Отчет за дейността на тпд „Орлови скали за 2009год докладваДата19.07.2018
Размер108.7 Kb.
Ръководството на ТПД „Орлови скали” уведомява своите членове и всички приятели на туризма и любители на природата, че на 11.12.2009г.се проведе първото Годишно отчетно общо събрание на дружеството. На съб-

ранието присъстваха 19 члена плюс 2-ма ученика ,които нямат право да гласуват, отсъстваха 7 плюс 2-ма ученика, както и много съмишленици-

участници в походите и мероприятията , организирани от дружеството през годината.
Събранието протече при следния дневен ред:

1.Отчет за дейността на ТПД „Орлови скали” за 2009год.-докладва

Стела Станкулова-изп.секретар на дружеството.

2.Отчет за финансовото състояние на дружеството от Контролния

свъвет-докладва Стефка Пейчева- председател на Контр.съвет.

3. Приемане на Програма за дейността на дружеството за 2010 год.-

докладва Петър Маджаров- член на Упр.съвет.

4. Приемане на финансова план-сметка за 2010 год.-докладва Стела

Станкулова.

5.Разни.
Всички материали от Общото събрание се публикуват в сайта на дружеството и можете да се запознаете с тях.Отчетен доклад на Управителния съвет на ТПД „Орлови скали” за 2009г.

УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА ТПД”ОРЛОВИ СКАЛИ” ,

СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ И ЛЮБИТЕЛИ НА ПРИРОДАТА И ТУРИЗМА,
Добре дошли на първото Годишно отчетно общо събрание на ТПД „Орлови скали”!!!

Както повечето от вас знаят , дружеството е учредено на 11.03.2009г. от 14 човека – ентусиасти , любители на туризма и природата. Целта на учредителите беше да възстановим традициите на организирания туризъм в Провадия , да направим общуването с природата и борбата за нейното опазване кауза на много хора , и то най-вече млади. За сега имаме повече популярност сред хора , които от своето детство и младост имат спомени или са практикували туристическа дейност , знаят какво представлява БТС и организирания туризъм. Надеждите и желанието ни е да запалим все повече ученици и младежи , защото колкото по-отрано един човек обикне природата и общуването с нея стане негова потребност , толкова по-осмислен и интересен ще стане животът му.


Дружеството е учредено по Закона за юридическите лица с нестопанска цел и е регистрирано в Окръжен съд Варна на 20.05.2009г. Вписано е в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на обществено полезна дейност на 15.07.2009г.

Дружеството се управлява от Управителен съвет от 5 човека и Контролен съвет от 3 човека. Те са провели общо 5 заседания през отчетния период.Гербът на ТПД”Орлови скали” е изработен от Руска Йорданова –един от учредителите на дружеството и учител в І ОУ „Хр.Смирненски” , за което и изказваме най-сърдечна благодарност.
Към дружеството са учредени 2 клуба : „Пешеходен туризъм” и „Млад турист” с ръководител Петър Маджаров – учител в І ОУ „Хр.Смирненски”. Клубът функционира вече втора учебна година. В него през миналата учебна година участваха 20 , а през тази участват 21 ученика от І ОУ „Хр.Смирненски”. Те всяка седмица провеждат походи в околностите на гр.Провадия и региона , като придобиват първоначални умения за пешеходен туризъм , общуване с природата и оцеляване сред нея. Защо обичат заниманията в този клуб може би ще ви разкажат те самите , а и някои от тях вече са изразили мнения в сайта на дружеството. Много се надяваме , че именно сред тях ще се появят първите запалени млади планинари и природолюбители. Освен това разчитаме на тях да привлекат и други свои приятели от останалите училища в града. Надяваме се , че след време и в други училища ще възникнат подобни форми и ще има все повече млади членове на ТПД „Орлови скали”.
Едно от първите масови мероприятия на дружеството беше участието в националната кампания „Да засадим дърво” през месец април, организирана от Министерство на околната среда и водите .Група от 23 човека , между които 8 деца , членове на дружеството и представители на Община Провадия , начело с кмета инж.химик Г.Янев за два дена засадиха около 60 дръвчета по пътя към жп гара Провадия. Благодарение на грижите на служба „Озеленяване” и лично на ръководителя им Ст.Пенева – т.е. редовно поливане и окопаване , повечето от тях оцеляха и се надяваме след няколко години да вървим към гарата под сянката им.
В началото на дейността ни организирахме походи най-вече в околностите на гр.Провадия и региона. Първият ни поход , даже преди официалното учредяване на дружеството , беше да местността „Папаз чешма” за отбелязване на празника Трифон Зарезан на 14.02.2009г. Въпреки студеното време дойдоха 13 човека , много от които станаха по-късно учредители на ТПД „Орлови скали”. Изказваме най-сърдечна благодарност на Г.Георгиев и П.Маджаров , които на красиво място в гората за няколко дни от подръчни материали сковаха две големи маси и пейки, за да има къде да подредят трапезата си туристите. Всички бяха изненадани от неочаквания „лукс” в гората. По- късно през тази есен членовете на клуб „Млад турист” дооформиха масите , като ги облицоваха с пластмасови плоскости, за да се запазят по-дълго време. Тези маси започнаха след това да се ползват и от други хора , открили ги случайно в гората , и за наша радост вече близо година те оцеляха , без да бъдат разрушени. Нарекохме мястото „Скрипката” , по предложение на Г. Георгиев , поради наличието на такива лиани в района. Отново организирано посетихме това място през м.октомври.
В началото , когато дружеството набираше скорост, трябваше лично да се обаждаме на познати , за които знаехме , че проявяват интерес към туризма и са любители на природата , докато днес вече много хора сами ни питат кое е следващото мероприятие , което ще организираме и кога ще бъде то.
Следващото посетено красиво място беше ловния заслон край с.Неново , водопада край него и пешеходния преход до сп.Равна в началото на м.април. Компанията отново беше от 13 човека.
На Великден бяхме на х.”Патлейна” , като посетихме едноимения резерват и арх.резерват „Преслав”. Контактът с красивата природа по време на цъфтежа на дивите рожкови , урумови лалета и перуники зареди всички ни с много енергия и ентусиазъм.

След като установихме , че интересът сред хората от града към мероприятията , организирани от дружеството расте , решихме да проведем един по-далечен и вече по-сериозен поход – до ждрелото на р.Ерма край гр.Трън и в. Руй в едноименната планина.Дъждовното време и не особено благоприятната прогноза не уплашиха 19 туристи – ентусиасти. Тук трябва да отбележим присъствието на цялото сем. на Й. Йорданов , който тръгна с жена си и двете си дъщери ( като малката Тереза беше на 6 г.) , почти цялия род на Ст.Пенева заедно със 7 годишната Дария. Въпреки доста сериозния терен ( кой не знае второто ждрело ) и не малкото рискови участъци , радостта от срещата с красивата и величествена природа беше по-голяма от умората и разочарованието от дъжда , който ни валя по пътя към х.”Руй”. Незабравими ще останат за всички вкусната чорба , която Назик и Руска свариха на х.”Руй” от всякакви налични продукти , огромните поляни с левурда и многото охлюви, изкачването на в.Руй и гледката към съседна Сърбия току от границата. Този преход беше първата по-сериозна проверка за възможностите на провадийските туристи и школа за най-младите сред тях – Тереза , Дария , Мерлин , Христина , Станислав , Диян и Пенко.
Засилващият се интерес към дейността на дружеството ни ентусиазира да организираме за първи път екскурзионно летуване в Зап. Родопи , като подбрахме умишлено по-лек маршрут , подходящ както за деца , така и за по-възрастни хора. Посетени бяха х „Изгрев” , х. „Скални мостове” и х. „Персенк”. Явно предложения маршрут се оказа добре подбран , защото от очакваните около 25 човека , групата нарастна до 37 , между които 14 деца. Като изключим 3 – 4 недоволни и попаднали явно не съвсем на очакваното място хора , всички останали бяха пленени и очаровани от ширналото се зелено море на Родопа планина , от боровинките и ягодите , от омайните гледки и незабравимите приключения за децата , а и не само за тях. Тук трябва да отбележим и присъствието на 6 души от гр.Варна и достойното представяне на 78 г. дядо Веско , който учуди всички с желязната си воля и издържливост. Надяваме се ,че след това екскурзионно летуване запалените туристи ще бъдат много повече , от-колкото отказалите се.
По желание на много хора от града в края на м.септември организирахме екскурзия до гр.Кърджали , като бяха посетени мегалитния комплекс „Перперикон” , пещера ”Утробата” , светилището „Татул” , „Дяволския мост” до Ардино , „Орлови скали” , прир.феномен „Каменната сватба” и др.красиви кътчета от Изт.Родопи. Групата беше от 28 човека. Всички останаха доволни и очаровани от хубостите , на които се насладиха през тези три дена , въпреки умората от дългото пътуване до тези доста отдалечени от нас места. Отново в групата имаше 4 човека от гр.Варна , които останаха много доволни от маршрута и организацията в нашето туристическо дружество (а 3 от тях са преподавателки в Колежа по туризъм). Това не може да не ни ласкае , като имаме в предвид , че във Варна има поне 5 – 6 туристически дружества с дългогодишна история и традиции.
Х. „Букаците” и Шуменското плато се превърнаха в едно от любимите места за провадийските туристи – и млади и стари , и то през всички сезони. Прекрасното съчетание от природни дадености , резерват „Букака” и интересни исторически обекти прави този маршрут любим и желан за хора , които веднъж са го посетили. Бяхме там през април с младите планинари от клуб „Млад турист” и за много от участниците в него това беше първо посещение на хижа и откъсване сам от дома , с ученици от варненската Природо-математическа гимназия през март и юни и в най-красивия според мене сезон за Шуменското плато – есента , в края на м.октомври , отново с голяма , ентусиазирана и много весела група от провадийски и варненски туристи. До вчера непознати хора вече се чувстват близки приятели и очакват с нетърпение поредната си среща в планината или на някой по-кратък поход. Доста от най-запалените туристи вече пренебрегват лични ангажименти и предпочитат срещата с природата , защото тя ги зарежда със сили и положителни емоции. За гостоприемното семейство хижари Хинко и неговата съпруга от х.„Букаците” туристите от Провадия са вече желани и чакани гости , за които се знае , че не създават проблеми , а идват с доброто си настроение и открити сърца.
Трябва да отбележим, че единствен водач при всичките ни туристически походи е П.Маджаров, за което му изказваме нашата най-сърдечна благодарност.
Едно от проведените мероприятия, с които много се гордее нашето младо дружество, е сътрудничеството с БДЗП през лятото по организирането и охраната на гнездото на двойка египетски лешояди – световно застрашен вид , загнездили в скален манастир в околностите на гр.Провадия , до който има построен висящ метален мост. В момента египетският лешояд е най-застрашената хищна птица в България и в Европа , включена в Червения списък на Световния съюз за защита на природата. През 2009г. в България са установени само 31 двойки , като са излюпени 27 малки. Едно от тях се излюпи , оцеля и успешно излетя от гнездото в скален манастир „Шашкъните” , след като в период от 122 дена от 22.05. до 20.09.2009г. беше успешно охранявано с голямо желание и много ентусиазъм основно от членове на ТПД „Орлови скали” – М. Миланова , Ст.Долапчиев , Й. Йорданов и П. Маджаров. БДЗП , както и ТПД „Орлови скали” изказват благодарност и признателност за положените усилия на всички доброволци. За първи път БДЗП охранва по този начин гнездо на египетски лешояд през целия гнездови период и за първи път използва местни доброволци , тъй като въпреки че сме съвсем ново дружество , успяхме да ги убедим , че сме сериозни хора , с отговорно отношение към опазване на природата и всеки застрашен вид.
Участниците от клуб „Млад турист” първи откриха снесено едно яйце в най-вътрешната ниша на манастира , където има направено гнездо на египетски лешояд и уведомиха съответните служби в общинска администрация. По предписание на РИОСВ- Варна Община Провадия прегради моста с метална решетка , като идейния проект е на членовете та ТПД „Орлови скали” Г. Георгиев и П. Маджаров. Бяха изработени и сложени забранителни табели от Й.Йорданов и П. Маджаров , като последният монтира и камера за видеонаблюдение.

Очакваме в следващия брой на списанието на БДЗП „За птиците” да излезе статия за охраната на египетските лешояди от провадийските природолюбители.


С гордост можем да кажем , че вече повече от месец е създаден и функционира уеб сайт на дружеството , който непрекъснато се обогатява с нова информация и снимкови колекции от проведени мероприятия. Администратор на сайта е П. Маджаров и той се занимава с неговия дизайн и поддръжка. В сайта можете да намерите информация за минали и предстоящи събития , новини от живото на дружеството , Устава на ТПД „Орлови скали” , Програмата за 2010г. , списък на ръководството и членовете да дружеството и още много полезна и интересна информация за туристите и природолюбителите. Вероятно вече много от вас са посетили сайта , а за други това тепърва предстои. Давайте свободно своите мнения и препоръки , тъй като това е в интерес на общата ни дейност. Предвиждаме в сайта да се обяви конкурс (по предложение на Д. Неделчев) , за пътепис на тема „Моето незабравимо преживяване сред природата”, както и конкурс за любителски фотографии с кадри от красивата ни родина.Надяваме се, че чрез сайта достъпът ни до младите хора ще стане по-успешен.
Искам да съобщя на всички присъстващи, че с протокол №16 от 24.11.2009год.на заседание на Управителния съвет на Български туристически съюз нашето дружество е прието за член на сдружението „Български туристически съюз”.
В края на доклада , но съвсем не на последно място по значение , а може би даже и на първо , искам да изкажа своята , а и на цялото ръководство на ТПД „Орлови скали” благодарност към кмета на Община Провадия инж.химик Г. Янев , който с активната си лична подкрепа допринесе в много голяма степен за успешното стартиране на дейността на нашето туристическо дружество , предоставяйки ни за ползване за целите на дружеството Туристически информационен център , където аз работя, и давайки ми своята „благословия” да разработя дружеството , за да се усети в града неговото присъствие и дейност. Искам да благодаря също на него и на Директор Дирекция „ОСТ и СД” Г. Николова за предоставените за ползване училищни автобуси за пътуване да гара Дългопол.
Това е нашата история за краткото време от учредяването на ТПД „Орлови скали” на 11.03.2009г. до сега. Надяваме се , че от 30 , колкото са в момента членовете ни , между които 4 ученика , те ще се увеличат и стават все повече , тъй като и сега съмишлениците ни много повече! Надяваме се , че неповторимата с красотата си българска природа и омайните ни планини ще привличат все повече млади и стари любители на пешеходния туризъм и срещите ни ще бъдат все по-чести и желани!
11.12.2009г.

гр. ПровадияРАЗХОДИ НА ТПД „ОРЛОВИ СКАЛИ” ЗА 2009г.

І. По регистрация на дружеството , изработка на печат и плащане на юридически услуги – 306,70 лв.


ІІ. За изработка на сайт и хостинг – 472,55 лв.
ІІІ. Заплащане на ръководителя на клуб „Млад турист” и осигуровки– 266,64 лв.
ІV. За командировки – 268,44 лв.
V. Обслужване на банкова сметка – 29,00 лв.
VІ. Купуване на туристическа литература , книжки и марки – 109,60 лв.
VІІ.Купуване на канцеларски материали , пощенски услуги , рекламни материали , снимки , абонамент – 94,48 лв.
VІІІ.Купуване на инвентар – 84,00 лв.
ІХ. Плащане сметките на служебен GSM – 19,26 лв.

ОБЩО РАЗХОДИ – 1650,67 лв.

ПРИХОДИ
І. От Община Провадия – 1500,00 лв.
ІІ. От наем за инвентар – 92,00 лв.
ІІІ. От продажба на марки и книжки – 119,00 лв.
ІV. От такса за клуб „Млад турист” – 190,00 лв.

ОБЩО ПРИХОД – 1901,00 лв

ОСТАТЪК КЪМ 11.12.2009г.
І. В банкова сметка – 33,35 лв.

ІІ. В каса – 216,58 лв.ФИНАНСОВА ПЛАН-СМЕТКА

НА ТУРИСТИЧЕСКО И ПРИРОДОЗАЩИТНО ДРУЖЕСТВО

ОРЛОВИ СКАЛИ” – ГР.ПРОВАДИЯ ЗА 2010 ГОДИНА

ПРИХОДИ:
1. От продажба на карти и марки 100 лв.

2. От такси за клуб „Млад турист” 500 лв.

3. От общинския бюджет 4000 лв
ВСИЧКО: 4600 лв.


РАЗХОДИ:
1. Встъпителна вноска за БТС 200 лв.

2. Лекторски за клуб „Млад турист” 900 лв.

3. Туристическа маркировка в района на гр.Провадия 200 лв.

4. Изработка на туристическа карта на района на гр.Провадия 1700 лв.

5. Изработка на рекламни материали на ТПД 400 лв.

6. Закупуване на туристическа екипировка 800 лв.

7. За командировъчни 200 лв.

8. За канцеларски материали и такса за хостинг 100 лв.

9. Организиране на туристически походи и масови

туристически прояви в общината и страната 100 лв.


ВСИЧКО: 4600 лв.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница