Отчет на Народно Читалище" Зора 1922г" с. Терзийско за 2015гДата19.07.2018
Размер51.95 Kb.
Отчет на Народно Читалище” Зора 1922г”

с. Терзийско за 2015г
През 2015 година имаме успехи и неуспехи. Някой от дейностите не се получиха ,а други не записани в плана станаха. Трудно събираме хората от селото ,повечето живеят на един , два километра от читалището. За изминалата 2015 година свършихме това.

Направихме календари за 2015 година и телефонен указател и ги раздадохме.

Празнувахме заедно с пенсионерския клуб бабин ден в читалището.

На Трифон Зарезан събрахме повече от 40 човека в читалището,имаше почерпка и настроение.

За Баба Марта сложихме мартеници на обществени места и на наши съселяни.

На националния празник поставихме венци на паметниците в селото.

За осми март направихме празник с хора,почерпка и томбола за жените в селото.

На Гергьовден наготвихме курбан пред читалището и раздадохме на присъстващите, имаше музика и хора на площада.

За 24 май направихме изложба на илюстрации от любими книжки за деца.

За 1 юни направихме отново велосипедно състезание. Имаше лакомства, награди, медали за всички. Пуснахме и да гледат 3d анимация.

През юни е нашия празник на грънчарското производство. За празника от дарения направихме грънчарско колело. Направихме изложба от снимки на картините, на художника от нашето село, Цвятко Дочев. И снимки на звезди и галактики снимани от телескопа Хъбъл . Ремонтирахме тоалетните зад сградата. На монитора в читалището вървяха видео клипове на майсторлъка на майстори от други държави по света.

Докато на площада малки и големи(повече от 150 гости на празника) опитваха от грънчарския занаят, в читалището с децата правихме картички, декорирахме тениски , рисувахме. На площада помежду хората на празнуващите се вмъкваха и гостуващите ни музиканти от Духова музика „Заедно”и танцьорите от читалище Наука Троян”. Както и друга година имахме въстановка на залавянето на Захари Стоянов.

През юли и август по около 15 дена в месеца имахме работа с деца от 5 до 15 години. От обяд до вечерта рисуваха ,правеха картички, тичаха,учех ги на хора. През някой дни искаха да и правя дискотека, беше и интересно да пеят на микрофоните.

През септември на фестивала на сливата участвахме с ателиетата по изкуства. Много деца си направиха тениски и картички, бяха доволни и малко оцапани.

На деня на християнското семейство пуснахме в интернет и 30-40 семейни снимки на хора от Терзийско.

На Свети Спиридон празника на занаятчията си направихме тържество ,като поканихме най-стария майстор в селото.

Продължаваме да правим сбирките за любителско пеене ( караоке)

През декември с помощта на общината вече имаме вода в чталището. Закупихме с помощта на дарители мивка за вътрешно ползване. Направихме календари за новата година за членовете ни.
Библиотечна дейност

През 2015 година закупихме с собствени средства 8 книги.

Писахме на две издателства с молба за дарение, и те откликнаха с 68 книги. А дарения на литература от приятели и членове на читалището са 328 бр.

В библиотеката имахме 43 посещения за литература със заети 120 книги. Имахме и десетина посещения за интернет справки. Читалището има свободна безжична мрежа, а тези които са я ползвали са сигурно стотици.

Читалището участва с лавица от пътуващи(освободени) книги в световната инициатива „Буккросинг”.Освободените книги на читалището вече пътуват по света. Всяка година както и тази по два пъти зареждаме лавицата.

Участваме в инициативата „Подари история „ в която записваме аудио на някаква литература: учебник, стихове, списание, роман. От записите се прави аудио библиотека за не зрящи. Записахме „Франкенщайн „ а сега записваме „Играта на Ендър”

Разместихме и пренаредихме книгите, обособихме

фондохранилище. За 3 години имаме повече от 2000 книги и нямахме място.
Това беше за 2015година . Надяваме се да се похвалим с повече за 2016година.

Читалищен секретар- библиотекар

Анелия Вачкова
ПЛАН НА НЧ”ЗОРА1922”С ТЕРЗИЙСКО

за 2016г

Ние от настоятелството и членове на читалището след изслушване на предложения решихме да Ви предоставим следния план за дейността на читалището:

През януари – бабин ден . Ще отбележим заедно с пенсионерския клуб в читалището .

На 1 март –баба марта. Ще вържем мартеници на обществени места в селото.

На 3 март – деня на освобождението . Полагане венци на паметниците в Терзийското.

За 8 март –деня на жената. Ще организираме тържество и томбола за жените от Терзийско.

За заговезни – Ще организираме празник пред читалището .И конкурс за най- добра баница.

През април ще съберем да си разменим семена и цветя и да разменим опит в отглеждането им. За 1 април ще направим изложба от карикатури .е поканим терзийски зевзеци да разкажат историите си . Ще ги запишем на аудио.Това го имаше и миналата година, но имаме какво да запишем, и ще се постараем да се осъществи.

За Гергьовден на 6 май ще направим празник пред читалището с курбан, музика и хора.

На 1 юни – Деня на детето. Ще им предоставим текстил ,и ще и помогнем да го декорират.Ще организираме отново велосипедно състезание и накрая дискотека.Ще се допитаме до учениците за литературата която изучават ,и ще и пуснем филми по тях.

През юни – Ще се проведе празника на селото и грънчарството.На същия ще се възпроизведе жива картина на залавянето на Захари Стоянов . Ще се организира народно веселие.Ще покажем новите снимките и документи събрани и заснети през новата година (продължение на инициативата от миналата година). За празника на грънчаря ще направим демонстрация на всички етапи от грънчарското производство. Ще им дадем възможност и малки и големи да опитат занаята. Имаме идея да го направим като конкурс за най-сръчен ,за най-прецизен и за източен най-голям предмет. Отговорник цялото настоятелство.

На края на юни еньов ден . Ще организираме и създадем клуб на любителите на цветя . Това го имахме и миналата година . Не го осъществихме. Но е добра идея ,и ще се постараем да стане.

През юли и август имаме занимания с деца и младежи. Рисуват , правят картички . Заниманията са всеки ден. Веднъж в седмицата и правим дискотека. Понякога това което сме намислили не става, самите деца казват какво искат да правят. Накрая на август ще поставят някаква пиеса или нещо друго каквото си изберат. Последното е тяхна идея.

През Декември на празника на занаятчията ще направим тържество с почерпка за занаятчиите.Отговорник цялото настоятелство.

На Никулден съвместно с църковното настоятелство ще организираме празник в читалището.

През коледните празници ще организираме тържество с музика и хора.

Ще участваме на фестивала на сливата през есента.

Вече правим караоке парти в читалището един път в месеца .

Кметското наместничество също ще има някои идеи в които ще се включим.

Читалището се включи в световната инициатива „Буккросинг” ще я продължим и през 2016 година.

Ще продължим да записваме аудио книги за инициативата „Подари история” в помощ на не зрящите.

Ще довършим ,ако не успеем тази година с вкарването на вода в читалището ,и изграждане на чешма на площада.

Ще подменим вратата на приземното помещение зад сградата.

Ще отпразнуваме и традиционните именни дни празнувани и преди в селото .

Това е всичко засега . В течение на годината нещо ще отпадне и нещо ново ще включим.Както предната така и през новата 2016,някой от членовете ни ако има, не включена добра идея. Ще я осъществим.

НЧ”Зора1922”с Терзийско

Секретар-библиотекар Анелия Т. Вачкова


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница