Община Долна Митрополия финализира работата по проект „Създаване на условия и предпоставки за добро управление на територията на община Долна Митрополия по Оперативна програмаДата08.06.2018
Размер97.12 Kb.
ТипПрограма
19.04.2013

НСОРБ
ОБЩИНИ
РАДИО ФОКУС
Има слабо задимяване в района на сметището край Капитан Димитриево, според кмета на селото

19.04.2014 17:17 / Пазарджик / Новини

Пазарджик. Само две активизирали се огнища на територията на сметището край село Капитан Димитриево има към момента, каза за Радио "Фокус"- Пазарджик кметът на селото Иван Златинов. Няма и сериозно задимяване в района на селата. Обстановката е спокойна. Заради дъждовете през последните дни, рисковете от самозапалване значително са намалели. Проблемът със сметището все още остава нерешен, уточни Златинов. /Албена ЖИЛЕКОВА
ДАРИК НЮЗ
Община Долна Митрополия финализира проект по ОПАК

19 април 2014 00:35 | Дарик Плевен |

Община Долна Митрополия финализира работата по проект „Създаване на условия и предпоставки за добро управление на територията на община Долна Митрополия" по Оперативна програма „Административен капацитет" съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд, Приоритетна ос: І „Добро управление", Подприоритет: 1.1. „Ефективна структура на държавната администрация".

На 22 април 2014 г. от 11:30 часа в залата на Община Долна Митрополия ще се проведе заключителната конференция за отчитане на дейностите по проекта, чиято основна цел бе оптимизиране на структурата на общинската администрация за постигане на висока ефективност на службите и подобряване на достъпа на местното население до публичните услуги.

Проектът бе на стойност 94 300 лв. и протече в рамките на 18 месеца като работата премина през няколко етапа:

Подробно обследване и анализ, извършен от външен изпълнител - консултант, на текущото състояние на функциите и процесите в общинската администрация, разработване на нови или усъвършенстване на съществуващите методологии, вътрешни правила и процедури за организационно развитие, изготвяне на предложения за функционално и сруктурно оптимизиране на работните процеси и координацията, стратегия за организационно развитие и предложение за механизми за оценка на ефективността на процесите и структурите на общинската администрация, както и провеждане на обучение на служители на общината за обсъждане на информация за добри практики в областта на административното управление, изводи и препоръки за практическо решаване на проблемите.

В резултат на обучителния процес служителите от различни нива и звена на администрацията се запознаха и се научиха да прилагат в практиката си новите методологии, вътрешните правила и процедури с цел подобряване на работните процеси.
NEWS.bg


СТАНДАРТ


ТРУД


24 ЧАСА


ДУМА


КМЕТА.bg
Столична община чисти павилионите около "Плиска"

Мястото е отредено за озеленяване

Яна Радева, 19 април 2014, събота, 08:03 ч.

Повилионите пред бившето кино "Изток", срещу хотел "Плиска" в столицата, ще бъдат премахнати до края на юни. "Договорите им изтичат и още през май ще бъдат изпратени предписания на наемателите за доброволно освобождаване на терена", обясни пред вестник "Труд" главният архитект на София Петър Диков. Според одобрената схема за разполагане на преместваеми съоръжения мястото е отредено за озеленяване.

Скандал около павилионите край "Плиска" избухна през лятото на миналата година. Тогава депутатът от БСП Георги Кадиев обяви, че общината е била ощетена за 6 години с около 600 000 лева от наеми на тези обекти. Договорът бил от 2004 година и засягал 21 павилиона с площ около 85 кв. м. Продължен е през 2007 г. с решение на общинския съвет за още 7 години с месечен наем от около 3757 лв., или 44 лв. на кв. м.

Разрешено било в обектите да се продават само вестници, цветя и захарни изделия, но имало дюнери и пици. Нарушения били констатирани през годините и от дирекция "Контрол по строителството" - несъответствие в квадратурите и броя на павилионите.
Търсят се 13 млн. лв. за справяне с мечките в Родопите

Средствата ще отидат за 10-годишна програма за справяне със щетите, които причиняват едрите хищници

Богиня Венциславова, 19 април 2014, събота, 13:03 ч.

Близо 13 милиона лева ще са необходими за справяне със щетите, които причиняват мечките в Родопите. Средствата ще отидат за 10-годишна програма в този район, където живеят около 250 от едрите хищници.

В края на тази година приключва проектът "Устойчиво управление на вида кафява мечка и намаляване на причинените от нея щети", който е в действие вече втора година. В него е разписана дейността на отряд за бързо реагиране, който проверява нападнатите имоти.

От екипа обясняват пред bTV, че последната нападната постройка се намира в трудно достъпен район над Чепеларе. Преди последното си "посещение" животното е влизало 3 пъти в обор с 30-ина овце.

Мечката е успяла да прекъсне електропастира и е влязла от друго място при животните. Отрядът е открил тежко ранена овца и още две мъртви животни на 2 километра от обора. Около тях имало и следи от вълци.

"По принцип вълците само душат, не разкъсват, а мечката разкъсва", уточнява Валентин Терзиев. Д-р Димитър Пампоров допълва, че в последните години хората в Родопите са останали с малко животни и всяка една щета, която мечките причиняват, им се отразява. Затова и хората са настроени негативно към големия хищник.

За година на стопаните в района са раздадени 150 електрически огради и 20 пастирски кучета. Нападение над човек обаче не е имало от 4 години.

Последно пострада Галя Димитрова от село Малка Арда, която беше в болница повече от месец. "Те хората може да са се успокоили, обаче аз не мога да се успокоя. Аз това, което изживях, няма да го забравя никога. Защото те хората не са го изпитали. Да е нападнала тях мечката, да го изпитат. Който го е изпитал, той знае", казва жената.

Александър Дуцов от Сдружение за дива природа "Балкани" признава, че броят на едрите хищници, които са склонни да нападат стада, се е увеличил. По думите му е важно да се прави регулация именно по отношение на тази тенденция.

"За нас по-важен е социално допустимият минимум, а именно този, при който нямаме щети", обяснява още той.

Все още не е ясно от къде ще дойде финансирането за 10-годишния проект за намаляване на щетите от мечки. Затова и не се знае дали отрядите за бързо реагиране ще продължат да работят след края на тази година.


Венцислав Горанов е новият председател на Общинския съвет в Козлодуй

Той получи поста след като Мая Занева подаде оставка

Райна Тошева, 19 април 2014, събота, 16:24 ч.

Новият председател на Общинския съвет в Козлодуй е Венцислав Горанов от "Лидер". Той беше избран от местния парламент чрез гласуване с бюлетини.

За поста бяха номинирани трима души-Борислав Борисов (БСП), Марин Стефанов (ГЕРБ), който обаче си даде отвод и предложи за поста Венцислав Горанов.

Заседанието беше свикано, след като групата на БСП поиска предсрочното отстраняване на досегашния шеф на Общинския съвет Мая Занева с мотив, че тя не се справя със задълженията си.

Още преди номинациите обаче Занева беше декларирала оставката си. Венцислав Горанов е новият председател на Общинския съвет в Козлодуй

Той получи поста след като Мая Занева подаде оставка

Венцислав Горанов - нов председател на общинския съвет в Козлодуй

Райна Тошева, 19 април 2014, събота, 16:24 ч.

ПринтУвеличиНамали

Новият председател на Общинския съвет в Козлодуй е Венцислав Горанов от "Лидер". Той беше избран от местния парламент чрез гласуване с бюлетини.

За поста бяха номинирани трима души-Борислав Борисов (БСП), Марин Стефанов (ГЕРБ), който обаче си даде отвод и предложи за поста Венцислав Горанов.

Заседанието беше свикано, след като групата на БСП поиска предсрочното отстраняване на досегашния шеф на Общинския съвет Мая Занева с мотив, че тя не се справя със задълженията си.

Още преди номинациите обаче Занева беше декларирала оставката си.


Заем от 7 млн. лв. тегли общината в Разград

По-голямата част от парите ще бъдат вложени в рехабилитация на уличната мрежа

Богиня Венциславова, 19 април 2014, събота, 16:32 ч.

Общината в Разград ще ремонтира улици и сгради със заем от 7 млн. лв., съобщиха от местната администрация. Кредитът трябва да се погаси в срок от 120 месеца, считано от датата на подписване на договора при гратисен период от 12 месеца.

По-голямата част от парите ще бъдат вложени в рехабилитация на уличната мрежа. 4 417 777 лв. ще бъдат отделени за преасфалтиране на 13 054 линейни метра улици и 9 381 кв. м. междублокови пространства в част от кварталите в общинския център.

Около 2 милиона лева ще бъдат разпределени за ремонт на 10 км. улици в населените места на общината.

Освен това предстои изграждане на 3 205 м. нови тротоари. Заложени са и 240 000 лв за подмяна на тревните настилки на спортните площадки от проекта за благоустрояване на седемте квартала на града.

Зелените площи на тенис корта в ОУ "Васил Левски" също ще бъдат подменени, предава БТА. Парите ще стигнат и за ремонт на физкултурния салон в учебното заведение в Раковски, отоплителната система в детската градина в Дянково и други.

Със средствата от заема ще се ремонтират и асансьорите в сградата на общината.

Предстои местният парламент да разгледа и утвърди поемането на дългосрочния общински дълг, финансиран от общинския бюджет. Източниците за погасяване на главницата са със собствени бюджетни приходи и общинска собственост, а обезпечаването на кредита е със залог върху бъдещи вземания на общината и общинска собственост.
TOPNOVINI.com


CROSS.bg
Изпускат контролирано язовир „Копринка”

cross.bg cross.bg | 19 Април 2014 | 15:22 Прочетено1062

/КРОСС/ Обилните валежи през последните дни на територията на община Казанлък и община Павел баня доведоха до препълване на язовир Копринка. Водата е на 5 сантиметра от приливниците и започва спешно изпускане на вода, това съобщи за kazanlak.com кметът на община Казанлък Галина Стоянова. Призовават се за внимание хората, които се намират близо до река Тунджа. Призовават се пастирите да не пускат животни близо до река Тунджа в участъка след язовир Копринка. Стоянова допълни, че се следи ситуацията на всички реки и язовири на територията на общината.

В четвъртък е имало проблем с река Лешница, която е излязла от коритото си и е наводнила къщи в село Голямо Дряново. Проблемът там е овладян с помощта на Община Казанлък и техника на частната фирма „Пи Ес Ай" и техника на бизнесмените Неждет Яшар и Кънчо Кутев.

От метеорологичната станция на НИМХ съобщиха, че в града на розите от 16-ти до момента се е изсипало количество от над 68 литра дъжд на квадратен метър, което е над два пъти от средно месечната норма.
ДРУГИ
Без сух режим за абитуриентите

BLITZ - 19 Април 07:17

Някои кметове се смилиха над абитуриентите, които ще празнуват на 24 и 25 май и не въведоха сух режим заради предстоящите евроизбори. Сред либералните градоначалници е този на Пазарджик Тодор Попов, който реши да не разваля празника на зрелостниците. Други кметове обаче застават твърдо зад забраната за пиене в деня за за размисъл и на вота.

Така например в курорта Велинград е забранено сервирането на алкохол във всички питейни заведения, ресторанти и обществени места за хранене във Велинград на 24 и 25 май. Това гласи разпореждане на кмета на общината Иван Лебанов, което визира деня за размисъл и следващия за провеждане на изборите за Европарламент, съобщава "Монитор".

Заповедта налага вето и върху продажбата и предлагането на вино и спиртни напитки в търговските обекти в курорта от 17 ч. в Деня на славянската писменост и българската култура до 22 ч. в деня на изборите, когато ще се гласува за евродепутати. Забраната е в изпълнение на Наредбата за опазване на обществения ред в хода на подготовката и провеждането на изборите, но всички недоволни от кметското разпореждане могат да го обжалват до 19 май в местната община.

Забраната за употреба на алкохол в деня на евровота принуди абитуриенти да променят датата на баловете си. По данни на инспектората в Добрич например две училища са отложили предварително заявената дата. Балът на Природоматематическата гимназия е бил насрочен за 24 май, но е отменен за 27 май. Датата на бала са променили и зрелостниците от СОУ «Д. Талев”.

Евровотът объркал сметките на абитуриентите. Момичетата се опитвали да сменят спешно часовете си при фризьор и козметици, но се оказало почти невъзможно заради запълнените графици. Бащите пък променяли резервациите по ресторантите.

В много градове на страната абитуриентите се молят кметовете да се смилят и да не въвеждат сух режим в деня на вота, за да не отменят празненствата си.


Проект на МОН дава възможност да се признават неформално и самостоятелно

придобитите знания, умения и компетентности

smolyandnes.com, Събота, 19 Април 2014 11:30

В Смолян се проведе среща по проект BG051PO001- 4.3. 03-0001 „Нова възможност за моето бъдеще” - Система за идентифициране и признаване на неформално придобити умения и компетентности. Проектът се изпълнява от Министерството на образованието и науката. Общата му стойност е 5 862 200 лв. и се финансира по ОП „Развитие на човешките ресурси” 2007- 2013 г. Партньори са работодателски организации – БСК, БТПП, организации на работниците служителите – КНСБ и КТ „Подкрепа”, държавни и общински институции и др. Целта на проекта е да създаде и изпробва Система за идентифициране и признаване на неформално и самостоятелно придобити знания, умения и компетентности. Предвижда се системата да позволява издаването на документ, който да доказва придобитите извън формалното образование знания, умения и компетентности, включително на работното място, у дома и др. За успешното функциониране на системата са необходими не само законодателни промени, но и привличане на общественото внимание към тази възможност. Ползата от проекта е получаването на документ, доказващ придобитите по неформален път знания, умения и компетентности. По този начин се създават предпоставки за повишаване на мотивацията у работната сила за поддържане и повишаване на квалификацията. Улеснява се трудовата мобилност и се процеса по избор на персонал. Представянето на тези възможности в Смолян направи Славка Койчева, гл.координатор на проекта. На срещата стана ясно, че повече от 1000 българи могат да се преквалифицират, без да плащат за това. Над 7500 пък са консултирани от началото на 2014 г. за възможностите за признаване на уменията им, придобити по неформален и самостоятелен път. 72 на сто от потърсилите информация /5 543/ за валидирането /признаването/ са заети, 1579 нямат работа, 460 са самонаети. От кандидатите за валидиране, трайно безработни са 253 души. Най-голям интерес към това да получат документ за уменията си, придобити по неформален път, имат хората между 44 и 54 години, почти 41 % от тях са жени /945/. На второ място са хората в предпенсионна и пенсионна възраст.2141 българи на възраст между 55 и 64 години са потърсили консултациите по валидиране в страната. 1461 са пенсионерите, които са се заинтересували от валидирането.
доц. Юлия Захариева: "След решенията от Лисабон и отговорностите, и тежестта на Европарламента са много по-големи"

http://bnr.bg/euranetplus/19.04.14 в 12:15 Лилия ГерчеваВ рубриката Евранет плюс обръщаме отново внимание предстоящите евроизбори, които ще се проведат в отделните държави-членки от 22 до 25 май. В България - на 25 -ти.

За да се съобразят с броя от 751 депутати, предвиден в Договора от Лисабон и за да направят място за представителите на присъединилата се към ЕС Хърватия, някои страни губят, други "печелят" места в ЕП. България е от страните, които ще изпратят един депутат по-малко.
Каталог: uploads -> tinymceup -> files -> News
News -> Новини за общините 11. 06. 2014 г. Бнр 1040 лева отгоре за Йорданка Фандъкова
News -> Нсорб кметът на Троян към министър Михайлова: „Не ни взимайте довеждащите водопроводи!“
News -> Г. Фокус Има сключен договор с фирма-изпълнител, която ще изгради новата улица до рибарското пристанище в Бургас
News -> Нсорб кметове се съмняват в лобизъм
News -> Нсорб оценяват категоризирането на общините и населените места в България
News -> Нсорб община получи почетна грамота
News -> Осми клас остава в основните училища amalipe com/14. 03. 2014
News -> Нсорб до края на 2015 г. Опак има амбициите да усвои
News -> Нсорб цветлин Йовчев: Сътрудничеството на мвр с местната власт трябва да е в полза на обществото
News -> Нсорб стартира третата поред процедура за присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница