Отчет на Управителния съвет на бфс за периода 2013-2016



Дата04.01.2018
Размер119.08 Kb.
#40947
ТипОтчет
www.zdrave.net, 03.10.2016 г.

http://www.zdrave.net/news/novini-210/prof-ilko-getov-preizbran-vtori-mandat-59126

Проф. Илко Гетов бе преизбран за втори мандат като председател на Българския фармацевтичен съюз

Досегашният председател на УС на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов бе преизбран за втори мандат. Това стана на V-тия редовен отчетно-изборен конгрес на съсловната организация на фармацевтите, който се проведе в Несебър, съобщават от там.

На форума присъстваха близо 470 магистър-фармацевти от цялата страна.

Опонент на проф. Гетов в надпреварата за поста председател на УС на БФС бе маг.-фарм. Аделина Любенова – досегашен член на УС на БФС.

За заместник-председатели на съсловната организация за мандата 2016-2019 бяха избрани маг.-фарм. Тодор Найденов от РФК София-столична и маг.-фарм. Димитрия Стайкова от РФК Пловдив.

По време на форума беше гласуван нов управителен съвет и комисии на централно ниво, в които влязоха млади магистър-фармацевти. В предизборните си изказвания те защитиха политиката за утвърждаване имиджа на професията.

По време на двудневния форум беше приет и отчет на Управителния съвет на БФС за периода 2013-2016.

Профилът на присъстващите делегати магистър-фармацевти според типа месторабота показва, че работещите в аптека и болнична аптека заемат близо 88%, следвани от заетите в представителства и търговци на едро, а най-малък е делът на работещите в държавни институции.

Най-младият делегат на конгреса е на 25 години, а най-възрастният – на 80.

VINF 12:32:31 03-10-2016

RM1232VI.015

фармацевтичен съюз - председател

Проф. Илко Гетов е преизбран

за председател на

Българския фармацевтичен съюз

София, 3 октомври /Десислава Пеева, БТА/

Проф. Илко Гетов е бил преизбран за председател на Българския фармацевтичен съюз. Това съобщиха от съсловната организация. Това е втори мандат за проф. Гетов на този пост. Избирането му на председателското място е било по време на редовен отчетно-изборен конгрес на БФС в Несебър.

Избраните заместник-председатели са магистър-фармацевтите Тодор Найденов и Димитрия Стайкова. По време на форума е бил гласуван и нов Управителен съвет.

Участниците в конгреса са приели отчет на Управителния съвет на организацията за периода 2013-2016 г.

/РУМ/


VINF 13:45:01 03-10-2016

IS1343VI.022

Варна - болница - апаратура

Медицинският университет във Варна е инвестирал над 600 000 лева в университетската болница "Св.Анна"

Варна, 3 октомври /Данаил Войков, БТА/

Медицинският университет във Варна е инвестирал повече от 600 000 лева в университетската болница "Св.Анна" в града, съобщи днес при представянето на новото високотехнологично артроскопско оборудване на Катедрата по ортопедия и травматология към учебното заведение ректорът му проф. Красимир Иванов.

Той обясни, че университетът ще продължи да инвестира и в базата, защото тя се използва не само от студенти, но и от докторанти, медицински сестри и други. Според професора инвестициите в образователната инфраструктура се мултиплицират, защото те са не само за обучение, но и за лечение на пациенти.

Новото оборудване, което е осигурено от университета по програмата за повишаване на качеството на обучение на студенти, специализанти и докторанти, дава възможност за артроскопия и лечение на травми на големи стави - коляно и тазобедрена.

/ИС/

www.bnt.bg, 03.10.2016 г.

http://news.bnt.bg/bg/a/yaponetst-yoshinori-osumi-poluchi-nobelovata-nagrada-za-meditsina

Японецът Йошинори Осуми е тазгодишният носител на Нобелова награда за медицина

Японецът Йошинори Осуми е тазгодишният носител на Нобеловата награда за физиология или медицина за откриване на механизмите на автофагия - процес за разграждане и рециклиране на клетъчни компоненти, съобщи сайтът Nobelprize.org. Автофагията е от първостепенна важност за изследване на обновяването на клетките и реакцията на организма на глад и инфекции.

"Мутациите на гените на автофагията могат да провокират болести и процесът на автофагия участва в много заболявания, като рака и неврологичните болести", подчерта Нобеловият комитет.

Лауреатите за Нобеловата награда за физиология или медицина се определят от Кралския Каролински медицинско-хирургичен институт в Стокхолм, Швеция. Отличията се връчват от краля на Швеция на церемония в Стокхолмската концертна зала на 10 декември - в деня на кончината на основателя на Нобеловата награда Алфред Нобел.

Паричната равностойност на Нобеловата награда е осем милиона шведски крони (830 000 евро или 930 000 щатски долара). Първата Нобелова награда за физиология или медицина е връчена през 1901 г. на Елим Адолф фон Беринг /Германия/ "за работата му върху серумната терапия, специално за прилагането й при дифтерия, с което отваря нов път за медицинската наука и дава на лекарите победоносно средство против болестта и смъртта".

Миналата година с Нобеловата награда бяха удостоени ирландецът Уилям Кембъл, японецът Сатоши Омура и китайката Юю Ту. Отличието им бе връчено за разработване на нови методи, които са революционизирали лечението на паразитните болести, включително маларията.

Сред по-известните учени, получили Нобеловата награда за физиология или медицина, са: Иван П. Павлов /Русия/ /1904/, Роберт Кох /Германия/ /1905/, Александър Флеминг /Великобритания/ /1945/, Джордж Бидъл /САЩ/, Едуард Тейтъм /САЩ/, Джошуа Ледърбърг /САЩ/ /1958/ и други.

www.bnr.bg, 03.10.2016 г.

http://bnr.bg/starazagora/post/100743436/postavat-bezplatno-protivogripni-vaksini-do-kraa-na-noemvri

Поставят безплатно противогрипни ваксини до края на ноември

От днес до края на месец ноември ще се поставят безплатно противогрипни ваксини в Регионалната здравна инспекция в Стара Загора. Основната причина за ограничаването на работното време на Кабинета е че са необходими 45 дни на организма, за да си изработи имунитет, съобщи д-р Светлана Петрова, началник отдел „Противоепидемичен контрол“ в Регионалната здравна инспекция в Стара Загора.

Работното време на имунизационния кабинет е от 8:30ч до 12:00ч. и от 15:30ч. до 16:30ч.

Всички налични на пазара ваксини са съобразени с препоръката на Световната здравна организация за грипните щамове, които ще ни разболяват тази зима. Калифорния, Хонг Конг и Брисбейн са очакваните грипни щамове, като последните два от тях са нови.

Една ваксина в аптеките струва около 10 лева. Обикновено през месец януари се повишава заболеваемостта от ОРЗ и грип и стойностите на заболелите са най-високи, обобщи д-р Петрова.

www.bnr.bg, 03.10.2016 г.

http://bnr.bg/post/100743397/miting-na-nedovolstvo-na-medici-ot-plovdivskata-bolnica-sv-mina

Митинг на недоволство на медици от пловдивската болница "Св. Мина"

Кремена Данева - кор. на БНР в Пловдив

Започна митингът на медиците от общинската многопрофилна болница "Св. Мина" в Пловдив. Те настояват да получат в пълен размер дължимите им заплати, а също и за спешни решения на администрацията за справяне с финансовата криза в здравното заведение.

Дълговете на болницата, натрупани от 2012 година, възлизат на над 3 милиона лева, период, в който в нея са се сменили два ръководни екипа. Новото управление води преговори от февруари тази година с община Пловдив за приемане на стратегия за справяне с финансовата криза, но до момента реални действия няма. Настоящото ръководство смята, че ако се погасят старите задължения, здравното заведение, в което от началото на годината са преминали над пет хиляди души, може да се справи. В това са категорични и излезлите днес на протестния митинг.

Д-р Аврамова и старшата акушерка Флора Димитрова, които оглавяват двете синдикални организации в дружеството КНСБ и "Подкрепа", заявиха пред "Хоризонт":

- Хората работят при изключително тежки условия - това дали ще си получиш заплатата, дали ще имаш лекарства да лекуваш болниците. Напускат, щатът се променя, трудно се работи.

- Ние сега имаме нужда от една сума, която би могла да закрепи положението до края на годината - 340-350 хиляди лева. Смятам, че за втората по големина община в България това не може да бъде чак толкова тежък проблем и би могло нашето общинско ръководство да вземе някакво решение час по-скоро, за да бъде подпомогната малко болницата и да може тя да излезе от тази тежка финансова криза.

Още по 30 процента от възнагражденията си за три предишни месеца очакват да получат медиците. Ако в кратки срокове нямат отговор от общината., за това какво ще бъде бъдещето на болницата, те ще предприемат стачни действия. В митинга участват само лекарите и медицинските сестри, които не са на смяна. Няма проблем за обслужване на пациентите.

www.dariknews.bg, 03.10.2016 г.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1610149

Ваксината е най-добрата защита срещу грип

Грипът е силно заразно заболяване, което се причинява от вируси, засягащи дихателните пътища – нос, трахея, бели дробове. Наблюдава всяка година, предимно през есенно-зимния период и обхваща едновременно много хора от различни възрастови групи.

Обикновено започва внезапно и протича с отпадналост, главоболие, болки в мускулите и ставите, суха и дразнеща кашлица, хрема, висока температура. При децата тези симптоми често се съпровождат от гадене, повръщане и възпаление на средното ухо.

Понякога могат да настъпят и усложнения, характеризиращи се с развитие на бактериални, вирусно-бактериални и вирусни пневмонии, миокардит (възпаление на сърдечния мускул), перикардит (възпаление на обвивката на сърцето).

Грипните вируси се разпространяват по въздуха чрез малки капчици, които се отделят при кихане, кашлица, говор от хора, които са заразени и се намират около нас. Навлизат в клетките на носа, гърлото и започват бързо да се размножават.

Болният отделя вируса от началото на развитие на симптомите или 24 часа преди развитието им. Вируси продължават да се отделят в рамките на 5-10 дни.

Лечението се провежда при домашни условия. Препоръчва се почивка на легло, избягване на физическа активност, както и употреба на алкохол и цигари. Важно значение има и приемът на достатъчно количество течности, като вода, плодови сокове, чай, също и храни богати на витамини и микроелементи.

По време на грипна епидемия е добре да се избягва контактуването с много хора и пребиваването дълго време в затворени пространства.

Най-добрият начин за предпазване от грип си остава ваксинацията. Тя се осъществява чрез ваксина, съдържаща убити грипни вируси и се поставя всяка година, преди настъпването на зимния период.

Имунитетът се развива за около две седмици. Ваксината е препоръчителна за рискови групи, в които влизат хора над шейсет години, болни от хронични белодробни и сърдечни заболявания, диабет, хора с потиснат имунитет.

Имунизационният кабинет при РЗИ – Габрово отваря врати за провеждане на имунизационна кампания с противогрипна ваксина. Разполага с противогрипните ваксини „Инфлувак“ и „Ваксигрип“.

И в двете ваксини е включен препоръчителният от Световната здравна организация състав на противогрипните ваксини за северното полукълбо за сезон 2016 /2017 г:

A/California/7/2009 (H1N1)pdm09

A/Hong Kong/4801/2014 (H3N2)

B/Brisbane/60/2008

При извършване на имунизация се заплаща цената на ваксината и такса от 2.00 лв. за манипулацията.

Имунизационният кабинет в РЗИ Габрово се намира на адрес: Габрово, ул. „Райчо Каролев“ № 2, етаж 2, стая 205.

Ще бъде отворен всеки работен ден от 4 октомври т.г. от 10.00 до 12.00 и от 15.00 до 16.00 часа.



www.klassa.bg , 03.10.2016 г.

http://klassa.bg/news/Read/article/272646_

Д-р Ангел Кунчев посочи кога ще ни удри грипната вълна

Преди десетина дни имаше леко увеличаване на заболеваемостта, посочи главният държавен здравен инспектор

Въпреки застудяването и началото на есента, все още няма грипна активност. Това каза д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, цитиран от "Фокус". Повече болни от грип може да се очакват в края на годината, уточни д-р Кунчев.„На този етап все още няма грипна активност. Преди десетина дни имаше леко увеличаване на заболеваемостта. Доста хора бяха със симптомите на респираторно заболяване. Хубавото е, че почти никога при негрипните вируси не се стига до високи нива на заболеваемост и не се стига до тежко протичащи инфекции. Те обикновено протичат за 2 - 3 дни с лека температура, неразположение, при някои от хората може да има и кашлица, както и прояви на стомашно-чревния тракт. Но в 90% от случаите те отминават за няколко дни“, коментира главният държавен здравен инспектор.

При очакваните грипни щамове от година - две има развита резистентност към част от прилаганите препарати, предупреди д-р Ангел Кунчев. Той добави, че мъгливото време през есента е най-неприятният период за хората с респираторни заболявания и точно в тези дни те трябва да са по-внимателни. Д-р Кунчев каза още, че най-уязвими са възрастните хора и децата и е добре те да помислят за противогрипна ваксина.



04.10.2016 г., с.4
Риск за здравето
Лекарство за трансплантирани изчезна от пазара
Лекарство за трансплантирани пациенти липсва на родния пазар от месеци, което поставя в риск здравето им. Става въпрос за имуносупресора Myfortic, който се покрива от здравната каса. Това съобщиха от Центъра за защита правата в здравеопазването, като допълват, че имуносупресорът е лекарство, което не позволява на организма да създава антитела срещу присадения орган. Т.е. тези медикаменти се приемат цял живот, за да могат да потискат имунната система и присаденият орган да продължава да работи, съответно хората, които нямат достатъчни количества от този медикамент, са поставени пред огромен риск.

За последните 10 г. от страната ни са били изтеглени над 2000 медикамента. Някои от тях имат аналог, но за една част липсва. Сред причините за това са натиск от страна на НЗОК върху производителите, с чиито лекарства работи, да намалят цените си, неголемият пазар у нас и др.





04.10.2016 г., с. 1

Заради растящи разходи и нови изисквания

Изчезват денонощните аптеки

С промени в закон ще се опитат да осигурят поне по една на община

Денонощните аптеки започнаха да изчезват в София. Отдавна ги няма в средните и малките градове и са единични в големите.

Причината е чисто икономическа. Разходът за поддръжка на персонал - дипломиран фармацевт, за нощна смяна е по-голям от оборота през нощта, а за покриването му от евентуална печалба изобщо не може да се мисли.

Подготвят се промени в Закона за лекарствените средства, които с командно-административни начини ще се опитат да осигурят поне по една денонощна аптека на община.





04.10.2016 г., с. 2-3

Заради растящи разходи и нови изисквания

Изчезват денонощните аптеки

До седмица пускат за обсъждане Закона за лекарствените средства - с командно-административни средства ще опитат да осигурят поне по една на община

Денонощните аптеки започнаха да изчезват и в София. Отдавна ги няма в средните и малките градове и са единични в големите.

Причината за това е чисто икономическа. Разходът за поддръжка на персонал - дипломиран фармацевт, за нощна смяна е по-голям от оборота през нощта, а за покриването му от евентуална печалба изобщо не може да се мисли.

В първите години аптечните вериги пускат масово денонощни вериги, като смятат, че разходите ще се покрият от икономията от охрана, но се оказало, че освен аптекари трябва да се поддържа и охрана.

А изискването в Закона за лекарствените средства денонощно да има дипломиран магистър фармацевт прави този бизнес напълно нерентабилен.

Една голяма верига аптеки, които са собственост на голям български производител, са затворили всички денонощни аптеки в София. Друга верига, зад която стоят руски капитали, също е затворила до една нощните си аптеки в София. Много популярна верига път е свила със седем обектите си, които работят по цяла нощ.

Публична тайна е, че изискването за магистър фармацевти не се спазва и че контролните органи си затварят очите, но въпреки това тази дейност остава нерентабилна.

Подготвят се промени в Закона за лекарствените средства, които ще бъдат пуснати за обсъждане вероятно тази седмица на сайта на Министерство на здравеопазването, които с командно-административни средства ще се опитат да осигурят денонощни аптеки поне по една на община.

Веригите ще бъдат задължени една от четири техни аптеки да е денонощна, а в градовете, където няма, ще има дежурни по график. Това ще стане на база на национална аптечна карта.

Експертите обаче са скептични, защото не е ясен механизмът, по който ще бъдат принудени да се самоорганизират, и какво ще се случва, ако някоя аптека откаже да го прави по икономически причини.



Виж долу вдясно

В Европа клиентите плащат такси нощно обслужване, в Швеция спешните центрове са нощни аптеки

За да може да си позволи нощ-01 но дежурство, собственикът на аптека трябва да прави мощен оборот през деня. Или трябва да има печалба от друга търговия. Затова при американския модел лекарствата се продават в дрогерии. Там собствениците могат да продават и други стоки. Така с допълнителната си търговия те реално издържат нощния си бизнес с лекарства.

В Германия всички аптеки не са задължени да бъдат денонощни, но са задължени да правят групи от по 6 аптеки, които ротационно да дават нощно дежурство.

При старите членки на Европейския съюз държавата е тази, която прави нощния бизнес с лекарства по-рентабилен. Тя регламентира квота за аптеките. . Например - за двумилионен град - не повече от 200. Така реално регулира конкуренцията. В резултат за всяка аптека се падат повече клиенти. В замяна държавата иска от аптеките да работят и през нощта.

В повечето страни от ЕС проблемът е решен с такси, които се плащат за обслужване през нощта - в едни държави се поемат от пациента, в други - от здравния фонд.

А в Швеция денонощни аптеки няма от 20 години, тъй като звената за спешна помощ са поели тази функция.

Ако няма денонощна аптека, другите дават нощни дежурства

АННА БОТИНОВА

В градовете, където няма денонощна аптека, всички останали ще дават нощни дежурства по график през месеца. Това предвижда проектът за промени в закона за лекарствата и аптеките на здравното министерство.

До края на седмицата проектът ще бъде публикуван за обществено обсъждане, съобщи зам. здравният министър д-р Бойко Пенков пред „24 часа". Предложенията трябва да бъдат съгласувани с Българския фармацевтичен съюз.

Законопроектът предвижда подобряване на достъпа на гражданите до аптечни услуги, включително и през нощта, твърдят от МЗ. За целта в населените места без денонощни аптеки - както е в между 11 и 17 от областните градове у нас, районните здравни инспекции (РЗИ) ще изготвят месечен график за нощните дежурства между наличните аптеки. Точни данни за броя и разположението на аптеките у нас ще даде националната аптечна карта, която също се въвежда с промените в закона за аптеките. За аптечните вериги в заварено положение ще има изискване една от аптеките в дадена верига да дава нощни дежурства. За аптеките, които тепърва ще стават вериги, условието ще бъде 4-ата аптека да се открие като филиал в отдалечен район или населено място, където няма аптека.

Въвежда се и практиката на мобилните аптеки за отдалечените краища на страната и труднодостъпните райони, каза още д-р Пенков. Мобилната аптека ще е фургон, който по обявен график ще идва в селището и ще осъществява търговия на дребно. В нея ще работи помощник-фармацевт, но под контрола на магистър-фармацевт, обясни зам. здравният министър.
Каталог: upload -> files
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Списък на участниците – 22 ученици от икономически професионални гимназии и 3-ма учители
files -> З а п о в е д № от г. На основание чл. 162, ал. 4 от Кодекса за застраховането, образците на отчет
files -> Наредба №23 от 18 декември 2009 Г. За условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "прилагане на стратегиите за местно развитие" и по мярка "управление на местни инициативни групи
files -> Съдържание увод глава първа. Особености на отразяването на кризата в медийния дискурс
files -> Единни в многообразието замяза на „Еднообразни в разединението”
files -> Заседанието на кабинета, в което участваше и министър Москов продължава


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница