Община разлогДата08.05.2018
Размер21.04 Kb.

ОБЩИНА РАЗЛОГ


Община Разлог (територия 440 314 кв.км) е една от най-динамично развиващите се общини, шеста по територия и пета по брой на населението в Благоевградска област.

Съставена е от 8 населени места - град Разлог, който е общински център, и 7 села: Баня, Бачево, Годлево, Горно Драглище, Долно Драглище, Добърско и Елешница. Общият брой на жителите е 22 534. Урбанизираните територии са благоустроени и с развита пътна, комуникационна, енергийна, водоснабдителна и канализационна инфраструктура.


ГЕОГРАФСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Разположение: Община Разлог се намира в Югозападна България, в Разложката котловина, която се простира в горното поречие на река Места, между планините Рила, Пирин и Родопите. През пролома Момина клисура на юг се свързва с Гоцеделчевската котловина, а на запад прехожда в седловината Предел. През Предела минава второкласен път №19 от Симитли за Разлог, Банско, Гоце Делчев и ГКПП Илинден–Ексохи. Тук са изградени над 10 почивни станции, има ски писта – Кулиното, дълга 1300 м. От 1965 г. в местността се провежда фолклорният фестивал „Пирин пее”.

Релеф: Разложката котловина е една от най-високите котловини в Южна България - 900 м н.в. Релефът впечатлява с високите скалисти върхове, дълбоките бездънни пропасти, десетките големи и малки циркуси, в дъната на които се намират 186 кристално чисти езера. А в средната си част котловината има почти плосък релеф със слаб наклон на изток към Родопите.

Природа: Разнообразна и много привлекателна. Общината обхваща голяма част от Национален парк “Пирин” (4508.5 ха) и Национален парк “Рила” (5035.6 ха). От 1983 г. Национален парк “Пирин” е включен в Конвенцията на ЮНЕСКО за запазване на световните природни и културни паметници. Територията на парка в границите на общината включва резервата “Баюви дупки - Джинджирица”, най-големия биосферен резерват в България (2873 ха) с много исторически забележителности, петвековни дървета с голяма природонаучна стойност, разнообразна флора и фауна. В резервата се намира и единственото местонахождение на еделвайс в България.

Климат: Умереноконтинентален със слабо изразено средиземноморско влияние, проникващо по долината на река Места. Районът се характеризира с мека, но продължителна зима и сравнително кратко и прохладно лято. Задържането на снежната покривка в зоните за зимен отдих и ски спорт е средно 150 дни. През повечето месеци на годината преобладават северозападни и западни ветрове, а през зимния сезон - югозападни.

Гори: Горският фонд заема 257 592 дка, или 58,5% от общата територия на общината. Богат е на високостеблени иглолистни гори (бор, мура, елша) и на широколистни гори (бук, дъб). По-ниските части са заети от естествени ливади и пасища. Растителното многообразие се дължи на голямата разлика в надморските височини. Горските територии са обект на особено внимание - залесителни дейности и подобряване на системата на управление.

Води: Община Разлог е прочута с водното си богатство - множество притоци на река Места, подземни води, карстови пукнатини, порови води. Топли минерални извори има в с. Баня, в местността Катарино - Разлог, в местността Ръждавец - с. Бачево, в с. Елешница. С най-голям дебит и най-висока температура е изворът в с. Баня – 84 л/сек и 54°С.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница