Отчет за свършената работа през първите сто дни на Министерството на културата. В минутите до девет ще си говорим за най-новата му, последната му роля ролята на министър на културата. Чувствате ли се вече уютно на тази сцена?Дата18.01.2018
Размер133.76 Kb.
Би Ти Ви,"Тази сутрин", 1 декември 2005 г.

Водеща Анна Цолова: Приятно ми е да кажа добро утро на министъра на културата Стефан Данаилов. Ние започнахме вече разговора извън ефир. Вчера Стефан Данаилов направи отчет за свършената работа през първите сто дни на Министерството на културата. В минутите до девет ще си говорим за най-новата му, последната му роля - ролята на министър на културата. Чувствате ли се вече уютно на тази сцена?


Стефан Данаилов: Не, уютно не мога да се почувствам и не виждам как ще се почувствам уютно, тъй като... макар че българската култура, така, от време на време прозвучава в медията и ефира, и в съзнанията на обществото, но наистина проблемите, които има в сферата на културата, която е много широкообхватна... аз сега го разбрах всъщност, когато влязох в този кабинет, тъй като тук не става въпрос само за театри, опери и паметници на културата, тук става въпрос за взаимни международни отношения, ЮНЕСКО, договори и прочие, и прочие, и прочие. Много неща, които не биха ме оставили на мира, и понеже чух сутринта обявяването на горещия стол, там е горещ фотьойлът... Поначало аз не съм от хората, които бързо свикват, защото свикваш ли с някакво място, независимо дали е на сцената, дали е пред камерата, или е на министерския стол, тръгва само рутината, а не амбицията да се свърши някаква работа.
Водеща: В този смисъл по-голям оптимист или по-голям песимист сте за българската култура след сто дни управление?
Ст. Данаилов: Не, аз съм поначало доказан оптимист и смятам, че когато целите са ясни, до голяма степен, разбира се, едва ли може да се намери някой, който веднага може да каже - ето, това е най-точният ход. Нещата могат да се доведат до по-добро и аз съм убеден, макар че ние по-нататък ще говорим за конкретните... казвам по-нататък, след като в края на краищата бъде приет бюджетът за нашите планове за следващата година. Но, първо, ако имаме един цял мандат, в четири години действително в сферата на културата могат да се получат добри неща, и понеже винаги се говори за средства и за пари, и то не с много средства, защото потенциалът е на лице. Процесите трябва да се регулират и трябва да се даде самочувствие на българските творци, за да тръгне работата.
Водеща: Да започнем по същество, конкретно разговора. Законът за меценатството - лелеян от всички гилдии и хора, свързани с културата и изкуството в България. Снощи беше приет на второ четене този закон от парламентарната комисия по култура. Какво се случи на това заседание?
Ст. Данаилов: Сега, първо, аз искам да кажа, че аз не участвах в заседанието. Нашата уговорка с г-жа Чилова беше аз да изпратя група от Министерство на културата, водена от заместник-министъра на културата Иван Токаджиев, с наши юристи, които да работят по закона между първо и второ четене. Вие знаете, че първоначалният вариант беше внесен законът, който предложиха в предишното Народно събрание...
Водеща: В края на миналия парламент, да, от "Новото време".
Ст. Данаилов: ...от "Новото време". Аз имах възможност, водейки разговорите и давайки някои от своите забележки още в първото обсъждане, в миналия мандат на Народното събрание... работата е била много активна, наистина, имах постоянна информация, но... Запознах се с проекта за закон след обсъжданията, преди да влезе за разглеждане за второ четене в комисията, със законопроекта и смятам, че до голяма степен той е направен, и той е добър.
Водеща: Сериозни забележки няма?
Ст. Данаилов: Сериозни забележки няма. Аз съзнавам, макар че като представител на държавата, такива изисквания трябва да има. Единствено, което ми се струва, е, че изискванията към меценатите и към дарителите са доста големи като формалности. Но това е явно като презумпция да не се влеят така наречени мръсни пари и да има една по-сериозна отчетност. Но аз искам само да ви кажа, че най-важното е...
Водеща: ...да не стане - чрез Закона за меценатството, да не се появи една нова перачница за пари.
Ст. Данаилов: Да. Невъзможно е това да се случи. Важното е за мен и за всички, вие знаете, това е една тема, която 15 години се коментира сред съсловието, и всъщност това мнозинство и взе решението, коалиционните ни партньори, политическото решение този закон не само да се предлага, а, надявам се, да бъде и приет.
Водеща: Какво е казал Любен Дилов, който е член на комисията по култура в парламента - меценатите да не получават данъчни облекчения, ако направените от тях дарения за култура не отговарят на добрите нрави. Това е решила парламентарната комисия. Какво означава това, кой определя кои са добрите нрави?
Ст. Данаилов: Аз също не мога да знам какво е искал да каже, тъй като, може би, той е имал свое предложение, тъй като, знаете, че народните представители правят конкретни предложения към някои от членовете. Какво е имал предвид? Може би той също намеква за структури, които са в, така да се каже, в сивата икономика. Това, което е най-доброто, е, че се дава възможност на меценатите, на дарителите да инвестират, да внасят средства пряко, без посредника, има възможност и с посредник. Тъй като в предишния закон беше единствено и само...
Водеща: Беше само чрез обществен съвет или как беше наречен в закона?
Ст. Данаилов: Доброто е, че всъщност Министерство на културата, респективно министърът, наблюдават целия процес. Не се правят нови държавни структури.
Водеща: Голяма отговорност във вашите ръце.
Ст. Данаилов: Отговорността е голяма. Вижте, първо, много ми се иска и съм убеден, че законопроектът ще намери място по-скоро в парламентарната зала, което е най-важното, и да се надяваме наистина, че това ще подпомогне културата, което пък не значи, че Министерство на финансите трябва да намалява бюджета за културата, защото, ето, видите ли, идват странични...
Водеща: Кажете го на г-н Орешарски.
Ст. Данаилов: Аз съм го казвал многократно, и понеже минахме и през бюджета, аз затова ви помолих да не коментираме днес бюджета, тъй като, докато не бъде приет на второ четене, аз не съм уверен, че и това, което се опитахме да добием, макар че нашите искове, на министерството, в подготовката за бюджета от предишния кабинет, исковете бяха 114 милиона. Но определено при това решение за три други приоритета не можехме да стигнем до тези средства. Но и това, което ние получихме, мисля, че ще...
Водеща: Колко получихте всъщност?
Ст. Данаилов: 93 милиона. Завишени са средствата за капитално строителство, тъй като това е един от нашите приоритети. Материалната база на културата е в много тежко състояние. Средства за... опълнителни средства, нужни за българското кино, и, разбира се, за проекти. Там има драстично увеличение. Но, следейки ситуацията, която става, и някои решения, които, например вчера бюджетната комисия предлага, аз не мога да си представя от кои именно ведомства ще се вземат средства, за да се обезпечат заплатите на учителите.
Водеща: Аз мислех малко по-късно да я засегнем и тази тема.
Ст. Данаилов: Не, аз казвам просто, че...
Водеща: Пак ще ви питам, но с тази тема...
Ст. Данаилов: ... затова... Ако вчера водихме разговора, щях да говоря много повече за бюджета, но днес се въздържам, защото това ще бъде огромната несправедливост. Известно е, че бюджетът беше разпределен така, че... има три основни приоритета, повтарям ги - социалните, евроинтеграция и бедствията. И затова другите ведомства бяха оставени почти на същото състояние.
Водеща: Тоест не са справедливи и основателни исканията на учителите, които искат 15-процентно увеличение... Как да го наречем това?
Ст. Данаилов: Значи, аз не искам да коментирам, защото отиваме в политиката. Аз не съм много съгласен с този начин на искане, при това между първо и второ четене. Ако беше тръгнала една такава стачка, по-целесъобразно би било тя да тръгне, когато още се работеше по проекта за бюджет.
Водеща: Аз ви питам не за друго, а защото и вие сте преподавател във висше учебно заведение, само че...
Ст. Данаилов: Аз съм също учител, но не искам да противопоставям, наистина, учителя, българския учител, който страшно много уважавам и знам какъв труд има, да ги противопоставям на учителите или педагозите във висшите учебни заведения, защото...
Водеща: В никакъв случай. Аз не ви карам това да се случва.
Ст. Данаилов: Там е същото. Ами там какво е заплащането?
Водеща: Ами ето, вчера, например, аз не знаех, с изненада установих, че един професор в Софийския университет получава 500 лева, ректорът на...
Ст. Данаилов: Вижте един професор колко получава във висшето училище за театър и кино.
Водеща: Колко получава един професор?
Ст. Данаилов: Ами под това е. Сега, напоследък съм в постоянна отпуска, тъй като получавам заплата другаде, но аз напуснах, излязох от щата със заплата 380 лева, професор.
Водеща: Професор Стефан Данаилов, преподавател в НАТФИЗ - 380 лева.
Ст. Данаилов: Да, с отговорност за хора, които... Значи, сега, ако са станали 450, това какво е? Но това е една тема, която е сложна, и не бива да се противопоставя.
Водеща: В никакъв случай не искам, наистина. За да я приключим тази тема, има ли някакви политически мотиви, които стоят зад тези учителски протести? Днес темата продължава да е по страниците на вестниците. Вие казвате - появил се е протестът между първо и второ четене, защо не се появи, докато кабинетът изготвяше този бюджет.
Ст. Данаилов: За мен има политически. Пак искам да кажа - наблюдавам процесите малко, все пак, по-отстрани, тъй като... днес имам среща с деятели на профсъюзите, на двата профсъюза. Те са постоянни срещи, ние сме пред сключване на договор и с КНСБ, и с "Подкрепа". В следващите дни имам среща и с г-жа Такева, тъй като в сферата на културата имаме училища, 22 училища, имаме учители и в много от изискванията, които са ни поставени като въпроси за отговор от страна на синдиката на учителите, те са абсолютно прави, и ние ще се опитаме да ги решим. Но има и въпроси, които не можем да решим, защото просто няма откъде, от вътрешния бюджет и преразпределение да осигурим заплащането, което се иска от нас.
Водеща: Аз затова ви питах за политическите мотиви, защото днес г-н Добромир Гущеров, вашият колега, депутат от Коалиция за България, обяснява - буквално цитирам, писна ми от съюзниците ни, които ни удрят нож в гърба или нещо подобно, не си спомням.
Ст. Данаилов: Не, той не е точно така, не е нож в гърба. Става въпрос за...
Водеща: И там има едно изречение, че всъщност този протест на учителите май е удар срещу БСП и срещу никого другиго.
Ст. Данаилов: Ами аз вчера слушах г-жа Такева, не помня във вашето студио ли беше или в някое друго...
Водеща: В нашето студио вчера беше, да.
Ст. Данаилов: ...тя изказа своето недоволство от БСП и почти доволството си от НДСВ. Това, което споделя Гущеров, и аз абсолютно го споделям, е, че някак си цялата отговорност от това, което се състоява, се прехвърля на БСП и коалиционните ни партньори някъде остават назад. Искам да кажа, че решенията кои да бъдат приоритетите, защото на едно заседание на Министерския съвет беше ясно поставен въпросът от министър Орешарски: на всеки по малко или да имаме приоритети. И мнението на всички беше, че е по-добре да се... три приоритета, за да се усети наистина някакво раздвижване.
Водеща: С цената на това предизборните обещания на БСП да не бъдат...
Ст. Данаилов: И това беше наистина това, което направихме ние. Аз мисля, че темпераментът на Гущеров е излят именно в тази посока, защото наистина всичките отговорности падат върху БСП, а ние сме фифти - фифти, 50 на 50. В този смисъл споделям това, макар че искам да кажа, че във ведомството, което ръководя засега, ние такива противоречия нямаме.
Водеща: Ние неусетно минахме в политиката, нека да преминем отново в културата.
Ст. Данаилов: Да, защото целите са ни ясни и вчера на пресконференцията беше отразено именно това. В това ведомство за политика не се говори, тук се работи.
Водеща: Един голям проблем, скандалът с приватизацията на Бояна. Вие вчера сте заявил пред колегите на пресконференцията, че ще направите опит да се срещнете с собствениците на "Ню имидж", купувача, който е определен от Агенцията за приватизация за купувач.
Ст. Данаилов: Като последен вариант, да.
Водеща: Какво очаквате от тази среща, имате идея да се промени нещо в договора?
Ст. Данаилов: Това, което се случва, сигурно ви прави впечатление, че този договор, предварителен договор, който беше подписан, за съжаление, той се състоя в деня, сутринта, преди да бъде избран новият кабинет.
Водеща: Така беше, да.
Ст. Данаилов: Във всички случаи, ако не беше се състоял този подпис, разговорите щяха да продължат и ние щяхме да достигнем до това, което е разумното. Знаете че...
Водеща: Т.е. да няма такава сделка с тази фирма?
Ст. Данаилов: Не е толкова за сделката, аз не коментирам, гаранцията на сделката, това е най-важното. И мисля, че в основата на... основа на проблема е дали няма отново българският кинодеец да остане излъган накрая и след 10 години да няма тази база. Не искам да се връщам назад, може би в края на краищата решаване на този проблем, тъй като това са вече два месеца и повече откакто е подписан договорът, сделката продължава да седи в...
Водеща: Тя виси в нищото...
Ст. Данаилов: Тя не виси в нищото, защото аз все пак съм, се явявам принципал на "Бояна филм".
Водеща: Така или иначе,"Ню имидж" не могат да влязат във владение.
Ст. Данаилов: Значи аз пращам писма на директора на агенцията да продължи pазговорите в посоката да имаме гаранция не 10 години земята да бъде ипотекирана, а да бъде 20 години. 20 години дава известни гаранции.
Водеща: Да имаме гаранция, че 20 години този център ще се ползва по предназначение?
Ст. Данаилов: По предназначение и че земята няма да се продава. А гаранцията за...
Водеща: Да се продава, което е основното, основният проблем, да.
Ст. Данаилов: Което е основното. Значи аз следих и тук диспутите, много често се състояват и в кабинета. В края на краищата трябва да се вземе решение, защото дните минават. Два месеца са много време и аз мисля, че в тази седмица не, но следващата седмица въпросът ще се реши, не мога да коментирам в каква посока. Може да се... и негативно, и позитивно. Тъй като аз вчера заявих, че ще очаквам още отговора от директора на Агенцията по приватизация, там са спрени разговорите по повод предложението за 20 години, нямаме отговор от страна на "Ню имидж", и може би тогава ще ги поканя. Те искат среща с мен, която...
Водеща: Вие ще им предложите това.
Ст. Данаилов: Аз ще предложа още един вариант, това плюс още нещо. На нас са ни нужни гаранции. И наистина "Ню имидж", която твърди, че ще прави кино, това е начинът да потвърди, че наистина ще прави кино не за малко, а за много време - това, което искаме и ние. Това, че...
Водеща: В такъв случай обаче...
Ст. Данаилов: Това, че мен ме поставиха, извинявайте, но в най-тежката ситуация, тъй като договорът подписан, хайде Ламбо направи еди-какво си. Странно е това и аз не крия, че някои ще се опитат да политизират дори едното или другото решение. И да се спре сделката, ще се явят атаки, мога да ви кажа отсега и в кои вестници ще се пише, и ако продължи сделката, ще се случи същото. Има една българска приказка - кой ще опере пешкира. Аз съм готов, само че... и аз ще поговоря за някои неща, които се случиха в тези 2 години, докато вървеше приватизационната сделка.
Водеща: Знаете ли какво се случваше с кой политически... с чий политически чадър беше сключена тази сделка...
Ст. Данаилов: Аз казах, като се свърши работата, ще ви кажа.
Водеща: Тогава ще ги изговорите тези неща.
Ст. Данаилов: Не само за чадър, а и за кроткостта, с която за съжаление гилдията премълчаваше доста моменти в самата сделка, защото много разчитаха на други варианти. Но хайде да не говорим за това. Просто няма да позволя...
Водеща: Там има преплетени интереси, със сигурност вие знаете много...
Ст. Данаилов: ...да излезе виновен еди-кой си. Мен ме поставиха наистина в много тежка ситуация, едва ли по-малко милея за Киноцентъра от някои кинаджии, които имат по един филм и половина. Така че...
Водеща: Този проблем ще се разреши до края на тази седмица или до края на другата?
Ст. Данаилов: Трябва да се реши, просто е неудобно и е вече... И мисля, че ще се вземе решението. В смисъл решението, какво решение - може да бъде и това, може да бъде и това.
Водеща: При всички случаи вие обаче ще изговорите това, което знаете, за изминалите 2 години за тази сделка.
Ст. Данаилов: Ще изчакам реакциите и тогава ще ме поканите да си поговорим за по-дълго време.
Водеща: Каня ви в студиото, да, да си поговорим за това, защото около този проблем с приватизацията на Бояна излязоха толкова много големи и малки проблемчета, които е задължително да изговорим.
Ст. Данаилов: Още отсега искам да ви кажа, че аз... и за алтернативни варианти, защото има възможност да бъде създадена и алтернативна киностудия. Това вие сте чували фразата за от държавен монополист в частен монополист. Какъв е начинът да няма монополист? Да се създаде нова студия и има и такива идеи министър Данаилов.
Водеща: Как точно може да стане това?
Ст. Данаилов: Е, ще ви кажа, като стане. Може да стане, защото интересът към Бояна стана много голям, пак от други силни филмови фирми. Истината е, че грешката тръгна от слабото рекламиране на тази приватизационна сделка, за предложението да се продава Бояна. И всъщност много малко в света се е знаело какво предлага България, за разлика от Румъния, която така прави своята реклама, че сега в Холивуд, като кажеш за Югоизточна Европа или Балканите, те казват Румъния, не казват България.
Водеща: Безпардонно ниска ли е тази цена според вас, подписана за този договор, 6 милиона евро?
Ст. Данаилов: Ами как да не е ниска. Това са 12 милиона лева. За хранилището, което трябва тази година да почнем, за хранилището, за да приберем нашата филмова биография, филмохранилището, по първоначалните проекти, разбира се, ние ще ги преразгледаме, самия проект, той е правен по време на г-жа Москова, отива някъде в посоката на 9 милиона. Ами съпоставете нещата. Една сграда, в която ще се наредят нашите ленти, и един такъв обект. Но аз ви казах, после ще говорим.
Водеща: Да, много се радвам...
Ст. Данаилов: Защо никой не говори тогава за цената на земята, а се заговори след...
Водеща: Проблемът с цената на земята излезе, да, след сключването на тази сделка. Тогава факт, че скочи, категорично скочи гилдията.
Ст. Данаилов: Ами моля ви се, след... Ами само направете... Вие да бяхте чували, всичко ли беше затлачено в изборите. След като се отвориха пликовете и се видя, че е "Ню Имидж", от 25 юни до 16 август имаше ли някакви възражения?
Водеща: Издайте част от тези тайни, за тези ваши наблюдения.
Ст. Данаилов: Не, то не е тайна, тя е обществена тайна, но... ще говорим.
Водеща: Те със сигурност в гилдията хората ги знаят, всеки своите интереси има около тази сделка.
Ст. Данаилов: Абсолютно.
Водеща: ...хората с интереси са много.
Ст. Данаилов: Абсолютно, но много обърнахме внимание на това и ще говорим и за него.
Водеща: Да продължим нататък. Аз много се впечатлих от факта, че Несебър може да бъде изключен от списъка на ЮНЕСКО за паметниците на културата. Разбрах, че и вие много сте се впечатлил, като сте го разбрал?
Ст. Данаилов: Значи вижте, откъде тръгна темата. Аз затова казвам, че тя е необятна историята във ведомството, което управлявам, защото аз като турист съм минавал през Несебър.
Водеща: И не ви харесва...
Ст. Данаилов: Мен много ми правеше впечатление пазарите, битпазарът, който се състоя в този град. Но бидейки сега в Париж във връзка със сесията на ЮНЕСКО, имах разговори с френски представители за това, че много жалби са дошли от френски туристи по отношение на нарушаване принципите на съхранението на такива паметници на културата със световно значение. След което, като се върнах тук, аз се запознах с един преглед, който е правен в Института за паметниците на културата, който е ведомство към нас, макар, че е второстепенен разпоредител, и там това, което ми беше предоставено, се говори за 80 нарушения в строителството.
Водеща: В Несебър?
Ст. Данаилов: В Несебър.
Водеща: Несебър. Ще ви помоля за кратко, защото ми дават сигнал колегите, че времето ни изтича.
Ст. Данаилов: Да. Значи оказа се, че опасност има. Догодина се очаква ЮНЕСКО да дойде тук и да прегледа всичките наши 10 световни, обявени световни паметници. Комисията, която съм назначил от Министерството на културата... и от Министерството на регионалното развитие, този строителния надзор, във вторник заедно с хора от общината и областната управа ще направят основен преглед и най-малкото и първото, да посъветват гражданството какво трябва да промени...
Водеща: За да не бъдем изключени от този списък.
Ст. Данаилов: ...и ако се наложи, може да се стигне и до сваляне на някой етаж.
Водеща: Благодаря много. Министърът на културата Стефан Данаилов беше гост в нашето студио с обещание отново да дойде с интересни разкрития и факти.
БТА/ВП/МС/ВП /ВП/


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница