Отчета на тд "Трапезица 1902"



Дата09.01.2018
Размер45.99 Kb.
#42408
ТипОтчет


Из отчета на ТД "Трапезица 1902" – Велико Търново
През своята 105 година Туристическо дружество «Трапезица-1902» има 16 клубове и 826 редовно отчетени членове:
1. Клубът по пешеходен туризъм

2. Секция по туризъм "Трапезица" към "ТУРИСТ"-ЕООД

3. Алпийски клуб "Трапезица-1957"

4. Спортният клуб по ориентиране "Трапезица-1954"

5. Клуб по воден туризъм и воден слалом

6. Клуб по ски – туризъм

7. Клуб по коло туризъм и планинско колоездене

8. Клуб на туристите-ветерани

9. Туристически хор

10.Клуб по туризъм към “В и К ЙОВКОВЦИ”


Към учебните заведения в града:
11. Клуб “Планинче” към ОУ “Димитър Благоев”

12. Клуб на учителите и учениците-туристи "Царевград Търнов" към ТЕ "А.С.Попов"

13. Туристически клуб "Тур 2000" към ОУ "Бачо Киро"

14. Туристически клуб към ОУ "Христо Ботев"

15. Туристически клуб към Дома за деца “Пеню и Мария Велкови”

16. Клуб по туризъм към ПГАС “Ангел Попов”


Всеки клуб разполага и със свой бюджет, който е съобразен с възможностите за финансиране и дейността на клуба.

През последните години Туристическото дружество се утвърди като сериозен фактор в обществения живот на града, страната и, дори, по света.

Само за периода 2002-2006 година бяха организирани 6 международни състезания по катерене – Европейски купи за девойки и младежи, Световно първенство за девойки и младежи, Световни купи за жени и мъже и международни фестивали на катеренето за популяризирането на спорта. Едновременно с това, ежегодно сме домакини на държавните първенства във всички възрастови групи и дисциплини по катерене, ориентиране и планинско колоездене.

В областта на ориентирането нашите състезатели заемат призови места, като последният голям успех е бронзовият медал на Иван Сираков на Световното първенство за младежи и девойки през тази година. Клубът по ориентиране вече две години е първенец на страната в класацията на Федерацията.

И в този спорт Дружеството е домакин на държавни първенства и купи.

Изключителни успехи постигнаха колоездачите. 17-годишният Петър Дачев стана държавен шампион при мъжете.

Във всички традиционни прояви участват членовете на Клуба по воден туризъм и воден слалом и, разбира се, през зимните месеци скиорите от Клуба по ски-туризъм.

По случай отбелязването на половинвековния си юбилей, през 2007 година търновските алпинисти представиха историята на своя клуб в сборника “50 години Алпийски клуб “Трапезица-1957” . На тази годишнина те посветиха екпедиция до връх Мон Блан /в Алпите/, където седем от тях изкачиха върха и традиционно състезание по катерене за деца, девойки и младежи. По повод на тържественото честване на годишнината се откри юбилейна изложба.

Амбициозна програма имат членовете на Клуба по пешеходен туризъм, освен в нашата страна, те покориха планинските първенци в Румъния, Словения и Македония.

Традиционни са пролетните и коледните концерти на нашите художествени състави Туристическия хор „Еделвайс” и женския хор „Света гора” към клуба на туристите-ветерани.

Сред безспорните предимства на Велико Търново като атрактивен туристически център е и разнообразието от възможности, които се предлагат на младите хора за образователно-възпитателни и спортно-туристически дейности сред природата.

В ученически клубове по туризъм членуват ученици, учители, родители и приятели. Всички те вземат активно участие в Традиционните пролетни и есенни кампании „Движи се и победи”, Спортно-туристическите и песенни празници Ксилифор, походите по маркирани туристически маршрути, спортно-туристически надпревари и центрове на предизвикателствата.



  • Развива се дейността по физическо възпитание и спорт – модул „Туризъм и всички разновидности на туризма” с ученици от начален, прогимназиален и гимназиален етап. В някои от училищата тези групи са над 30.

  • Като акцент в дейностите на клубовете се утвърди обучението на децата в туристически умения и сръчности по време на организирания отдих – училища сред природата и летни лагери – Трявна – Боженци, Копривщица, Старозагорски минерални бани, Сливенски бани, Вонеща вода; при екскурзионни летувания с ученици – В Рила и Родопи.

Сред приоритетните дейности на Туристическо дружество ”Трапезица – 1902” продължават да бъдат тези, свързани с повишаване компетенциите и квалификацията на учителите. Само за последната година завършили курс за планински водачи са 4; завършили курс за учители - организатори на туристическа дейност в училище – 5;

Ежегодно се провеждат пътуващи обучителни семинари за учителите.

Създадена е Комисия по ученически туризъм при Дружеството, сред приоритетните цели на която са: координиране на дейността на Ученическите клубове по туризъм в училищата; осигуряване на достъп до актуална информация по проблемите на ученическия туризъм; съдействие във връзка с работата на Дружеството по проекти.

Преди две години беше реализиран Проект: Велико Търново – Ксилифор – Арбанаси – център за екологичен туризъм, пълноценен отдих, спорт и възпитание в любов към природата”, одобрен и финансиран от Министерството на околната среда и водите в сферата на екотуризма, чието развитие се предвижда в Общинската и Областната стратегии на Велико Търново.

Проектът обособи местността Ксилифор като място за туризъм и активен отдих и четири различни маршрута за подход към нея. Детските площадки за игра, съоръженията за развитие на физическите и волевите качества, местата за отдих с огнища и барбекюта са построени от безопасни и безвредни за околната среда, естествени материали.

Мероприятията по санирането на пречиствателните съоръжения доведоха до положителни промени по отношение на въздуха, водите, почвите и биологичното разнообразие.

Беше издадена брошура с описание на пешеходните маршрути, биологичното и растително разнообразие и богат снимков материал.

Проектът беше финансиран от Министерството на околната среда и водите - 64 851.00 лв. и материално участие на Туристическо дружество “Трапезица-1902” за 21 482.00 лв. Първоначалната обща стойност на Проекта беше 86 333.00 лв., но поради проливните дъждове, се наложи допълнително участие на Дружеството с 6393.00 лв. за отводняване на централната част и подновяване на съоръжения, така че крайната стойност стана 92 726.00 лв. При осъществяването на Проекта активно се включиха представители на клубовете по туризъм, алпинизъм и ориентиране, неоценима помощ ни оказаха специалисти от РИОСВ – град Велико Търново. Писмена подкрепа получихме от Община – Велико Търново.

Всички наши инициативи целят членовете ни да проявяват активна гражданска позиция и да задълбочават своите знания за природата, туризма и туристическите спортове, да усъвършенстват уменията си и да се чувстват достойни стопани на своето Дружество.

15 декември 2007 г. Председател Паскал Паскалев




Каталог: DOC
DOC -> Български футболен съюз п р а в и л н и к за статута на футболистите
DOC -> Програма за развитие „България 2020 8 Национална стратегия за регионално развитие 2012-2022 8
DOC -> Лична информация
DOC -> Изготвяне на Технически инвестиционен проект и извършване на строително-ремонтни работи /инженеринг/ на стадион “Плевен”
DOC -> П р а в и л а за организиране и провеждане на ученическите игри през учебната 2013/2014 година софия, 2013 г
DOC -> Провеждане на общинските състезания от ученически игри – 2015 г. Гр. Стара загора
DOC -> К о н с п е к т по дисциплината “Обща и неорганична химия” за студентите от І–ви курс специалност “Фармация” Обща химия


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница