската империя, на три континента - в цяла Европа, в Азия и Африка. През втората половина на ХІХ век той се налага като единствен с международно значение за североизточните български земи – подчертават от Регионалния исторически музей в Търговище.

      Град Търговище е разположен на стратегически удобно място, кръстопът на важни и традиционни търговски и военни пътища.

Последните проучвания на историците извеждат като негов първообраз голямата крепост Мисионис, в прохода Дервента, на 7 км от съвременния град, възникнал през средата на V в. Той се развива като известен търговски център, описан през ХІІ в. от известния арабски пътешественик Ал Идриси: …„Мисионис е многолюден град. В него има една кантора за Русия. Той е цветущ град. Има многолюдни пазари и изобилни природни богатства. Разположен е на една планина.”….А чешкият и български археолог Карел Шкорпил пише, че: "стар и значителен град, който лежи до подножието на една височина във водна и превъзходно положена страна и извлича голям доход от търговията" се е намирал на северния изход на пролома на р. Враня - Дервент (Уица), на югозапад от гр. Ески Джумая, която местност отговаря на описанието от Идриси." Проучванията на крепостта през последните години убедително потвърждават тези твърдения за съществуването на това място на един силно развит в икономическо отношение град. Многобройни са откритите вносни стоки (керамика, предмети на бита, предмети на лукса), наличието на монети от монетарниците в Константинопол, Тесалоника, Никомидия, Антиохия, Картаген, множеството контролни мерки (екзагии).

Развитието на града като голям търговски център през Второто българско царство несъмнено е дало отражение и върху живота тук до неговото унищожение през XIV в. След един немалък период от време на база старите традиции в търговията, започва развитието си прочутият Ески-Джумайски панаир. Спомените за славното минало и оживените търговски връзки трябва да са били много силни, за да може веднага след успокояването на живота на Балканския полуостров, търговските връзки да бъдат възстановени, вече под формата на ежегоден панаир.

      Така традицията на старото търговско средище продължава през късното средновековие с разрастването на голям панаирен град с името Ески Джумая /стар, древен пазар/. Първите писмени сведения за него датират от ХVІ в. – съобщават от музея.

       Спецификата и очарованието на местните забележителности се крие дълбоко в панаирната традиция. Дори съвременното име на град Търговище произлиза от най-характерното за него – търговията и панаирът.  

       Търговията го превръща в традиционно средище за удобни и полезни срещи от близки и далечни места. Хората от различни краища се срещали ежегодно и заедно с покупко-продажбите на стоки, обменяли идеи, опит и всякакви други духовни ценности. Пазарното място, специално планирано и построено за тази цел, се превръща в ядро, около което израства и се гради облика на града. Панаирът бил основна двигателна сила за неговото оформяне и развитие.

       Постепенно на двата бряга на р. Врана се разполага приветлив, живописен и интересен град, който “си е подсигурил чрез големия си панаир важна роля в търговията на Дунавска България” според унгарския пътешественик Феликс Каниц /1874/.

Най-големият севернобългарски панаир, известен далеч зад пределите на Османската империя, в цяла Европа и Близкия Изток, играе важна роля както за израстването на град Търговище, така и за развитието на търговията, културните и духовни контакти на населението. Панаирните дни събират изложители и търговци не само в рамките на някогашната Османска империя, но и такива от Австрия, Англия, Швейцария, Франция, Русия, Саксония, Чехия, Кипър, Холандия, Румъния, Иран, Сирия, Китай, Америка и други държави.

        В града има силна и многобройна общност търговци, за каквато не могат да мечтаят много от големите градове на тогавашна България  – множество търговски фирми с кантори в чужбина /Цариград, Лондон и Манчестър, Виена, Александрия, Кюстенджа/ и още по-многобройни селски дюкянджии и кърджии, които са обикаляли селата на Добруджа и Делиормана, за да продават своите стоки.

        Покрай панаира нахлували нововъведения, модерни идеи, провокации с европейски характер. Той се превръща в мощен лост за успешното икономическо развитие на града.

Изключителна е ползата за неговото културно, просветно и обществено развитие. Променя се строителството, обществения живот, образованието. Белезите за пряко и косвено влияние, което е оказал панаирът, се откриват на много места.

Трайните свидетелства на стопанския подем от средата на ХІХ в. и днес впечатляват гостите на града. Големите представителни сгради и красиви къщи оформят интересен ансамбъл в кв. Вароша - своеобразно историческо ядро на днешния Търговище. За тях Феликс Каниц ще напише: “Даже в по-големите градове на България, аз видях малко частни къщи, които биха могли да се мерят по хубост и заможност с тия на джумайските чорбаджии”/1874/.

          

Панаирната традицията не прекъсва след Освобождението. Княжески указ на Александър Батенберг от дата 10 януари 1880 г. постановява ежегодното провеждане на “търг” в Ески Джумая да става през първия ден на месец май, по стар стил. По нов стил датата става 14 май.


          Своеобразен феномен е фактът, че Търговище продължава да поддържа своя панаир до наши дни, търсейки съвременни форми в отговор на новите тенденции на времето. През 1984-1986 г. са организирани първите панаирни “Дни на Търговище”, ситуирани около датата 14 май. През 1987 г. започва пълно възстановяване традициите на панаира. През месец май 1992 г. е открито първото “Изложение Търговище“ и панаирната седмица трайно се провежда в дните около 14 май.

В резултат на всички изтъкнати в този текст исторически факти категорично се налага мнението, че 14 май е точната и най-подходяща дата за официален празник на Търговище.Тя е символ на богатата и неоспорима панаирна традиция, развивана от древни времена до наши дни, довела до образуването и установяването на града през различни исторически епохи.

 

          
Каталог: municipality -> file
file -> 1. Причини, които налагат приемането
file -> Първа общи положения
file -> За осъществяване търговската дейност на територията на община търговище глава първа общи положения
file -> Наредба за определянето и администрирането на местните такси
file -> Общински съвет търговище регистър
file -> Общински съвет търговище регистър
file -> Постоянни комисии към общински съвет търговище мандат 2011-2015 година
file -> За условията и реда за установяване на жилищни нужди, настаняване под наем
file -> За условията и реда за установяване на жилищни нужди, настаняване под наем


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница