Общата мощност на вятърните ферми по бреговете на Северно море може да достигне 68 400 мегавата и може да задоволява потребностите на 70 милиона домакинства до 2030гДата04.03.2017
Размер12.68 Kb.
Грийнпис представи изследване, според което инсталирането на 10 000 ветрогенератора по бреговете на Северно море може да бъде икономически изгодно, ако към вятърните ферми бъде изградена мащабна електрическа мрежа, която да ги поддържа, съобщава Euraktiv
Общата мощност на вятърните ферми по бреговете на Северно море може да достигне 68 400 мегавата и може да задоволява потребностите на 70 милиона домакинства до 2030г., каза Ян Ванд Путе от Грийнпис пред журналисти в Брюксел. Изграждането на електропреносната мрежа ще струва между 15 и 20 милиарда евро, но износът на електричество бързо ще възстанови тази инвестиция, се казва в проучването на неправителствената организация.
"Изграждането на вятърни генератори и електропреносна мрежа по бреговете на Северно море не е само мечта, а един както екологичен, така и финансово изгоден проект. Грийнпис призовава Европейската комисия да подкрепи и координира усилията за използването на вятърна енергия", се казва в изявление на организацията.
ЕК трябва да представи план за използването на вятърна енергия през есента, като част от по широка европейска енергийна стратегия. Планът ще включва препоръки за това как отделните страни членки на ЕС да се координират, за осъществяването на подобни мащабни енергийни проекти.
Ван Стиин, ръководител на дирекцията за възобновяеми енергийни източници към ЕК, приветства изследването на Грийнпис, описвайки го като "реалистично" и "конструктивно". "За да постигнем желаните 20% енергия от възобновяеми енергийни източници до 2020г. ще са необходими сериозни инвестиции, включително във вятърна енергия. Въпреки че 70 000 мегавата са амбициозна цел те все пак са реалистични", каза Стиин.


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница