Онлайн урокът на с. Търън или как електронното образование може да реши проблема с честите дървени ваканцииДата20.03.2017
Размер56.23 Kb.
Вестник „Капитал“

10 фев 2012, 14:04, 8751 прочитанияОнлайн урокът на с. Търън

...Или как електронното образование може да реши проблема с честите дървени ваканции

Люба Йорданова

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/obshtestvo/2012/02/10/1763747_onlain_urokut_na_s_turun/

Село Търън е близо до Смолян. Там живеят около 700 души. Няма много забележителности. А в тежки зими като тази си е направо трудно да стигнеш дотам. Училището в Търън обаче е някак необикновено. В него учат общо около 64 деца от цялата околност.


Отопляват се с камина вместо парно. Но пък имат чудесен интернет и доволно количество компютри. Дъската им е интерактивна и на нея се прожектират видеоуроци. Нещо повече - там преподавателите не ги "изпяват" пред учениците, а работят заедно с тях. Има часове по гражданско образование, а учителите по физика и биология обясняват заедно връзката между предметите си. И резултатите от външното оценяване са добри, а след седми клас почти всички ученици влизат в гимназия. Няма неизвинени отсъствия и поправителни сесии.
Както всички останали училища в страната, тази седмица и учениците в основно училище "Стою Шишков" в Търън излязоха в непредвидена ваканция заради лошото време. С една разлика обаче. Обучението на децата си продължи от вкъщи. На личните им компютри течаха видеоуроци и интерактивни е-учебници, които да припомнят материала. Учителите им бяха измислили забавни задачи по предметите, които те можеха да връщат по имейл. От този срок училището в Търън започва да използва и онлайн платформа за обучение, в която е качен целият учебен материал. Има още виртуална класна стая, форум и чат, а учителите могат лесно да правят анализ на грешките и да видят кои теми се нуждаят от повече обсъждане.

Няма нужда да ви казваме, че училище "Стою Шишков" е по-скоро изключение в България. Или че дървена ваканция за повечето учебни заведения е синоним на мотаене по молове и кафета за по-големите ученици и допълнително занимание за бабите на по-малките. За учителите означава чудене как да наваксат пропуснатия учебен материал. А за родителите пък е изгубено време в търсене кой да гледа детето или пък неприятности в работата заради непредвиден отпуск.


Въобще дървената ваканция не е малък проблем. Засега тя обхвана цялата страна само за три дни, но преди това над 300 училища бяха затворени заради метеорологични условия, грипни епидемии, неплатено парно и други дребни трагедии. На 7 февруари 61 училища в област Бургас не работеха, 44 в Пловдив, 36 в Силистра. От Министерство на образованието, младежта и науката обясниха пред "Капитал", че не водят статистика за броя непредвидени ваканции през предишни години. Субективното усещане обаче е, че те се случват често.

Ваканция, ура

В село Търън обаче показват как едно работещо електронно обучение може да намали негативните ефекти от дървените ваканции. Да преобърне лошите навици и да осмисли времето, прекарано извън училище. "Онлайн платформата може на сто процента да реши проблема с непредвидените прекъсвания на учебния процес", коментира директорът на ОУ "Стою Шишков" Диана Димитрова. Според нея така връзката между учители и ученици става в реално време, все едно са в класната стая, и децата не губят навиците си за учене, което е най-големият проблем в такива случаи.

В Търговище грипна ваканция има почти всяка година, веднъж дори е продължила 20 дни. Районът не е и лесно проходим през зимата. "Губи се темпото - докато отново влезем в релси, е дошла следващата ваканция", коментира Севдалина Зафирова, директор на І СОУ "Св. Седмочисленици" в града. На учителите им се налага да преструктурират материала, а натрупването на много уроци наведнъж затруднява учениците. По наблюдения на Зафирова това влошава резултатите и се отразява зле на подготовката за външното оценяване.

За учителите също не е лесно да вместят пропуснатия материал в учебните часове, като едновременно с това следват зададената от министерството програма за срока. "Не вярвам в България да има учител, на когото да му стигат часовете", споделя Емил Джасим, програмен директор в "Център за образователни инициативи" и учител по история в частна езикова гимназия "Проф. д-р Васил Златарски" в София. А когато на учителите им се наложи да пропуснат част от хорариума заради непредвидени обстоятелства, "тогава вече ни идва малко в повече", допълва Джасим. Той дава пример с презентации, които неговите класове е трябвало да изнесат тази седмица и които заради дървената ваканция се изместват. Това според него създава дискомфорт и за самите ученици. Още по-неприятно става и когато пропуснатите дни трябва да се отучват в събота или с по-дълги часове.

Най-големият проблем за Емил Джасим е обаче липсата на система за комуникация с родителите в такива непредвидени ситуации. Те не знаят какво трябва да правят децата им по време на ваканцията и обикновено ги оставят на произвол. "Комуникацията с родителите при извънредни ситуации трябва да бъде приоритет", смята той.

Оценка в чата

Преди няколко години сериозно свлачище в Норвегия затваря близкото училище за две седмици и затруднява достъпа до него за месеци след това. Учебният процес обаче не спира. Учители, ученици и родители се свързват с дигиталната платформа за обучение, администрация и комуникация Fronter. Преподаването продължава във виртуална класна стая. Както си му е редът - с домашни и изпити.

"Онлайн образованието играе все по-голяма роля в това ученето да става по-достъпно", коментира за "Капитал" Брендан О'Грейди, говорител на Pearson - водеща в света компания за образователни програми, между които и Fronter. Той допълва, че дигиталните учебни продукти започват широко да се разпространяват във всички етапи на образованието и дава пример с платформите My Lab, които се използват от над осем милиона студенти по света. Създават се индивидуални курсове за всеки, които могат да се променят спрямо успеха на студента. Онлайн продуктите помагат на преподавателите да следят развитието на всеки ученик, неговите силни и слаби страни и да определят на кои сфери да набляга. Такъв тип онлайн платформа - u4ili6teto.bg, вече действа и в България. Тя е разработка на "Център за образователни инициативи" и се базира на системата за електронно обучение moodle.

"Ако науча учениците да влизат в u4ili6teto.bg толкова, колкото и във Facebook, комуникацията с тях става много лесна с подобни инструменти", споделя Емил Джасим, който използва платформата от началото на тази година. За трите дни дървена ваканция е изпратил на учениците си конкретни задачи, а през системата ще може да види кой колко време е прекарал с материала.

Според него ефектът от платформата е "поразителен". Историята става интересна дори на тези ученици, които преди това не са й обръщали особено внимание. Причината е, че онлайн заниманията могат да направят учебния процес и една идея по-забавен. Следващият тест по история например ще бъде съставен от въпроси, измислени от самите ученици по време на игра във форума - всеки пише въпрос по темата, след като отговори на предишния зададен.

U4ili6teto.bg работи от един месец и в I. СОУ в Търговище. Директорът Севдалина Зафирова е убедена, че ако учителите и учениците имат желание да работят с платформата системно и през принудителната ваканция, преминаването към учебния процес ще бъде по-плавно. В момента малко повече от половината от учителите в училището използват новия метод за преподаване. "Не им го налагам като задължение, искам сами да се убедят и престрашат", споделя Зафирова.

Непознаването и притеснението на някои учители от новите технологии е една от причините онлайн платформите да не се използват по-широко в България. "Дори сред младите учители има такива, които не приемат компютъра като приятел", смята директорът на училището в Търън Диана Димитрова. Там проблемът е бил решен със задължителен курс по компютърна грамотност за всички учители още през 2001 г., но и с училищна стратегия за постоянна вътрешна квалификация и преквалификация."Ако директорът определи, че това му е приоритет, може да го направи", категорична е и Севдалина Зафирова. Според нея, ако се отпускат някакви целеви средства за нови методи на обучение, повече директори ще бъдат мотивирани да въведат нови технологии. В момента I. СОУ в Търговище получава по 24 лв. на ученик на година за материална база. Тези средства обаче могат да отидат и за ремонт на учителската стая например.

"Начинът е повече директори да узреят за тази идея и да въвеждат реални инструменти", е мнението и на Емил Джасим от "Център за образователни инициативи". Парадоксът е, че инфраструктура на повечето места има. Интернет също не е проблем. Дори в България е доста по-бърз, отколкото в други държави. Системата има нужда само от леко побутване. От замерване със снежна топка, ако щете. Образователното министерство трябва да припознае новите практики, които вече се прилагат в някои училища, и да им даде административна рамка. Да стимулира директорите и учителите, да ги запали за идеята да направят учебните часове по-близки до децата. Защото както заключва Диана Димитрова от Търън: "Процесът сега става много бавно, а децата си вървят напред и не ни чакат."
Каталог: index files -> news -> 2012
2012 -> Списък на творбите, класирани на І етап
2012 -> Разпределение на дискове с документалния филм „Горяни”
news -> Реферати възрастова група: 5 8 клас I награда
2012 -> Примери за проведени в български училища на 29. 02. 2012 г. Събития посветени на Световния ден за борба срещу тормоза в училище, т н. „Ден на Розовата Фланелка”
2012 -> Заповед № рд 27 – 23/ 16. 05. 2012 год
2012 -> Конкурс за есе тема по избор в една от предложените две теми: „Музеят на бъдещето
2012 -> The Radcliffe Choral Society of Harvard University
2012 -> Стартира тазгодишното издание на конкурса „Учител-будител във виртулното пространство“
2012 -> Съюз на българските журналисти Национален седмичник за образование и наука Аз-буки Дружество на психолозите в България
2012 -> Конкурса „Дърво с корен 2012" На 1 октомври 2012 г., на интернет страницата на Фондация „ЕкоОбщност"


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница