Още 34 млн за култура. Иначе от кого да взема за киното?Дата21.07.2018
Размер59.18 Kb.

Още 34 млн. за култура. Иначе от кого да взема за киното?


Публикувана: Вторник, 5-ти Октомври 2010, автор(и): Николай Москов


С министъра на културата Вежди Рашидов разговаря Николай Москов

- Г-н Рашидов, ако не ви дадат поискания от вас бюджет за културата какво ще направите? От стенограмата на последното заседание на правителството се разбра, че настоявате културата, да получи допълнителни пари.

- Ще видим след обсъжданията и дебатите в парламента - парламентарна република сме. Каквото и да се случи, ще работя за интересите и успеха на българската култура. Това ми е работата.- Как ще коментирате декларацията, с която кинорежисьори и продуценти протестираха на фестивала Златна роза, че не се изпълнява законът за киното?

- Точно защото съм длъжен да спазя филмовия закон, в проекта за бюджета на Министерството на културата за 2011 г. поисках близо 17,7 млн. лева за финансиране на киното, така че не аз съм адресатът на този протест.

В рамките на проектобюджета, внесен за обсъждане в Министерския съвет и в парламента, тази сума е намалена. За съжаление, има противоречие между закона за бюджета, който е основен за държавата, и закона за киното. Проектът за държавния бюджет за следващата година е направен в условия на продължаваща финансова криза, а филмовият закон е създаден за условия, при които има голям икономически растеж.

Силно съм разтревожен, защото като министър не мога да взема нито от парите на театрите, които едва им стигат за заплати, нито от парите на училищата по изкуствата, нито от археологията, нито от музеите и галериите и да ги дам на киното. Надявам се при обсъждането в парламента да получим подкрепа за поискания от нас бюджет на културата в размер на поне 128 млн. лв., а не 94 млн лв, както се предлага от министерството на финансите.- Тежи ли ви провеждането на реформата в сценичните изкуства? Вие сте един от артистите, с повечето от тях сте приятел.

- За реформата в сценичните изкуства се говори близо година. Струва ми се, че говоренето вече трябва да се дозира, защото иначе то може да добие свойствата на бумеранга.

Нещата са ясни: преобразуване на театри, оптимизация на мрежата, създаване на закон за сценичните изкуства, промени в закона за меценатството и нов начин на финансиране чрез делегирани бюджети и чрез творчески проекти. Европейските практики също са такива и са успешни.

Плачът за статуквото е неуместен и лъжлив. По-скоро трябва да говорим как да се борим за по-висок бюджет в близките години.- Как?

- Като се намерят средства не само заплати и за мизерната издръжка на структурите на културата, а пари за дейности. Не парите за заплати създават културния продукт, а парите за създаване на творчество, на проекти.- Рашид означава "справедливо воден". Кои правди ви водеха през тази една година, която измина от управлението на ГЕРБ, и вие накъде водехте културата?

- Благодаря, че сте открили значението на това име. А за воденето - културата не може да бъде водена.

Културата е наслояване. Всяко поколение трябва да покрие само собственото си пространство, наслагвайки го върху културата на предците ни. Така че за малкото време на управлението на ГЕРБ можем да кажем реалните резултати от това, което сме направили. В исторически план те може да не са големи, но смятам, че се правят важни неща. Министерството на културата внесе няколко законопроекта, оптимизира структурите си, организира и финансира немалко конкурси, фестивали, творчески изяви. Не е малко и направеното в областта на паметниците на културата и археологията, въпреки че сме в криза. Намираме се почти пред приключване на реформата в сценичните изкуства. Тази реформа е колкото необходима, толкова и трудна. Финансирали сме нови филми и копродукции в кинопроизводството.

За първи път създадохме цялостна Концепция за развитието на музеите в София, почти преполовена е работата по конкурсите за създаване на т.нар. български Лувър. На последната права сме за старта на музей на съвременното изкуство, чието изграждане се финансира със средства от Норвегия. В момента работим усилено за ремонтите на бъдещите депа за всички звена на министерството, както и за постоянна и обновена база за ансамбъл "Филип Кутев", за ателиета за консервация и реставрация към министерството, подготвяме и изграждането на музея на тоталитарното изкуство. През тази кризисна година успяхме да направим ремонти в две от нашите 23 училища по изкуствата. Създадохме дирекция за координация на програми и проекти и с основание ще кажа, че Министерството на културата е отличник по усвояване на европейски средства.

Ние сме сключили договори за близо 60 млн. лв. и до края на годината ще подготвим проекти за още доста средства от ЕС по оперативната програма "Регионално развитие".

Мога да изброявам още от направеното за първата година, но предпочитам да се придържам към избраната от нас стратегия - вместо да бием барабана за всичко, да използваме мъдростта на една българска поговорка, която казва, че нивата не иска молитва, а мотика.- Кърджали е вашата голяма любов и болка. Любов към хората и края, където сте израснали, и болка, че почти 20 г. там се разпореждаше партия, без да подобри живота на хората. На изборите успяхте да разбиете бастиона на ДПС. Припознават ли ви хората вече за своя човек?

- Кърджали винаги е бил, е и ще бъде за мен и любов, и болка. По разбираеми причини. Каквото и да се случи, Кърджали остава за мен моят град - там е въздухът, който съм дишал, там са следите от босите ми крака в игрите на моето детство, там е земята на гробовете на моите родители и близки. Именно затова не е без значение всичко, което става в този край.- Да, но се появиха сигнали, че хора, които ви подкрепиха на изборите, днес са засегнати и желаят да напуснат редиците на ГЕРБ. Говори се, че това е заради различия, които били възникнали между вас и областния координатор на ГЕРБ Цвета Караянчева, която е и депутат?

- Трябва ясно и точно да се каже, че с областната структура на ГЕРБ в Кърджали работехме като едно цяло и това е една от основните причини за успеха ни на изборите в Кърджали. Така че говоренето на “наши” и “ваши” не е полезно за никого. На всички трябва дае ясно, че партията, победила на тези избори, е ГЕРБ - управляващата партия. Аз може да не съм член на партия ГЕРБ, но съм министър на ГЕРБ и споделям ценностите й. Партия ГЕРБ ми е възложила да бъда министър, да поема отговорностите да управлявам и решавам проблемите на българската култура. Г-жа Цвета Караянчева е упълномощена на бъде областен координатор на ГЕРБ в Кърджали. В това, че сме от един отбор, няма никакво съмнение. Лично аз смятам, че г-жа Караянчева е дейна и амбициозна и ще положи всички усилия да обединява хората, които направиха реалност ГЕРБ да спечели в Кърджали - с диалог, себеотдаване и разум. Идват местни избори и резултатите от тях ясно и красноречиво ще докажат това, което е свършено в управлението.

Лично аз бих се радвал от добри резултати на местните избори догодина, защото това ще бъде важно доказателство за работата в региона. И нека не забравяме, че ГЕРБ спечели, защото бяхме единни, а не разединени.

- Не отговорихте. Ако знакови хора на ГЕРБ напуснат, това не вещае добро бъдеще.

- Знам за тези сигнали. Надявам се за ползотворен диалог между г-жа Караянчева и хората, за които говорите. Да, те са едни от основателите на ГЕРБ, които допринесоха изключително много за успеха в изминалите избори. Такива активни и готови хора има още много в Ардино, Кирково, Кърджали, Момчилград и в още по-малки селища, чиито молби да бъдат членове на партия ГЕРБ трябва незабавно да бъдат уважени.

Също незабавно трябва да се назначат точните хора в региона на точните места. За да се спре излишното говорене в полза на ДПС. И нека не забравяме, че ГЕРБ е единствената партия през тези 20 г. на преход, която даде ясни сигнали, че ще води политика на интегриране и приобщаване на малцинствата. Надявам се, че г-жа Караянчева ще се справи. Единството е единствената гаранция за бъдещи успехи.

- Не казахте нищо за ДПС и неговото присъствие в района на Кърджали. Чуват се гласове, че там нищо не се е променило?

- Какво се е променило в Кърджали, ще покажат резултатите на местните избори. А за ДПС ще кажа, че в редиците му има безкрайно честни, достойни и трудолюбиви хора, но вече трябва да се казва, че не хората, които гласуват за една партия, имат вина за всичко, което се случва. Проблемът в ДПС е малък кръг от хора в управлението му, които според мен доскоро бяха един успешен проект на Държавна сигурност и са се изчерпали. Днес е време това ръководство на ДПС да бъде сменено с млади хора и с тези, които реално лежаха по затворите и създадоха тази партия. За да изчистят името на партията и да я изведат от необичайното за нея ляво в пространство в центъра, където е естественото място на една либерална формация, която защитава достойнството на хората. Днешното ръководство на ДПС носи изключително много негативи не само на българските граждани от турския етнос, но и негативи на целия български народ.- Лесно ли се работи с премиер като Борисов - хока министрите пред медиите, звъни им в 6 сутринта, изисква много от всеки?

- Всеки министър, който има желание да работи сериозно, работи добре с премиера. Съвършени глупости са твърденията, че в Министерски съвет няма диалог. Премиерът може да хока своите подчинени, но да не пропускаме, че когато някой заслужава, той умее и да го похвали. В крайна сметка за това е премиер, да звъни на своите министри, а това дали звъни в 6 часа сутринта, или в полунощ, не е за упрек, а за похвала. Един истински премиер трябва да работи 24 часа в денонощието. Както и неговият екип. А той е от тези - работохолик и изключително енергичен министър-председател.


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница