Парчета животстраница1/21
Дата14.11.2017
Размер1.48 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   21


Парчета живот


Макс Лукадо

В галерията на Този, Който все още върши чудеса.


 
 
 

ИЗДАТЕЛСТВО НОВ ЧОВЕК, София, 1999,

(c) 1993 Max Lucado, All rights reserved

Originally published in English as: HE STILL MOVES STONES by Max Lukado, Word Publishing, a division of Thomas Nelson Inc., 501 Nelson Рlасе, and Р.О.Вох 141000, Nashville, TN 37214-1000, USA. Първо българско издание: (c) 1999 г., Издателство „Нов човек", София 1303. ул. "Антим І" № 28, ISВN 954-407-108-3

Превод от английски: Мирослава Зарева

Редактор: Владимир Райчинов

Художник: Калина Сертева

Библейските цитати в книгата са взети от Ревизираното издание на Библията от 1924 г. (РИ), освен в случаите, където е отбелязано друго (СИ - Синодално издание, 1982 г.;

ВЕРЕН - Новият Завет, преработка на издателство „Верен", 1994 г.).

Съдържание:


Парчета живот 1

Съдържание: 2

Благодарности 3

"Смазана тръстика няма да пречупи и тлеещ фитил няма да угаси." 4

Преодоляване на срама 6

Тъмницата на огорчените 10

Когато с Ваш роднина нещо не върви 13

Пред лицето на отчаянието 17

Превъзмогване на огорчението 20

Истински прояви на вяра 23

Как да обичаме стареенето (Как да се радваме на старостта) 27

Когато са ви разочаровали 30

Когато се питате дали си струва да се молите 35

Когато нямате избор 39

Приоритетите на Бога 43

Когато сте в клопката на законничеството 47

Когато сте разочаровали Бога 51

Когато се питате дали Го е грижа 55

Когато се сблъскате със злото 59

Когато се страхувате от бъдещето 62

Когато сте объркани от действията на Бога 66

Да разбираш смъртта 69

Когато да си добър не е достатъчно 73


Защо в Библията се разказва за толкова много страдащи хора? Защо се описват последователно срещите на Христос с хора, изпаднали в затруднение? Разбойникът на кръста. Лудият от гробищата. Никодим и неговите съмнения в новорождението. Срамът на Петър. Смущението на Йосиф. Скръбта на Марта. Хора от различни среди, но изпаднали в едно и също положение - те няма кого да призоват за помощ. И неочаквано пред тях се изправя един Галилеянин, Който не се предава, а се осмелява да върви напред, когато всички други се връщат. Защо в Библията се разказва за това? За да бъдем благодарни за миналото? За да гледаме назад с удивление от Христовите дела?

Не. Целта не е просто да се разкрие какво е извършил Христос тогава. Целта е да видим какво прави Той днес. Това е посланието на новозаветните разкази - Бог върши за хората онова, на което те сами не са способни.

Тази книга е написана, за да ни напомни, че Той все още прави чудеса.

Макс Лукадо е голямо име в САЩ и е точно онзи тип християнски писател, който ни липсва в България. Писателят, който би разгледал нашето ежедневие като християнска приказка. И би ни внушил, че християнството е най-добрата приказка, в която можем да участваме. Случките, душевните ни състояния са пропити от отчаяние, търсене, осъзната или неосъзната молитва за помощ, надежда. От осъзнато или неосъзнато обръщане към Бога. Всичко, което се случва по време на Богослуженията, се повтаря в някакъв смисъл в живота. Всяка човешка проява на почтеност е едно неосъзнато участие в Богослужение. Всяка мерзост, която сътворяваме, е повторение па мига, когато са разпнали Иисус. Макс Лукадо е от малкото писатели, способни да свържат християнството с така наречената светска действителност. И това е истинският път на изкуството, път, който сме загубили. Някога хората са знаели, че вечерната игра с децата им, упражняването на професията, даже чистенето на къщата или готвенето в кухнята имат отношение към Бога. Защото Бог всичко е създал - целия този свят, както и човека с всичките му дарби. Редно ли е тогава да откъсваме Бога от творението Му?

Да се чете Лукадо е не само много интересно. Той е стимулиращ автор, прозата му ни пречиства. Едно от най-важните неща, които всеки от нас би могъл да узнае, е вестта, че всекидневните ни скучни действия също са белязани с Божий знак. Тогава животът добива нов цвят, нов смисъл. Трудно ми е да си представя как бихме съществували, ако ги нямаше хората като Лукадо, за които светът никога не става сив и скучен и чието сърце изглежда е неуморимо. Те ни връщат постоянно към забравеното, с което сме дошли сред другите.

Димитър Коруджиев
На вярващите от моята църква,

с пожелание да продължим заедно да израстваме,

вплетени в благодатта!


Благодарности

Написването на една книга и прокарването на път през пустинята си приличат. Дълги отсечки от суха и еднообразна земя, осеяна тук-там с вирчета от вдъхновение. Поздравявам скъпите приятели, които направиха това пътуване много приятно. Благодаря, че не се оплаквахте от пясъка и празнувахте при всеки оазис.

На моята асистентка Карън Хил: Ти не само поддържаш в ред моя кабинет и редактираш моите писания, но и опазваш здравия ми разум!

На моята редакторка Лиз Нийни: Преценката ти е пронизваща, а скалпелът - остър, като на добър хирург.

На всичките ми близки приятели от издателство "Уърд пъблишинг": На всички вас - редактори, художници, секретарки, администратори, разпространи-тели и отговорни служители.

На Рой и Барби Джонстън: Благодаря, че ми услужихте с усамотената си къща в залива Хорсшуу.

На изпълнителния директор на "Ъпуърдс" Стив Грийн: Никой друг не може да направи онова, което ти правиш, по начина, по който го правиш. Задължени сме ти.
На моята съпруга Деналин: Какво да кажа? Ти си звездна светлина, а аз съм Галилей. Твоят блясък продължава да ме омайва.

А за теб, читателю, запазвам последните си поздрави: За някои от вас тази книга отбелязва нашата десета среща (Честит юбилей!). За други е първата (Радвам се да се запознаем). А за повечето е някъде по средата (Хубаво е да се срещнем отново).

Вие се каните да ми поверите най-ценното си богатство - своето време. Обещавам да го използвам добре. Въпреки че писането на книга прилича на пътуване през пустинята, не е задължително четенето да е същото. То по-скоро е като отмора в оазис. Надявам се с вас да е така.

Пийте на големи глътки!

Макс ЛукадоКаталог: wp-content -> uploads -> 2014
2014 -> Роля на клъстерите за подобряване използването на човешките ресурси в малките и средни предприятия от сектора на информационните технологии
2014 -> Докладна записка от Петър Андреев Киров Кмет на община Елхово
2014 -> Биография: Цироза е траш група от град Монтана. Началото й дават Валери Геров (вокал/китара), Бойко Йорданов и Петър Светлинов (барабани) през 2002година
2014 -> Албум на Първични Счетоводни Документи 01. Фактура
2014 -> Гр. Казанлък Утвърдил
2014 -> 1. Do you live in Madrid? A
2014 -> Брашно – тип „500” седмична справка: средни цени за периода 3 10 септември 2014 Г
2014 -> Права на родителите: Да изискват и получават информация за развитието, възпитанието и здравословното състояние на детето, както и информация за програмите, по които се извършва възпитателно-образователната работа в одз№116


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   21


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница