Още едно старо плащане на нзок се прехвърля към новия бюджетстраница1/6
Дата27.09.2018
Размер281.5 Kb.
  1   2   3   4   5   6Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
25.01.2017
Национални вестнициОще едно старо плащане на НЗОК се прехвърля към новия бюджет


Ана Атанасова

Сега  стр. 5  

Част от компенсацията за потребителската такса на пенсионерите, дължима на лекарите за последните месеци на 2016 г., ще бъде за сметка на бюджета на Министерството на здравеопазването за настоящата година, става ясно от писмо на директора на НЗОК Глинка Комитов до председателя на лекарския съюз Венцислав Грозев.

По закон пенсионерите плащат 1 лв. потребителска такса, а разликата до 2.90 лв., колкото е таксата за останалите граждани, се поема от здравното министерство. То превежда пари на НЗОК, която пък плаща компенсацията на личните лекари. В края на миналата година част парите се забавиха. От писмото на Комитов става ясно, че с пари от бюджета за 2017 г. ще бъдат разплатени средства и за част от октомври, ноември и декември.

Касата вече обяви, че ще плати 19 млн. лв. надлимитна дейност на болниците за миналата година, тъй като разходите й са намалели с въвеждането на пръстовия отпечатък. Средствата обаче ще се вземат от бюджета за 2017 г. Отделно част от плащанията към аптеките за 2016 г. също бяха разсрочени за тази година.Камери ще пазят спешните отделения


Мария Трифонова

Сега  стр. 5  

Системи за видеонаблюдение ще бъдат инсталирани в центровете за спешна медицинска помощ и в спешните отделения на държавните болници, предвижда планът за изпълнение на приоритетите и постигане на целите на Националния съвет по превенция на престъпността за периода 2016-2018 година". Камерите ще бъдат поставени на "конфликтните" точки до 2018 г.

Целта на мярката е контрол над посегателствата върху имущество публична собственост, живота и здравето на работещите в системата на здравеопазването, е разписано в плана. Водещата институция за изпълнение ще е Министерството на здравеопазването в партньорство с МВР и ДАНС.

Случаите на насилие към персонала на Спешна помощ са ежедневие и от съсловието отдавна настояват за мерки. Според данните в плана регистрираните нападения за последните 2 години са над 300. След един от последните случаи на насилие над медици в "Пирогов" през миналата година болницата реши да постави паникбутони в лечебното заведение.Кандидати за министри отидоха на оглед при президента


Част от спряганите имена са свързани с ДПС и Делян Пеевски, имат и големи корупционни скандали във визитката си

Емил ВАСИЛЕВ

Сега  стр. 2  

Временният кабинет на президента Румен Радев започна да се реди ударно, след като първата част от кандидатите за министри отидоха на официални консултации при държавния глава вчера. Заради начина, по който се водят преговорите, започнаха да се тиражират и спорни личности.

На крака при държавния глава отиде проф. Огнян Герджиков, който е най-вероятният премиер. Неговата кандидатура се обсъжда отдавна, самият той потвърди, че с него се водят преговори, после името му излезе от обращение, но накрая се оказа, че той има всички шансове за министър-председател. Като най-вероятен финансов министър се спряга Кирил Ананиев, който и в момента е заместник на Владислав Горанов. Гълъб Донев, бивш шеф на Инспекцията по труда и заместник на Ивайло Калфин доскоро, е бил канен за социален министър. Посланикът ни в Германия Ради Найденов е кандидатът за външен министър, а актьорът Рашко Младенов най-вероятно ще поеме културата. Пламен Узунов също бе гост на президента. За него евентуално ще бъде МВР. Узунов оглави пловдивската дирекция на МВР при Цветлин Йовчев и напусна сам по времето на Румяна Бъчварова. За министър на отбраната се спряга Стефан Янев. Той е бил 3 години военен аташе на България в САЩ. Заемал е длъжности в НАТО в Брюксел.

Официално служебните министри трябва да станат ясни до края на седмицата.

Спорните имена са или в тесни връзки с ДПС и лично с Делян Пеевски, или имат богата визитка от съмнителни обвързаности, а трети са свързвани с големи корупционни скандали.

За министър-председател е спряган и един от най-скандалните министри на тройната коалиция - Николай Цонев, който отговаряше за отбраната. През 2010 г., вече при управлението на ГЕРБ, той бе зрелищно арестуван и обвинен в предлагане на подкуп на следовател, като по време на задържането зам.-градският прокурор Роман Василев го нарече "абсолютен престъпник". После бе оправдан по това и няколкото други заведени дела. Цонев оглавява партия "Нова алтернатива", която се яви безславно на парламентарните избори през 2014 г. и в чието учредяване участва и говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

За министър на енергетиката е спряган Жаклен Коен, който се свързва с фирми, считани за близки до бизнесмена и депутат от ДПС Делян Пеевски. Справка във фирмените регистри показва, че той е държал 50% от акциите във фирмата "БТ Ем Джи", която се е занимавала с търговско посредничество. Един от съдружниците му там - Иван Колев, е бил сред шефовете на "Приватизационен фонд Мултигрупелит" редом с Николай Вълканов и покойния вече Илия Павлов. Жаклен Йосиф Коен фигурира и сред управляващите на несъществуващия вече "Приватизационен фонд Никотиана - БТ" заедно с прокуриста на "Булгартабак - Холдинг" Иван Биларев. Той бе директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ), но преди година внезапно бе уволнен заради "оптимизация". Освобождаването стана 4 месеца преди да изтече мандатът му, а негласната причина бе забавянето на заема от 650 млн. евро за БЕХ. Парите бяха нужни, за да може холдингът да изчисти задълженията на дъщерната си НЕК към двата американски теца - "Марица-изток" 1 и 3.

Вариант за министерството на спорта е Васил Иванов-Лучано. Той бе пожелан в официално писмо до Радев от 40 спортни федерации и куп шампиони. Трудно може да се намери в публичното пространство друг човек, който така откровено да е заявявал нежност към Делян Пеевски. "Той просто ми е близък човек и човек, когото аз уважавам. Мога да кажа, че е отгледан от мен", заяви Лучано през 2015 г. Той бе спортен министър в правителството на Симеон Сакскобургготски, а през това време майката на Пеевски - Ирена Кръстева, оглави подчинения на спортното министерство Български спортен тотализатор. Самият Пеевски пък бе председател на младежката организация на НДСВ, Лучано също се числеше към царската партия. Заради него при управлението на царя парламентът промени Закона за държавната администрация, отменяйки изискването министрите задължително да имат висше образование. При министерстването на Лучано бяха задвижени скандалните поръчки за ремонт на зала "Универсиада" и на Националния стадион. Публична тайна днес е, че здравословното му състояние не е добро.

За Министерството на здравеопазването се спрягат доста фигури. Едно от най-обсъжданите имена е на Илко Семерджиев, който заемаше поста при Иван Костов.Той бе член на ДСБ, а после стана председател на коалицията от партии "Десните". Семерджиев е сред най-противоречивите здравни управници. Бе сред основните двигатели на промяната в здравния модел през 2000 г., при която се създаде здравната каса. Първият й директор бе именно Семерджиев. По негово време се появиха личните лекари и заплащането за извършена дейност. Семерджиев е сред защитниците на пазарния принцип в здравеопазването и бе противник на промените, налагани от Петър Москов. Преди години стана клиент на прокуратурата заради договора за информационната система на НЗОК с компанията "АремисСофт", но делото бе прекратено заради липса на данни за престъпление.

Друго спрягано за здравен министър име е Дечо Дечев. Последният му пост бе като директор на държавната университетска болница "Св. Иван Рилски", оттам бе уволнен от Москов без особено ясно обяснение. Дечев е заемал ръководни постове и в здравното министерство, и в здравната каса. Смята се за близък до ДПС. Има данни за здравен министър и за проф. Красимир Гигов - бивш главен секретар на здравното министерство при Славчо Богоев, Радослав Гайдарски и Евгени Желев. В момента Гигов е член на надзорния съвет на НЗОК от квотата на работодателите, посочен от Българската търговско-промишлена палата. Той е и генерален директор на БЧК.Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница