Опорни точки за срещи с актива на бсп в софия областДата25.10.2018
Размер146.46 Kb.
ОПОРНИ ТОЧКИ ЗА СРЕЩИ С АКТИВА НА БСП В СОФИЯ - ОБЛАСТ

1. Политическа оценка за изборите:
 • БСП понесе най-тежкото си поражение и за съжаление това става след един успешен мандат. Това в исдторията се е случвало многократно. Пример за това е Чърчил, който е загубил изборите само седмици, след като е спечелил Втората световна война. И с БСП се случи същото - тя загуби изборите, въпреки че икономиката на България вървеше добре, безработицата спадна, а доходите се вдигнаха. Просто хората в България искаха сериозна промяна, а БСП беше превърната (заради собствени грешки, но и заради агресивна кампания на опозицията) в символ на корупция.

Причините за загубата са многобройни, но нека изброим част от най-важните:

1. Външни причини: • Тежката коалиция, в която бяхме, извиването на ръцете ни от коалиционните партньори. Допуснахме ДПС да се възприема като „стратегически партньор” на БСП и никога не казахме ясно, че БСП ще сътрудничи с ДПС само в предишния Парламент, а не винаги.

 • Изказването на Доган преди изборите, което взриви народното недоволство. Резултатите на Евроизборите бяха съвсем различни - 26 на 19 процента, ГЕРБ чакаше най-много 30 процента на изборите за НС, а получи 39 процента.

 • Очакването на хората за промени. За съжаление срещу нас беше една нова, млада партия, в която бяха изцяло нови лица и с един енергичен лидер. БСП не успя да анализира това и тръгна със старите лица.

 • Хората искаха възмездие за корупцията в последните 20 години, нови лица и политици, които се грижат за ежедневните им проблеми. Това ние изпуснахме и говорихме предимно за икономика.

 • Една от външните причини е и кризата, която уплаши обществото, създаде страхове и притеснения.

2. Вътрешни причини: • Изключителна грешка беше агресивната кампания, която водихме. Тя настрои хората срещу нас. БСП не анализира опита, който сочи, че в последните двадесет години губят скъпите кампании, в които се хвърлят много пари, както и кампаниите, в които се очерня опонента.

 • Също така БСП отново (както през 1995-1997) направи грешката да показва управленско високомерие към хората, да се интересува от управлението на „високото” ниво, без да разбере, че за една власт се съди не само по цифрите, а по реалните резултати, които могат да се видят и пипнат от хората по общини и по места. Наша грешка беше, че навсякъде говорихме, че „сме отпуснали толкова и толкова милиона за нещо”, а не говорихме за крайния резултат, за свършеното.

 • БСП изгуби свои стратегически избиратели много лекомислено. Това бяха българите в смесените региони (до 2005 в тези райони имаше две партии - БСП и ДПС), селото и малките общини, учителите, военните и полицаите. До 2007-2008 не се правеше и нищо по отношение на младите.

 • БСП по места, самите структури, всички партийни членове също носят отговорност. Едни избори не се решават само на жълтите павета в София. Те се решават с ежедневна работа на всеки партиен член. С това той да говори, да разяснява на съседи, на колеги, на разочаровани от БСП. През последните години партията показа мързел в това отношение както по върховете, така и „долу”.

За работата на новото Правителство и НС:
 • БСП предсказваше, че ГЕРБ ще се коалира с Иван Костов и Сидеров. Хората не повярваха, но това е факт. Костов контролира, чрез свои хора еврофондовете, зам.-министри на екологията, външните работи. Същевременно Сините явно в бъдеще ще напуснат коалицията с Бойко, за да се спасят, когато стане неудобно. Тогава Бойко ще остане само с „Атака”.

 • Новото НС не работи, защото ГЕРБ няма подготвени кадри, нито проекти за закони.

 • ГЕРБ назначава роднини и хора с конфликт на интереси. Кандидатката за министър на земеделието Десислава Танева, която има 60 фирми беше изтеглена като министър, но сложена като шеф на комисията в НС по земеделие. Там тя много по-добре може да обслужва интересите на фирмите си. Министър Трайчо Трайков пусна проект за 500 милиона (Горна Арда) на фирмата, в която е работил. Излязоха данни за депутат от ГЕРБ, източил 20 милиона от ДДС, а нищо не последва като реакция.

 • Новото правителство се опияни да вади някакви компромати, част, от които измислени. Така министрите се доказват пред Бойко Борисов и вместо да работят се надпреварват във ваденето на подобни сведения. Но е факт, че те не вадят реалните проблеми на държавата, а неща, които биха станали медийно интересни.

 • Борисов си присвоява наши заслуги, напр., че само на него се пускат пари от ЕС. Нека си припомним, че през май бяха отблокирани 119 милиона по програма ИСПА, а тези пари за селско стопанство по САПАРД бяха договорени още от Меглена Плугчиева.

 • Новите министри правят същото, което и предишните - увеличиха си заплатите, купиха правителствените самолети, които казаха, че няма да купят. Оказа се, че купиха и хеликоптерите, които МВР трябваше да купи заради Шенген, но отначало министъра на финансите пусна клеветата, че били туристически. Спират се пари за образование, за социални нужди, блокира се увеличението на пенсиите.

 • Ако Иван Костов се справи с икономиката, но затъна в корупцията, то Бойко сигурно ще постигне нещо в борбата с корупцията, но ще затъне в икономиката. Той представя една програма, която е написана „на коляно” - за няколко дни.

 • Борисов ще ни поднася четири години спектакли. Той ще започне да „отстрелва” министрите си, за да запази рейтинга си.

 • Борисов пали война с Президента. Явно е, че Бойко Борисов иска да се кандидатира за Президент и от там да „прелива” рейтинг на едно правителство, начело с мъжката му секретарка Цветан Цветанов. Така по същество да стане едновременно президент и премиер.

За бъдещето на партията:
 • БСП преди всичко трябва да отстоява ясно и да защити мнението, че мандатът 2005-2009 година е бил успешен. В момента ГЕРБ по всякакви начини иска да внуши, че БСП се е провалила (да се наложи тезата, че БСП винаги се проваля във властта), че всичко, което е ставало в държавата преди него е провал. Б.Б. говори така, сякаш историята и успехите започват от него. БСП е длъжна ясно да напомни на хората за постигнатото през мандата и да направи ясно разграничението между икономическите успехи и реалните сериозни проблеми с корупцията, които също са факт.

 • Трябва да си дадем сметка, че днес БСП е единствената опозиционна партия. НДСВ и ДПС се покриха и липсват от публичното пространство. Видно е, че ДПС също направи сделка с Бойко Борисов и ще „отстреля” Валери Цветанов, но ще запази другите си интереси непокътнати. ДПС вече се дистанцира от БСП.

 • БСП е изправена пред предизвикателството да се обновява сериозно. Изборите показаха, че хората искат нови лица, нова и по-решителна политика срещу корупцията и престъпността. На изборите загубиха всички партии, които заложиха основно на познати лица - примерът не е само БСП, но и Синята коалиция с Иван Костов. Именно затова днес е ключово да привлечем повече нови лица, да отпушим системата и да заложим на нови говорители на партията. БСП няма да изостави кадрите си, няма да изостави доказаните си политици, но ако днес не заложи на младото си поколение, то тя ще тръгне по пътя на СДС от 2001 година - свиване, стопяване. И тази практика трябва да се случи не само на високите етажи, а на всички нива в партията.

 • БСП ясно трябва да разбере, че не бива да върви по пътя на самоизяждането си. Много другари вече два-три месеца правят кариера като плюят партията и нейния лидер. Те са даже по-остри от Борисов, Сидеров или Костов. Това е жалко, защото трябва да разберем, че не можем да бъдем по-„големи” от партията, да я заложим на карта, заради личните ни интереси. Заради вътрешното самоизяждане БСП все още не може ясно и категорично да започне да критикува и това да се чува в медиите, защото на едно участие на наш говорител с разумна критика срещу властта или в защита на наша успешна политика се падат по няколко участия на хора, които плюят собствената си партия.

 • За БСП днес важно е да се готви още отсега за кметските избори. Това означава и подготовка на хората, и подбор на качествени кандидати, и обновление и нови лица, и създаване на ядра от специалисти по места, и това БСП ежедневно да критикува общините от ГЕРБ, но с ясни позиции и идеи, а не с голи думи. Важно е всеки партиен член да разбере, че реалната работа и отговорност е носи на всички нива - от редовия член до ръководството, и че работата няма друг да ни я свърши. Важно е всеки партиен член да разбере, че партийната работа не е само в кулоарите на НС и в ТВ-студиата, а е и в това всеки от нас да огледа секцията си, да води партийна работа на ниво секция, да направи анализ кого може да убеди, кого може да разколебае да гласува за ГЕРБ и т.н..

 • БСП трябва да е наясно, че не и е гарантирано да победи, ако и когато Бойко Борисов се провали. Народът би тръгнал след нас тогава, само ако сме се обновили. Иначе би тръгнал след „Атака” или някаква друга крайна, даже профашистка партия. Именно затова днес е важно да разберем, че нямаме време за губене, че кампанията този път ще трае не четири седмици, а четири години.

 • Стратегическа цел за БСП е да си върне селото и малките градове. Подценихме тези избиратели, защото опитахме да „бием” Бойко в София - на негов терен. Подценихме ги, и защото дадохме на ДПС земеделието, което винаги е било наша кауза, наш приоритет. Недооценихме, че с влизането в ЕС настъпиха промени в икономиката в селата - кооперациите вече не са най-основното звено, а едрите прекупвачи и аграрни бизнесмени, които усвояват фондовете. Тях ГЕРБ и ДПС успяха да ангажират, а БСП не успя да защити малкия производител, кооперацията. За БСП е ключово да даде кауза на хората в малките общини и селата, да изгради реални организации, а не такива на книга.

 • Стратегическо за БСП е да върне патриотично настроените хора към нея. Те бяха наш електорат, а днес отиват в ГЕРБ и „Атака”. БСП е за позитивен патриотизъм, а не за национализма на „Атака”.

 • Време е БСП да заговори на езика на хората. Вярно, е че трябва модернизация на партията, това да приемем ценностите на Европейските социалисти, но България има друг дневен ред, а той не е в политиката на интегриране на гейове или в промените в климата. България има криза, има социални проблеми, има нужда от стабилност, силна полиция и армия - и това е нашият дневен ред.

 • БСП трябва да защити енергийната ни независимост и постигнатото в отношенията с Русия. Ние сме „За” Европа, за модернизацията, но ние не можем да предадем отношенията с Русия и ще ги защитаваме.

 • Голямата стратегическа цел на БСП е в бъдеще, когато се бори за властта да не търси коалиция (освен в краен случай), а да търси категорична и пълна победа. Ние сме „За” двуполюсен модел, в който левицата ще управлява с ясен мандат, а не за това да сме заложници на коалиция. Това трябва да е нашата амбиция и да го кажем ясно на обществото.

 • Нашата цел, идеи, политики не могат да са пряко и безкритично копирани от европейските партии. Може в Дания, Швеция или Холандия ключови проблеми да са промените в климата, защитата на правата на имигрантите или на гейовете, но нашият дневен ред е друг - той е дневният ред на обикновения българин.

 • БСП трябва да започне да прави политики на всички нива - от ОПО до ИБ. Политика има във всеки проблем - от спукан водопровод на улицата, през нередности в общината до някой закон. Важно е ОПО-тата не само да дебатират общите политики, „международното положение”, а да подават нагоре сигнали и теми. Част от тези теми могат да стигнат в общината, част от тях в НС за парламентарен контрол.


ОТГОВОРИ НА НЯКОИ АКТУАЛНИ ВЪПРОСИ, ПОДАДЕНИ ОТ БСП - СОФИЯ-ОБЛАСТ
1.Защо БСП се превърна в синоним на корупция?
Защото има другари, които се корумпираха, както и защото си позволихме да получаваме удари и срещу нас да се води агресивна кампания, да ни се лепят етикети, а ние да мълчим - заради коалицията, заради вътрешнопартийни причини. Тъжно е, че заради 10-ина човека се сложи клеймо на партия от 200 хиляди честни и отговорни хора. БСП ще си чисти образа дълги години и по много пътища. Чрез нови лица, които са неопетнени, чрез това да се разграничим от хора, които са вършили безобразия, чрез ясно изобличаване на нови подобни случаи, които ще се появяват.

2.Защо липсва работа на БСП с кадрите :

- Едни и същи лица с 3,4 и 5 мандата – отново в ръководството и в парламента, при това и едновременно в повечето случай.
Това е изключително тежък за БСП въпрос. За съжаление има много другари, които си въобразиха, че са вечно в политиката, че цялата партия е длъжна да им „пази” кариерата, че партията им е длъжна, че те упражняват професията „началник”. И уви, това е проблем отгоре до долу. От секретари на ОПО до депутати и министри. БСП се капсулира и затвори, защото в партията ни цари атмосферата, че ако се появи някой много по-способен от мен, то аз ще го смачкам и изгоня, защото той ще ме конкурира. Появи се и убеждението, че има несменяеми лица, които приемат за лична обида, ако не са на висок пост, има и хора, които си въобразиха, че трябва да бъдат издигнати, защото са ходили по митинги и са раздавали листовки, а не на базата на лични качества.

Оттук-нататък е нужно БСП да изведе на преден план своето ново поколение, но не като младежи-фигуранти в дъното на листите, а способните, активни и умни млади хора. Много е важно на местните избори да излезем с такива.

Второ - да развиваме кадри в няколко направления, а не кадри изобщо. Първото е да търсим способни хора и да ги приобщаваме, а не да чакаме сами да дойдат при нас. Второ - да ги приобщаваме в работа, а не да ги запишем в ОПО-то и после да ги забравим, или на един добър специалист да връчим наръч плакати и кофа с лепило. Трето - да развиваме кадрите, които са добри организатори в сферата на партийното строителство, а добрите специалисти (лекари, учители, икономисти, юристи) да развиваме като „ядра”, като работни групи, които да създават идеи и проекти за БСП, а после да ги реализираме в администрация и управление. И накрая - да не ставаме донор на кадри за други партии, а да се вгледаме в нашите семейства, роднини, колеги, във всеки способен човек, който можем да привлечем - за членство в БСП, за работа с нас.

Тогава и ще се отпуши системата.


- Защо БСМ бяха дистанцирани, неприобщени и се тръгна на регистрация на нова младежка организация ?
Отговор: Първо - БСМ се самодистанцира от партията с редица позиции, които бяха неприемливи. Подкрепяха се стачки и протести срещу нашето правителство, участваше се в гей-паради и т.н. БСМ има сериозни вътрешни проблеми, а в голяма степен се е капсулирала около няколко човека, които виждат себе си самодостатъчни. Но даже и това да не се беше случвало е ясно, че на БСП е нужна не от няколко капсулирани и каращи се помежду си младежки структури, а от единна структура, в която да се прави не само младежката политика на БСП, но и да създава свои позиции по всички възможни теми в обществото, да приобщава (а не да гони) млади способни специалисти. БСМ е включена в процеса на Младежкото обединение, чрез нейни представители в Инициативния комитет, а на много места активно участват в обединението. Младежкото обединение НЯМА да бъде опонент на БСМ, а напротив - ще подаде ръка на всеки в БСМ, и на БСМ като организация за сътрудничество.
- Защо хора не работили в областни организации и не приемани по места бяха поставени за водачи на листи?
Този въпрос има две страни. Първата и по-важна, е че наистина в БСП на много места се издигнаха хора, за които има ясно отношение в обществото. И тук грешката е на партията, която не може да разчита на личната съвест на този човек да се оттегли, да каже „Аз съм дотук, не искам БСП да носи негативи от мен”. Тук е важно ясно да си признаем, че има области, в които около един или друг другар се създава едно лоби от 50-60 активисти и те се преизбират винаги, независимо какви загуби търпи партията. С това трябва да се приключи. Няма и не може да има „частни” и „лични” партийни организации. Втората част от въпроса е свързана с това дали само и единствено хора, работили в областни организации трябва да се издигат за депутати. Добре е всеки партиен кадър да има ясна перспектива - ако работи добре да му бъде даден простор да работи на по-отговорна позиция. Но от друга страна отмина времето, когато партийният секретар беше „дялан камък” и ставаше за всички постове. На БСП сега са нужни за участие във властта добри специалисти, защото един от големите проблеми през мандата беше, например, че липсваха млади и енергични кадри, които да ръководят еврофондовете. Затова и те бяха спрени.
3. Защо БСП се консервира, затвори се за инакомислещите и се ограничи до послушните?
В БСП не е пречено на инакомислещите. Едва ли можем да си представим някой в ГЕРБ да критикува Бойко Борисов или в ДСБ - Костов. В „Атака” критиката на Сидеров е равнозначна на изключване. Напротив, БСП често страда от това, че наши другари критикуват не в партийните органи, където е мястото за това, а в медиите. В БСП трябва веднъж завинаги да разберем, че не може да решаваме партийните си въпроси по телевизията и във вестниците. Разбира се, има място и поле всеки да каже мнението си, да критикува, да изисква. Но нека това става не в момента, в който тези другари не са заели искания от тях пост или са загубили депутатското си крисло.
4.Защо спря диалога и сътрудничеството със съществуващите обществени организации и не инициира създаване на нови и промяна на същестуващите, и изпълването им с ново съдържание- БАС, БСМ.
Този въпрос, уви, не опира само до БАС и БСМ. Да! Те са наши естествени партньори, но да ги убеждаваме и агитираме е равнозначно да ги убеждаваме и агитираме себе си. Не е ли важно да сътрудничим със съществуващите в общината ни НПО-та. Нима не можем в ОбС, в НС да подкрепяме справедливи каузи на гражданското общество, на синдикати, на браншови структури. Ето тук е полето, в което БСП трябва да разшири работата си, да се активизира. Технологиите са много - дискусии (но не такива, след които нищо не следва), съвместни разработки за проекти за решения на Общински съвет, на НС, участие в техни инициативи.
5.Неправилна и некоректна коалиционна политика:
- Обявиха се коалиционните партньори преди изборите;

- За коалиционни партньори се приеха лица с криминално минало.


БСП сериозно трябва да преосмисли коалиционната си политика. Първо - да отпадне идеята, че винаги и задължително ще управляваме в коалиция. Ние можем и сами - ние сме най-голямата и стара партия и ще управляваме в коалиция само в краен случаи. Второ - Ние трябва да преосмислим и съдържанието на формата на „Коалиция за България”. През края на 90-те и началото на сегашното десетилетие тя беше изключително полезна, защото извади БСП от изолация, а чрез сътрудничеството със социалдемократите получихме легитимност и в Европа. Но днес много от тези партии тотално изгубиха влияние, започнаха да упражняват „професията” коалиционен партньор, искат от нас депутатски места срещу един файтон избиратели.

Трето - сътрудничеството с ромите е полезно. БСП е толерантна партия и приема малцинствата. Но тук е важно също да си го кажем - никога, никога повече да не си въобразяваме, че сътрудничим с тях, за да ни решат изборите, за да ни подпомогнат с вота на ромските махали.

Четвърто - За съжаление хора с криминално минало се появиха във всички ормации. Много от тях отидоха за имунитет, други -защото си повярваха, че ще си изчистят образа и ще забогатеят още повече от политиката. БСП е най-чистата в сравнение с другите по отношение на такива хора, но не е изцяло честа. И това също трябва да е наша грижа - да работим за нови лица, за хора с морално чист авторитет.
6.Защо се позволи решенията и политиката да се води от центрове , които не носят политическо отговорност за тези решения и изяви.
- обявяване на коалиционно правителство преди резултатите от изборите;

Преди изборите прогнозите бяха за патова ситуация без ясен победител. Тогава нещата изглеждаха сякаш, че такова коалиционно или експертно правителство ще е неизбежно. Тук проблемът е по-сложен. Първото е, че сътрудничеството с ДПС (и порочната вяра, че ДПС ще ни реши изборите на много места, че те ще свършат нашата работа) притъпи желанието на БСП да се бори за пълна победа - така беше и през 2005, така беше и сега. Вторият проблем, е че мнозина в БСП повярваха, че коалицията с ГЕРБ ни е в кърпа вързана, че тя е неизбежна и герб, искат-не искат, ще дойдат при нас. И това не стана. Важно е оттук-нататък да работим така - от върха до най-долу - че да провеждаме кампании, които ще ни дадат победа без условия и коалиции. Но това става не с добро желание, а с ежедневна работа на всички структури.


- мажоритарни избори в „ 12 без 5”;
Мажоритарните избори бяха грешка, доколкото допуснаха ГЕРБ да спечели не 102-103, а 116 депутата. Но сами по себе си те не са грешка в дългосрочен план. Нека сравним с местните избори. Там хората (вярно - чак на третия избор през 1999) свикнаха да правят разлика между мажоритарния кандидат за кмет и листата за партия. Един ден избирателят ще свикне на това и ще гласува с мисъл за това кой е мажоритарния кандидат. Впрочем, и сега БСП кандидатите имаха в 30 от 31 района повече, отколкото листата.
- политика относно ДПС.
Най-лошото на тази политика беше, че в един момент БСП повярва, че без ДПС не можем, че ДПС ще ни свърши работата - с изборите, с ромите и т.н. Истината беше, че ДПС използва и „удуши” БСП, а сега ни захвърли и се даде на новите управляващи или поне се сниши пред тях. Но от друга страна трябва да сме наясно, че изкарахме цял мандат благодарение на тази коалиция.
7. Защо не бяха изпълнение основни обещания , с които БСП дойде на власт? Или не беше даден отговор на обществото!?

- Имотите на царя ;

- Строеж на магистрала Тракия и други инфраструктурни обекти;

- Военния контингент в Ирак и Афганистан;

- Злоупотреби на правителството и Сакскобурготски.
Много от тези обещания бяха изпълнени. България се оттегли от Ирак (макар и с известно закъснение), а при нашето правителство нямаше човешки жертви - тоест във времето, когато наши бойци бяха на мисии им беше гарантирана по-висока сигурност.

Нашето правителство ликвидира порочната концесия на магистрала „Тракия”, макар и малко по-късно.За съжаление царските имоти бяха част от залога НДСВ да остане в коалицията. За съжаление всяка коалиция предполага и подобни компромиси, които не ни се нравят като на социалисти.
8. Защо БСП и правителството има като стил на работа и поведение надменността, недосегаемостта и ненаказуемостта!?
Това е истина. За съжаление БСП винаги повтаря тази грешка, когато управлява. И не може да ни успокоява, че и сега Борисов и министрите се държат така. Не може да ни успокои, че винаги е било така. Ние сме социалисти и такова поведение не ни е присъщо. Една от задачите на тези, които ще идват на власт с БСП в бъдеще е и това - да се опазят от съблазните на това да се обогатяват и да се държат арогантно, да тънат в привилегии.
9.Защо остава икономическата и криминална престъпност да бъде арогантна и агресивна и не толерантна към неработещата съдебна система.
Вярно е, че много по-често и много по-ясно БСП трябваше да тропа по масата срещу престъпността и корупцията. Все пак, направи се много. Създаде се ДАНС и сегашните атаки на новата власт не могат да омаловажат, че ДАНС има над 400 ареста за корупция. При нашето правителство имаше първите оставки на министри само по подозрение в корупция. Но това не беше достатъчно, защото Бойко Борисов с няколко театрални разкрития успя да създаде впечатление, че той сам и единствен се бори с корупцията. Ето това ни липсваше - да казваме ясно проблемите и да тропаме по масата, да насърчаваме ясно полицията и съда да си вършат работата и да мачкат престъпността, да бъдем в горещите точки, а не в канцелариите. За съжаление оттук нататък ще трябва да започнем от нулата във връщането на доверието в БСП в тази посока.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница