Падането на лимита за лечение в чужбина още се бавиДата25.01.2017
Размер160.92 Kb.
Пресклипинг: „Здравеопазване”
13.01.2015Падането на лимита за лечение в чужбина още се бави

Елена Несторова
Изпълнението на обещанието на здравното министерство да отпадне лимитът от 180 хил. лв. за финансирането на лечение в чужбина все още се бави. Читатели на "Сега" сигнализираха, че ограничението все още съществува. От МЗ обясниха, че 14-дневното експертно обсъждане на проекта за изменение в наредбата за условията и реда за заплащане на лечение на български граждани в чужбина е минало, но остава да се положат парафите на членовете от комисията за лечение в чужбина. От ведомството обаче не можаха да кажат кога точно ще се случи облекчението за чакащите да получат лечение в чужбина. То ще влезе в сила 3 дни след публикуването на промените в Държавен вестник.

Както "Сега" писа, отпадането на лимита се прави най-вече по настояване на пациентите, нуждаещи се от трансплантация на стволови клетки, бял дроб или от комбинирани трансплантации - на бял дроб и сърце, на тънки черва и черен дроб. Лимитът за болните над 18-годишна възраст беше въведен през 2011 г.

Въпреки че здравното министерство ще премахне ограничението в заплащането на лечението извън България, на предявилите държавно заплащане на трансплантация ще се наложи да спазват ново правило, за да си я получат. Тяхно задължение ще е да представят най-малко две оферти от чужди клиники, а не както досега - една. В случай че пациентът не може да открие начин да получи новия си орган в чужбина, оферти за това ще търсят от агенцията по трансплантация.
Проблемите с електронните болнични все още не са изчистени

Десислава Колева
Проблемите с електронното подаване на болничните листове от лекарите към НОИ все още не са изчистени. За това признаха от самата институция. "Продължават да се отстраняват някои частни случаи на контрола на данните и на проблеми с достъпа, основно дължащи се на: неправилна работа, липса или неточни регистрации на потребители или неправилно инсталиране на сертификата за електронен подпис", съобщиха от НОИ. Но уточниха, че по-голямата част от проблемите, появили се в първите дни, били отстранени. В началото от института отричаха да има проблеми.

Както "Сега" писа, в първите дни софтуерът на НОИ се срина и лекарите не успяваха да подадат по електронен път листовете. Освен това имаха проблеми с неприемането на електронните подписи от системата или с връщане на болничния заради неприемане на основанието за листовете. В резултат джипитата дори съветваха пациентите да си пускат отпуска вместо болничен, защото не успяваха да подадат електронно информацията. Лекарите имат 6 месеца гратисен период, в който могат да продължат да носят в НОИ болничните и на хартия. За целта те също трябва да си вземат от териториалните поделения уникален номер за издаване на хартиен болничен лист. Старата бланка не важи - от 1 януари има нови формуляри на сайта на НОИ, които джипитата трябва да си разпечатат.

За електронното подаване НОИ дава и друга възможност - ако лекарите нямат интернет връзка или сертификат за електронен подпис, но имат инсталиран софтуер, могат да попълнят електронния болничен лист в програмния продукт, да го копират на електронен носител (флаш памет, диск, дискета) и отново да го занесат на място в 14-дневен срок в НОИ. Улеснението е само за джипитата - работодателите продължават да носят куп документи в НОИ, които съпътстват болничния лист.

СПРАВКА


От началото на годината до 11 януари в електронния регистър на НОИ са постъпили над 46 хил. болнични листове. До момента регистрация за получаване на уникални номера са направили 5214 лечебни заведения, като броят на издадените уникални номера е 1 554 827. Броят е огромен, тъй като трябва да има номер за всеки лист и очевидно лекари и болници се запасяват предварително.


Спешните медици с равни заплати

Радина Василева
Основните заплати на всички лекари, сестри и фелдшери във всички 28 центъра по спешна медицинска помощ в страната ще бъдат изравнени още този месец, научи "Преса". Чрез промените ще се премахне диспропорцията във възнагражденията в различните градове. Консенсусното решение беше подписано вчера в Министерството на здравеопазването между всички шефове на филиалите, заместник-министъра д-р Ваньо Шарков и експерти във ведомството.

"Има центрове, в които един фелдшер взема повече пари, отколкото лекар в друг град.

Дотам се е стигнало, защото възнагражденията са давани на калпак при предишното увеличение на заплатите", коментира пред "Преса" д-р Шарков.

По думите му промените ще доведат до наистина справедливо заплащане - всеки ще взема равна основна заплата с колегата си, но ще получава бонус, ако центърът, в който работи, обслужва повече пациенти.

"Около или над 80% от увеличението на фонд "Работна заплата" ще отиде за премахване на диспропорциите. Останалите проценти до 100 ще бъдат разпределени в зависимост от натовареността на филиалите", разясни д-р Шарков.800 000 българи заразени с хепатит

Стопират инфекцията с безплатни прегледи

Силвия Николова
100 000 души са заразени у нас с хепатит, няколко пъти повече обаче е действителният им брой. Носителите на вируса са не по-малко от 800 000 в нашата страна, съобщиха от пациентски организации, позовавайки се на собствени данни.

Хепатит В и С са най-опасни, докато този от тип А, наричан още "болест на мръсните ръце", се лекува сравнително лесно и ако се хване навреме, не оставя последици за организма.

Държавата трябва да обръща внимание на превенцията, а не да лекува в момента, в който заболяването вече се развива, призоваха от фондация "Христо Гешов", чиято дейност е насочена за ограничаване на инфекцията. Вчера нейни доброволци разиграха флашмоб пред Министерството на здравеопазването и издигнаха послания към минувачите да си направят тестове за инфекцията. От 40 до 100 лева струват изследванията в лабораториите в страната.

Разпространяването на хепатит може да бъде ограничено с безплатни прегледи, редно е държавата да намери средства за тях, призоваха от пациентските организации. От там изчислиха, че за целта са необходими 35 млн. лева годишно.

От фондация "Христо Гешов" пък настояха и за безплатни ваксини срещу страшната зараза, като първоначално бъдат имунизирани рисковите групи, каквито са венозните наркомани и проституиращите.

В подкрепа на исканията си представителите на неправителствения сектор посочи довода, че всяка година държавата харчи много повече пари за лечение на хепатит или за поражения от заболяването, отколкото за превенция и профилактика.

От фондацията уточниха, че за периода 2012-2014 година хазната е дала близо милиард лева за лечение на хронично болните от хепатит В и С и нито стотинка за превенцията на тези заболявания.

Ако и този екип на Министерството на здравеопазването не обърне внимание на исканията ни, ще търсим съдействие от европейските институции, казаха от там.


Лекарите: Благодарим, но се махаме

От анализ на сайта на Deutsche Welle
През последните няколко години хиляди млади лекари от Централна и Източна Европа напуснаха родните си страни. Те се изнасят масово към държавите от Западна Европа и преди всичко в Германия, където запълват вакуума в местните болници, възникнал след заминаването на много германски лекари на работа в скандинавските страни и Швейцария.

Истинските потърпевши от тази миграция са пациентите в страните от Източна Европа. В Чехия, Полша, Словакия, Унгария, България и Румъния здравеопазването е де факто пред срив, като особено драматично е положението в селските райони. Болниците страдат от хроничен недостиг на кадри, а пред кабинетите се образуват огромни опашки от пациенти. Усилията на правителствата се оказват безплодни, което засилва още повече недоволството сред лекарите и ги кара да отправят поглед към чужбина.

"Проблемът е не само в това, че ни напускат много колеги, а най-вече в това, че си тръгват най-добрите", казва санитар от румънския град Тимишоара, цитиран в репортаж на германската обществена телевизия ARD. Тръгват си най-добрите - лекари, медицински сестри и санитари, които лесно си намират работа в чужбина, допълва той. Последиците за румънското здравеопазване са катастрофални: на 100 хиляди души се падат по двама лекари.

В Чехия пък в края на 2010 г. 4 хиляди от общо 16 хиляди болнични лекари подадоха почти едновременно молби за напускане - в знак на протест срещу лошите условия на труд. Протестната им акция премина под мотото "Благодарим, но се махаме", а исканията бяха свързани главно със заплащането. Заплатите им възлизаха тогава на около 2 хиляди евро месечно - два пъти по-малко от това, което биха получавали в Германия например. Но има и друга причина за масовото бягство на медици от Чехия: младите лекари чакат с години за място за квалификация, а през това време биват използвани като евтина работна ръка в университетските клиники.

Подобна е картината и в други страни от Централна и Източна Европа. Според полското списание W Sieci след промените през 1989 г. от Полша са емигрирали между 17 и 22 хиляди лекари. Повечето от тях са се установили в Германия, Великобритания, Ирландия и Норвегия, където заплащането е до шест пъти по-високо.

Масово бягат и лекарите от Унгария, Словакия, Румъния и България. Наскоро изследване на фондация "Отворено общество" показа, че средната възраст на лекарското съсловие в България се е вдигнала до 52 години, а делът на практикуващите лекари в пенсионна и следпенсионна възраст непрекъснато расте - за сметка на бързо намаляващия брой на младите медици.

Изследването показва още, че двама от всеки трима завършващи медицина мислят да емигрират на Запад. Бяга и средният медицински персонал - над 30 хиляди медицински сестри и фелдшери са напуснали България, а броят на желаещите да изучават тази трудна, но нископлатена професия е намалял драстично.

Всичко това води до огромни изкривявания, които задълбочават още повече различията между богатите западни и бедните източни страни в Европа, предупреждават експертите.

Реформи между хладилника и телевизора

Някои искат така да смалят държавата, че да могат да я довлекат до банята и да я удавят във ваната

Чавдар Найденов
Новата година ни посреща с пълен пакет намерения за реформи - в здравеопазването, в пенсионното дело, в училищното образование, в правосъдието. Политолози и социолози се питат дали на коалицията ще й стигне воля да извърши всичко това, или ще го отложи заради изборите, които предстоят тази и следващата година. Питането е основателно по две причини.

Първо, в Реформаторския блок имат остра нужда да докажат правото си върху съществителното "реформатор,,. Докато ГЕРБ и лично Бойко Борисов имат друг дневен ред -максимален успех на местните избори наесен като предпоставка за победа на президентските през 2016-а. А не надигане на вълна от недоволство. Другите двама партньори в коалицията са общо взето заменими.

Второто основание е разбирането, че реформа е това, което е непопулярно. Тези две думи станаха почти тавталогия - като син лазур, кинематографичен филм, бестиално животно. За Бойко Борисов обаче това значи опасност. За разлика от други играчи той не е абониран за част от електоралната торта и трябва всекидневно да обяснява, че каквото прави, е добро, а всичко, което му пречи, е от врага. Това изисква постоянният флирт с рейтинга.

Обичайният начин да се правят реформи у нас е да се изчака някакво мащабно финансово или друго бедствие и да се използва моментът, докато хората не могат да се ориентират и затова са склонни да оставят съдбата си в нечии ръце и да се надяват, че с доверието им няма да се злоупотреби.

Т.е. говорим си за шокова терапия. Тя дотолкова широко се използва по света и у нас, че дори е обобщена и обяснена в книгата на Нейоми Клейн "Шоковата доктрина,,. Ще заимствам няколко цитата, пък нека читателят познае от книгата ли са.

• "Кризата трябва да бъде използвана като добър момент, за да се случат реформи,,

• "Една нова администрация разполага с 6 до 9 месеца, за да постигне мащабни промени; ако не сграбчи възможността да действа решително през този период, няма да има друга възможност".

• "Всички рани трябва да бъдат нанесени едновременно".

• "Алгоритъмът на случване на една реформа минава през две фази на болката и на облекчението,,

Сходни идеи, нали? Първата мисъл е на Георги Стоев от ИПИ. Втората е на Милтън Фридмън, първоавтора на "шоковата терапия,,. Третата - на Макиавели. Четвъртата на вицепремиера Томислав Дончев. Г-н Дончев обосновава обобщението си така: "За обществена консолидация няма време. Понякога реформите са като лечение, при което пациентът не е съгласен с предписаната терапия.,,

Николо Макиавели е писал съвети до Принца, който е бил диктатор на Флоренция. Първият, който е приложил реформите на Фридмън, е Пиночет.

Следователно, в близките години тавтологията "непопулярни реформи,, ще се прилага както и досега. В кратките моменти между избори, когато властта господства неоспоримо, по пиночетовски, ударите ще ни се нанасят внезапно, за да успее да отшуми ефектът и в навечерието на изборите телевизорът отново да победи хладилника.

Не преувеличавам. Която и конкретна реформа да погледнеш, все става дума за едно и също. При гледането на бюджета внезапно припламна спор за онази част от пенсионната вноска, която задължително се заделя за частни фондове. Изведнъж всички "откриха,,, (както впрочем веднъж се случи през 2012 г.) че трупаните там пари се топят с 3,5% годишно и не настигат дори инфлацията. Почти е сигурно, че УПФ, с 8 милиарда активи, са достатъчно влиятелни, за да не допуснат да изгубят тези вноски. Но за сметка на това други експерти в екипа на Петър Москов замислят да направят точно същото с част от здравната вноска - да я насочат към частни здравни осигурители! За да могат и те да се топят. Предишната реформа от

2000 г. вече създаде един вид класово деление - на 2 млн. здравно неосигурени и останалите. Сега се търси начин втората категория да бъдат разцепени на правоимащи и още по-правоимащи. Това е показателно как ще бъде замислена и приложена здравната реформа като цяло.

Или да вземем образованието. Вече десетилетия във всевъзможни международни изследвания за образованието (PISA, IEA)

България изпъква с най-големия срив в уменията за четене, разбиране, писане, речник, обща култура и т.н. Също десетилетия световните експерти неизменно посочват една и съща главна причина - все по-задълбочаващото се неравенство в достъпа и качеството на услугата за деца с различен социален произход. Специално подчертават, че това неравенство се отразява зле дори на облагодетелстваните. И каква нова реформа се предлага от няколко поредни управления? Ами например образователният бюджет да субсидира и частните училища. Т.е. да ощети обществената мрежа и да засили още повече същото това неравенство. Отдавна е посочена причината и за финансовата дупка в БДЖ. Там трябва да се инвестира, за да стане конкурентна на автотранспорта - с повишение на скоростта, нови типове терминали, повече комфорт и чистота и т.н. Но държавата прави тъкмо обратното. Тя систематично субсидира конкуренцията, като насочва европейски средства само към пътищата. Каква е реакцията на реформаторите? За пореден път съкращават линии и влакове. Въпреки че за много видове услуги релсовият транспорт е технически по-ефикасен. Например още Иван Костов мечтаеше влакът София - Бургас да пътува за 3 часа.

За правосъдната реформа - добро или нищо. Тя беше обявена от РБ за бисер на замислените промени, а с наближаването й се сведе до създаване на отделна съдийска колегия към ВСС.

Ако това се разбира под реформи, то те вече са в ход. Вече бе вдигната цената на тока, оттам и на стоките; отмениха таксата, която плащаха ВЕИ-тата; увеличиха минималната заплата с 20 лв., но премахнаха необлагаeмия праг от 340 лв.; вдигнаха таксата за посещение на пенсионери при лекар. Не си губиха времето.

У нас под реформа се разбира държавата да си освободи ръцете от някаква обществена услуга. Всекидневието обаче с нарастваща честота ни поднася катастрофи, предизвикани от крещящо бездържавие - мащабни банкови измами, наводнения, катастрофални суши, изчезване на осъдени, падащи асансьори, непристигащи линейки, пропадащи нови пътища, болници, отказващи да приемат пациенти, УПФ, които топят вноските за пенсия, вместо да ги увеличават... Самата реалност не се уморява да ни крещи в ухото: Анархия! Затова и възстановяването на реда беше централна тема на всички предизборни програми. Въпреки това специалисти и експерти чакат да видят дали не е дошло време да се маркетизира катастрофата.

Или както казва Гроувър Норкуист, виден американски неолиберал, цитиран в "Шоковата доктрина,,: "Аз не искам да премахна държавата. Само искам да я смаля дотолкова, че да мога да я довлека до банята и да я удавя във ваната".

Медици обгрижват възрастни хора по домовете

Месечните разходи за предоставяне на услугата са 60 лева на човек

Десислава Пътева
Екипи от медици и социални работници обгрижват около 400 възрастни хора в рамките на инициативата "Домашни грижи" на сдружение "Каритас".

Услугата се предоставя вече 12 години, като в страната са разкрити общо 8 центъра в различни краища на страната, чрез които се предоставят нужните за старите хора здравни и социални услуги, съобщи пред "Новинар" Ваня Клечерова, национален координатор на кампанията "Защото сме хора".

"Осигурява се подкрепа на възрастни хора, които са самотно живеещи или имат роднини, които обаче живеят в други населени места или в чужбина. Или имат близки, но те не са в състояние да се грижат за тях, ако страдат от тежки заболявания", допълни тя.

По думите й целта на инициативата е да се предотврати излишното настаняване на възрастните хора в различни социални и здравни институции като старчески домове, болници или хосписи. Освен професионални грижи сътрудниците на "Каритас" предоставят топлина и човешко отношение, от които възрастните хора най-много се нуждаят. "Домашните грижи осигуряват комфорт на възрастния човек, за да може да живее в своя собствен дом", категорична е Клечерова.

Разходите на организацията за предоставянето на услугата са около 60 лева на месец за един човек. В тях се включва бензинът за автомобилите, които придвижват екипите, административните разходи за центровете, както и заплатите на служителите, които са на договор към сдружението, за да се гарантира, че грижите за старите хора ще са професионални.

"Искаме да продължим да осигуряваме дългосрочно услугата, защото е полезна за възрастните хора. В малките населени места например някъде няма дори лекари", подчерта Клечерова. Именно поради тази причина организацията стартира кампанията "Защото сме хора", която цели да събере средства в полза на старите хора.

За да я подкрепите, можете да изпратите дарителски есемес в полза на "Каритас" с текст DMS CARITAS на 17777 на цена 1 лв. за всички мобилни оператори. "Да обърнем внимание на възрастните хора, защото обикновено за тях се сещаме само покрай избори", призовава координаторът на благотворителната кампания.Младежи се заляха с жълта боя пред МЗ, искат пари за превенция на хепатит

Москов обеща на пациенти да им даде мобилна лаборатория
Няколко младежи се заляха с жълта боя пред Министерството на здравеопазването в знак на съпричастност към борбата с вируса хепатит В и С. Флашмобът бе организиран от фондация "Христо Гешов", от която внесоха искания към министъра на здравеопазването Петър Москов. Председателят на неправителствената организация Христо Гешов заяви, че ще представят на министъра информация за лечение на хронични вирусни хепатити от периода 2012 до 2014 г. включително и колко пари дава държавата за превенция на хепатит. По думите му държавата дава милиарди левове за лечение на хронични хепатити и нищо не дава за превенция. "Ние като неправителствена организация, занимаваща се с борба и превенция на хепатит, приканваме всички институции да инвестират в превенция, защото това е инвестиция в бъдещето на българите", каза Гешов. Сред исканията на фондацията е изследване за хепатит задължително поне веднъж в годината, ваксинация за всички рискови групи и информираност на гражданите за видовете хепатит. По данни на организацията, ако веднъж годишно всеки български гражданин бъде изследван безплатно за хепатит, са необходими около 35 млн. лв. Например един бърз тест за вирусни хепатити струва 6 лв.

Само през третото тримесечие на 2014 г. НЗОК е заплатила за лекарства за лечение на вирусни хепатити 3 927 288 лв. за 1870 пациенти.

От фондацията се надяват министърът да изпълни всички искания, които имат към него. По думите на Гешов Москов поел ангажимент да се намерят средства по различни програми, с които да бъдат купени скринингови тестове, за да се изследват максимален брой хора. Министърът се ангажирал да бъде преразгледана методиката за отпускане на протоколи за лечение и вместо на всеки 6 месеца, да бъдат отпускани за една година. По думите на Гешов министърът поел ангажимент всички тези мерки да бъдат реализирани от него в рамките на месец-два, както и да осигури на фондация "Христо Гешов" една мобилна лаборатория, с която нейните представители да обикалят страната и да изследват безплатно хората за вирусни хепатити.

По неофициални данни у нас между 500 000 и 800 000 души са болните от хепатит.

Жена проси пред черква за операция, плати на болницата

Костите на Пламенка се разрушават, пострадала при катастрофа

Мила Милкова
Болна жена от Монтана успя да си направи операция с просия пред църквата "Св. св. Кирил и Методий".

34-годишната Пламенка Каменова страда от остеомиелит - разрушаване на костите. С даренията от миряни, посещаващи храма, тя бе оперирана в "Пирогов". Медиците дават надежда за изцелението й. След като събере още пари, тя пак ще бъде подложена на хирургична интервенция.

Пламенка пострадала при катастрофа. Тя била омъжена за мъж от Пазарджик, който я заставял да изкарва пари на магистралата като проституира.

"Сега се осланям на Божията помощ и на добрите хора. Всеки ми дава по нещо, никой не ме отминава", разказа тя. Помощи получила и от виден бизнесмен и от самата църква.

Трудноподвижната жена е изцяло под опеката на църквата. Често след литургиите свещениците й дават причастие или й четат за здраве.

В неделя с помощта на богомолки тя се поклонила пред частица от мощите на св. Пантелеймон, покровител на лекарите и изцелението от страшни болести, и камък от гроба на св. Богородица. Досега не е пропускала храмов празник в областта."Пламенка бе добро и скромно дете, но съдбата й се оказа нелека и попадна в лоша среда след женитбата. Още в първите години от брака се оплаквала, че е станалажертвана сексуална експлоатация, но родителите й не могли да я защитят. Мъжът й прибирал заработеното от нея и я изпращал отново гладна на магистралата без пукната стотинка, за да има хъс за работа", казват съседите.


Доц. Киров: Няма да допуснем санкциониране на лекари заради сгрешени болнични
Пред "Хориозонт" доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, заяви че няма да допуснат да се въведе санкциониране на лични лекари, поне в първите два месеца, заради неправилно попълнени такива документи. Темата допълва Гергана Хрисчева.

Репортер: 2 милиона болнични листове средно постъпват в Националния осигурителен институт всяка година. Някои общопрактикуващи лекари от столицата днес например не могат да подават електроните болнични към НОИ, а само могат да издават такива на пациентите, сигнализираха те. Причината е, че независимо че в първия работен ден 5-и януари са взели нужния код за работа с новия програмен продукт на 8-и януари е трябвало да подменят кода си заради актуализация на продукта/ Доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Доц. Киров: Напълно е разбираемо колегите да реагират по този начин, защото, каквото и да говорим, това е допълнително, един вид натоварване. Натоварване, защото трябва да се обучим и научим да правим още нещо ново, което чисто технологично не е свързано с медицината.

Репортер: Да има гратисен период от месец или два за пропуски в работата по новата система и да не се тръгва към санкциониране на личните лекари, настояват от сдружението.

Доц. Киров: Месец или два, в които независимо от това дали ще има допусната грешка, неспазен срок, да няма санкции.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница