Парламентът наля още 100 милиона лева в бездънната здравна касаДата27.10.2018
Размер229.35 Kb.
Прес клипинг на тема: „Здравеопазване”
19.11.2014Парламентът наля още 100 милиона лева в бездънната здравна каса

Йоана Петрова
Депутатите приеха вчера новата актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса. След тричасови дебати парламентът реши НЗОК да получи още 100 милиона лева. По време на дискусията здравният министър Петър Москов обеща, че до края на месеца ще представи в Народното събрание своя план за реформи в сектора, заедно с необходимите нормативни промени.

От стоте милиона 25 милиона лева са за лекарства за домашно лечение, плащани от здравната каса, а 10 милиона лева - за медицински изделия в болниците. 15 милиона лева допълнително ще отидат за онколекарства, а за болниците ще бъдат дадени още 50 милиона лева.

Това е втора актуализация, след като през юли предният парламент гласува допълнителни 225 милиона лева за бюджета на НЗОК. Здравната система обаче остана в преразход, и то на фона на добрите постъпления от здравни вноски. По данни на НАП има преизпълнение на приходите от здравни осигуровки с 55.2 милиона лева.

Министър Москов увери, че от 2015 г. ще се върви от заплащане за услуга към заплащане на резултати в здравеопазването, а реформите в сектора ще се базират на Доклада за здравето на нацията - пренебрегван досега документ. "Цялата концепция за това какво трябва да променяме, как трябва да променяме, брой болници, количество лекари, начин на финансиране на лекарства трябва да бъде следствие от ясните цели, които си поставяме. Защото е ясно, че има лоша картина на здравните показатели на нацията", обясни Москов. Той подчерта, че реформите няма да станат за няколко месеца или за една година, но "желанието на мнозинството е този път да бъде започнат". Министърът обяви, че ще търси подкрепа от всички парламентарни групи.

Актуализацията на бюджета на НЗОК беше подкрепена от 169 депутати. Деветима от "Атака" гласуваха "против", а 27 депутати от левицата гласуваха с "въздържал се". От БСП отправиха упреци, че новото правителство не е направило нищо за преодоляване на недостига и че предният кабинет на ГЕРБ носи отговорност за дефицитите на здравната каса. "Разбирам политическите аргументи и няма да страдам вътрешно от това, че няма да подкрепите актуализацията на бюджета. Нека да платим нужното за всичките си непоследователности в годините", коментира Москов, като припомни, че е министър само от 10 дни.


Москов реже "Атака" за пушенето на закрито
Здравният министър Петър Москов отряза опитите на "Атака" да отмени забраната за пушене на закрито. Хората на Волен Сидеров искат връщане на стария режим с отделни помещения за пушачи и непушачи с мотива, че ограниченията вредят на бизнеса. Москов обаче е категорично за запазване на забраната. "Казвам го с ясното съзнание на злокачествен пушач. Това е нещо, което вече е част от нашия живот. Ще трябва да се съобразяваме с него. Съзнавам нуждата. Друг е въпросът по какъв начин мярката за ограничаване на тютюнопушенето работи реално, а не е предмет на някакви заяждания", каза той.

Неочаквано националистите бяха подкрепени от ГЕРБ. "Искам да е свободно пушенето, защото свещено право е изборът на живот. Едните имат свещеното право да умират здрави, а други имат правото да умират болни", каза пред Би Ти Ви Вежди Рашидов.


Проф. Спасов прави поредна трансплантация

Памела живее като здраво и щастливо дете

Радина Василева
С поредна трансплантация директорът на болница "Лозенец" проф. Любомир Спасов отбеляза десет години от първото присаждане на черен дроб в България. Пред "Преса" националният консултант по трансплантология обясни, че мъж от Плевен на 48 години е изпаднал в мозъчна смърт и ще дари шанс за живот на други хора.

На 18 ноември 2004 г. под ръководството на проф. Масимо Малаго от Университетската хирургическа клиника в Есен, Германия, Спасов прави изключително значима операция за страната ни, присаждайки черен дроб на 7-месечната Памела. Стартът на българската чернодробна трансплантология е даден с най-сложната процедура - присаждане на орган от жив донор, бащата на момиченцето.

За да отпразнуват заедно десетгодишнината, късно снощи Памела и родителите й пристигнаха от Видин в София. Всяка година те посещават болница "Лозенец" на контролни прегледи. Но контактите им с проф. Спасов не свършват дотук. "На първия й учебен ден отидохме с целия ми екип във Видин, за да я подкрепим в този важен миг", разказва деканът на Медицинския факултет на СУ "Св. Климент Охридски". "Най-важното е, че България се нареди сред европейските държави, които имат развита медицина. Водещото в чернодробната трансплантационна програма винаги е било нашите пациенти да могат да получават нов орган в България със същото качество, каквото е в цяла Европа и в света", категоричен е проф. Спасов.Москов обеща пари за резултат, не за услуга
От 2015 г. ще вървим от плащане за услуги към плащане на резултати в здравеопазването. Бюджетите на касата и на здравното министерство няма да бъдат под тазгодишните разходи, заедно с актуализациите.

Това заяви вчера здравният министър Петър Москов в пленарната зала. Парламентът одобри на първо четене проект за актуализиране на парите за здраве с още 100 млн.лв. "Това не е път, който може да бъде извървян за 1 година или за 6 месеца, но желанието на мнозинството е този път да бъде започнат", посочи Москов. Той добави, че тъй като реформата е мащабна, ще се търси подкрепа от всички парламентарни групи. "Цялата концепция за това какво трябва да променяме, как трябва да променяме, брой болници, количество лекари, начин на финансиране на лекарства трябва да бъде следствие от целите ни вследствие на яснотата, че има лоша картина на здравните показатели на нацията", каза Москов.

Новите 100 млн. лв. здравната каса ще разпредели така: 25 млн. за лекарства за домашно лечение, 10 млн. за медицински изделия и консумативи, 15 млн. за онкоболните и 50 млн. в подкрепа на болниците.
Чернодробната трансплантация у нас навърши 10 г.

Досега в болница "Лозенец" са присадили органи на 110 души

Анна Ботинова
10 години след първата чернодробна трансплантация у нас пациентката Памела, тогава бебе на 6 месеца, е ученичка във Видин и се развива като нормално, здраво, игриво дете.

Това съобщи вчера проф. Любомир Спасов, шеф на университетска болница "Лозенец" и национален консултант по трансплантология, който извърши трансплантацията на 18 ноември 2004 г. заедно с германския хирург проф. Масимо Малаго.

Годишнината ще бъде отбелязана с концерт за всички трансплантира-ни в болница "Лозенец" утре от 19,30 ч в зала 3 на НДК.

Ще пеят примата на българската естрада Лили Иванова, 10-годишната Крисия Тодорова, която прослави България на детската Евровизия, солисти от миланската "Скала" и др.

Тогава по различни причини се наложи да започнем от най-трудното трансплантация с жив донор, но оттогава досега трансплантационната програма в България много се подобри, обясни проф. Спасов.

Най-важното е, че се подобрява качеството на живот на трансплантираните, добави той. Над 110 са общо трансплантираните в "Лозенец", половината са деца.

Памела е родена с атрезия на жлъчните пътища, чието лечение е само трансплантация на черен дроб. Като нея се раждат по около 10-ина българчета годишно. Този вид трансплантация обаче се понася по-добре от децата поради особености на имунния отговор - реакцията на отхвърляне е доста по-рядка. Трансплантираните вземат имуносупресори до живот.


Здравната каса получи още 100 млн. лв. за медицински плащания

Десислава Николова
След повече от два часа и половина дебати Народното събрание гласува втората през тази година актуализация на бюджета на здравната каса със 169 гласа "за", девет "против" (от "Атака") и 27 "въздържали се" (БСП).

Втора поправка

В края на предишния парламент здравната каса беше представила искане за актуализация с общо 328 млн. лв. - дефицит, заложен по бюджета й. Предишният парламент обаче одобри само 225 млн. лв. Така Националната здравноосигурителна каса се оказа със 100 млн. лв. по-малко и започна да бави плащанията по надлимитната дейност на болниците, както и лекарствата. Петдесет милиона лева от новите средства ще бъдат разпределени за клиниките, с 25 млн. лв. ще бъдат платени лекарства за домашно лечение, 15 млн. лв. ще бъдат дадени за химиотерапия и 10 млн. лв. за медицински изделия.

По време на дебатите около актуализацията новият здравен министър Петър Москов обеща, че до края на месеца ще внесе в парламента доклад за здравето на нацията, който ще бъде основополагащ документ, въз основа на който ведомството ще разработи концепция за реформи и конкретни мерки за 2015 г.

Той ще настоява за ясна финансова прогнозируемост, като обеща бюджетите на здравната каса и министерството да не бъдат по-ниски от актуализираните за тази година и да търси подкрепа от всички политически сили за реформите в сектора.

Междувременно от "Атака" обвиниха здравната каса в липса на контрол, а от своя страна управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова отвърна, че начинът на контрол и плащане е заложен в закона.

Искания за бързи действия от новия министър

Депутатите от почти всички политически сили подкрепиха актуализацията, но поискаха бързи действия от министъра, като дори предложиха спешни стъпки за пестене. Съпартиецът на д-р Москов от Реформаторския блок д-р Димитър Шишков например предложи всеки лекар да има само по един трудов договор, за да се затвори големият брой болници. Почти всички народни представители поискаха национална здравна карта и електронно здравеопазване. От ГЕРБ акцентираха, че ако актуализацията не бъде направена, системата ще спре да работи. Освен това те настояха и за събираемост на здравните вноски. По думите на ген. Стоян Тонев от ГЕРБ от 230 хил. депозанти в КТБ цели 90 хил. не са си плащали здравните осигуровки редовно.


Коалиционните партньори подкрепиха ревизията на бюджета

Депутатите приеха на първо четене промените, БСП и "Атака" бяха против, ДПС се въздържа

Георги Желязков
Втората стъпка към приемането на актуализацията на бюджета за 2014 г. вече е направена - депутатите приеха във вторник на първо четене в пленарната зала ревизията на бюджета. Промяната на фискалната рамка беше подкрепена от коалиционните партньори - ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ. От "БСП - лява България" и "Атака" бяха "против", а ДПС се въздържа при гласуването.

Финансовият министър Владислав Горанов отново каза, че това не е неговата актуализация и той не би искал да е в този вид - 4.5 млрд. лв. нов дълг, бюджетен дефицит в размер на 3.7% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП), 400 млн. лв. допълнителни разходи за министерствата и 1.062 млрд. лв. неизпълнение на приходите. Той обвини предишните управляващи за фискалните проблеми. "Сегашното правителство не е виновно за нищо", каза министърът и добави, че ако актуализацията не бъде приета в този вид, правителството няма да може да се разплаща с бизнеса, ще има забавени заплати, а някои бюджетни системи дори може да спрат да функционират.В подкрепа на актуализацията

За да подкрепи своя колега, на трибуната се качи министърът на земеделието Десислава Танева, която обяви, че актуализацията на бюджета е жизненоважна за сектор "Земеделие", и в частност българските животновъди. "Предвидените средства за животновъдите в бюджет 2014 г. бяха близо два пъти по-малко от необходимите", каза Танева. Тя посочи, че за пръв път българските животновъди не са получили националните си доплащания на 15 октомври. По нейните думи за пръв път по това време на годината са получили най-малка част от националните доплащания за глава добитък. "Като прибавим към това, че тази година е изключително тежка поради вътрешни фактори - болестите, забавените реакции от страна на държавата и влошените външни фактори от руското ембарго", каза още Танева.

От Реформаторския блок подкрепиха актуализацията в този й вид. Депутатът Мартин Димитров обяви, че свръхдефицитът през тази година е компромис и се надява да се случва за последно. "Няма да подкрепим бюджета за 2015 г., ако дефицитът не бъде под 3%", каза депутатът. Според Найден Зеленогорски тази актуализация е единствената възможност. "Има множество системи, които са важни за функционирането на държавата. Някои от тях могат да спрат, ако не се подкрепи актуализацията. Според него това са МВР, здравеопазването, социалното министерство, земеделието. Той е категоричен, че тези системи са се управлявали зле и при тях липсва каквото и да било желание за реформи и оптимизиране на разходите.

Против ревизията на бюджета

Не така мислят от "БСП - лява България". Социалистите са твърдо против взимането на толкова много нов дълг. Освен това те са на мнение, че при достатъчно желание от страна на правителствата (служебното и настоящото) част от изоставането при приходите е можело да бъде наваксано. "Този бюджет продължава да прикрива системни проблеми, вместо да поиска те да бъдат решени от всички, които са ги създали, независимо в какви периоди и с какви мотиви", заяви зам.-председателят на Народното събрание Янаки Стоилов. По неговите думи тази актуализация се прави заради две банки. "Червеният" депутат визира онези 900 млн. лв. от новия държавен заем, с които ще бъде рефинансиран падежиращ на 30 ноември дълг. В края на юни Първа инвестиционна банка (ПИБ) получи 1.2 млрд. лв. под формата на държавен депозит за допълнителна ликвидност. "Има ли случаи, в които кредитите на една банка към определени фирми са били изкупувани от друга банка, преди още да възникне проблемната ситуация с КТБ. Ако се окаже така, то означава, че тази банка има достатъчна ликвидност, защото тя е била подкрепяна с оглед осигуряване на достатъчно ликвидност, а сега бюджетът на правителството предвижда още близо 1 млрд. лв. Отново всички да плащат, за да се разсрочат тези плащания. Подчертавам, че помощта, която се оказва, е за осигуряване на ликвидност, а не за придобиване на нови активи", каза още Стоилов.

Лидерът на ДПС Лютви Местан обвини служебния кабинет, че е направил много извънредни разходи в своя кратък мандат. "Ние от ДПС поехме своята политическа отговорност за актуализацията на бюджета. Признахме, че има дисбаланс между приходи и разходи. Служебният кабинет съобрази ли разходите си с тази тенденция? Изразходи 300 млн. лв. над планираните. Чия е отговорността? Настояваме за ясна политическа отговорност", заяви Местан. Той уточни, че към края на мандата на кабинета "Орешарски" са подкрепили проекта за актуализация на държавния бюджет за разлика от БСП. "Ще се въздържим от подкрепа, защото не сме съгласни с конкретните параметри на тази актуализация. В мотивите не е отбелязана отговорността за свръхразходите на служебния кабинет. Най-вече ще се въздържим, защото, когато с един акт страната ни ще влезе в режим на свръхдефицит, дължим на българските граждани истината за първопричините около КТБ", изтъкна той.
Ресорите на заместник-министрите на здравеопазването
Тримата заместници на д-р Петър Москов вече са с разпределени ресори. Д-р Ваньо Шарков ще отговаря за медицинските дейности, управлението на кризи, медицинското образование и квалификация и за провеждането на обществените поръчки. Д-р Адам Переновски ще отговаря за европейските и донорските програми, за профилактиката и контрола на общественото здраве и ваксините. Д-р Бойко Пенков е натоварен с въвеждането на електронното здравеопазване, управлението на държавните търговски дружества (болниците) и с лекарствената политика.Резервна министерска скамейка

Станка Динева
Бойко Борисов назначи първите си съветници като премиер. Това са бившите министри Аню Ангелов, Тотю Младенов и Свилен Нейков. Имената им оставят усещането, че Борисов е наредил резервна съветническа скамейка от бивши министри във ведомства, в които в новия му кабинет управляват коалиционните партньори. Във врата на военния министър Николай Ненчев от Реформаторския блок ще диша предишният шеф на МО Ангелов. През рамото на социалния министър Ивайло Калфин от АБВ ще наднича предшественикът му от кабинета "Борисов 1" Младенов.

Говори се, че Делян Добрев - бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма, ще поеме икономическата комисия. Той също стои като дълбока резерва, и то в три ведомства, където днес управляват или външни за ГЕРБ хора, или наследени от служебното правителство. Да не забравяме, че енергийният министър Теменужка Петкова е проверена само при правенето на одит, но не и на политика. Назначаването на Николина Ангелкова за министър на туризма пък предизвика истински потрес в бранша. Очаква се "тежката артилерия" Десислава Атанасова да запълни мигом дупката в здравното ведомство, ако "реформаторът" Петър Москов се провали.

В близките дни предстои да видим кои ще са следващите съветници, които Борисов ще постави на резервната министерска скамейка. Очаква се някой от тях да загрява край игралното поле за поста на Божидар Лукарски от РБ, който пое икономиката. Според него там всичко му е ясно, защото година наред спал в едно легло с икономист - бившата му съпруга, и си ходил на гости по Коледа и Великден с друг икономист - бившата му тъща.Частна болница отказала да помогне на 2-годишно русначе
Руски гражданин се оплака, че частна болница му е поискала колосална сума в брой, за да помогне на 2-годишното му дете. След това спешната помощ е отказана, съобщи bTV. Семейството на Иван Хлистов почива у нас всяко лято. Тази година се случва инцидент: на 2-годишния му син Владимир му прилошава и детето започва да повръща. От хотела ги изпращат в частната болница, с която имат договор. "С всяка изминала минута детето се влошаваше, губеше сила, гадеше му се. Лекарят разгледа документите ни и ми каза, че за един ден престой трябва да платя 5 хиляди лева. Бях готов да платя тази сума, съвсем не съм беден, но нямах парите в себе си. Имах в джоба около 500 евро и някакви левове. Затова предложих кредитната си карта, но получих категоричен отказ. Лекарката каза, че съм длъжен да платя сега, и то в брой", разказва руснакът. С помощта на охранител Хлистови са изведени от болницата. Детето е насочено към държавната болница "Света Анна". Изписано е на следващия ден, лечението струва 380 лв. От частната клиника имат свое обяснение - не са искали ,5000, а 500 лева. Имат П0С терминал, който предлагат, и не искат кеш. Според тях самият баща е отказал лечение. Районната прокуратура във Варна отказа да образува досъдебно производство по жалбата на Хлистов. Но парадоксът е, че проверката обхваща само тезата на болницата. Никой не е търсил бащата.


Аневризма на тораналната аорта преди и след имплантиране

Доц. д-р Иво Петров: Мъжете между 50 и 60 са най-застрашени от пръсване на аортата

Говорим за инфаркт и инсулт, а пренебрегваме аортната дисекация, която е най-смъртоносното от кардиологичните заболявания

Слава Радославова
Доц. д-р Иво Петров е председател на Българското дружество по ендоваскуларна терапия, национален консултант по кардиология и по инвазивна кардиология, завеждащ Клиника по кардиология и антологии в "Сити Клиник".

Заболяванията на аортата са сред тези с най-голям риск в медицината, макар че за тях се говори рядко. Всички знаят за инфаркта и инсулта, но малцина - за аортната ди-секация и аневризмата, които много често и много бързо водят до смърт, казва кардиологът доц. д-р Иво Петров. Аортната дисекация, миокардният инфаркт и белодробният тромбоемболизъм са трите най-фатални заболявания в областта на кардиологията.Здравейте,

С настоящето писмо искам да изкажа благодарността си към невероятната Атина. Откриха ми тумор в левия крак. Последвалите лечения се оказаха неуспешни и аз, меко казано, се отчаях от обикаляне по лекари и престои в болници. Точно тогава съпругът ми попадна на предаване, чиято гостуваща се оказа моя Ангел-Спасител.

Звъннах на Атина веднага и тя ми определи ден за визитация. Преди първото ми посещение аз бях притеснена и уплашена, че и тя ще ме върне обезнадеждена. Сгреших. Атина се оказа един прекрасен човек, който посвети времето си на мен, с цел да ми помогне да преодолея своите физически и душевни проблеми. Тя ми назначи курс на лечение, от който веднага почувствах значително облекчение. Вече няколко месеца правя сеансите и следвам нейните заръки. Чувствам се като нов човек! Няма и помен от моето заболяване, а аз съм щастлива и изпълнена с енергия! Благодаря, Атина.

М. Димитрова

Аортната дисекация и аортната аневризма всъщност са две проявления на едно и също заболяване, при което аортната стена, поради отслабване в резултат на генетична предиспозиция и неконтролирана артериална хипертония, изтънява, а при аневризмата се разширява много. В крайния стадий на аневризмата вътрешният слой на аортата се разкъсва - това е дисекацията. Такова разкъсване може да настъпи и при не много разширена аорта. Когато има слабост на аортната стена, високото кръвно налягане може да разкъса вътрешния слой и без да има аневризма. Това става изведнъж. При разкъсването на най-вътрешния слой кръвта се "подпъхва" между него и останалите слоеве и ако не се вземат спешно мерки, артериалното налягане най-често успява да разкъса и останалите. Това състояние е руптура на аортата. При него фаталният край е неизбежен и той настъпва в рамките на минути. Затова, когато се установи разкъсването на вътрешния слой, трябва да се действа незабавно, за да не завърши процесът с руптура.Сигналът е раздираща болка

Има сигнали, които насочват директно към проблема. Болката при аортната дисекация е една от най-драматичните въобще в медицината. Тя е раздираща, разкъсваща, най-често започва в областта на гръдния кош и върви по хода на дисека-цията - където се разкъсва аортата, там боли. Най-често мигрира надолу - от гърдите към коремната област и долните крайници. Понякога дисекация-та напредва и към съдовете на мозъка и на ръцете, така че болката отива към шията и раменния пояс. Тогава тя често е съчетана със сънливост, загуба на съзнание,неврологични симптоми, тъй като тази дисекация предизвиква остра недостатъчност на мозъчното кръвообращение.

Така че гръдна болка, която е съчетана с голяма разлика в кръвното налягане на двете ръце, сънливост, загуба на съзнание или неврологични симптоми и разпространяваща се към крайниците, може да е свързана с дисекация и трябва да се действа веднага, защото на 24-тия час вече ще са загинали една четвърт от пациентите, на 48-ия - половината, предупреждава доц. Петров. Кардиолозите казват за аортната дисекация, че смъртността е един процент на час - т.е. колкото часа са минали, толкова процента от пациентите са загинали.

За разлика от дисекацията, при аневризмата може да няма симптоми

Когато започне да притиска органи - бял дроб, трахея, гръбначен стълб, тя води до дрезгавина на гласа, изтръпване на крайници, болка в областта на корема и гърдите, която обаче не е така драматична, защото аневризмата не възниква рязко. Много често тя се открива по друг повод - например при изследване заради гастритна болка или бъбречна колика. Аневризма най-често развиват хората, които не контролират кръвното си налягане, пушачи са (това увеличава 7 пъти риска) или имат вродена слабост на артериалната стена. Не е задължително от аневризмата да се получи дисекация, но когато стане по-голяма от 5,5 см в диаметър, задължително се мисли за радикално лечение, защото самата тя може да предизвика руптура, без да има дисекация.

Типичният профил на болния с аортно заболяване е мъж между 50 и 60 години. Над 70% от пациентите с дисекация и аневризма са мъже. Жените боледуват много по-рядко. Те започват да развиват усложнения едва след менопаузата, но пък при тях процесът се развива по-бързо и смъртността е по-голяма.

Строг контрол на артериалното налягане е задължителен, ако искаме да предотвратим дисекацията и аневризмата, препоръчва доц. Петров. Тютюнопушене, холестерол, обездвижване, стрес и диабет са другите рискови състояния, които могат да доведат или до натрупване на атеросклеротична плака, или до ригидност (втвърдяване) и увреда на аортната стена, която да завърши с аневризма и дисекация.Как се действа?

Ако се установи, че човек има аортна дисекация, той трябва незабавно, без никакви други допълнителни изследвания, да бъде насочен към високоспециализиран център. Близките също трябва да са информирани и да не чакат болката "да му мине" - в случая времето е живот.

Първо трябва да се свали кръвното налягане, за да отслабне напрежението върху аортната стена и тя да не се разкъса, след което се пристъпва към незабавна, точна диагноза. Прави се задължителна ехография с доплер изследване, както и новото според клиничните ръководства - скенер с контраст, или СТ (компютър-томографска) ангиография. Това изследване е изведено на първо място като доказателство за наличието на аортна дисекация или аневризма. Досега се отдаваше голямо значение на трансфагеалното ехо, но процедурата е не само стресова, а и самата тя може да предизвика руптура, тъй като се покачва кръвното налягане. Така че това изследване сега минава на втора линия. А на трета и почти противопоказана е директната аортография -впръскване на контраст в аортата, за да се види къде е дисекацията. Първо, не е показателна, и второ, е много рискова, тъй като може да предизвика руптура.

След като се установи на кое ниво е дисекацията и съответно аневризмата, се минава към задължително радикално лечение. В зависимост от това каква аорта е засегната, то може да е открито хирургично, при което се замества директно аортата с протеза, или ендоваскуларно (при гръдна и коремна аорта), което е много по-щадящо. Влиза се през малко разрезче в областта на бедрената артерия и се вкарва съдова протеза, в която е вграден т.нар. стентграфт. Той се поставя на мястото на разкъсването или аневризмата в свито състояние. Като се освободи, се разтваря самостоятелно и образува тръба в тръба. Стентът плътно прилепва по стените на аортата и централизира кръвотока, като изолира дисекацията или аневризмата от артериалното налягане.Лечението е най-успешно в аортни центрове

Лечението на дисекация и на аневризма на аортата изискват много комплексни познания както в областта на образната диагностика, така и на кардиологията, анестезиологията, хирургията. То е плод на труда на мултидисциплинарен екип. Има проучвания, които дават категорични доказателства, че лечението е по-успешно, когато участват екипи от всички тези области, казва доц. Петров. Затова в последните гайдлай-ни (клинични ръководства) се препоръчва аортните заболявания да бъдат лекувани не в общите кардиологични отделения, където могат да направят много по отношение на диагностиката, но не чак толкова в лечението, а в т.нар. аортни центрове. Когато пациентът с аортно заболяване бъде определен като рисков, е добре да бъде насочван направо към такива центрове. В тях трябва задължително да има образна диагностика с висока резолюция, кар-диохирургия, съдова хирургия, екип за ендоваскуларна терапия (в модерните страни поне 50% от заболяванията на аортата се лекуват ендоваскуларно, т.е. по неопера-тивен начин) и анестезио-лози."Тази комбинация от ви-сокопрофесионални екипи не е по силите на всички болници и не е необходимо те да ги имат. Напротив, по-добре е да се създадат няколко аортни центъра в България, които да имат достатъчен брой пациенти, защото това поддържа и професионалното ниво на всички тези екипи. Мисля, че 3 до 4 аортни центъра в България са достатъчни и ще имат възможност да лекуват адекватно, спазвайки високите стандарти, всички пациенти, които страдат от потенциално рискова аортна патология - предлага доц. Иво Петров. - В "Сити Клиник" до голяма степен отговаряме на изискванията на Европейското кардиологично дружество, както те са описани в последните клинични ръководства. В болница "Св. Екатерина" също до голяма степен се покриват тези критерии. Смятам, че такъв център трябва да има задължително и във Варна, Бургас и Пловдив, тъй като разполагат с кардиохирургия."


Частна болница поискала огромна сума в брой, за да окаже лекарска помощ на 2-годишно дете от Русия
Пореден случай на недоволство от българското здравеопазване - този път от чужденци. Руски гражданин се оплака, че частна болница му е поискала огромна сума, при това в брой, за да помогне на 2-годишното му дете. След това спешната помощ е отказана. Всички гледни точки в конфликта събра Десислава Кръстева.

Репортер: Семейството на Иван Хлистов почива у нас всяко лято. Този път синът му Владимир на 2 години и половина се разболява. От хотела ги изпращат в частната болница във Варна.

Иван Хлистов: С всяка изминала минута детето се влошаваше, губеше сила, гадеше му се. Лекарят разгледа документите ни и ми каза, че за един ден престой трябва да платя 5000 лева. Бях готов да платя тази сума, съвсем не съм беден, но нямах парите в себе си. Имах в джоба около 500 евро и някакви левове. Затова предложих кредитната си карта, но получих категоричен отказ. Лекарката каза, че съм длъжен да платя сега и то в брой.

Репортер: След спор охраната извежда семейството от болницата.

Иван Хлистов: Това отношение много ме огорчи, защото е спрямо дете. И то от човек, който се нарича лекар, положил е Хипократова клетва.

Репортер: Детето е насочено към държавната болница Света Анна. Изписано е на следващия ден, лечението струва 380 лв. От частната клиника Еврохоспитал имат свое обяснение - не са искали 5000, а 500 лева. Имат ПОС терминал, който предлагат и не искат кеш. Според тях, бащата е отказал лечение.

Доц. Петко Маринов: Не се касае за животозастрашаващо състояние. Няма как да осъществим лечение, при положение че родителите отказват да заплатят. Няма логика ние да отказваме лечение на пациент, който желае да си заплати лечението.

Репортер: Районната прокуратура във Варна отказа да образува досъдебно производство по жалбата на Хлистов, но парадоксът е, че проверката обхваща само тезата на болницата. От пресслужбата обясниха, че било немислимо да търсят потърпевшата страна в чужбина, защото разследващите имали месечен лимит на телефон 5 лв. РЗИ пък не откри нарушения.

Д-р Светла Станева: Не е установено немарливо отношение на медицинските власти. Детето не е имало нужда от спешна медицинска помощ.

Репортер: Остава етичният въпрос - кога лечебно заведение може да отпрати дете, нуждаещо се от помощ. Според нормите на лекарския съюз, ако случаят е спешен, моментално трябва да се окаже помощ, но спешността се преценява от лекаря.
Цигарите във фокуса на вниманието и в парламента
Цигарите във фокуса на вниманието и в парламента. Темата за и против пушенето на закрито отново предизвика дискусии, след като депутатите от Атака внесоха предложение за връщане на стария режим.

Атака твърдят, че забраната вреди на бизнеса и икономическата ситуация. Затова според тях е редно отново да има отделни помещения за пушачи и непушачи.Николай Александров: Този режим, който се въведе за отмяна на тютюнопушенето в заведенията донесе до много безработни и намаляване на оборотите на самите заведения.

Атака получиха неочаквана подкрепа от хора от ГЕРБ.Вежди Рашидов: Искам да е свободно пушенето, защото свещено право е изборът на живот. Едните избират да, имат правото да умират здрави, а другите имат свещеното право да умират болни.

Рашидов обаче обясни, че ще се съобрази с общото решение.Д-р Петър Москов: Не бих го подкрепил. Казвам го с ясното съзнание на злокачествен пушач. Това е нещо, което вече е част от нашия живот, ще трябва да се съобразяваме с него, независимо дали на мен ми е приятно.

Независимо от различните си мнения, хора от всички групи признаха, че сегашният режим често се нарушава.

Законът вече е в деловодството на парламента, а разглеждането му предстои.


Шести месец лекарите от тубдиспансера във Варна са без заплати
Шести месец лекари без заплати. Медиците на ръба на оцеляването са от единствения тубдиспансер в Североизточна България във Варна. Ще спрат ли работа лекарите и защо за пореден път са оставени без пари? За огромния проблем в лечебното заведение, което е пред закриване сега от Нивелина Няголова. Добър ден.

Репортер: Здравейте. Намираме се в приемната на тубдиспансера във Варна. Само година по-късно отново има проблем със заплатите тук на служителите. Бързам веднага с въпросите към управителя на болничното заведение доц. Христо Ганчев. Да ни кажете, всъщност вие се финансирате основно от МЗ. Каква е сумата, която се плаща за лечението на един болен от туберкулоза?

Доц. Христо Ганчев: Това, което като финанси получаваме от МФ е 30 лв. на ден на болен. Реалните ни разходи са до 90 лева. 86-87-88 – това няма голямо значение. Т.е.ние имаме всеки ден един недоимък от 50 лв. от заплащане.

Репортер: Какво точно, конкретно очаквате общината да направи?

Доц. Христо Ганчев: Ние сме дали разбивка на това, което трябва да платим за тази година. Това са над 400 000 лв., 420, мисля бяха. И от следващата година да поискаме един генерален ремонт, да приберем и стационара тук. Така че всичко това ще струва 400 000 лв. нови.

Репортер: Добре, това е въпрос на воля от страна на общината, доколкото разбирам. Сградният фонд наистина от години не е правен основен ремонт. Тук се правят само козметични промени. Тук се намира манипулационната, където се взимат пробите за манту. Здравейте. Вие работите тук от дълги години. Какви са условията на труд в болницата?

- Ами условията на труд са под всякаква критика. Вижте с какво се топлим. Навън все пак е долу горе приятно. Навън пациентите се сърдят, защото наистина е много студено в коридорите докато чакат.

- Ще излезем с някакво последно писмо до общината в срок до края на годината да решат съдбата на здравното заведение и да се спре агонията.

Репортер: Ако това не се случи? Готови ли сте масово да хвърлите оставките си?

- Ами не. Искаме да ни бъдат изплатени всички стари задължения, които сме изработили на практика и то в особено рискова, опасна среда.Репортер: Добре, това е засега от тук, колеги. Разбирате, че ситуацията е вече почти извън контрол. Тук лекарите вече на могат да вършат своята работя. Месеци наред не са получавали своите заплати. А туберкулозата е социална болест и за съжаление случаите на болни от туберкулоза се увеличават.Общопрактикуващите лекари настояват за 20 милиона лева повече за първична помощ в бюджета за догодина
Общопрактикуващите лекари настояват за 20 милиона лева повече за първична помощ в бюджета за догодина. Председателят на сдружението доц. Любомир Киров посочи, че предложенията са включени в Националния рамков договор за догодина и са подкрепени от Българския лекарски съюз. Гергана Хрисчева с още информация.

Репортер: Парите ще се използват за дейности, като проследяване на острите случаи и стендбай режима на личните лекари, както и за повече профилактични прегледи и диспансеризацията на пациентите с хроничните заболявания, както за ваксинопрофилактиката, посочи за Хоризонт председателят на сдружението доц. Любомир Киров. Да се премахне лимитирането на средствата за направленията за специалисти за хронично болните и за техните изследвания, както и за профилактичните прегледи, настоява още доцент Киров.

доц. Любомир Киров: За да извършваме например повече профилактични прегледи, те са свързани с разход на едни средства, които не са от нашия бюджет, те са от бюджета за специализирана помощ и се заделят за изследване и консултация.


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница