Общински план за развитие на община априлци за периода 2014 – 2020 година /проект/ град Априлци, декември 2013 г



страница1/15
Дата09.06.2017
Размер2.4 Mb.
#23216
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   15

Общински план за развитие на община Априлци 2014 – 2020 година




ОБЩИНСКИ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА АПРИЛЦИ ЗА ПЕРИОДА

2014 – 2020 ГОДИНА

/ПРОЕКТ/

град Априлци, декември 2013 г.

СЪДЪРЖАНИЕ:
І. ВЪВЕДЕНИЕ…………………………………………………………

1. Същност и предназначение на Общинския план за развитие

2. Предпоставки за разработването на ОПР – законодателна и стратегическа рамка

3. Структура на ОПР

4. Методи и принципи при разработването на ОПР

ІІ. АНАЛИЗ НА ИКОНОМИЧЕСКОТО И СОЦИАЛНОТО РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА АПРИЛЦИ



  1. Обща характеристика/профил на общината…………………..

    1. Географско положение на община Априлци, граници, обща площ

    2. Релеф

    3. Климат

    4. Природни ресурси

    5. Опазване на околната среда и екологично състояние

  2. Човешки капитал и развитие на социалната сфера……………………

    1. Демографско състояние на населението

    2. Икономическа активност на населението и пазар на труда

    3. Образование

    4. Здравеопазване

    5. Социални дейности

    6. Култура

  3. Инфраструктурна обезпеченост на община Априлци…………………..

    1. Техническа инфраструктура

    2. Урбанизация и устойчиво планиране на територията

  4. Конкурентоспособност на местната икономика…………………………

    1. Отраслова структура на общинската икономика

    2. Водещи сектори и отрасли в местната икономика

    3. Благосъстояние на населението

    4. Тенденции в развитието на икономическите процеси

  5. Обобщени изводи …………………………………………………..

  6. SWOT – АНАЛИЗ…………………………………………………..

ІІІ. ВИЗИЯ, ЦЕЛИ И ПРИОРИТЕТИ ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА АПРИЛЦИ ЗА ПЕРИОДА 2014 – 2020 ГОДИНА

  1. Визия и стратегически цели за развитие на общината………………………..

  2. Приоритети, специфични цели и мерки…………………………………….

ІV. ИНДИКАТИВНА ФИНАНСОВА ТАБЛИЦА

V. СИСТЕМА ОТ ИНДИКАТОРИ И ДЕЙСТВИЯ ЗА НАБЛЮДЕНИЕ И ОЦЕНКА НА ОБЩИНСКИЯ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ …………………………………………..….

VІ. НЕОБХОДИМИ ДЕЙСТВИЯ ПО НАБЛЮДЕНИЕТО, ОЦЕНКАТА И АКТУАЛИЗАЦИЯТА НА ОБЩИНСКИЯ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА АПРИЛЦИ ЗА ПЕРИОДА 2014-2020 ГОДИНА…………………………………..

VІІ. ПРИЛАГАНЕ НА ПРИНЦИПА НА ПАРТНЬОРСТВО И ОСИГУРЯВАНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ И ПУБЛИЧНОСТ …………………………………………….


ПРИЛОЖЕНИЯ:

  1. Програма за реализация на Общинския план за развитие на община Априлци за периода 2014 – 2020 година;

  2. Матрица на индикаторите за наблюдение и оценка на ОПР 2014 – 2020 година

  3. Предварителна оценка на ОПР 2014 – 2020 година

    І. ВЪВЕДЕНИЕ



  1. Същност и предназначение на общинския план за развитие

Общинският план за развитие ще бъде основният инструмент за управление на община Априлци през следващите седем години. Времето за изпълнение на плана съвпада с новия програмен период на ЕС, който започва през 2014 и завършва през 2020 година. По същество планът се разработва и прилага в общия контекст на актуалната законодателна и стратегическа рамка на регионалното развитие в България и Европа, като има за цел да изяви местната специфика и да предложи аргументирани решения за социалните, икономическите, екологичните, културните и управленските предизвикателства по пътя към устойчивото развитие на общината. Тези решения очертават общата рамка и последователност от конкретни действия за устойчиво и интегрирано развитие на местно ниво. Общинският план на Община Априлци е оперативен документ, обединяващ целите на общността и начините за тяхното постигане, при задължително съответствие с Областната стратегия за развитие на област Ловеч.

  1. Предпоставки за разработването на общинския план за развитие



    1. Законодателна рамка

Общинският план за развитие на Община Априлци е един от базисните документи за стратегическо планиране и програмиране на регионалното развитие в България, регламентирани със Закона за регионалното развитие (ЗРР) и Правилника за неговото прилагане (ППЗРР). Съгласно Чл. 13. (1) от ЗРР, Общинският план за развитие определя средносрочните цели и приоритети за развитието на общината в съответствие с Областната стратегия за развитие. Съдържанието на плана е съобразено с изискванията на Чл. 13. (2) на ЗРР и тези на Методическите указания на МРРБ за разработване на Национална стратегия за регионално развитие на Република България (2012-2022), Регионални планове за развитие на районите от ниво 2 (2014-2020), Областни стратегии за развитие (2014-2020) и Общински планове за развитие (2014-2020). Обхватът на разработката включва цялата територия на общината. По същество Общинският план и програмата към него са инструмент за управление на общината през Втория планов период от членството на България в ЕС (2014 – 2020). ОПР осъществява връзката и единството между документите на областно и общинско ниво, въведени от Закона за регионалното развитие и Закона за устройство на територията. В съответствие с чл. 13 от ЗРР, планът се приема от общинския съвет по предложение на кмета на общината, който организира и контролира дейностите по изработването и реализацията на ОПР. Осигуряването на публичност и участието на заинтересованите страни в процесите на създаване и прилагане на плана, е условие за подготовката на един пълноценен и законосъобразен управленски документ. Съгласно разпоредбите на ППЗРР, кметът и общинският съвет съвместно обезпечават прозрачността и откритостта на дейностите по ОПР.

    1. Стратегическа рамка

Действащото законодателство задължително изисква осигуряването на съгласуваност на ОПР с основните стратегически документи на европейско, национално и областно ниво. Тези документи са:

Стратегията Европа 2020

Стратегията „Европа 2020“ е най-общата рамка за развитието на Европейския съюз до края на текущото десетилетие. Същностната задача пред страните членки на ЕС е преодоляване на съществуващите проблеми, породени от сериозната криза и провокиране нов икономически растеж, който трябва да бъде по-интелигентен, по-устойчив и по-приобщаващ. Стратегията ясно подчертава значението на иновациите, осъзнаването на екологичните проблеми и преодоляването на социалните неравенства, като фактори за постигането на балансирано европейско развитие. Целите на „Европа 2020“ са измерими и обвързани с прецизни индикативни стойности. Те трябва да бъдат постигнати до 2020 и покриват темите за иновациите, дигиталната икономика, заетостта, младежките политики, производителността, бедността и ресурсната обезпеченост.



Национална програма за развитие „България 2020"

Националната програма за развитие „България 2020" е програмен документ, поставящ рамката и насоките за подготовка на останалите стратегически документи в България. „България 2020" изразява адаптирането на приоритетите на стратегията „Европа 2020" в границите на страната. НПР БГ2020 е насочена към осигуряването на балансирано социално-икономическо развитие в България при ускоряване на икономическия растеж и повишаване на жизнения стандарт в дългосрочен аспект. На основата на проведените социално-икономически анализи и финансови прогнози, НПР БГ2020 мотивира своите визия, три стратегически цели и осем приоритета. Предложенията поставят акцент върху развитието на образованието и здравеопазването, достигането до по-високи равнища на заетостта, инфраструктурни подобрения, приложение на иновативни подходи в икономиката, възстановяване на аграрния сектор.



Националната стратегия за регионално развитие

Националната стратегия за регионално развитие продължава общата Кохезионна политика на ЕС на национално ниво. Тя цели намаляване на неравенствата между отделните региони, области и общини в страната за периода 2012 – 2020 г., като очертава подходи и средства за координация между управлението на различните сектори и условия за реализация на НПР БГ2020. Целите и приоритетите на НСРР подчертават значението на малкия и среден бизнес, формирането на устойчиви туристически дейности и подобряването на социалната и техническата инфраструктура при съхраняване на природното и културно наследство.



Национална концепция за пространствено развитие

Устройството и управлението на националната територия до 2025 г., се регламентира от Националната концепция за пространствено развитие. Концепцията съдържа средносрочни и дългосрочни насоки за устройственото планиране и опазването на териториалните ресурси. НКПР осигурява и подходяща основа за териториална насоченост и израз на секторните политики и стратегии. Концепция изтъква важността на успешната териториална интеграция на България в европейското пространство чрез развитието на транспортни, екологични и културни оси и свързването им с международните коридори. Акцентира се върху поддържането на умерено полицентрична мрежа от градове, предпоставка за по-балансирано териториално развитие и съживяване на селските и периферните райони.



Регионален план за развитие на Северозападен район (ниво 2)

Водещ акцент на РПР на СЗР е новата роля на политиката на сближаване, ориентацията към изпълнение на целите на Стратегия “Европа 2020” с по-активното участие на регионите, и в същото време със засилен акцент за териториално сътрудничество и подход, изискващ резултати и добавена стойност. Икономическото, социалното и териториалното сближаване са разгледани като взаимно допълващи се и подкрепящи се компоненти на единната интегрирана концепция за регионално развитие. В стратегическата част на плана е разгледана визията за бъдещо развитие на района; определени са стратегическите цели, приоритети и специфични дейности, изброени са примерни допустими дейности за изпълнение на специфичните цели. В рамките на плана е представено индикативното разпределение на ресурсите по стратегически цели и приоритети. Планът очертава непосредствената рамка за разработването на областните стратегии.



Областна стратегия за развитие на област Ловеч

Общинският план за развитие е в пряка йерархична зависимост от Областната стратегия за развитие. ОСР на област Ловеч за периода 2014-2020 г. съчетава в себе си мерки и дейности в различни сектори за подобряване на условията и факторите за растеж, които се нуждаят от дълговременна и целенасочена подкрепа. В нея са разгледани и тенденциите в пространственото развитие на областта и са направени предложения за организация и развитие на територията на основата на политиките, заложени в Националната концепция за пространствено развитие на Република България 2012 - 2025 г. и други европейски документи в областта на пространственото и градско развитие. Формулирани са и необходимите нови цели и приоритети в синхрон с националните действия по приложението на стратегията „Европа 2020”.

Стратегическите предложения, изисквания и препоръки на представените по-горе основни документи са проследени и синтезирани при съставянето на стратегическата част на ОПР.


  1. Структура на общинския план за развитие

Общинският план за развитие на община Априлци е структуриран съгласно разпоредбите на чл. 13 от ЗРР. Включени са всички необходими елементи, разкриващи състоянието на настоящата ситуация, предвидената стратегия за развитие до 2020 и начините за нейното осъществяване, чрез подходящи мерки и конкретни проекти. Методически, планът обединява четири основни части - анализ, оценка, стратегически предложения и набор от инструменти за реализация, наблюдение и актуализация.

    1. Анализ на съвременната ситуация в Община Априлци

Анализът на съвременната ситуация в общината описва отделните аспекти от общинското развитие и завършва с обобщени изводи, комбинация от съществуващи проблеми и налични потенциали. Идентифицираните проблеми и потенциали са основа за извеждането на SWOT анализ, чиято цел е да открои най-важните моменти в съвременното развитие на общината. Съдържанието на SWOT насочва към необходимите мерки за подчертаване на силните и преодоляване на слабите страни.

Анализът поставя акцент върху географската, историческата и културната характеристика, проследени са закономерностите във функционално-пространственото развитие, социалното, икономическото и екологичното състояние на общината.



    1. Стратегически цели, приоритети и мерки

Стратегическата част на плана обхваща формулирането на визията за развитие до 2020, целите, приоритетните области и включените в тях мерки. За подбора на аргументирани, изпълними и съответстващи на местните ресурси и специфика предложения е приложен специфичен подход, включващ компонентите на SWOT, проучените обществени потребности и препоръки, както и насоките на стратегическите документи от по-високо ниво. Предложена е ясна структура, респектираща идеята за интегрирания подход в стратегическото планиране - изведените цели се разгръщат в единството на очертаните приоритетни области. По този начин се постига синергичен ефект между резултатите на отделните приоритетни области, като за осъществяването на дадена цел допринасят повече от един приоритет.

    1. Индикативна финансова таблица

Индикативната финансова таблица представлява общата финансова рамка на развитието в община Априлци през следващите седем години. Финансовата таблица изразява ориентировъчните ресурси за реализация на значими общински проекти. Прогнозираният общ финансов ресурс е разпределен между отделните стратегически цели от ОПР. Планирано е средствата по всяка стратегическа цел да бъдат осигурени чрез съчетаване на различни финансови източници. Адекватното планиране на финансовата таблица е предпоставка за успешно и ефикасно управление на финансовите ресурси на общината. За тази цел бъдещите финансови средства са реалистично предвидени на основата на финансовия разчет на необходимите финансови средства за реализиране на ОПР на Община Априлци за 2014-2020 и потенциала на общината да привлича и управлява средства от Оперативните програми. Индикативната финансова таблица е проектирана спрямо модела на Приложение №4 от „Методическите указания за разработване на общински планове за развитие за периода 2014 – 2020 година" на МРРБ.

    1. Индикатори за наблюдение и оценка на плана

Индикаторите за наблюдение и оценка са дефинирани съобразно смисъла и съдържанието на стратегическите цели и приоритетните области на стратегията. Системата от индикатори обединява два основни компонента - индикатори за въздействие, проследяващи степента на изпълнение на целите, както и индикатори за резултат, измерващи ефектите от изпълнението на мерките в рамките на приоритетните области. Двата вида индикатори са въведени следствие на предписанията от „Методическите указания за разработване на общински планове за развитие за периода 2014 – 2020 година" на МРРБ. Индикаторите са избрани в синхрон с наличната и регулярно поддържана информационна основа на национално и областно ниво. Посочени са начални и целеви стойности. Индикаторите за наблюдение и оценка са средство за изготвяне на годишните доклади за изпълнението на ОПР, междинната и последващата оценка на плана.

    1. Необходими действия по наблюдението, оценката и актуализацията на плана

Разработена е система за наблюдение, оценка и актуализация на плана, обвързваща функциите на участващите звена. Посочен е начинът интегрирането на индикаторите в отделните стъпки на наблюдението и оценката. Отбелязан е подходящият момент за изготвяне на междинна и последваща оценка, както и на актуализация на ОПР.

    1. Описание на необходимите действия за прилагане принципа на партньорство и осигуряване на информация и публичност

Разработени са механизми за осигуряване и обмен на информация между отделните заинтересовани страни. Идентифицирани са възможностите за публичното представяне и разпространяване на резултатите от всички етапи по разработването и реализацията на ОПР. Особено внимание е отделено на ползотворното взаимодействие и поддържане на активна комуникация между всички участващи в процеса – общинските служители, културните институции, неправителствения сектор, представителите на бизнеса и др. Положителните контакти и комуникация, формирани по време на разработването на ОПР, следва да бъдат съхранени и продължени по време на реализацията на плана през следващите седем години.

    1. Програма за реализация

Програмата за реализация е финалният елемент от структурата на ОПР и представлява конкретна матрица за осъществяване на неговите стратегическите предложения. Програмата илюстрира прехода между приоритетните области, съответстващите им мерки и проектите от съдържанието на ОПР. Централно място заема списъкът с проекти, където са изброени, описани и обосновани отделните проекти и връзките между тях. Извършена е оценка на ориентировъчната им финансова стойност, избрана е управленска структура и са посочени заинтересованите партньори в реализацията на всеки проект. Включена е възможността за актуализация на Програмата за реализация, като част от цялата система за наблюдение, оценка и актуализация на плана.

  1. Методи и принципи при разработването на ОПР

Приложеният методически подход и следваните принципи при разработването на плана са в пълно съответствие с нормативните изисквания, целите и приоритетите на социално икономическото и пространствено развитие на общината, като интегрална част от Северозападен район и област Ловеч. Планът е съобразен със специфичните изисквания за прилагане на нормативните документи, регламентиращи дейностите на местното самоуправление, териториалното устройство и опазването на околната среда. От методологическа гледна точка разработването на плана се основава на „стратегическия подход“, „интегрирания подход“, „териториалния подход“, както и на „ориентирания към резултатите подход“. В рамките на разработването на ОПР са приложени доказани теоретични постановки и методологически подходи за стратегическо планиране на устойчивото общинско развитие. Проучени и използвани са съвременните практики за подготовка на стратегически документи, изготвянето на комплексни анализи, синтезни оценки и прогнозиране на развитието съобразно наличните обстоятелства. Внимателно са подбрани инструментите за реализация на плана, изградени на основата на добри европейски практики, но и на практическия опит и умения за управление на проекти в българските общини, включително структурите на местното самоуправление, неправителствения и частния сектор. Подобен начин осигурява внедряването на съвременни идеи, обезпечени с необходимия капацитет за тяхната изпълнимост.

В процеса на разработването на ОПР са съблюдавани следните принципи:



  • Структурираност. Общинският план е съвкупност на смислово, функционално и хронологично свързани елементи. Използван е утвърденият метод за последователно надграждане на първоначален анализ, синтезирани оценки, обоснована стратегия и оперативни инструменти за реализация.

  • Комплексност. Изследванията и изводите на ОПР касаят разнообразните социални, икономически, екологични, културни и управленски проявления на местното развитие.

  • Точност. Приложените анализи са основават преобладаващо на официална статистическа информация. Използвани са данните от Националното преброяване на населението през 2011 г., както и текущата статистика на НСИ. Същият принцип е използван и при дефинирането на системата от индикатори, с оглед на нейната реална приложимост и резултатност.

  • Публичност. Активният контакт и обмен на идеи със заинтересованите страни е ръководен принцип във всички дейности от обхвата на ОПР. Съвместно са проследени характеристиките на общината, идентифицирани са проблемите и потенциалите, формулирани са стратегическите предложения и са положени основите за споделено реализиране на ОПР.


ІІ. АНАЛИЗ НА ИКОНОМИЧЕСКОТО И СОЦИАЛНОТО РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА АПРИЛЦИ

  1. ОБЩА ХАРАКТЕРИСТИКА /ПРОФИЛ НА ОБЩИНАТА

    1. Географско положение на община АПРИЛЦИ, граници, обща площ



Община Априлци е разположена в Централна Северна България върху северните склонове на Троянско–Калоферския дял на Централна Стара планина и южните склонове на Предбалкана. Общината включва четири населени места – гр. Априлци (административен център), с. Велчево, с. Драшкова поляна, с. Скандало и граничи с общините Троян, Севлиево, Павел баня и Карлово. Площта на Община Априлци е 238 хил. кв.м. при средна надморска височина за територията на общината 1031 м.







    1. Релеф

Общината е разположена в котловина и има разнообразен релеф, включващ живописните поречия на реките Видима, Острешка и Зла река, високопланински пасища, ливади и стръмни склонове, обрасли с вековни гори. Структурата на релефа е формирана от нагъване и издигане на палеозойски, мезозойски и старотерциерни седименти, запълващи линейноизтеглени геосинклинални понижения.

На територията на общината не е регистрирана значима сеизмична активност.

Според Сеизмичното райониране на Република България за период 1000 години, община Априлци попада в район с интензивност VІІ – ма степен и сеизмичен коефициент 0.10.

1.3. Климат

Климатът е преходен, от умерено–континентален до планински, с хладна и дъждовна пролет, горещо лято, продължителна есен и мека зима. Средната годишна месечна температура е около 10-12 градуса.

През студеното полугодие средните месечни стойности на относителната влажност на въздуха се движат в границите на 60-80%, а през топлото полугодие около 70-75 %. Валежите обикновено достигат средногодишна стойност до 1100-1200 мм/год., като максимумът им е през месец юни, а минимумът – през месец февруари. Снежната покривка в ниската зона се задържа средно 75-80 дни, а във високата – надвишава 150-180 дни. Максималната снежна покривка е през март, като дебелината й достига средно 40-60 см. а за надморска височина над 2000 м. – 150 до 200 см.

Преобладаващата посока на вятъра се определя от тенденцията в общия атмосферен пренос през съответния сезон. Характерни за общината са западен, северозападен и по-рядко южни и източни ветрове.

Очакваните промени в климата на общината са свързани с отчетената за България обща тенденция към затопляне, както и увеличаване честотата на екстремните метеорологични и климатични явления като засушавания, проливни валежи, гръмотевични бури и градушки.

Очакваните въздействия от промените в климата върху територията са свързани с влошаване на условията за селско и горско стопанство, проблеми с водоснабдяването, повишаване на рисковете от пожари, загуба на биологично разнообразие, влошаване на условията за туризъм в общината.



    1. Природни ресурси



      1. Почви И Полезни изкопаеми

Въпреки големия диапазон на надморските височини, територията на Община Априлци не се отличава с широко почвено разнообразие главно поради еднообразието на основните скали, върху които са се формирали почвите. Установено е наличието на следните почвени типове: сиви горски (с три почвени подтипа) и кафяви горски (с три почвени подтипа).

Кафявите горски почви са най-разпространените почви в планинските райони над 600 м.н.в. и заемат около 77.6 % от територията на общината. Те са богати на хумус – до 12 %, но хумусното вещество не е много качествено. Реакцията е слабо кисела, средно запасени са с усвоим азот и усвоим фосфор. На тях обикновено има горска растителност, рядко се използват за земеделие (най-често за картофи). В по-високите части на планината кафявите горски почви преминават в кафяви горски тъмни почви и планинско-ливадни. В зависимост от богатството им, влажността, изложението и наклона на терена и дървесната растителност, те са разделени на три подтипа: кафяви горски тъмни почви, кафяви горски преходни почви и кафяви горски светли почви.

Сивите горски почви са разпространени в предпланинската част като достигат 800 м.н.в. Образувани са главно под влияние на широколистната горска растителност, като в ниските части се чувства влиянието на тревна растителност. Затова за сивите горски почви е характерен хумусен хоризонт с малка мощност и силно развит и уплътнен глинест илувиален хоризонт. В зависимост от богатството им, влажността, изложението, наклона на терена и дървесната растителност, те са разделени на три подтипа: сиви, тъмносиви и светлосиви горски почви.

На територията на общината няма данни за нарушени почви в количества, заслужаващи внимание. Въпреки гъстата хидрографска мрежа, значителните валежи и силно пресечения терен, на територията на община Априлци не се наблюдават активни ерозионни процеси. На места в по-ниските части на припечни изложения при малка плътност се е развила площна ерозия.

На територията на общината няма регистрирани и не се експлоатират значими находища на полезни изкопаеми.


      1. Води и водни ресурси

Районът, в който попада Община Априлци е сравнително богат на водни ресурси. Билото на Стара планина се явява главна водоразделна линия на Черноморския и Беломорския водосборни басейни. Дълбокият карст регулира подземното подхранване на реките, а обширните стари гори допринасят съществено за водозадържането. Реките, извиращи високо от склоновете, са стръмни и с голям воден отток. На много места те падат от високи скални прагове и образуват красиви водопади. Водите като цяло са с много добри питейни качества.

Всички води и водни обекти на територията на общината се опазват от изтощаване, замърсяване и увреждане с цел поддържане на необходимото количество и качество на водите и здравословна околна среда, съхраняване на екосистемите, запазване на ландшафта и предотвратяване на стопански щети. На територията на община Априлци се намират водоснабдителнире райони на реките „Видима“, „Осрешка“ и „Зла река“. На изхода на кв. Зла река те се с вливат в еда – р. „Видима“. При обилни проливни дъждове и при интензивно топене на снежната покривка се създават предпоставки за бедствени ситуации. Геолого – тектонските, геоморфоложките и хидроложките уаловия на предпланинието на Стара планина, района на общината обуславя възникването и развитието на свлачищни и срутищни процеси с различен площен и дълбочинен обхват. На територията на общината са регистрирани 6 свлачища с различен обхват.

Основните реки в общината извират от територията на Националния парк „Централен Балкан”. Реките, които са с най-голямо значение за общината са Видима, Острешка и Зла река. Периодът на пълноводие е неустойчив и обикновено е 5-6 месеца, а на маловодие 3-4 месеца. Основен водоприемник е река Видима. Общото количество вода се колебае в зависимост от годишните валежи и е с качество на питейна. При необходимост и целесъобразност за нуждите на допълнителното водоснабдяване на общината може да се изгради пречиствателна станция за питейна вода.

Каптажите “Бъзов дял” (река “Видима”) и “Пенови дупки” (река “Острешка”) са основен източник на водоснабдяването на община Априлци. Изградените външни водопроводи се нуждаят от реконструкция и обновление. В общината е изпълнен проект за допълнително водоснабдяване от каптажи Пенови дупки и Глога. Предстои довършване на допълнителния водопровод на община Априлци от каптажите “Пенови дупки” и “Глогът”. Питейна вода от река “Видима” на територията на община Априлци е източник за водоснабдяване на населени места в община Севлиево и община Велико Търново. Изграждането на язовир “Бяла” на територията на община Севлиево, който ще осигури вода за населени места от тази община ще даде възможност питейната вода от водохващането от ВЕЦ “Видима” да се използва за нуждите на община Априлци.

Независимо от достатъчния брой водоизточници, през летния период възниква недостиг на питейна вода, а в някои случаи през последните години се налага въвеждане режим на водоподаване. Основните причини за това са от различно естество:


  • Намаления дебит на водата;

  • Течовете и честите аварии във водопроводната мрежа поради нейното физическо и морално остаряване;

  • Увеличеното потребление на питейна вода през активния туристически сезон в обектите за настаняване на туристи, заведенията за хранене и развлечения, вилите и къщите за почивка;

  • Пълненето на няколко десетки плувни басейни, както за публично ползване към туристически обекти, така и на частни собственици на вили и къщи за почивка;

  • Недовършения поради недостатъчно средства допълнителен водопровод от каптажите “Пенови дупки” и “Глогът”;

  • Неразрешеното ползване на питейна вода за поливане на растителни култури в прилежащите към сградния фонд дворове на домакинствата и др.

В момента много малко площи в общината се напояват в общината, а изградената преди години напоителна система за някои участъци земя е разрушена или изоставена. Водовземането от реките е предимно във вади с локално значение (в кв. Зла река, кв. Острец и др.) и само частично за напояване на малки обработваеми участъци.

Реките имат значение за производство на електроенергия. В момента в общината функционират 5 водно-електрически централи: ВЕЦ „Видима” на река „Видима”, една малка водно-електрическа централа МВЕЦ “Априлци” на река “Видима” в района на кв. Зла река; една МВЕЦ “Стърна” на р. Стърна река, приток на река Видима, МВЕЦ “Зора” на р. Видима в кв. Зла река, МВЕЦ “Зла река” на р. Зла река, приток на река Видима. В тази връзка много остро стои въпросът за определянето на оптимален брой МВЕЦ на територията на общината и тяхното месторазположение с оглед опазване на околната среда и недопускане влошаване на екологичното състояние на реките.

На територията на община Априлци има четири геотермални извора, но възможностите за тяхната експлоатация не са достатъчно проучени.


      1. Биологично разнообразие:

Флористично разнообразие

Богатството на флората в община Априлци е свързано с наличието на защитени територии на територията на общината и най-вече на Национален парк “Централен Балкан”, който опазва изключително флористично разнообразие. Досега в Парка са установени около 2340 вида и подвида растения. В тях се включват 1900 вида и подвида висши растения, 15 вида папрати, по един вид плаунообразни и бронецови и 3 вида хвощови. Представени са 166 вида лечебни растения, от които 12 са защитени от закона, 229 вида мъхове, 256 вида гъби (над 12% от установените видове гъби в България).

В резервата „Северен Джендем”, граничещ с територията на общината, се намира и най–голямото находище на рядко срещаното растение рододендрон, а също на боровинката и сибирската хвойна. Възникнали през древни времена, те са оцелели до наши дни.

На територията на общината са установени 118 вида лечебни растения, които се срещат в 116 регистрирани и описани находища (подробни списъци има представени към Програмата за опазване на околната среда на община Априлци).



Фаунистично разнообразие

Богатството на фауната в община Априлци също е свързано с наличието на защитени територии на територията на общината и най-вече на Национален парк “Централен Балкан”, чиито разнообразен климат и релеф осигуряват значително многообразие от местообитания. Това превръща Парка в съкровищница на животинския свят. Централен Балкан е едно от последните в Европа места с образци на запазена дива природа, която дава убежище на редки и застрашени животни – вълк, златка, видра, дива котка, трицветен нощник, широкоух прилеп, дългокрил прилеп, обикновен сънливец, царски орел, ливаден дърдавец, белогуш дрозд. Това е най-важната в света защитена територия за полубеловратата мухоловка, южния белогръб кълвач, бехщайновия нощник, лалугера, планинското сляпо куче, както и място със световна значимост за птиците от алпийския биом.

Резерват „Северен Джендем” е едно от най – предпочитаните местообитания за мечката и дивата коза. Резерватът опазва и уникална прилепна фауна в своите пещери и стари гори.

На територията на общината се срещат следните основни видове птици: мишелов, гарван, щъркел, ястреб, сова горска, гарга, дрозд поен, кос (черен дрозд), лястовица, сврачка, чучулига и др.

Основните видове животни, обект на ловен туризъм в община Априлци са: бозайници – дива свиня, сърна, див заек, лисица, чакал, белка, черен пор, язовец и др.; птици – яребица; риби – мряна, пъстърва и др.



      1. Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   15




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница