Отчет за дейността на управителния съвет на общинска фондация „ русе-град на свободния дух за 2014 Гстраница1/2
Дата24.07.2016
Размер395.98 Kb.
  1   2
Приложение № 1

ОТЧЕТ ЗА ДЕЙНОСТТА НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ

НА ОБЩИНСКА ФОНДАЦИЯ

РУСЕ-ГРАД НА СВОБОДНИЯ ДУХ“ ЗА 2014 Г.


През изминалата 2014-та година общинска фондация „Русе-град на свободния дух“ насочи усилията си към стимулиране на таланта и културата и превръщането им в ключови елементи на местните идентичност, имидж и самочувствие.

Кампанията „Русе – град на свободния дух“ стартира през 2012 г. успя да се наложи като устойчив формат за модернизиране на културния календар в Русе чрез създаване на междусекторни партньорства, които обединяват институции, граждани, културни общности, творци, професионални гилдии, представители на академичните среди, неправителствени организации, бизнес, международни партньори и медии. Кампанията има за цел да възроди творческия дух на града и да го утвърди като водещо културно средище в Дунавския регион.

Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ функционира като обединяваща платформа за диалог, като модел за споделяне на творческа енергия и за реализиране на идеи с добавена стойност за местните общности.

В дух на екипност и обединение около целите на дългосрочната кампания „Русе – град на свободния дух“ заедно реализирахме 81 събития, голяма част от които се откроиха със своята иновативност и мащабност. Създадени бяха 156 творчески продукта. Дългият списък от събития стана възможен благодарение на 30 проектни екипа, 3382 активни участници в осъществяването им, 34 доброволци и 89 партньорства, изградени в контекста на кампанията през 2014 г. В резултат на това, близо 102 000 русенци и гости на града съпреживяха една динамична и пъстра година на фестивали, концерти, творческо експериментиране и споделени емоции.

Водени от убеждението, че най-добрите посланици на Русе са талантливите и знаещите, подкрепихме млади артисти и музиканти, преподаватели, ученици, учени и изобретатели да представят достойно града ни на международната сцена и ги насърчихме да преследват своите мечти.

С особена признателност се обръщаме към 28-те спонсори на Фондация „Русе – град на свободния дух“, които са доказателство за това, че в основата на успеха стои пълноценното сътрудничество между публичните институции, бизнеса и гражданското общество.Акценти през 2014

Общинската фондация „Русе – град на свободния дух“ подкрепя и стимулира реализирането на дейности, които утвърждават позициите на Русе като град, съчетаващ успешно традиции и новаторство, в две основни направления:
 • Направление 1: Подпомагане на лица с изявени дарби от Община Русе;

 • Направление 2: Финансиране на местни инициативи.

За целта бяха създадени и утвърдени специални правила и формуляри. Въведена беше и система за измерване на ефективността на проведените събития чрез количествени индикатори.

Лицата на Русе

През 2014 г. фондацията създаде фонд „Лицата на Русе“, който стимулира дейността на талантливи русенци, ученици и техните преподаватели, изявяващи се в различни сфери на науката, изкуството, образованието и културата и които със своите постижения популяризират града на национално и международно ниво, правейки го по-разпознаваем и конкурентоспособен.

През изминалата година чрез фонда „Лицата на Русе“ общинската фондация отличи 6 учители като „посланици на свободния дух“ и подпомогна международните изяви на 4 талантливи млади русенци и 6 творчески екипа.

Талантливата възпитаничка на НУИ „Проф. Веселин Стоянов” Десислава Карагьозова се изяви на сцената на легендарната зала „Карнеги хол” в Ню Йорк на 29 март 2014 г., след като спечели втора награда в Международния конкурс за романтична музика „Американ протеже” – онлайн – 2014. Тя представи Импромптю, опус 90, №3 на Шуберт.

С възможността да се изявят на световноизвестната сцена на „Карнеги хол“ бяха наградени Йоана Делимаркова и Николай Димитров от класа по пиано на госпожа Даниела Кюркчиева в НУИ „Проф. Веселин Стоянов”. Клавирното дуо извоюва призови места с блестящите си изпълнения на Арабеска №1 на Дебюси като дуо и Импромптю №1 на Шопен в Международния конкурс за струнни инструменти и пиано „Американ протеже” – онлайн – 2014. Николай беше отличен в престижната надпревара и с индивидуална награда. На 29 ноември 2014 г. младите пианисти дебютираха на сцената на „Карнеги хол“, а на 3 декември зарадваха представителите на българската общност със самостоятелен концерт в Българското консулство в Ню Йорк, САЩ.

Фондацията подпомогна възпитаника на русенската Математическа гимназия „Баба Тонка” Атанас Атанасов, който разработи прототип на таблет за незрящи хора. Ученикът успя да направи макет на уникалното устройство с помощта на екип от Русенския университет „Ангел Кънчев“.

За блестящото представяне на нейните ученици, сред които е и Атанас, Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ отличи г-жа Сюзан Феимова – старши учител по информатика и информационни технологии в МГ „Баба Тонка“, като едно от „лицата на Русе“. Под ръководството на г-жа Феимова нейните възпитаници Атанас Атанасов и Васил Воденичаров завоюват голямата специална награда от международния кръг на конкурса „Математика и проектиране“ в Москва, Русия.

За да утвърди ролята на учителите като будители в съвременното общество, в навечерието на 1 ноември - Деня на будителите, фондацията инициира конкурс за присъждане на званието „Посланик на свободния дух в моето училище“. В рамките на конкурса бяха получени 19 номинации за 16 преподаватели от 10 училища в Община Русе. Петима от номинираните преподаватели бяха отличени от журито на конкурса с таблет и званието „Посланик на свободния дух“:


 • Г-жа Теодора Станкова – преподавател по Английски език в СОУ за Европейски  езици "Св. Константин-Кирил Философ";

 • Г-жа Виргиния Ботева – начален учител в Първо ОУ „Отец Паисий“;

 • Г-н Даниел Кънчев – преподавател по Интериорен дизайн, Скулптура,  Изобразително изкуство и история на изкуството в Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Пеньо Пенев";

 • Г-жа Ася Кулева – преподавател по немски език в Математическа гимназия "Баба Тонка";

 • Г-жа Даниела Кюркчиева – преподавател по пиано в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“.

През май 2014 г. екип от Русенския университет „Ангел Кънчев” записа дебютно участие в престижното състезание Shell Eco-marathon Europe 2014”. Тимът от 15 преподаватели и студенти създаде уникален електромобил, с който се класира на 23-то място сред 49 отбора от цяла Европа в надпреварата, проведена от 15 до 18 май в Ротердам, Холандия. Русенската „ракета“, управлявана от 21-годишната Сюзан Мехмедова и 23-годишния Виктор Стоянов, измина 168 км само за 1 kW/h. Разработването на машината и участието на студентите в състезанието се осъществи с финансовата подкрепа на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“.

Навръх 6-ти май български и румънски студенти от Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Стопанска академия Букурещ, в рамките на Българо-румънския интеруниверситетски Европа център (БРИЕ), заминаха за френския град Страсбург като посланици на Русе в първото Европейско младежко събитие, провело се между 9 и 11 май в сградата на Европейския парламент. Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ дари делегацията със статуетка от стъкло, дело на русенския скулптор Лъчезар Дочев. Като символ на споделеното настояще и общото бъдеще на Русе и Гюргево в рамките на трансграничния регион, статуетката ще бъде част от постоянната експозиция на Музея на европейската история, който предстои да бъде открит през 2015 г. в Брюксел, Белгия.Фондът „Лицата на Русе“ финансира участието на Русенската детско-младежка студия „Св. Георги Победоносец“ към Общински младежки дом – Русе в 62-то издание на Европейския музикален фестивал за младежи, който се проведе от 1 до 5 май 2014 г. в Нерпелт, Белгия. Като единствени участници от България, русенските представители извоюваха престижното второ място в категорията „Смесени хорове“.

През лятото на 2014 г. беше реализирано първото международно турне на русенската прогресив метъл банда Claymore. Фондацията подпомогна гастрола на музикантите в пет държави – Чехия, Словакия, Полша, Австрия и Унгария. Те представиха своя нов албум “Vengeance is Near”.

Фондация „Русе – град на свободния дух“ оказа съдействие на 3 училищни екипа за участие в международни прояви. Учениците от Математическата гимназия „Баба Тонка” Теодор Недев, Максим Къснеделчев, Даниел Петров и Никола Казлачев участваха в престижно математическо състезание в Хонг Конг, с ранг на олимпиада, проведено в средата на юли 2014 г. Младите математици и тяхната преподавателка г-жа Боряна Куюмджиева се завърнаха с бронзов медал и купа.

Възпитаниците на СОУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ” Александра Пенчева, Камелия Ангелова, Преслава Градева и Ангел Месарабов и тяхната преподавателка Теодора Станкова участваха в международната програма за космическо обучение „Space Camp Turkey 2014”, провела се в периода 23 – 30 юни 2014 г. в Измир, Турция. Пътуването им до научно-образователния център по астрономия и участието им в програмата се осъществи с финансовата подкрепа на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“. По време на космическия лагер те имаха възможност да разширят своите астрономически познания и да работят в екип с деца от цял свят, използвайки най-новите космически технологии и симулатори.

От 7 до 14 октомври 2014 г. 20 отличници от 8. клас на СОУПНЕ „Фридрих Шилер“ и техните преподаватели по немски език посетиха Реалшуле в град Оберкирх, Германия, по международен проект за двустранно партньорство между двете училища, подкрепен от Фондация „Русе – град на свободния дух“. По време на престоя си в немски град възпитаниците на Дойче Шуле се запознаха с дейността на местни институции, административни структури и предприятия. Русенските ученици работиха заедно с немските си връстници в смесени групи по проектна работа на тема „Родината няма граници”.

Събития през 2014 г.

Във второто направление на своята дейност – финансиране на местни инициативи – Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ подпомогна реализирането на мащабни и иновативни събития, които създават „чувство за общност“, предоставят възможности за диалог между представители на различни културни и професионални общности, насърчават междусекторни форми на сътрудничество. Подкрепени бяха и събития от традиционни културен календар на града.

През изминалата година общинската фондация подпомогна 81 събития, в чието реализиране се включиха 30 проектни екипа, 3382 активни участници и 34 доброволци. Проявите достигнаха до над 100 00 души, а устойчивостта от тяхното провеждане се измерва в 89 създадени партньорства.

 
Иновативни събитияСкулптурен симпозиум „121 премиери“

Първо издание на Международен скулптурен симпозиум под мотото „121 премиери“ се проведе в Русе от 17 до 24 юни. 10 творци от България и чужбина - Константин Денев, Георги Минчев, Емил Бачийски, Младен Младенов, Николай Нинов, Цветослав Христов, Гълъбин Христов, Рашо Митев, Лилия Поборникова и Нандо Алварез (Испания) – пресъздадоха в 11 скулптури от дърво своята визия за Русе като град новатор, в който над 121 неща са се случили за първи път в България. Симпозиумът даде възможност на русенци и гостите на града да съпреживеят творческия процес, да проследят работата на артистите и да видят „раждането“ на една скулптура. Арт произведенията от дърво поставиха началото на фонда за бъдещия Музей на първите неща в Русе.Музикален пърформанс „Мисия РУСЕ“

Уникален по рода и мащабите си за България пърформанс със специалното участие на британския композитор и диригент Тим Щайнер изпълни площад „Свобода“ в навечерието на Деня на независимостта – 22 септември. В музикалното предизвикателство „Мисия РУСЕ“ взеха участие над 300 музиканти и певци. Под ръководството на Щайнер артисти, изявяващи се в различни сфери на изкуството – професионални музиканти, певци и танцьори, както и любители и публика създадоха едно интерактивно музикално преживяване, комбиниращо джаз, рок, фолклор и класическа музика. Сред изпълнителите на сцената бяха Биг Бенд – Русе, Тамбурашки оркестър, формация от сто акустични китари към НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, струнен квартет от Държавна опера – Русе, камерен и народен хорове към НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, хорове „Дунавски вълни“ и „Дунавски звуци“, рок бандите „Анекдот“, „Power Enslave”, “Gun without Bullets” и “Claymore”.

Специално създадената за събитието от Тим Щайнер музика е вдъхновена от Дунавската принадлежност на Русе, новаторския профил на града, както и от свободния дух на русенци и българския фолклор. Представлението завърши с изпълнението на „Песен за Русе“.

RUSE ICE FEST 2014

На 10 декември 2014 г. Русе се присъедини към градовете в света, провеждащи ледени фестивали, и възстанови традицията, посветена на изкуството за извайване на фигури от лед. Първите ледени фигури в България били дело на русенския сладкар Денчо Ножаров и радвали русенци до края на 40-те години на миналия век всяка зима пред емблематичната сладкарница „Швейцария“. В продължение на тази стара традиция, през декември 2014 г. стартира Международен фестивал на ледените фигури „Русе Айс Фест 2014“, в който взеха участие 5 професионалисти по леден карвинг от Канада, Испания, Русия и България. Пред очите на русенци и гостите на града 60 тона лед бяха превърнати в произведения на изкуството, пресъздаващи темата на фестивала – „Русе – град на свободния дух. Русе – град новатор“. Над 5000 души посетиха „Русе Айс Фест 2014“ през първите три фестивални дни. Началото на фестивала беше поставено с атрактивно огнено шоу и леден бар, а в края на „Русе Айс Фест 2014“ бяха връчени награди на участвалите скулптори.Фотоконкурс „Запази духа на Русе“

38 професионалисти и любители на фотографското изкуство участваха в първия конкурс „Запази духа на Русе“, който се проведе по инициатива на Дружеството на журналистите – Русе към Съюза на българските журналисти. Авторите показаха различен поглед към духа на родния си град. Членовете на журито и неговият председател – популярният русенски актьор и фотограф Симеон Лютаков, селектираха най-добрите авторски фотографии. На официална церемония на 15 октомври 2014 г. бяха отличени 9 участници, а 4 от тях бяха наградени с правото на собствена изложба във фоайето на Доходно здание.Общности по интереси

В рамките на кампанията „Русе – град на свободния дух“ през 2014 г. беше поставен акцент върху разнообразието от общности по интереси, които допринасят за творческия колорит на града. Повече от 100 любители на ролер спорта от България се включиха във Ролер фест "Да караме заедно ролери в Русе и Букурещ" на 26 и 27 април 2014 г. Организатори на събитието бяха Спортно сдружение „Ролер клуб – Русе" и Спортно сдружение „Ролер клуб – България". Привърженици на здравословния и хармоничен начин на живот от цялата страна станаха част от Йога фестивал „Мир и любов“, организиран от Сдружение „Движение за хармонично развитие на човека" (BMST) в Деня на детето - 1 юни. На 12 септември на площада пред Община Русе се проведе „Зумба фитнес мега маратон“ по идея на клуб „Динамика“ – Зумба Русе.

На 12 и 13 юли 2014 г. се реализира първият „Салса уикенд Русе 2014“. Латино фиестата на Салса Клуб „Амигос“ събра повече от 200 любители на танците от 13 клуба от цялата страна. Популярният кипърски танцьор Памбос Агапиу и кубинската латино звезда Lies Enrich бяха специални гости на събитието.

Фондацията подпомогна организирания от Морски скаутски клуб „Приста скаут“ лагер за 33 русенски скаути на възраст от 10 до 15 години, като осигури нови униформи за младите скаути и техните ръководители. От 9 до 13 август те съчетаха почивката си с усвояване на умения за оцеляване в природни условия в Лесопарк „Липник“.Музикални събития

Музиката сплотява“ и „Джаз за деца“

Стотици деца и възрастни имаха възможност да се потопят в магията на музиката, благодарение на поредица от концерти в рамките на проектите „Джаз за деца“ и „Музиката сплотява“. В продължение на 4 месеца, предимно на открито, звучаха джаз, рок джаз, фюжън, рок и метъл. Целта на проектите беше да обедини русенци в името на изкуството и да утвърди традиция в града – ежеседмично безплатно музикално събитие на открито. Организатори бяха Русенско младежко сдружение и Сдружение „Русенска музикална колегия“.

Музикална академия „Алегра“

От 18 август до 3 септември, по инициатива на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ и на русенския музикант Петър Найденов, Русе стана домакин на Международна лятна академия "Алегра". В нея се включиха 40 млади музиканти от 18 държави. Програмата включваше майсторски класове под ръководството на проф. Йоханес Шлефли, Светлин Русев и Бойко Цветанов. В рамките на „Алегра“ се състояха пет концерта.Мексикански балет „Куаитл“ и Международен фолклорен фестивал

На 21 юли мексиканският фолклорен балет „Куаитл” представи за пръв път своето шоу в Русе. Традиционни мексикански танци, латино ритми, изпълнени на живо от оркестър мариачи, бяха само част от завладяващата атмосфера на представлението.

Богата и атрактивна програма от песни и танци представиха ансамбли от Мексико, Румъния и Индия пред жителите и гостите на Русе на 27 юли. Международният фолклорен фестивал се реализира по инициатива на регионалния координатор на Световната организация на фолклорните фестивали Богдан Донев. Концертът беше предшестван от пъстро дефиле на участниците в центъра на града.

Традиционни събития

Русенски карнавал 2014

Карнавалният дух завладя Русе на 27 септември. В XIII-тото издание на традиционния Русенски карнавал се включиха над 500 деца и възрастни, които демонстрираха атрактивни карнавални костюми или се изявиха на някоя от трите карнавални сцени. Специални гости на събитието бяха Бате Енчо, Димитър Туджаров – Шкумбата, Ангел и Мойсей. Атракция в карнавалната програма беше огненият спектакъл „Топките“ на Уличен театър „FIRETER“.

Аз, градът“ 2014

В рамките на третото издание на Фестивала за съвременна градска култура „Аз, градът“ през 2014 г. бяха включени 22 микропроекта и 33 събития в различни области на съвременното изкуство, групирани в 3 основни тематични модула: Градът край реката, Отраженията на града и Ах, този град.GREEN ROCK FEST RUSE 2014

На 13 септември 2014 г. се състоя поредното издание на GREEN ROCK FEST RUSE. На сцената се изявиха три русенски групи – „Blue Phoenix“, „Power Enslave“ и „Gunpowder“, както и групите „Ептен“ от Македония и „Непукист“ от Тутракан. Специален гост на фестивала беше вокалистът на легендарните „Рейнбоу“ и „Дийп Пърпъл“ – Джо Лин Търнър, заедно с група „Кикимора”. Организатор на събитието беше Сдружение „Green Rock Fest”.През 2014 г. Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ подкрепи oще:

 • Концерт „Лидери на утрешния ден – талант без граници“ и Юбилеен концерт с фестивална формация "Филомузика" – НУИ „Проф. Веселин Стоянов“;

 • Гостуване на балета на Държавна опера – Русе на сцената на Софийската опера и балет със спектакъла “Ромео и Жулиета”;

 • Международен семинар по спортни танци – Клуб по спортни танци „Настроение“;

 • Участие на възпитаници от МГ “Баба Тонка” в летни обучителни школи и менторски програми;

 • Лятна детска академия на Фондация „Бистра и Галина“;

 • Международен конкурс за поп изпълнител „Северно сияние“ – Сдружение „Северно сияние“;

 • Крос поход „Русенско Поломие“ – СТПД „Академик“;

 • Концерт „BYE BYE SUMMER” – „Фрийстайл Тийм“ ООД;

 • Проект „ФОКУСИ – 2“ – УН при ПГСАГ „Пеньо Пенев“ – Русе;

 • Винарско изложение „Blue & Wine Expo Ruse 2014“;

 • Европейска театрална работилница 2014 – ДТ „Сава Огнянов“;

 • Проекти и събития, инициирани от читалища в Басарбово, Мартен и Сандрово;

 • Празничното отбелязване на 60-тата годишнина от пускане в експлоатация на Дунав мост.

Утвърждаване на Русе като „град на свободния дух

Рекламна кампания

 • Фондация „Русе-град на свободния дух“ през 2014 г. създаде и администрира свой сайт. Той съдържа актуална информация, както за дейността на фондацията, така и за всички инициативи в областта на изкуството, културата, и образованието на територията в Община Русе.

 • От 2014 г. фондация „Русе-град на свободния дух“ разполага със собствена страница в социалната мрежа Фейсбук, както и със собствен канал в YOU TUBE, чрез която популяризира както дейността на фондацията, така и всички събития, които се провеждат под мотото „Русе-град на свободния дух“

 • Дейността на фондацията и инициативите, които тя подкрепя намериха широк обществен отзвук в над 880 публикации, аудио и видео репортажи в местни и национални медии, както и в британското издание „Индипендънт“.

 • По инициатива на фондация „Русе-град на свободния дух“ в Peika.bg , един от най-посещаваните сайтове, популяризиращи привлекателни туристически дестинации, през септември 2014 г. беше проведен „Месец на Русе“. В рамките на 30 дни бяха публикувани 12 статии, популяризиращи мащабни събития в града ни. Басарбовския скален манастир влезе в книгата “50 места, които да посетите през 2015 година „. 

 • Близо 140 000 българи и чужденци, пътуващи в самолети през юли 2014 г., се запознаха с туристическия и инвестиционния профил на Русе, както и с летния културен календар на града. Информацията и снимките за дунавската столица бяха публикувани на две страници в списанието "GO On Air" на националния превозвач „България Еър“, което е с туристическа и развлекателна насоченост. Изданието се разпространява в джобчета на седалките пред всеки пасажер в продължение на месец и беше с тираж за периода 10 хиляди.

Разработване на система за мониторинг и сравнителен анализ на местните културни политики

 • В практиката на фондация „Русе-град на свободния дух“ беше въведена система за мониторинг, която позволява да се следят резултатите от проведени местни инициативи и да се правят анализи. Ежемесечно се следят следните индикатори: брой прояви, брой създадени продукти, брой активни участници, брой привлечена публика, брой привлечени доброволци, брой публикации в медиите.

 • По инициатива на общинска фондация „Русе-град на свободния дух“ беше направен мониторинг и изследване на културния календар през 2014 г. Предметът на изследването се фокусира върху нормативната уредба, свързана с управление на културата от страна на местната власт; участниците в културния живот в Русе; съдържанието на събитията, като част от официалния културен календар на Русе; системата на финансиране; мрежи и партньорства на локално, регионално, национално и транснационално ниво; съществуващи добри практики в популяризирането на културните и художествени ценности и ангажирането на гражданите в живота на града. Целите бяха насочени към картографиране на организаторите на културни събития в Русе; анализ на различни оценки за културния живот на Русе; систематизиране на проблемите и предлагане на възможни решения. Методите включваха попълване на общо над 300 стандартни въпросници с анкетьори, включително и онлайн на интернет сайта на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ и потребители на социалната мрежа Фейсбук. Специално внимание отделихме на онези събития, които се радват на значителна популярност: Русенски карнавал; фестивалът за съвременна градска култура „Аз градът“ и Международен музикален фестивал „Сцена край реката“. Резултатът е подробен доклад с приложения в съответствие със стратегическите документи на Русе за периода 2014 – 2020 г. и с добрите практики у нас, в Европа и други страни по света.

 • През периода октомври-ноември 2014 г. беше проведена анкета сред участници и зрители на едно от най-мащабните събития през годината, осъществено по инициатива на фондация „Русе-град на свободния дух“ –„Мисия Русе“. Целта на проучването беше да се установи въздействието на инициативата върху тях и постигнатия ефект.

Създаване на устойчива мрежа от партньорства и междусекторно сътрудничество

 • В рамките на кампанията Русе-град на свободния дух“ беше създадено партньорство с 89 местни, национални и международни културни и образователни институти, неправителствени организации и др.

 • 28 представители на бизнеса от Русе и страната приеха кампанията „Русе-град на свободния дух“ като своя кауза и отделиха средства за реализиране на определени инициативи и събития. Благодарение на щедростта на дарителите 58,69% от бюджета на фондацията през миналата година се формира от частно финансиране.

 • С оглед на активната ангажираност и постигнатите забележителни резултати при реализацията на кампанията "Русе - град на свободния дух", Община Русе беше избрана за тематичен лидер в сектор "Култура", заедно с гр. Улм, Германия. Това стана по време на заседанието на Управителния съвет на Съвета на Дунавските градове и региони във Виена. В съвместната си дейност двете общини ще поставят фокус върху активното промотиране на богатото културно-историческо наследство на Дунавския регион, както и върху привличане на финансиране от Европейския съюз за реализацията на широкомащабни проекти в сферата на културните и творчески индустрии.

Създаване на мрежа от доброволци

 • През 2014 г. към екипа на фондация „Русе-град на свободния дух“ по различни програми бяха привлечени двама стажанти-студенти от РУ „Ангел Кънчев“ и от Бизнес академия Орхус, гр. Орхус, ДанияПроект/ дейност

Партньор

Брой индивид. Лица на Русе

Брой екипи Лица на Русе

Брой прояви/ участия

Брой генерирани продукти

Брой активни участници

Брой пасивни участници/ зрители

Брой генерирани партньорства

Административен капацитет/ екип

Брой включени доброволци

Брой медийни публикации

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Инициатива “Посланик на свободния дух в моето училище"

Русенски училища

6

0

3

0

100

50

10

0

0

55

Финансиране на участието на Десислава Карагьозова и нейната преподавателка Даниела Кюркчиева от Националното училище по изкуствата в концерт на сцената на „Карнеги Хол“ (Ню Йорк)

УН на НУИ" Проф. Веселин Стоянов" - Русе

1

0

1

0

2

200

1

3

0

20

Финансиране на европейско турне на хор “Свети Георги Победоносец”, включително и участие в Европейски музикален фестивал за младежи в гр. Нерпелт (Белгия)

Общински младежки дом -Русе

0

1

2

0

28

5 000

1

7

0

15

Ролерфест “Да караме ролери в Букурещ и Русе”

Спортно сдружение "Ролер клуб - Русе"

0

0

1

0

100

500

1

4

0

16

Финансиране на участието на екип от студенти от РУ “Ангел Кънчев” в Shell Eco Marathon Europe 2014 в гр. Ротердам (Холандия)

РУ "А. Кънчев"

0

1

3

1

15

20 000

1

5

0

25

Финансиране на участието на екип от РУ “Ангел Кънчев” в Европейски младежки форум в гр. Страсбург – изработване на стъклена скулптура “Free Spirit Europe. Bridges of Cooperation” за Музея на европейската история, който ще отвори врати в Брюксел през 2015г.

РУ "А. Кънчев"

0

1

1

1

25

0

1

3

0

15

Финансиране на участието на екип от СОУЕЕ “Св. Константин Кирил Философ” в програма за космическо обучение в гр. Измир (Турция)

УН на СОУЕЕ "СВ. Константин-Кирил Философ" - Русе

0

1

1

0

5

0

1

2

0

21

Програма “Джаз за деца”

Русенско младежко сдружение

0

0

1

0

5

50

1

3

0

13

Йога фестивал

Движение за хармонично развитие на човека - BMST

0

0

1

20

200

500

1

3

10

10

Финансиране на европейско турне на русенската група Claymore

Сдружение клуб "Мечтание"

0

1

5

0

5

5 000

1

2

0

28

Концерт “Лидери на утрешния ден – талант без граници”

УН на НУИ "Проф. Веселин Стоянов" - Русе

0

0

1

0

5

100

0

0

0

10

Скулпторен симпозиум "121 премиери - Русе 2014"

Община Русе

0

0

1

11

10

3 000

4

0

0

35

Трето издание на Фестивала за съвременна градска култура “Аз, градът”

Община Русе

0

0

1

0

30

3 000

1

2

5

10

Подпомагане гостуването на балета на Държавна опера – Русе на сцената на Софийската опера и балет със спектакъла “Ромео и Жулиета”

Държавна опера - Русе

0

0

2

0

95

900

1

5

0

9

Проект “Европейска театрална работилница”

ДТ "Сава Огнянов"

0

0

8

1

100

1 500

1

5

0

10

Празнично отбелязване на 60-тата годишнина от построяването на Дунав мост

РУ "Ангел Кънчев"

0

0

1

1

0

5 000

2

3

4

17

Скаутски лагер "Приста скаут"

НПО "Велес"

0

0

1

0

35

0

2

2

0

10

Винарски фест “Blue & Wine Expo”

Дунавски компетентен център - Белград

0

0

1

0

50

500

15

5

10

10

Финансиране участието на отбор от МГ “Баба Тонка” в състезание по математика в Хонг Конг

УН на МГ "Баба Тонка" - Русе

0

1

1

0

4

0

1

3

0

23

Лятна детска академия на фондация "Бистра и Галина" - 2014 г.

Фондация "Бистра и Галина"

0

0

1

0

140

0

1

5

0

15

Салса уикенд в Русе

Сдружение "Салса клуб "Амигос""

0

0

4

0

350

5 000

1

3

0

31

Пърформанс на открито – дефиле на традиционен мексикански фолклорен ансамбъл

Сдружение "Федерация на българските фолклорни групи"

0

0

1

0

40

2 000

1

5

0

14

Международен фолклорен фестивал - дефиле на мексикански, индийски и румънски фолклорни ансамбли

--

0

0

1

0

60

5 000

1

3

0

20

Международен семинар по спортни танци

Клуб по спортни танци "Настроение"-Русе

0

0

1

0

40

0

1

3

0

9

Финансиране на идейна концепция на ученик от МГ "Баба Тонка" за проектиране на таблет за незрящи

УН на МГ "Баба Тонка" - Русе

1

0

0

1

5

0

0

0

0

10

Финансиране участието на възпитаници от МГ “Баба Тонка” в летни обучителни школи и менторски програми

УН на МГ "Баба Тонка" - Русе

0

0

1

1

3

0

0

0

0

5

Проект “Вълшебен свят”

НЧ "СВ. Димитър Басарбовски" - с. Басарбово

0

0

4

1

20

6 000

1

3

0

16

Проект “Пъзелът фолклор”

НЧ "Просвета - 1928" - гр. Мартен

0

0

1

1

43

900

1

3

5

10

Международен фолклорен фестивал „Сандрово пее и танцува – 2014г."

НЧ "Васил Левски - 1928" - с. Сандрово

0

0

1

0

600

200

1

10

0

7

Международна лятна музикална академия и майсторски класове “Алегра 2014”

УН на НУИ "Проф. Веселин Стоянов" - Русе

0

0

3

0

43

3 000

1

0

0

30

Русенски карнавал

"Файертър - театър на огъня и сенките" и Дружеството на художниците - Русе

0

0

1

1

25

2 000

2

2

0

18

Музикален пърформанс “Мисия Русе”, със специалното участие на британския композитор, диригент и психолог Тим Щайнер

--

0

0

1

4

300

2 000

7

3

0

20

Green Rock Fest 2014, със специалното участие на Джо Лин Търнър, бивш вокалист на групите "Rainbow“ и „Deep Рurple“

Сдружение "Green Rock Fest "

0

0

1

0

30

4 000

1

2

0

35

Юбилеен концертна НУИ "Проф. В. Стоянов" с фестивална формация "Филомузика"

УН на НУИ "Проф. Веселин Стоянов" - Русе

0

0

1

0

1

100

0

0

0

10

Зумба маратон Русе - 2014

Сдружение "Импулс"

0

0

1

0

250

1 000

11

2

0

10

Концерт "SUMEER BYR BYE"

"Фрийстайл Тийм" ООД

0

0

1

0

20

2 000

1

3

0

10

Фотоконкурс “Улови духа на Русе"

Съюз на българските журналисти, ОП "Русе арт", Клуб на дейците на културата

0

0

2

82

33

5 000

3

3

0

45

Крос поход "Русенско поломие"

СТПД "Академик"

0

0

1

0

350

0

1

3

0

23

Спектакъл "Стихове на колела"

НЧ "СВ. Димитър Басарбовски-1902" - с. Басарбово, РЕКИЦ "Читалища"

0

0

2

0

5

1 500

1

1

0

15

Участие на ученици от СОУЕЕ "Св. Константин Кирил Философ" в Международен научен лагер

УН при СОУЕЕ "Св. Константин Кирил Философ"

0

0

1

0

5

0

0

0

0

20

Участие на ученици от СОУПНЕ "Фр. Шилер" в Международен проект за партньорство

УН при СОУПНЕ "Фр. Шилер"

0

0

1

0

22

0

1

3

0

15

Международен конкурс за поп изпълнител "Северно сияние"

Сдружение "Северно сияние"

0

0

1

0

50

1 500

1

2

0

25

Проект “ФОКУСИ – 2 Формиране и Обогатяване на Културния Усет, Способности и Интереси”

УН при ПГСАГ „Пеньо Пенев” – Русе

0

0

2

21

25

7 000

1

5

0

35

Проект "Музиката сплотява"

Сдружение "Русенска музикална колегия"

0

0

5

0

55

3 000

1

2

0

75

Финансиране на участието на Йоана Делимаркова и Николай Димитров, както и на тяхната преподавателка Даниела Кюркчиева от Националното училище по изкуствата в концерт на сцената на „Карнеги Хол“ (Ню Йорк) на 29.11.2014г.

УН на НУИ "Проф. Веселин Стоянов" - Русе

2

0

2

0

3

300

1

0

0

35

Международен фестивал на ледените скулптури "Русе Айс Фест 2014"

Община Русе

0

0

4

9

50

5 000

2

0

0

50

Общо:

10

6

81

156

3 382

101 800

89

123

34

960

Проект/ дейност

Партньор

Брой индивид. Лица на Русе

Брой екипи Лица на Русе

Брой прояви/ участия

Брой генерирани продукти

Брой активни участници

Брой пасивни участници/ зрители

Брой генерирани партньорства

Административен капацитет/ екип

Брой включени доброволци

Брой медийни публикации
  1   2


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница