Отчет за дейността на руп свиленград за 2013г



Дата23.09.2018
Размер271.55 Kb.
#82599
ТипОтчет


ОБЩИНА СВИЛЕНГРАД

МЕСТНА КОМИСИЯ ЗА ОБЩЕСТВЕН РЕД И СИГУРНОСТ

ГОДИШЕН ОТЧЕТ

І. Годишен отчет за дейността на РУП Свиленград за 2013г.

Дейността на полицейските служители при РУП Свиленград през 2013 г. бе в насока изпълнение на приоритетите на МВР а именно:

1.Утвърждаване превенцията и противодействията на престъпността, засягаща собствеността на гражданите, с акцент върху кражбите, грабежите и ПЗО на МПС и културно-историческите ценности.

2.Повишаване ефективността при противодействията на престъпления, свързани със злоупотреба със средства от фондовете на ЕС и републиканския бюджет

3. Превантивна дейност, охрана и опазване на обществения ред и оперативно-издирвателни мероприятия за предотвратяване, разкриване и разследване на престъпления, свързани с опазването на селскостопанската продукция и имущество в слабо-населените и отдалечени места.

4. Насочване усилията към опазване и противодействие на посегателствата срещу съоръженията от електропреносните, електроразпределителни и комуникационните системи.

Оперативната обстановка на територията обслужвана от РУП Свиленград през изминалата 2013 г. бе динамична като се характеризира със сериозно увеличение на криминалната престъпност. По отношение броя на регистрираните ЗМ, ръста е значителен.

Анализът на състоянието на оперативната обстановка за изминалия отчетен период на 2013 г. показва следното:




ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА КРИМИНАЛНАТА ПРЕСТЪПНОСТ
През отчетния период за 2013 г. на територията на РУП Свиленград се отчита голямо увеличение на броя регистрирани престъпления спрямо същият период на 2012 г. с около 30 %. За периода са заведени 611 ЗМ, от тях са 521 престъпления, спрямо 486 ЗМ с 420 престъпления за същия период на 2012г.

От регистрираните криминални престъпления са разкрити 147 или 28.21%, спрямо 159 разкрити или 37.86% за 2012г. Видно от изнесените данни се очертава приблизително запазване на броя на разкритите престъпления, спрямо предходния отчетен период.

От предходен период са разкрити 46 криминални престъпления, които не влизат в процента на разкриваемост.

Срещу неизвестен извършител за отчетния период са разкрити 87 престъпления или 18.55% спрямо 107 разкрити престъпления за 2012 г. или 28.16 %.

По горещи следи са разкрити 2 престъпление или 2,30 %, срещу 5 или 4,67% за 2012 г.

Следва да се отбележи и факта, че през годината оперативните работници са посетили всичките 521 регистрирани криминални престъпления като са извършили повечето огледи на местопроизшествие и са водили преписките, като ЗМ които в последствия са образувани като досъдебни производства. Допълнително има изготвени множество разпити на свидетели и огледи на веществени доказателства, възложени от разследващи полицаи по водените през годината ДП.

По видове престъпления, обстановката е следната:
Престъпления против личността:

1. Убийства, опити за убийства и телесни повреди: През 2013 г. няма извършени убийства. За 2012 г също няма има извършено убийство.



2.Полови престъпления: За периода има регистрирано едно изнасилване, което в последствие е прекратено поради липса на престъпление. През отчетния период са регистрирани 2 бр. блудства. По ДП е установено едно лицето като извършител на блудствени действия с малолетно лице, като към момента ДП не е приключило. По втория случай за извършени блудствени действия в гр.Любимец е образуваното ДП не са установени данни за извършено престъпление в хода на разследването и същото е изпратено на РП Свиленград за прекратяване.
Престъпления против собственноста:
1. Грабежи:

За изминалата 2013 г. има регистрирани шест грабежа, от които два са разкрити. По характерни случаи са:

По образувано ДП за заявен грабеж от турски гражданин са на отнети 4800 евро на паркинг „Генералово”. След възникнал спор между турски гражданин и лица от гр.Кърджали, възниква скандал за неуредени финансови взаимоотношения м/у потърпевшия и лицата, касаеща покупката на автомобил от потърпевшия. Поради възникнали противоречия в хода на разследването извършителя е обявен за ОДИ за провеждане на допълнителни ПСД, като същия до момента не е издирен.

По образувано ДП на извършен грабеж на пари от дома на възрастен мъж в гр.Любимец. Характерно за грабежа е, че извършителя е влязъл в къщата през тъмната част на денонощието, заплашил жертвата с нож и му е отнел парите като при напускане на къщата е срязъл и кабела на телефона. Извършителя е установен и му е взета мярка „Задържане под стража”.

По ДП на извършен грабеж са отнети 50 лв. от възрастен мъж в с.Младиново след възникнал спор с лица от ромски произход извършвали ремонтни дейности в дома му.

По ДП за извършен грабеж през тъмната част на денонощието в с.Йерусалимово, общ.Любимец в дома на самотно живееща, след употреба на сила и са отнети 140 лева. От проведените ОИМ е установен извършителя на грабежа. Работата по ДП не е приключила.

По ДП по повод заявен грабеж от лице от гр.Ст.Загора и отнета сума от 40 лв. от две лица с физическа сила пребъркали джобовете на лице пред търговски обект в района на паркинга пред ГКПП”Кап.Андреево”. Работата по ДП не е приключила и ПСД продължават.

По ДП за извършен грабеж над собственика на бензиностанцията „Фани”, находяща се на АМ”Марица”, където две неизвестни до момента лица са привели собственика в безпомощност и са му отнели сумата от 650 евро, 650 лв. и 500 долара , както и газов пистолет „Валтер” 9 мм. На този етап извършителите не е установени. Към настоящия момент ПСД по случая продължават.

За сравнение през същия период на 2012 г. има регистриран 2 бр. грабежи от които един разкрит.

2.Кражби /без МПС/:

От общия брой 520 регистрирани през периода престъпления, най-голям е относителният дял на престъпленията свързани с кражби на имущество 305 броя или 58,65%. От тях 15 или 4,91 %. са взломните кражби.

От регистрираните кражби на имущество 305 разкрити са 57 или 18.69%, спрямо 211 кражби на имущество, 32 разкрити или 15,17% за 2012 г. Налице е ръст при регистрираните кражби на имущество и завишение на разкриваемоста.

Взломните кражби са 15, от които, разкрити 7 или 46,67% , като за 2012 г. взломните кражби са 18, разкрити 4 или 22,22% разкриваемост. Налице е устойчивост на извършените взломни кражби, но и повишение на разкриваемостта.

По-характерни случаи на домови кражби са тези, от необитаеми жилища, /както в градския така и в селския район/ и такива от стопански постройки и мазета с не заключени врати, предимно в тъмната част на денонощието. Предмет на посегателство са основно медни съдове, мобилни телефони и пари.

В началото на годината бе извършено проникване в сградата на Медицински център 1 в Свиленград, като бяха разбити кабинетите на лични лекари, зъболекари и специалисти. От всеки кабинет бяха откраднати дребни суми пари. Установени бяха извършителите на това деяние и им беше наложна мярка ”Задържане под стража.”. Бяха разкрити и извършителите на кражба на цигари без бандерол от склад на Митница Свиленград, около седем мастербокса, които бяха задържани непосредствено при извършване на престъплението. Всички бяха задържани и им беше наложена мярка „Задържане под стража”. Заловен беше и извършителя на множество кражби от домове на граждани през тъмната част на денонощието в гр.Любимец и Свиленград. В момента е с мярка”Задържане под стража”. Разкрити бяха и извършителите на кражби от домове и търговски обекти в гр.Любимец и Свиленград. На лицата от гр.Любимец също им бе наложена мярка ”Задържани под стража” по образуваните ДП.

Характерни случаи са и извършените няколко кражби на вещи и части от МПС предимно пари, мобилни телефони и документи през тъмната част на денонощието. Проникването в автомобилите, става чрез счупване на странично стъкло. Установен беше извършителя, лице от гр. Свиленград, на което беше наложена и мярка „Задържане под стража”. В края на годината беше задържан и наложена мярка”Задържане под стража” и на друго лице от гр.Свиленград за извършени множество кражби от домове на граждани и търговски обекти. Беше установен като извършител на кражби от търговски обекти и домове на граждани и трето лице от гр.Свиленград.

През 2013 г. са извършени 36 кражби, с предмет на посегателство домашни животни и птици. Разкрити са извършителите на 10 от кражбите и установени 19 бр.лица. От представените резултати е видно, че при имуществените престъпления най голям е делът на обикновените кражби без взлом. Характерно при тези престъпления е, че интервала от време, през което е извършено деянието до съобщението за него е твърде голям, което благоприятства извършителите да се освободят от вещите и да се затрудни значително разкриването на престъпленията.

Отчита се чувствително завишение както при обикновените, така и при взломните кражби. Видно е също, че при разкритите престъпления, извършени от рецидивен контингент, са предприети мерки по неутрализирането му – мярка “Задържане под стража”. Има регистрирана една кражба от апартамент, чрез счупване на патрона на входната врата. Има регистрирани 6 бр.кражби от електро-преносната мрежа-4 бр. от тях неразкрити. Разкрити са извършителите на кражба по ДП от склад на „ЕВН” в гр.Свиленград на алуминиеви проводници и резервни части за електро-преносната мрежа. По този случай са установени пет лицата от гр.Харманли. По ДП за кражба на ел.проводници от междустълбия в гр.Любимец са установени три лицата от гр.Любимец.

Регистрирани са 4 кражби на кабел собственост на БТК, като всички са разкрити. По тези кражби има установени лица извършители, като три от случаите са на извършена кражба на голямо количество кабел в гр.Любимец и по образуваните три броя ДП са установени 5 лицата от гр.Харманли, като на този етап ДП не са приключили и работата по тях продължава.



3. Измами:

През годината в РУП Свиленград са регистрирани 10 бр. телефонни измами по познатата вече схема. Характерно в случаите вече е, че разговора с потърпевшия е само един и парите се дават веднага на неизвестно лице. По време на работата по тези престъпления се установява една цикличност като през 2-3 месеца в рамките на два до три дни се провежда масирано обаждане по домашните телефони в общ.Свиленград и общ.Любимец и селата, след което обажданията спират. В три от случаите са установени лица, посетили адреси в момент на получаване на пари от потърпевшите. През годината продължи да се работи по лицата от обл.Разград занимаващи се с измами и установили се трайно в гр.Свиленград. През месец декември по искано съдействие на Окръжна прокуратура Разград и ОП-Хасково-Следствен отдел в Свиленград бяха извършени мероприятия по Следствено дело на ОП-Разград, като бяха установени лица от тази група пренасящи парични средства и извършени обиски и претърсвания на обекти държани от тях.


Общо-опасни престъпления:
1. Посегателства спрямо МПС:

През 2013г. са регистрирани 5 бр. ПЗО на МПС, разкрити 1 , 4 бр. -неразкрити . За същия период на 2012 г. има 4 противозаконно отнети МПС, 2 бр.разкрити.

За периода са регистрирани 7 бр. кражби на вещи от МПС, от които 1 бр. разкрити. За същия период на 2012г са регистрирани 14 кражби, от които 1 е разкрити.

През годината в РУП Свиленград бе отработен един сигнал за обявени за издирване МПС в Шенгенската информационно система по линия на „Интерпол”.



2. Престъпления свързани с наркотични вещества:

През 2013г. са планирани и проведени 12 СПО.

През периода са заведени 11 ДП за престъпления свързани с НУВ, като по всички производства са установени извършителите.

3. Палежи: През периода са регистрирани 10 палежа. Всички са неразкрити. Предмет на посегателство са леки автомобили с настъпили щети и стопански постройки. За същият период на 2012 г. са регистрирани 6 палежа,също не разкрити.
ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА ИКОНОМИЧЕСКАТА ПРЕСТЪПНОСТ

РАБОТА ПО ПРЕПИСКИ ЖАЛБИ И СИГНАЛИ НА ГРАЖДАНИ.

За 2013 г. в групата са били заведени общо 320 бр. От тях 108 бр. прокурорски преписки, отработени са 87 бр. и останали за работа налични 22 бр., срещу 70 бр. заведени, отработени 80 бр. и останали за работа 1 бр. прокурорски преписки за 2012 г. Забелязва се почти двойно завишаване броя на постъпилите и отработените прокурорски преписки, както и останалите за работа са 22 бр. по различни причини, но всички са в дадените срокове от наблюдаващият прокурор. Работата на групата при отработването на прокурорските преписки може да се отбележи, че е отлична, като за периода няма върната преписка за допълнителна проверка за неизпълнени указания на наблюдаващият прокурор или пропуски в отработването им.

През 2013 г. са били заведени 212 бр. полицейски преписки, като са отработени 194 бр. Останалите за работа преписки са 23 бр. Забелязва се значително завишаване на заведените преписки, както и отработването им. При полицейските преписки също няма закъснели и върнати поради несвършена работа от служителя извършил проверката.
През отчетният период на 2013 г. са регистрирани общо 207 броя ЗМ, като са разкрити общо 77 броя – 35 броя за периода и 42 броя от стар период.

През периода групата е участвала в организирането и провеждането на 157 броя СПО на територията на РУП гр. Свиленград, съвместно със служители на МВР-ГПУ Свиленград и Ново село, ИА”Пътища”, ТМУ Свиленград, “НАП” Пловдив, БАБХ Хасково и ОбА Свиленград и др. Проверени са множество обекти многократно, като за констатираните нарушения са съставени актове от компетентните органи и са заведени ДП по описа на РУП Свиленград. Констатирани са обекти, които извършват дейност без необходимите разрешителни или в нарушение на тях. Справките и съставените АУАН от тези констатации са изпратени до ОбА Свиленград по компетентност, но до момента нямаме информация за предприети действия от тяхна страна.

През периода юни-септември групата участваше в СПО по съвместен План на ОДМВР Хасково и РГС Елхово, за контрол по продажбата на винетни стикери на ГКПП Кап. Андреево.

От месец юни и към момента групата участва в МГКН съвместно със служители на РД”ГП” Елхово на ГКПП Кап. Андреео и цялата гранична зона след границата за противодействие на контрабандата, трафика на стоки и други дейности свързани с граничните режими. В проведени общо 26 броя СПО са проверени общо 156 броя МПС и 692 броя лица преминаващи през границата и са иззети общо 6 198 кутии цигари /123 960 къса/ различни марки без бандерол, 102.200 кг. нарязан тютюн за пушене без акцизен бандерол, 19 722 броя текстилни изделия и обувки от различни търговски марки и 1 280 броя папагали без документи, 910 броя различни стоки в търговски количества за митническо направление.

От същият месец на 2013г. групата участва и ежедневно до месец 09.2013 г. в провежданата СПО на ГКПП Кап. П. Войвода, съвместно със служители на РД”ГП” Смолян, ОД”БХ” Хасково, ТД НАП Пловдив, за пресичане и разкриване на контрабанда на стоки, източване на ДДС и други закононарушения свързани с внос и износ /вътрешно-общностни доставки/ на стоки от Р Гърция. При една от СПО в микробус със немска регистрация съвместно със служителите на ГПУ Ново село и Митница Свиленград бяха констатирани и иззети от специален тайник в тавана 162 400 кутии или 3 248 000 къса цигари без бандерол.

От месец август и към момента групата участва в организирането и провеждането на ежеседмични СПО съвместно със служители на РДГ Кърджали с цел пресичане на незаконната сеч, опазване на горите, дивеча и рибните ресурси. При проверките бяха проверени 106 обекта, 240 МПС и 318 лица, като бяха констатирани множество нарушения и бяха иззети ППС, МПС, машинки за дърва, брадви и много други средства, както и повече от 60 куб.м. дървесина и са съставени голям брой АУАН срещу лицата.


РАБОТА ПО ЛИНИЯТА НА МАЛОЛЕТНИ И НЕПЪЛНОЛЕТНИ ЛИЦА.
Инспектор ДПС в РУП-Свиленград, обслужва територията на две общини Свиленград и Любимец. В района функционират 11 учебни заведения, 2 от които са в селата – Левка, общ.Свиленград и с.Малко Градище-общ.Любимец.

Проблемно поведение на малолетните и непълнолетните лица в района през 2013 година са престъпления, с ниска степен на обществена опасност и повторяемост на проявите от страна на извършители, познати на органите на реда. За периода има регистрирани общо 11 бр. престъпления,с 4 нови извършители и общо 14 участвали. Увеличени са противообществените прояви от деца- 15 бр.с повече от двама участници.

За разглеждания период по-голяма част от регистрираните противоправни деяния са в района на У-к „Полиция” -Любимец от лица, водени като активен криминален контингент в ДПС.За двама от извършителите са взети мерки от МКБППМН-Любимец- по чл.13, ал.1, т.13 от ЗБППМН- настаняване във ВУИ, потвърдени от Районен съд –Свиленград.
Отработени преписки-общо-59 бр., изпратени на МКБППМН-Свиленград и Любимец за отношение по предложение на ИДПС-14 бр.,на РП-Свиленград изпратени 27 бр.За водените преписки е сигнализирано и на ОЗД при Д”СП”-Свиленград.

Нови, заведени на отчет през периода са 14 лица, а снети от отчет са 9 лица. От тях поради поправяне -5 снети, 4- предадени за наблюдение от И-р в гр.”КП” при РУП-Свиленград.

През периода с влязла в сила присъда за извършени престъпления са 4 непълнолетни лица, които са извършили престъпления на територията на РУП-Свиленград.

За 2013 г. през ДПС са преминали 44 малолетни и непълнолетни лица. Проведени са беседи с родителите на тези деца, за вземането на необходимите мерки от тяхна страна, за коригиране на поведението на децата им.

През отчетният период са проведени 17 СПО с насоченост проверка в питейни и увеселителни заведения с прякото участие на ИДПС и проверки около учебните заведения.

За отчетния период са взети следните превантивни мерки – по ЗЗД са констатирани 30 нарушения на чл.8, ал.3, 4 и 5 и чл.45, ал.2 и ал.3 .За всички нарушения са съставени актове по ЗЗД, на непълнолетни са съставени и 15 АУАН за други нарушения.

През първото шестмесечие на 2013г. е предоставена полицейска закрила на 26 деца на основание Наредба № I-51 / 12.03.2001г. Исканията за полицейска закрила са от полицейските органи и от ОЗД при ДСП-Свиленград. В последните четири месеца се осъществява полицейска закрила на деца от чужд произход – Ирак, Афганистан, Пакистан -нарушители на границата- общо 20 бр.

При осъществяване на мярката „полицейска закрила” се работи съвместно с Д”СП”-Свиленград,ОЗД-Свиленград и Любимец.

През периода, продължава да се работи по Програмата “Работа на полицията в училищата” и по Програмата за превенция на престъпността сред децата и младежите. Включени бяха активно представители на Охранителна полиция -6 полицейски служители- ПИ и МлПИ Работата по нея се осъществява посредством изготвен план-график за посещаемостта в часовете на класа в учебните заведения на територията на РУП-Свиленград. За периода са проведени общо 96 часа с 3-тите и 5-тите класове, допълнителни беседи са проведени по покана на училищните ръководства. В СОУ”Д-р П.Берон” и ПГССИ”Хр.Ботев” са проведени беседи по линия “Наркотици”. Часове са проведени и със съдействието на Центъра по проблеми на детската личност към МКБППМН-Свиленград. С Центъра са реализирани 5 мероприятия с децата в риск- спортни мероприятия, беседи с финансовата подкрепа на община Свиленград и МК.

В девет учебни заведения-ОУ”Иван Вазов”, СОУ”Д-р П.Берон”, ОУ”Хр.Ботев” с.Левка, ОУ”Л.Каравелов”, ПУ”Ст.Василев”, НУ”Хр.Попмарков”-Свиленград, НУ”Хр.Ботев” и НУ”З.Стоянов”-Любимец, и ОУ”Кирил и Методий” –с.Малко Градище се работи и по друг проект “Детска полицейска академия” с учениците от 4-тите класове, участват 143 деца, 5 педагози и 7 полицейски служители.

В СОУ”Д-р П.Берон” и ПГССИ”Хр.Ботев” –Свиленград, и в СОУ”Ж.Терпешев” -Любимец са изградени „Младежки групи за превенция”. С тях се работи съвместно с Д.Чокоров – секретар на МКБППМН-Свиленград и Таня Стоименова – секретар на МК-Любимец, по теми „Силни без насилие”, ”Изграждане на комуникативни умения”, ”Наркотиците и законът”, ”Права и отговорности”.

ИДПС и МКБППМН-Свиленград и Любимец са включени в проекти на Сдружение”Шанс и закрила”-Хасково, свързани с предотвратяване на насилието и агресията в и извън училище, запознаване с трафика на хора и подпомагане на семейства в риск- Проекти”Обединени срещу трафика”, ”Равнопоставеност в любовта”, ”Вяра в семейството”, същите са с продължителност от две години. През 2013 г. се реализира и проект „Спечели мечтаната работа” с младежките групи на Свиленград и Любимец.


ОХРАНИТЕЛНА ДЕЙНОСТ
Динамиката на извършените престъпления на обществени места сочи намаление – от 62 броя на 65 бр.през 2012 г., като определящо влияние оказа преразпределението на патрулните участъци и засиленото полицейско присъствие около увеселителните заведения.

Състояние на извършените на обществено място структуроопределящи престъпления за РУП са т.н.други – кражби на черни и цветни метали, в т.ч. кражби на кабели на БТК чрез разкопаване на трасета, кражби на вещи, части и горива от МПС. Тревога будят, извършените домови кражби, най вече на домакински съдове от цветни метали, лозови пръскачки, ел.проводници, пари и накити от скъпоценни метали, и други. Явно е, че превантивната дейност не оказва необходимото въздействие на гражданите, в т.ч. предложенията за укрепване на входните врати на домовете и помощните постройки, монтиране на СОТ, вкл. локални устройства за предотвратяване на проникванията в частните имоти.

През годината на служители от ОП са възложени и отработени 72 ЗМ и преписки-молби и жалби на граждани - 947 бр.

Изработени са в срок 128 прокурорски преписки. Връчени призовки, ел.фишове, писма и НП 889 . Всички материали са отработени.

Участия в разкриването на криминални престъпления- 182 броя / от ТП – 81 , от ППД – 56 и 45 от Звено”пътен контрол”/. Лично разкрити от състава на ОП са 78 броя.
Състояние и динамика на обстановката по безопасността на движението на

обслужваната територия от РУП-Свиленград.
На територията на РУП - Свиленград през периода от 01.01.2013 г. до 30.12.2013 год. са регистрирани общо 117 ПТП, а през 2012г. са регистрирани общо 135 броя ПТП. Наблюдава се намаление с 18 на общия брой регистрирани ПТП.

От общия брой ПТП - 30 броя са с пострадали, при които са убити 6 души и са ранени 35 души, а за 2012г. тежките ПТП са 24 броя, с 0 убити и 26 ранени. Регистрира се увеличение на тежките ПТП с 6 броя, на убитите с 6 броя и на ранените с 9 броя. Това определя обстановката по безопасността на движението като по-тежка в сравнение с 2012г.

През 2013г. са регистрирани общо 87 броя ПТП с материални щети, което е с 22 броя по-малко/ в сравнение със същия период на 2012 г., когато са настъпили 109 ПТП.

Освен това през същия период служителите от Звено „Пътен контрол” са посетили и регистрирали общо25 броя ПТП по чл.7 от Инструкцията за регистриране, отчет и анализ на ПТП. Заверени са 54 двустранни протокола за ПТП с леки материални щети. Посетени, разследвани и документирани са общо 9 ПТП настъпили на АМ „Марица” обслужвана от Група „Престъпления по пътищата” при ОДМВР-Хасково, от които 6 броя тежки ПТП с 1 убит и 5 ранени и 3 ПТП с материални щети.




Период

Общ брой ПТП

ПТП с мат.щети

ПТП с пострадали

Убити

Ранени

2013г.

117

87

30

6

35

2012г.

135

109

24

0

26

През периода 01.01.2013 г. - 31.12.2013г. служителите от РУП – Свиленград са установили общо 3132 нарушения на Закона за движение по пътищата. Съставени са общо 673 акта. Установените нарушения с фиш са 1853.


1.По характер установените нарушения са както следва:

- превишена скорост – 64 бр.

- неспазване на предимство, знаци и сигнали – 295 броя.

- отнемане предимство на пешеходец – 6 броя.

- неправилни маневри – 57 броя.

- неправилно спиране и паркиране – 518 броя.

- употреба на алкохол до 1.2 на хиляда – 24 броя.

- употреба на алкохол над 1.2 на хиляда –21 броя.

- неправилно движение по пътното платно – 8 броя.

- неизползване на обезопасителен колан или каска – 205 броя.

- ползване на мобилен телефон по време на движение – 10 броя.

- неизпълнение разпореждане на контролен орган – 10 броя.

- управление на техническо неизправно МПС – 225 броя.

- нередовни пътни документи – 143 броя.

- неправоспособност – 178 броя.

- без гражданска отговорност – 117 броя.

- други нарушения – 1281 броя.

ІІ. Прилагане на проблемно ориентирания подход, насочен към решаването на местни проблеми на сигурността.
1. ПИ и Мл.ПИ са идентифицирани 41 проблема на сигурността в обслужваните райони, предвид което са изготвели уведомителни писма, както следва:

- рег.№ ЯС – 1234 / 24.01.2013 г. до изп.директор на Автогара – Свиленград, касаещо предприемане на мерки за повишаване на сигурността в обекта, посредством монтиране на видеокамери;

- рег.№ ЯС – 1235 / 24.01.2013 г. до директора на ППСИ”Христо Ботев”, касаещо предприемане на мерки за физическо укрепване на обекта, посредством монтиране на метална ограда, външни камери и организиране на пропускателния режим;

- рег.№ ЯС – 1233 / 24.01.2013 г. до управителя на медицински център І за предприемане на мерки, изразяващи се в монтиране на СОТ, видео-наблюдение и организиране на пропускателния режим;

- рег.№ ЯС – 1202 / 24.01.2013 г. до директора на ЦДГ „Снежанка” – гр.Свиленград за организиране на пропускателния режим;

- рег.№ ЯС – 1143 / 24.01.2013 г. до началника на КЕЦ – Свиленград за предприемане на мерки за повишаване на сигурността в обекта, изразяващи се в монтиране на СОТ, видео-наблюдение и организиране на пропускателния режим;

- рег.№ ЯС – 1206 / 24.01.2013 г. до директора на ОДЗ „Зорница” за организиране на пропускателния режим;

- рег.№ ЯС – 1205 / 24.01.2013 г. до директора на ОУ „Христо Ботев” – с.Левка за организиране на пропускателния режим, в тъмната част на денонощието да бъде осветен района около учебното заведение и по възможност да бъдат монтирани устройства за видео-наблюдение;

- рег.№ ЯС – 5514 / 29.03.2013 г. до Кмета на община Свиленград, касаещо констатирани причини за възникване на ПТП на път ІІ-55 при км 181+788;

- писмо до началника на ОПУ – касаещо констатирани причини за възникване на ПТП на път ІІ-55 при км 181+788;

- рег.№ ЯС – 5786 / 02.04.2013 г. до ръководството на банка ДСК за предприемане на мерки по физическото укрепване на обекта в съответствие с изискванията на наредба изискванията на Наредба № І- 171 / 2001г. на МВР и БНБ и Наредба № 7 / 1998г. за системите за физическа защита на строежите;

- рег.№ ЯС – 1844 / 01.02.2013 г. до Кмета на община Свиленград, касаещо предприемане на мерки по монтиране на оградни съоръжения /парапети/ пред входа на ОДЗ „Зорница” от към ул. “Гео Милев”;

-рег.№ ЯС – 3822 / 04.02.2013 г. до Кмета на община Свиленград, касаещо предприемане на мерки спрямо лице, отглеждащо 50 овце в регулацията на село Генералово;

- рег.№ ЯС – 6193 / 08.04.2013 г. до ОДБХ – Хасково, касаещо предприемане на мерки спрямо лице отглеждащо, 50 овце в регулацията на село Генералово;

- рег.№ ЯС – 496 / 11.01.2013 г. до Кмета на община Свиленград, касаещо предприемане на мерки по отношение собствениците и ползватели на увеселителни заведения в града, които нарушават системно работното време;

- рег.№ ЯС – 1208 / 2013 г. до директора на ОУ „Любен Каравелов”, касаещо предприемане на мерки за организиране на пропускателния ражим;

- рег.№ ЯС – 1203 / 2013 г. До началника на пощенска станция – свиленград, касаещо предприемане на мерки за организиране на охраната и пропускателния режим в обекта;

- рег.№ ЯС – 1204 / 2013 г. До директора на ЦДГ Слънце, касаещо организиране на пропескателния режим;

-установено е в 8 банкови институции, че касовите помещения не отговарят на изискванията на Наредба № І- 171 / 2001 г. на МВР и БНБ и Наредба № 7 / 1998г. за системите за физическа защита на строежите. На основание чл.57, ал.2 са изготвени са Уведомителни писма до същите с рег.№ 6036 / 2013 г., рег.№ ЯС – 6034 , ЯС – 5843, ЯС – 5789, ЯС – 5786, ЯС – 5785, ЯС -5784 и ЯС – 5842 / 2013 г. по описана РУП – Свиленград;

-изготвено е и едно уведомително писмо до управителя на златарския магазин с предложение да бъдат предприети мерки за изграждане и поддържане на системите за физическа защита на строежите съгласно Наредба № 7 / 1998г. и Наредба № 171/2001 г.

- изработена е работна карта № 1 за решаване на конкретен проблем на безопасността на движението в с.Кап.Андреево, в участък на Първокласен път № 8, преминаващ през центъра на селото;

- изработена е работна карта № 2 за подобряване на полицейското обслужване в район Южен на гр.Свиленград, в частност к-с Романтика, с цел опазване на обществения ред и недопускане ескалиране на напрежението.

- рег.№ ЯС – 20215 / 22.10.2013 г. изготвено уведомително писмо до ОПУ – Свиленград относно констатирано пропадане на пътното платно преди с.Райкова могила;

- рег.№ ЯС – 20218 / 22.10.2013 г. предприети мерки относно безопасността на движението по пътя за с. Студена;

- рег.№ ЯС – 20219 , ЯС – 20220, ЯС -20202, ЯС-20073, ЯС – 20074, ЯС – 20081, ЯС – 20081, ЯС – 20085, ЯС- 20058 – предприети мерки относно осигуряване на безопасността на движението в с.Михалич, с.Пъстрогор, СОУ „Ж.Терпешев”, бул.”Одрин”, ул.”Бъкстон”, НУ „Христо Ботев”, с.Малко Градище, с.Лозен и с.Белица /поставяне на вертикална и хоризонтална маркировка/;

- рег.№ ЯС – 4139 / 12.09.2013 г. – изготвено уведомително писмо до Кмета на ОбА – Свиленград и предприети мерки относно, осигуряване на сигнално – охранителна техника на училища в с.Кап.Андреево, където се съхраняват ценни артефакти, открити при разкопките на селото.


От представените данни се налагат, следните изводи:

1.В предвид кризата, в която се намира страната, увеличената безработица и обедняване на населението, особено в ромските среди е налице увеличение на криминалната престъпност.

2. Престъпленията против личността запазват ниския си относителен дял и не са структуроопределящи за РУП.

3.Структуроопределящи за региона са престъпленията против собствеността и от тях кражбите, чийто относителен дял е 58,65% от всички регистрирани престъпления.

Прогнози:

В предвид кризата, в която се намира страната, увеличената безработица и обедняване на населението особено в ромските среди е да се запази тенденцията за извършени престъпления, спрямо предходната.

Необходимо е да се оптимизира взаимодействието с ПИ, Мл.ПИ и разследващите полицаи при работата по разкриването и разследването на водените и спрените ДП, като и активизиране на дейността на служителите изпълняващи ППД по наблюдението на ЛПИ.

През 2014 г. е необходимо служителите от Сектор “КП” да акцентират в своята работа, на придобиването на изпреварваща информация, относно подготвяни или извършващи се престъпления.

Подобряване дейността по изпълнение на стратегията “Полицията в близост до обществото”, в съответствие с проблемно ориентирания подход за решаване на местни проблеми на населението, проява на пълно разбиране на молбите и жалбите на гражданите, задълбочена работа с жертви на домашно насилие и насилието между децата в училищата, училищните дворове и около училищните райони, пълно съдействие на гражданите при поставен проблем извън компетенциите на полицията, поддържане на контакти с ръководителите на институции и фирми в района, присъствие на уязвими точки в районите за предотвратяване нарушения на обществения ред и престъпления;

-Засилване на контрола на банките и не банковите институции, бензиностанции и други обекти, с цел недопускане извършването на кражби и грабежи;

-Оптимален контрол над дейността на ЧОФ и осъществяване на взаимодействие по охраната на обществения ред и борбата с престъпността;

-Контрол над лицата притежаващи и носещи огнестрелни оръжия, и обектите съхраняващи и търгуващи с ООБ и пиротехнически средства;

-Засилване на контрола по безопасността на движение в обслужваните райони;

-Провеждане на по-голям брой срещи със самотно живущите стари хора в отдалечените крайни квартали и селата;

-Провеждане на постоянно превантивна дейност в обектите за събиране на много хора, за недопускане извършването на терористични прояви;

-Особено внимание за осъществяване на явното наблюдение на лицата от активния КК, за недопускане на груби нарушения на обществения ред и извършването на престъпления;

- Провеждане на разяснителна дейност сред населението за укрепване на домовете и помощните постройки в селския район с цел не допускане на извършването на домови кражби.

ІІ.Годишен отчет за дейността на Районна Прокуратура-Свиленград
Във връзка с изготвяне на отчета М КОРС за календарната 2013 г, Районна Прокуратура-Свиленград предоставя следната информация:
1.Брой на лицата с влезли в сила присъди на младежка възраст/14-29 г./ с адресни регистрации в Община Свиленград по вид на престъпление както следва:


основание

брой

чл.191

4 бр.

чл.195

19 бр.

чл.196

6 бр.

чл.207

1 бр.

чл.216

4 бр.

чл.234

1 бр.

чл.279

2 бр.

чл.280

1 бр.

чл.326

1 бр.

чл.343 в

7 бр.

чл.343 б

6 бр.

чл.354 а

4 бр.

Общо:__40_бр.'>Общо:__56_бр.'>Общо:

56 бр.

2.Новообразувани производства в младежка възраст /14-29г./ с адресни регистрации в Община Свиленград по вид на престъпление както следва:




основание

брой

чл.152

1 бр.

чл.183

2 бр.

чл.191

4 бр.

чл.194

10 бр.

чл.195

7 бр.

чл.196

1 бр.

чл.198

1 бр.

чл.234

1 бр.

чл.325

1 бр.

чл.326

1 бр.

чл.343

1 бр.

чл.343 б

3 бр.

чл.343 в

3 бр.

чл.354 в

5 бр.

Общо:

40 бр.

3.Брой на лица на територията на Община Свиленград с влезли в сила присъди по вид престъпление както следва:




основание

брой

чл.183

3 бр.

чл.194

1 бр.

чл.195

6 бр.

чл.196

2 бр.

чл.197

3 бр.

чл.198

1 бр.

чл.234

6 бр.

чл.280

6 бр.

чл.343 б

3 бр.

чл.343 в

4 бр.

Общо:

36 бр.

4.Брой на лицата с адресна регистрация в Община Свиленград, водени срещу тях наказателни производства за притежание, употреба и разпространение на наркотични вещества- 2 бр.
ІІІ. Годишен отчет за дейността на МКБППМН -Свиленград за 2013 год.
През календарната 2013 г. в Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните има заведени общо 27 възпитателни дела, от които 16 по преписки на Районна прокуратура-Свиленград и 11от РУП-Свиленград. От тях разгледаните възпитателни дела са 25, а неразгледаните и отложени за 2014 г. по основателни причини са 2.

Общият броя на малолетните и непълнолетните лица във възпитателните дела е 44, от които 31 момчета и 3 момичета. В две и повече възпитателни дела са участвали 6 момчета.

Наложените възпитателни мерки по чл.13, ал.1 от ЗБППМН в разгледаните възпитателни дела са 38 :


  • чл.13, ал.1, т.1 (Предупреждение) - 19 ;

  • чл.13, ал.1, т.3 (Задължение да участва в консултации, обучения и програми за преодоляване на отклоненията в поведението) - 7;

  • чл. 13, ал.1, т.4 (Поставяне под възпитателен надзор на родителите или на лицата, които ги заместват, със задължение за полагане на засилени грижи) – 6 ;

  • чл. 13, ал.1, т.5 (Поставяне под възпитателен надзор на обществен възпитател) –1

  • чл.13, ал.1,т.10 (Задължаване на непълнолетния да извърши определена работа в полза на обществото) – 5.

Едно възпитателно дело преминава като среща-разговор на основание чл.21, ал.1, т.4 от ЗБППМН.

Най-голям възпитателен ефект са оказали мерките по чл.13, ал.1, т.1 и т.10 от ЗБППМН. През годината не са налагани мерки на родители по чл.15,ал.1 от ЗБППМН.

Противообществените прояви на малолетните и непълнолетните във възпитателните дела са се изразявали в :


  • кражби на различни предмети, козметични и хранителни продукти от частни домове и вериги супермаркети;

  • притежание на наркотично вещество;

  • междуличностни конфликти;

  • бягства от домовете си;

  • повреждане на общинско имущество;

  • шофиране на МПС без свидетелство за управление;

Основно затруднение при разглеждането на някои от възпитателните дела е било неявяването на непълнолетния или негов родител, като МКБППМН е искало съдействието на РУП-Свиленград и на основание чл.19, ал.6 от ЗБППМН са осигурявали присъствието им. Нямало е затруднения при реализирането на възпитателните мерки от страна на непълнолетните и техните семейства. Голяма част от родителите са съдействали или проявявали нужното разбиране, като са били наясно, че това е необходимо за прекратяването на противообществените прояви от страна на децата им.

Продължава тенденцията основен контингент на МК да са деца от ромски произход. През отчетния период се наблюдава повишаване на броя на заведените възпитателни дела срещу малолетни и непълнолетни и техния брой в тях в сравнение с 2012 г. Дребните кражби с ниска степен на опасност отново са най-често извършваната противообществена проява от децата. Това се дължи на голямата финансовата нестабилност в семействата, липсата на редовна работа на родители, ниското заплащане, и слабия родителски контрол. Необходимо условие за недопускане на противообществени прояви от страна на всички деца от различен произход е и подобряване на дисциплината в учебните заведения, повишаване мотивацията за натрупване на знания, умения и навици, уплътняване на свободното време в спортни и различни културно–масови извънкласни дейности. Родителите на децата е необходимо да проявяват по-голяма загриженост и внимание при възпитанието им, да проявяват разбиране по отношение на темите, които ги вълнуват, да насърчават добрите им постъпки, а в отрицателните да проявяват твърдост, разбиране и стремеж да покажат цивилизовано, че децата са сгрешили. Също така от важно значение е педагозите да предприемат различни подходи и методи в преподаването в час, да се стремят да бъдат в крак с технологиите и да демонстрират добри познания в различните теми и въпроси, от които се интересуват подрастващите. Необходимо условие за постигане на резултати в учебния процес е връзката учител-ученик да е на нужното високо ниво , да има взаимно уважение, толерантност и разбиране.

МКБППМН е в постоянен контакт и с Училищните комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и ръководствата на учебните заведения. Обменя се информация за деца от различните рискови групи, като при необходимост се предприемат съвместни превантивни действия за недопускане на противоправни прояви от децата. Секретарят на МК при необходимост взема участие в заседания на УК или на педагогическите съвети в училищата.

Не са регистрирани прояви и конфликти между деца от различни етнически групи и произход. Няма установени малолетни и непълнолетни, споделящи идеи или принадлежащи към радикални и екстремистки групи.

Няма настанени малолетни и непълнолетни във Възпитателни училища – интернати (ВУИ), Социално-педагогически интернати (СПИ), Поправителни домове (ПД). Няма и такива, които са излезли или освободени от заведения от горепосочените видове.

Всички институции на територията на Община Свиленград, пряко свързани с отглеждането и възпитанието на детската личност са в ежедневен контакт и се стремят да действат бързо и адекватно при необходимост.



ІV. Годишен отчет за дейността на Агенция за Социално Подпомагане,Дирекция “Социално Подпомагане” .
Във връзка с изготвяне на отчета на М КОРС за 2013 г. Агенция за Социално Подпомагане, Дирекция “Социално Подпомагане” предоставя следните данни :

-Отдел “Закрила на детето” при ДСП-Свиленград може да посочи пълноценно и ефективно взаимодействие с всички институции, работещи с деца на територията на Община Свиленград.

-Провеждат се срещи и са изградени много добри контакти.

-Мултидисциплинарния екип за работа с просещи деца на територията на Община Свиленград с представители на РУП-Свиленград и отдел “Закрила на детето “ ежемесечно провежда проверки по произволно избрани места , където е вероятно да има просещи или има постъпили сигнали в ОЗД и РУП .



Основната цел е да бъдат откъснати от неблагоприятната среда, в която се намират и да се осигури благоприятна и защитена среда за нормалното им физическо и психическо развитие. През 2013 г. са получени 36 сигнала за деца с противообществени прояви от МКБППМН-Свиленград, при които е извършено проучване, консултирани са родители и децата. Социален работник от отдела участвува в предварителната среща с децата и техните родители, и задължително присъства на възпитателните дела на МКБППМН-Свиленград.
/Отчета е приет с Решение №775/26.03.2014г./
Каталог: Obs -> ordinance
ordinance -> Правилник за организация и управление на Общински пазари в гр. Свиленград Глава 1 Общи условия
ordinance -> Решение №628/22. 02. 2010 г./ Глава първа Такси за ползвания от горите в общинския горски фонд Раздел І
ordinance -> Н а р е д б а №23 за реда и условията за извършване на строителни и монтажни работи
ordinance -> Решение за промяна датата на последното редовно заседание на Общински съвет- свиленград за 2011 год
ordinance -> Решение за промяна на датата на последното редовно заседание на Общински съвет-гр. Свиленград за 2015г
ordinance -> Доклад за изпълнение план за действие
ordinance -> Наредба за символиката на град свиленград


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница