От днес се възобновяват занятията във всички училища във Варна, които бяха разпуснати заради повишения процент болни от грип и остри респираторни заболяванияДата08.06.2018
Размер47.17 Kb.
www.dariknews.bg, 22.02.2016 г.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1553528

Учениците се връщат в класните стаи

От днес се възобновяват занятията във всички училища във Варна, които бяха разпуснати заради повишения процент болни от грип и остри респираторни заболявания. На заседанието си в петък Комисията за борба с грипа отчете спад в броя на заразените.

Възстановяват се и плановият прием и операциите в лечебните заведения, както и детските и женски консултации. Отпадат ограниченията за провеждане на масови инициативи. Остава засиленият "филтър" в детските градини.

www.zdrave.net, 22.02.2016 г.

http://www.zdrave.net/news/novini-210/tozi-etap-nyama-uslovia-podpisvane-nrd-63458

УС на БЛС препотвърди:

На този етап няма условия за подписване на НРД

Към настоящия момент не са налице условия за подписване на НРД. Това бе потвърдено на заседанието на Управителния съвет на лекарския съюз в петък, информират от съсловната организация.

„Причините за това са по-малкото средства в извънболничната помощ от 34,624 хил. лв., както и проблеми в болничната помощ, които се крият в текстовете за преразпределение на бюджета на болниците, в някои неизлезли все още нормативни актове, в критериите за сключване на договори, в методиката за прилагане на здравната карта, която още не е готова“, отбелязват от БЛС.

От там уточняват, че преговорният процес е отворен до края на другата седмица, когато БЛС свиква Събор, който ще вземе решение за или не подписване на договора.

Управителният съвет е определил и десетимата представители на организацията, които ще подпишат договора, ако делегатите им делегират права за това. Това са председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев, зам.-председателите проф. Огнян Хаджийски и д-р Галинка Павлова, главният секретар д-р Стоян Борисов, както и членовете на УС проф. Николай Габровски, проф. Борислав Китов, д-р Виктория Чобанова, д-р Иван Маджаров, д-р Снежан Снегаров и председателят на Акредитационния съвет д-р Юлиан Йорданов. За резерви са определени д-р Дафина Тачова и д-р Йоцов.

www.zdrave.net, 22.02.2016 г.

http://www.zdrave.net/news/novini-210/prastoviyat-identifikator-vliza-sistemata-yuni-63460

Пръстовият идентификатор влиза в системата от юни

1000 лв. заплата за медсестри и лаборанти в СПО гарантира държавата от тази година, заяви министърът

„Нито една болница няма да бъде по-малко финансирана, отколкото миналата година, и контролът ще бъде строг”, гарантира министърът на здравеопазването д-р Петър Москов пред Нова телевизия.

Той подробно обясни как ще изглеждат параметрите от април, когато влиза в сила рамковия договор. „Над 230 хиляди броя нови прегледи, които по Програмата за детско здравеопазване ние сме задължили личните лекари да правят. Тоест, над 230 хиляди заплатени нови допълнителни профилактични прегледи при децата от нула до 18-годишна възраст. Над 640 хиляди нови броя направления, които вашият личен лекар да ви дава при остри състояния, когато имате нужда от преглед при специалист в доболничната помощ. Това е повече от 12 процента увеличение на количеството направления в системата. След това, когато отидете на специалист или при джипито, освен финансирането на прегледа, освен финансирането на направлението, вашите лекари имат нужда от изследвания, които да бъдат пуснати, за да може да се обективизира състоянието ви. От април до следващия април ще могат да бъдат финансирани над 5 милиона броя нови изследвания. Така изглеждат нещата в доболничната помощ и това са разчетите на касата”, разясни д-р Москов. Той допълни, че това са числа, които са гласувани от надзора на касата и влизат в разчетите. „Всичките тези неща ще бъдат разпределени между пакетите на личните ви лекари и специалистите в доболничната помощ. Всичкото това струва 36 милиона допълнително в доболничната помощ. Заедно с 20-те милиона, които правителството миналата година гласува, прави общо, че за две години ние сме осигурили допълнително 56 милиона лева в доболничната помощ, което е в абсолютен унисон със стратегията на държавата и на европейските препоръки за доболничната помощ”, каза министърът.

Той за пореден път подчерта, че вече няма да е затруднен достъпът на пациентите с онкологични заболявания, които имат нужда от лъчетерапия и от радиохирургия. „Сега не само, че има възможност с най-модерната апаратура в целия свят да бъде правено това тук, а и ще бъде поето от касата”, каза здравният министър и допълни: „Аз не казвам, че ще вържем и ще цъфнем от следващия месец и че изведнъж всички ще бъдем щастливи и здрави. Казвам, че това са разумни стъпки в правилна посока. Ако може някой от опозицията или който и да е да спори с мен, да дойде.”

Министърът отговори и на зрителски въпрос, свързан с увеличението на заплатите на медицинските сестри. „От тази година държавата гарантира възнаграждение от 1000 лева на целия медицински персонал, с медицински сестри и лаборанти в спешните приемни отделения на болниците. Освен това от 1 януари 2016 година те имат увеличение към възнагражденията, които ползват досега, гарантирано, и то не през касата, а през бюджета на министерството, през фондовете. 1500 лева допълнително извън това, което получават по някакви начини, които им осигуряват болниците в момента, лекарите ще получават в спешните приемни отделения и то не на базата на моментната си численост, а както е разписан пълният им състав по щат. В момента събираме заявките от болниците за централизирания търг за лекарства, започва през следващия месец през електронна платформа ще бъде единствения начин, по който болниците ще търгуват лекарства”, каза Москов.

Министърът гарантира отново, че обемът дейности от гледна точка на компетентността на болниците няма да бъде променен на базата на рамков договор и на базата на Наредба 11 и на допълнително разписаните алгоритми по клинични пътеки. „Отново препотвърждавам този ангажимент, включително и в момента тече процес на преговори между Лекарския съюз, национални консултанти и каса, в които всички тези неща, за които сме се договорили и тук волята на представителите на държавата в надзора на касата ще бъде категорична”, заяви министърът.Пред БНР пък д-р Москов коментира и споровете около пръстовия идентификатор, както и фирмите, които кандитатстваха за обществената поръчка. „Двете фирми, които са се явили за това, са от най-големите българските фирми – едната е правила идентификатора на народните представители, другата е с големи контракти за софтуер в българските и натовските служби за сигурност. Битката с идентификатора, разказвана през турски фирми, свобода на личността, нито едно от тези неща не е вярно, тя е битка за друго – да не ви бъде дадена, да не ни бъде дадена възможност като пациенти ние да имаме контрол върху начина, по който се изхарчват нашите пари, които, забележете, пък задължително трябва да внасяме в Касата. За това е битката. Защото когато твоето физическо присъствие единствено и само валидира за Касата възможността да регистрира заплащане, извършено на твое име, тогава ти контролираш този процес. Изискваш качество, изискваш отношение. Ако някой е срещу това, той е срещу интереса на обществото, за което трябва да бъде поставен в светлината на този прожектор. Според Плана за действие и Пътната карта по идентификатора на Надзора на НЗОК юни месец трябва да бъде завършен тестовия период и да започне навлизането, като разчетите за тази година като логистика са да залегне в болниците и в аптеките”, завърши д-р Москов.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница