Пазара на енергийни напитки “Дата02.02.2018
Размер68.81 Kb.
русенски университет „ангел кънчев”

Kурсова работа на тема :


Пазара на енергийни напитки “
Изготвил: Мирослав Иванов

Специалност : „Маркетинг „

Факултетен номер: 2613054

2010

Съдържание:

I.Предлагане 1. Особености на пазара


 1. Пазарните сегменти


 1. Цени


 1. Потребители


 1. Сезонност

Енергийните напитки заемат едва 0.6% от общото потребление на безалкохолни напитки в страната (при това заедно с т.нар. спортни напитки), но в последните години интересът към тях расте. Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки отчита средногодишен ръст на продажбите в количество между 35 и 45%. Само за 2006 г. скокът при енергийните напитки е 43% и потреблението им достига близо 6 млн. л, уточнява Милчо Бошев, председател на браншовата организация.

 1. Предлагане

Енергийните напитки са специфични - те не утоляват жаждата, а имат за цел да подпомогнат различни функции на човешкото тяло, като го снабдят с допълнителна енергия. С други думи - тези продукти по дефиниция имат функционален характер и са специално предназначени за периоди на повишено умствено и/или физическо натоварване.


Red Bull - марката - основател на категорията, е лансирана в Австрия в края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век. С производство от близо 5 милиона хектолитара през 2003, марката продължава да заема 70% от този пазар. В България продажбата им стартира в края на 90-те. От 1 януари 2007 г. Red Bull смени дистрибутора си "Енерджи груп" и официален вносител и дистрибутор на напитката за страната вече е "Девин".


На пазара се предлагат много на брой и различни видове енергийни напитки. Присъстват световноизвестни производители от Австрия, Полша, Чехия, Унгария, Тайланд, Гърция, Холандия и др. Идват и си отиват марки, променят се пазарни позиции и маркетингови стратегии.
През август 2002 г. Coca-Cola стартира продажбите на енергийната напитка Вurn в България, но през май 2005 г. компанията взе решение да преустанови продажбите и да преосмисли стратегията си. От май миналата година Вurn е отново на българския пазар - с по-мощна енергийна формула, с нова визия и в нова опаковка - черна алуминиева бутилка от 0.250 мл.


Българските производители също включиха енергийни продукти в производствената си листа. Фирма "Радулов" - Стара Загора, първа предложи енергийната напитка "Спарта" още преди осем години. Днес компанията произвежда марките ЕnergyX, Хes. Енергийни напитки предлагат също "А и Д комерсиал" - Перущица (марка NRJ), "Синхрон инвест" (марки Energy, Erotic, Еxotic, Sport), "Бултоп" - Варна (марка Roxy energy), "Нутрим" - Пловдив (серия Galaxy). Неотдавна "Кенди" лансира енергийна напитка на прах в пликче с марката Step Energy Power Max. По данни на браншовата организация най-добри пазарни позиции има пловдивската "Нова трейд" с марката Pit Bull.


Според Милчо Бошев, председател на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки, разпределението на вносните и местните продукти е почти поравно, като тенденцията е местните продукти да увеличават своя дял. По преценка на "Шарк България" съотношението между вносните и българските енергийни напитки е 70:30.

 1. Особености на пазара

Особеното на този пазар е, че доминира първата напитка в Европа - Red Bull, чието име е станало синоним за вида продукти, конкуренцията е нелоялна, което се провокира от некоректни партньори - заведения и управители.


Оцеляването е плод на много усилия. Пазарът изисква агресия, внимание, качество на продукта и услугата интересен начин за привличане и задържане на потребителите. Освен това не трябва да се забравя, че енергийните напитки са освен функционални и носители на имидж. Това прави маркетинга и съответното позициониране на пазара изключително важни. 1. Пазарните сегменти

  В Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки условно разделят енергийните напитки по няколко признака:


  • Газирани, негазирани и прахообразни (разреждат се в съотношение 100 г на литър) енергийни напитки. Газираните енергийни напитки са най-популярни и имат около 65% пазарен дял, а прахообразните - едва 3-4%.
  • Според вида на опаковката - в кутийки, РЕТ бутилки, фолио (сахе). Кеновете (металните кутийки) имат около 40% дял от пазара, а РЕТ бутилките - около 55%.  • Според обема на разфасовката - 0.2 л, 0.25 л, 0.33 л, 0.5 л. През тази година "Нова трейд" – Пловдив (Pit Bull), пусна на пазара двулитрова бутилка от РЕТ материал. От компанията твърдят, че така улесняват покупките за вкъщи и организацията на "купони" в домашна обстановка.
  • Според цената -  от 4.00 лв до 13.00 лв за литър (средна цена на дребно).  • Според произхода на производителя - вносни и продукти на местни производители.В "Девин" сегментират пазара на канали в зависимост от начина на консумация:
   • оff premise, или топъл пазар - организирана търговия (международни и локални ключови клиенти) и обща търговия;
   • импулсен канал – бензиностанции.Според проучванията най-висока консумация има в заведенията. Студеният пазар е основният канал за реализация на енергийните напитки в България и на това се дължи славата им на парти напитки и миксери за алкохол.
Експертите на "Девин" обаче посочват, че топлият пазар е предизвикателство с огромен потенциал. Този тип пазарна реализация предполага отложена консумация - т.е. енергийната напитка се купува в магазин, супермаркет и т.н. с цел да се консумира по-късно по някакъв повод. Ето защо ръстът на продажбите в този случай е пряко свързан с все по-детайлното и правилно разбиране на ефекта на енергийната напитка в различни ситуации: по време на спорт и учение, на път или работа, отбелязват от "Девин". Затова част от маркетинговата стратегия на компанията включва специални екипи от момичета в миникупъри с огромен Red Bull кен, които посещават огромен брой места за работа и спорт и подаряват напитката.
Импулсният канал е един от най-подходящите канали за реализация на енергийни напитки като цяло, твърдят вносители, защото идеята за покупка там е свързана точно с прекия ефект от консумацията - повишава концентрацията и бързината на реакциите, увеличава бдителността, премахва чувството на умора и сънливост. 1. Цени

  Цените на енергийните напитки са най-високи в сравнение с другите видове безалкохолни напитки. Средната цена на пазара за един литър напитка през 2007 г. е около 15 лева, посочват от браншовата асоциация. В резултат на широкото навлизане на продукти, предлагани от български производители, цената на литър напитка непрекъснато намалява. Вносните енергийни напитки са позиционирани в по-високия ценови сегмент, а студеният пазар и специално заведенията от висок клас са в най-високия. Там кен енергийна напитка например се предлага между 5 и 10 лева.

 2. Потребители

  Според някои енергийните напитки са предпочитани най-вече от младите хора, посетители на дискотеки и нощни клубове. Производители и вносители твърдят обаче, че енергийните напитки са за всички, които имат нужда от енергия - и младежи под 20 години, и юпита с интензивен начин на живот, и по-възрастни, чиято работа е свързана с пътуване или изтощителни нощни смени. "Всички хора в активна възраст, от 16- до 60-годишни, които се нуждаят от малко допълнителна енергия, за да се забавляват, учат, съсредоточат в работата или шофират, са наши потенциални клиенти", уточнява Христо Евтимов ("Шарк България").    
  В последно време на пазара се появиха енергийни напитки, приготвени специално за по-възрастното поколение. При тези напитки се включват въглехидрати с нисък гликемичен индекс и биоактивни вещества от растителен произход. На европейските пазари вече се предлагат напитки на база минерална вода с кофеин като заместител на сутрешната доза кафе. Срещат се и комбинации на бира с добавен кофеин.


 1. Сезонност

  Според специалисти продажбата на енергийните напитки не се отличава с особена сезонност, защото тяхната употреба не е свързана с промените в климатичните условия, а с мястото на консумация, което засега е основно в увеселителни и развлекателни заведения, спортни и игрални зали. Пазарът е доста постоянен с лек ръст през лятото.


  От "Девин" твърдят, че като правило летният сезон е пиков за реализацията на енергийни напитки по няколко причини - традиционен отпускарски период, свързан с много пътуване, парти и забавления. С други думи - с нужда от допълнителна енергия.
  Всички пазарни наблюдатели прогнозират запазване и дори увеличаване на ръста на продажби на енергийните напитки в страната поне за следващите 5 години. Такава е и международната тенденция.


Източници :
www.devin-bg.com
http://bg.wikipedia.org
www.regal.bg

База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница