Община белослав общински план за развитие 2007-2013



страница1/11
Дата22.12.2018
Размер0.52 Mb.
#108677
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11



ОБЩИНА БЕЛОСЛАВ




ОБЩИНСКИ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ 2007-2013

СЪДЪРЖАНИЕ


УВОД 3

РЕЗЮМЕ 7


АНАЛИЗ НА СОЦИАЛНО-ИКОНОМИЧЕСКОТО РАЗВИТИЕ 8

8

ГЕОГРАФСКА ХАРАКТЕРИСТИКА 8



ИНФРАСТРУКТУРА 10

Транспортна инфраструктура 10

Водоснабдяване и канализация 12

Околна среда и управление на отпадъците 13

Съобщителна система 14

Електроснабдяване и алтернативни източници на енергия 15

РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИ РЕСУРСИ 17

Население 17

Образование 18

Заетост и безработица 19

Социална инфраструктура 22

Образователна инфраструктура 22

Социалните услуги включват домашен социален патронаж с капацитет 45 места, като общинска администрация е договорирала дейността с външен изпълнител 22

Културно наследство 22

Спортна инфраструктура 23

ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ОБЩИНСКАТА ИКОНОМИКА 25

Състояние и тенденции 25

Промишленост 26

Горско стопанство 28

Селско стопанство 28

Туризъм 30

Бюджетно осигуряване 30

34

СТРАТЕГИЧЕСКО РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА БЕЛОСЛАВ 35



ВИЗИЯ ЗА РАЗВИТИЕ 36

ПРИОРИТЕТИ 36

Приоритет 1 “Повишаване конкурентоспособността на общинската икономика” 36

За постигането на приоритета “Повишаване конкурентоспособността на общинската икономика” се планира постигането на долупосочените цели и реализация на съответните мерки и проекти: 38

Приоритет 2 “Развитие на техническата и социална инфраструктура” 39

Приоритет 3 “Развитие на човешките ресурси и подобряване качеството на живот” 44

Приоритет 4 “Укрепване на институционалния капацитет на общинска администрация” 47

ПУБЛИЧНОСТ И ПРОЗРАЧНОСТ ПРИ ОБСЪЖДАНЕ, СЪГЛАСУВАНЕ И РЕАЛИЗАЦИЯ НА ПЛАНА ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА БЕЛОСЛАВ 49

МОНИТОРИНГ И ОЦЕНКА 51

ПРИЛОЖЕНИЕ 1- Индикативна финансова таблица на реализация на общински план за развитие на община Белослав (2007 -2013) 55


УВОД


Общинският план за развитие на Община Белослав е разработен в съответствие с изискванията на Закона за регионално развитие, приет от Народното Събрание на Република България през м. февруари 2004 г., публикуван в ДВ, бр. 14 от 20.02.2004г.

Той определя целите и приоритетите за развитието на община Белослав като елемент на развитието на страната и в частност на Североизточния район за планиране. Неотменима част от Плана за развитие е Индикативната финансова таблица за реализация.

Общинският план за развитие е разработен в съответствие с предвижданията за Областната стратегия и схема за развитие и устройство на област Варна и Националната стратегия за регионално развитие. Неговата структура позволява той да бъде координирано управляван и да допринесе за реализацията на Плана за развитие на плановия район на Република България и за осъществяването на общата регионална политика на страната.

Основополагащи при разработване на Плана за регионално развитие са целите и принципите на кохезионната политика на ЕС, която е насочена към намаляване на регионалните различия. Съгласно чл. 158 от Договора за ЕС, Общността ще насърчава нейното ця­лостно хармонично развитие чрез създаване и провеждане на действия, водещи до засилване на социалното и икономическото й сближаване. В частност, Общността си е поставила за цел да намали различията между равнищата на развитие на различните региони и изостаналостта на най-необлагодетелстваните райони, включително и на селските райони.

Планът отчита целите на Структурните фондове и Фонд “Сближаване”1, като основни инструменти за финансиране на дейностите на регионалната политика, а така също целите и приоритетите на ключовите документи на Общността- Стратегията от Ли­сабон и Стратегията от Гьотеборг.

Друг важен фактор, който е отчетен в разработването на Плана, е ускореният процес на икономическо преструктуриране в рамките на ЕС, като резултат от глобализацията, технологичната революция, развитието на икономика и общество основани на знанието при отчитане на принципите на устойчивото развитие. Стремежът за по-балансирано разпределение на икономическите дейности на територията на ЕС понижава риска от пречки при растежа, запазване на европейския обществен модел и поддържане на социално сближаване. Всички тези пре­дизвикателства стоят и пред българските региони и се конкретизират в Плана за развитие на Община Белослав.

Отчетени са основ­ните цели и приоритети на разработените стратегически документи, попадащи във време­вия хоризонт на Плана за развитие като: Стратегията по зае­тостта (2004-2010 г), Стратегията за насърчаване развитието на малки и средни предприя­тия (2002-2006 г.), Иновационната стратегия, Стратегията за насърчаване на инвестициите (2005-2010 г.), Националната стратегия за околната среда (2005-2014 г.), Националната жилищна стратегия, Стра­тегията за въвеждане на информационни и комуникационни технологии в средното образо­вание, Националната стратегия за продължаващото професионално обучение (2005-2010 г.), Националната здравна стратегия (2001-2006 г.) и др.

Планът има дългосрочен характер и обхваща периода 2007-2013 г. През този период се очаква:



  • България да се подготви за членство в Европейския съюз и да изгради администрати­вен капацитет за успешна интеграция в структурите на ЕС и прила­гане на структурните инструменти на национално, регионално и местно ниво,

  • ефективно да прилага политиката за икономическо, социално и териториално сближаване като страна – членка на ЕС, в периода след 2007 г.

Главната цел на регионалното развитие според Националната стратегия за регионално развитие за периода до 2015 г. е постигане на устойчиво и балансирано развитие на районите в Република България.

Тази цел съответства изцяло на целите на регионалното развитие, определени със Закона за регионално развитие на Ре­публика България.

Предвид предстоящото членство на Република България в ЕС, тази цел съответства и на основната цел на политиката за социално-икономическо сближаване на ЕС.

Устойчивото и балансирано развитие на районите изисква нови количествени и качествени изменения в регионалното развитие, обхващащи всички елементи на това развитие и водещи до хармонично и балансирано интегриране на цялата територия на страната. Този подход е намерил мястото си във всички основни компоненти на Плана за развитие на община Белослав.

Общинският план за развитие на община Белослав е изготвен за периода 2007 – 2013 година, но заедно с това определя основните краткосрочни направления за развитие на общината до 2006 година, период, в който ще се осъществи прехода от периода на пред-присъединяване към ЕС към пълноправно членство и участие в регионалната и секторни политики на Европейския съюз. През този период ще започне и осъществяването на конкретни проекти, които ще продължат реализацията си през следващите години след 2007 години и ще предпоставят някои от основните специфични цели и мерки в основната част на Плана.

Общинският план за развитие на община Белослав съдържа: анализ на икономическото и социалното развитие на общината; анализ на силни и слаби страни,предимства и заплахи; приоритетите и специфичните цели и мерки за развитие на общината; индикативна финансова таблица, обобщаваща възможните ресурси за реализация на дейностите и проекти; реда и начина за осигуряване на информация, публичност, мониторинг и контрол на изпълнението, оценка на реализацията на плана.

Основните методи, използвани при разработването на Общинския план на развитие на община Белослав са:


  • балансирано и поетапно планиране на ресурсите на базата на анализ на ситуацията и постигнатите през последните 4 години резултати;

  • интегрирано развитие на дейностите в съответствие с ресурсите, традициите, националната и регионална рамка за развитие;

  • идентифициране на спецификата на общината и ориентиране на ресурсите и дейностите в посока нейното развитие.

Принципите, на които се базира Планът на развитие са изцяло подчинени на принципите на балансираното развитие на политиката на Европейския съюз за регионално развитие - единен подход; концентрация на ресурсите; партньорство, публичност и прозрачност, допълняемост на финансирането, координация на дейностите, съгласуваност на политиките, инструментите и дейностите, спазване на законовата и под-законова нормативна уредба на страната и регулациите на Европейския съюз.

Екипът от специалисти, изработил Плана за развитие на Община Белослав се състои от високо квалифицирани експерти в областта на планиране и програмиране на регионалната политика, селско стопанство, базисна и социална инфраструктура, Европейски предприсъединителни инструменти и Структурни политики и фондове, околна среда, култура и образование, паметници на културата. Те имат опит както в разработването на подобни планове, така и в разработването на национални планови и стратегически документи. Всеки един от тях в своя профил се съобразява с регулациите и тенденциите за развитие на политиките на Европейския съюз на базата на опита си от работа в съвещателни международни органи на Европейския съюз.

Основен фактор при разработването на Плана е и управленския екип на Общинската администрация, който активно и ефективно участва на всички нива на подготовка на документа – от събирането на необходимата информация, през дискусиите за определяне на конкретни мерки, до дефинирането на релевантни на ресурсите и специфични за общината цели.


Каталог: stranici -> strategii -> obstinski
obstinski -> Общински план за развитие на община
obstinski -> 1. Увод 7 анализ на ситуацията 10
obstinski -> Общински план за развитие на община
obstinski -> Съдържание увод 4 резюме 8 анализ на социално -икономическото развитие 10
obstinski -> 2007 – 2013 г. Април, 2005 г. Съдържание I. Увод обща характеристика на общината
obstinski -> Г. Общински план за развитие
obstinski -> Програма за равноправно интегриране на малцинствата в българското общество; Програма за опазване на околната среда в община Аврен (2004 2007)
obstinski -> Общинският план за развити
obstinski -> Програма за равноправно интегриране на малцинствата в българското общество; Програма за опазване на околната среда в община Аврен (2004 2007)
obstinski -> Община бяла


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница