От програмата „ КоменскиДата05.08.2018
Размер33 Kb.
Посещение в Полша по проекта „ Другите и ние” от програмата „ Коменски”
Българи, поляци, немци, датчани – макар и от различни националности – всички ние сме хора и споделяме много общи черти. Да узнаем какви – точно това е нашата цел в проекта "Коменски".

Въпреки че поляците и немците, с които се срещнахме в началото на март в полския град Сталова Вола, привидно не се различават от средностатистическия български младеж, ние установихме, че светогледът и разбиранията им не съвпадат изцяло с нашите.

От немската група научихме, че социалната система в Германия е много по-добра, изискванията към дисциплината на учениците – безкомпромисни, а организационните способности на преподавателите им – впечатляващи.
Много по-ясна представа успяхме да получим за поляците, виждайки ги в собствената им среда. Архитектурата, храната и обичаите им ни разкриха много за същността на поляка. Особено силно впечатление ни направи силната им религиозност – еженеделно посещават черква, почитат паметта на починалите и поддържат храмовете на вярата си в отлично състоянието.

Да се гледат снимки и да се слушат разкази за Краков, Сандомиерз и другите полски градове, които посетихме, не е достатъчно, за да се пресъздадат преживяванията ни по тези места. Според мене много по-важна от архитектурните детайли, интересните музеи и историческите паметници е атмосферата, която се усеща в полския град – колоритният полски говор, надписите навсякъде, дори мразовитият въздух, като че ли е по-особен, някак си... по-полски.

Не без отпечатък в съзнанието ни останаха и легендарни места като концентрационния лагер "Аусшвиц", замъка на царете "Вавел" и солната мина "Виличка".

Несъмнено да се потопим в полската култура и история, е несравнимо изживяване, но също така е и неотделима част от процеса по опознаване на полските ни партньори. И трите групи имахме задачата да представим градовете и училищата си, както и да обсъдим общите европейски ценности и социалната система в родните си държави. Това ни помогна изключително много да проумеем, че проблеми има не само в собствената ни страна и че можем да се поучим от другите.Убедена, че говоря от името на всички участници в проекта, ще кажа, че времето, прекарано в Полша, беше колкото ползотворно, толкова и вълнуващо. Заедно с германците вникнахме в ежедневието на полските ученици, забавлявахме се, както те се забавляват, и положихме основите на приятелства, които се надяваме да поддържаме и в бъдеще.


                                                                                                                                           Ирина Христова, 11 Г клас
Каталог: wp-content -> uploads -> 2011
2011 -> Евгений Гиндев световната конспирация
2011 -> Наредба №36 от 30 ноември 2005 Г. За изискванията към козметичните продукти
2011 -> Наредба №36 от 30 ноември 2005 Г. За изискванията към козметичните продукти
2011 -> За минималния и максималния бал по паралелки в рио област софия-град
2011 -> 130 годишнината на ввму “Н. Й. Вапцаров” разкрива новите предизвикателства и перспективи в развитието на флагмана на морското образование
2011 -> Съюз на математиците в българия – секция бургас пробен изпит по математика за 7 клас – март, 2011
2011 -> Член на Приятели на Земята Интернешънъл
2011 -> Права и задължения на учениците
2011 -> В съответствие с ангажиментите в рамките на фаза 1 от мониторинга за изпълнение на задълженията по Конвенцията и Препоръката, през 2000 г
2011 -> Разграничение на трафика на хора от сродни престъпни дейности д-р Ива Пушкарова


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница