{peti}Комисия по петиции {31/05/2013}31 2013



Дата14.01.2019
Размер37.51 Kb.
#110385










ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ

2009 - 2014


{PETI}Комисия по петиции

{31/05/2013}31.5.2013

СЪОБЩЕНИЕ ЗА ЧЛЕНОВЕТЕ НА ЕП

Относно: Петиция 1078/2012, внесена от Марион Вайлхартер, с австрийско гражданство, относно спор за отвличане на детето ѝ и относно прилагането на Хагското споразумение в Дания



1. Резюме на петицията

Бащата на детето на вносителката на петицията, която е с австрийско гражданство, е датчанин. Датски съд е постановил, че тя незаконно се е преместила с детето си в Австрия през 2010 г. Датският съд нееднократно е постановявал, че бащата има право да упражнява родителски права. Вносителката на петицията не изпълнява тези съдебни решения. През пролетта на 2012 г. бащата е отвлякъл детето и го е върнал в Дания. Вносителката на петицията обвинява датската съдебна система в неправомерни практики. Тя е подала жалба до Европейския съд по правата на човека.



2. Допустимост

Обявена за допустима на 18 декември 2012 г. Комисията е приканена да предостави сведения (член 202, параграф 6 от правилника).



3. Отговор от Комисията, получен на 31 май 2013 г.

Вносителката на петицията е гражданин на Република Австрия, живяла в Дания, където през 2006 г. тя е родила дете от гражданин на Дания. През 2010 г. тя се премества с детето си в Австрия и отправя искане към австрийските съдилища да ѝ присъдят изключителното упражняване на родителските права върху детето. В същото време бащата на детето е внесъл петиция към датските органи относно родителските права върху детето. Процедурата по връщане, инициирана в Австрия от страна на бащата съгласно Европейската конвенция от 20 май 1980 г. за признаване и изпълнение на решения за упражняване на родителски права и възстановяване на упражняването на родителските права („Европейската конвенция от 1980 г.“) е приключила безуспешно. Впоследствие двамата родители са придобили изключителното упражняване на родителските права върху детето в своите съответни юрисдикции. През април 2012 г., без съгласието на майката, бащата е взел детето от Австрия обратно в Дания, където детето сега живее с баща си. Вносителката на петицията е започнала производство в Дания по връщане съгласно Хагската конвенция за гражданските аспекти на международното отвличане на деца от 1980 г. („Хагска конвенция от 1980 г.“). На равнище първа инстанция и на равнище обжалване датските съдилища са отхвърлили искането за връщане. Молбата, отправена към комисията за процесуална допустимост, за разрешение с цел отнасяне на делото към Върховния съд на Дания, е била отхвърлена. Предишната жалба, подадена в Европейския съд по правата на човека, е обявена за недопустима, тъй като по това време не всички национални средства за правна защита са били изчерпани. Вносителката на петицията обвинява датските органи в незаконни и произволни действия и следователно отправя искане Европейският парламент да се намеси.


Бележки на Комисията

Предотвратяването на международното отвличане на деца от единия родител е основен елемент от политиката на ЕС за защита на правата на детето. Комисията разглежда този въпрос едновременно на равнище държава членка и на международно равнище. В отношенията си с трети държави Комисията насърчава присъединяване към Хагската конвенция от 1980 г.и Хагската конвенция от 1996 г. относно компетентността, приложимото право, признаването, изпълнението и сътрудничеството във връзка с родителската отговорност и мерките за закрила на децата („Хагската конвенция от 1996 г.“). Австрия и Дания са договарящи се страни по двете конвенции.


Във връзка с отношенията между държавите членки на ЕС Регламент (ЕО) №2201/20031 („Регламент „Брюксел IIa“) въвежда дори по-строги правила относно отвличането на деца от единия родител и относно механизмите за избягване на паралелни производства и решения, водещи до конфликт в държавите членки. Въпреки това този регламент не е приложим в Дания заради специфичната позиция съгласно Протокол 22, приложен към договорите. Дания не взима участие в инструментите на ЕС за гражданско правосъдие като Регламент „Брюксел IIа“. Двустранните споразумения между ЕС и Дания също не се занимават с въпросите, свързани с родителските права и отвличане на деца от единия родител.
Случаят на вносителката на петицията по принцип се урежда от механизмите и системите за сътрудничество, създадени съгласно Хагските конвенции от 1980 и 1996 г. и Европейската конвенция от 1980 г., които не са правни инструменти на ЕС. Тъй като случаят на вносителката на петицията не се отнася до потенциално нарушение на правото на ЕС от датските органи, то той надхвърля рамките на компетентност на Комисията.
Заключение
Комисията предлага вносителката на петицията да осъществи контакт с датския член на Международната мрежа на съдиите в Хага, уважаемия съдия Мариан Лунд Ларсен в Първоинстанционния съд на Копенхаген, за бъдещи насоки, по-специално относно искането за връщане съгласно Хагската конвенция от 1980 г. Въпреки това Комисията не е в състояние да предприема действие по този случай, тъй като той надхвърля рамките на нейната компетентност.

1ОВ L 338, 23.12.2003 г., стр. 1.

CM\942936BG.doc


PE514.903v01-00

BG Единство в многообразието BG



Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница