П р о г р а м а за м октомври 2010 г. 1 октомври 2010 (петък), 18. 00 чДата07.08.2018
Размер29.78 Kb.
ТипЛекция


БЪЛГАРСКИ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ – ВАРШАВА

П Р О Г Р А М А

за м. октомври 2010 г.

1 октомври 2010 (петък), 18.00 ч.

БЪЛГАРСКИ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ

Ал. Уяздовские 33/35, Варшава
ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБА НА СТЪКЛЕНА КЕРАМИКА
Изложбата се реализира с помощта на Сдружение „Светъл ден” по проекта "Завод за кристални цветове", финансиран от международната програма "Младежта в действие". Автори на творбите са над 30 младежи от България и Полша на възраст от 15 до 25 години. Основната цел на проекта е чрез средствата на изкуството младите участници да изградят по-толерантно и солидарно отношение към другите хора от европейското семейство.

Творбите са изработени през м. юли т.г. в Боровец. При откриването на изложбата гост на БКИ-Варшава беше г-н Боян Александров – съпредседател на Сдружение „Светъл ден”. Изложбата е показана и в Полския културен институт в гр. София.5 октомври 2010 (вторник), 18.00 ч.

БЪЛГАРСКИ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ

Ал. Уяздовские 33/35, Варшава
ЛЕКЦИЯ НА ДОЦ. Д-Р КАТЯ МИХАЙЛОВА НА ТЕМА „ЗА СТРАНСТВАЩИТЕ ПЕВЦИ ПРОСЯЦИ В СЛАВЯНСТВОТО” ОТ ЦИКЪЛА НА БКИ-ВАРШАВА „ЛЕКЦИИ ЗА КУЛТУРАТА, ЕЗИКА, ТРАДИЦИИТЕ И ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИТЕ”.
Катя Михайлова е родена в София. Завършила е полска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е полска литература и етнолингвистика във Варшавския университет и в Университета „Мария Кюри-Склодовска” в Люблин. Професионалният й път е свързан с Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките, където работи в секция „Славянски и балкански фолклор”. Научните й изследвания са в областта на народното християнство и религиозния фолклор, епическото изпълнителство, славянската митология и фолклор, календарната обредност, етническите стереотипи, културната и религиозната идентичност на поляците в България и българите в Полша. Има над 100 научни публикации в България и чужбина (по-подробно вж. http://www.folklor.bas.bg). По-голяма част от изследванията й са сравнителни на общославянска основа.

12 октомври 2010 (вторник) 09.00-14.00 ч.

УЧИЛИЩЕ ПО ИКОНОМИКА „ХЕЛЕНА СПОЧИНСКА”

Липини 40, 26-425 Одживол
II ЛИПИНСКИ ДНИ НА КУЛТУРАТА
Участие на Българския Културен Институт във 2-те Липински дни на културата организирани от Училището по икономика „Хелена Спочинска” в Липини. На събитието участие взеха и посолствата от Израел, Мексико, Германия, Китай, Япония, Индия. България бе представена от БКИ-Варшава с прожекция на филм за влиянието на Полша в културно-историческото развитие на България. Директорът на института – г-жа Михаела Тодорова запозна присъстващите с интересни факти от географията и историята на България.

Мероприятието е под патронажа на областния управител на Мазовиецка област, кмета на Оджибол, Народния Културен Център във Варшава, Телевизия „Киелце” и Радио „Плус Радом”.16 октомври 2010 (събота) 14.00 ч.

АРТИСТИЧНА СГРАДА

ул. „Пшейшчие Гарнчарские” 2, гр. Вроцлав
РАЗКАЗ НА БЪЛГАРСКАТА АВТОРКА ЕЛЕНА АЛЕКСИЕВА "ПРЕВОДАЧЪТ"
Разкази "Прочетено в превод" в рамките на VI Международен Фестивал за Разкази във Вроцлав – вестник "Литература" Номер 21/1999 с. 58 - 59. Преведено от Йоанна Шеретуха.

Стартиралият през 2009 г. проект „Прочетено в превод” цели да представи в Полша съвременните европейски литератури, да представи млади преводачески таланти и да предизвика обсъждане за мястото на преводача на книжния пазар и в литературния живот.

19 октомври 2010 (вторник) 18.00 ч.

БЪЛГАРСКИ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ, ГАЛЕРИЯ "СЕРДИКА"

ул. „Швиентокшиска” 32, Варшава
ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБА "А КАЗВАШЕ, ЧЕ МЕ ОБИЧАШ ..." – КАТЕРИНА ОРТВАЙН (ГРАФИКА) И ДАНИЕЛ ЛУДВИЧУК (СКУЛПТУРА).
Катерина Ортвайн е родена в България. Завършила е художествената академия в София под ръководство на проф. Петър Чуклев. Взела е участие в около 50 изложби в България, Полша, Дания, Франция, Канада, Швеция и Япония. Има 25 индивидуални изложби, като само в Япония те са 5. Рисува, прави илюстрации на книги. Има лично издателство "Проксима".

Даниел Лудвичук е роден през 1957 година в Рабка, Полша. Завършил е политехника във Варшава. Участвал е в различни проекти в Полша и чужбина. Живее и работи в село Камянка, Полша.


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница