Петнадесет години иранистика в българияДата13.01.2018
Размер23.08 Kb.
ПЕТНАДЕСЕТ ГОДИНИ ИРАНИСТИКА В БЪЛГАРИЯ
Основаването на Специалност Иранистика към Центъра за източни езици и култури (ЦИЕК) при Факултета по Класически и нови филологии (ФКНФ) в СУ “Св. Климент Охридски” има своята предистория.

Преподаването на персийски език води началото си у нас от 1959 година, когато в СУ “Св. Климент Охридски” започва изучаването му в специалност Тюркология като факултативна дисциплина. След откриването на специалностите Арабистика и Индология, тази факултативна дисциплина влиза и в техните учебни планове.

През учебната 1991-1992 година е открита Персийска филология като Втора специалност, в която се изучават дисциплините: Персийски език, Теоретична граматика на персийския език, История на Персия и Иран, Класическа персийска литература и Съвременна персийска литература.

Иранистика като редовна университетска специалност се открива през учебната 1993-1994 година в рамките на ЦИЕК към ФКНФ. Оттогава СУ “Св. Климент Охридски” ежегодно обявява редовен прием за студенти в специалност Иранистика.

Понастоящем специалност Иранистика влиза в състава на Катедра Класически Изток към ЦИЕК – ФКНФ. В учебния план на бакалавърската степен на специалността фигурират 22 задължителни и над 40 избирателни дисциплини. От учебната 2008-2009 година се водят занятия и по интердисциплинарната магистърска програма “Индийско и иранско обществознание”.

Днес випускници на специалност Иранистика са повече от 50 дипломирани иранисти, реализиращи своите знания и умения в най-различни сфери на обществения живот. Кадри на специалността днес работят в Министерството на външните работи, в Министерството на вътрешните работи, в сферата на културата, на науката, в системата на държавната сигурност, на туризма и търговията, в чужбина.Освен в СУ “Св. Климент Охридски” преподавателите от специалност Иранистика водят различни иранистични дисциплини и в други висши учебни заведения: Бургаския свободен университет, Академията на МВР, Нов български университет. Преподавателите от специалността са редовни участници на научни форуми у нас и в чужбина. Техни доклади са изнасяни в Кабул, Анкара и Техеран. За изминалите петнадесет години научната продукция на специалността надхвърля 20 преводни и 10 авторски заглавия, едно от които издадено в ИР Иран от страна на Министерството на културата и ислямското наставление.

Научен и преподавателски състав на специалността:
Щатни преподаватели:

 1. Доц. д-р Иво Панов – ръководител на специалността, литературовед и обществовед.

 2. Гл.ас. Людмила Янева – езиковед, теоретичен персийски език.

 3. Гл.ас. Ивета Златарова – езиковед, историческа и съпоставителна граматика на персийския език.


Хонорувани преподаватели:

 1. Доц. д-р Реза Мехраз – персийски език.

 2. Д-р Хаджар Фиюзи – персийски език и иранска митология.

 3. Ангел Орбецов – персийски език и международни отношения.

 4. Яшар Абдулселямоглу – втори ирански език (кюрдски), обществовед.

 5. Недялко Недялков – персийски език.

 6. Голам Хайдар Ягоне – персийска литература и диалектология.

 7. Алиреза Пурмохаммад – персийски език и персийски мистицизъм.

 8. Николина Кунева – персийски език и международни отношения.

 9. Милена Владимирова – персийски език.

 10. Димитър Биров – персийски език, Странознание, Дипломатика.

Каталог: index.php -> bul -> content -> download
download -> Литература на народите на Европа, Азия, Африка, Америка и Австралия
download -> Дипломна работа за придобиване на образователно-квалификационна степен " "
download -> Рентгенографски и други изследвания на полиестери, техни смеси и желатин’’ за получаване на научната степен „Доктор на науките”
download -> Св. Климент Охридски
download -> Акад. Илчо иванов димитров (1931 – 2002) фонд 20 опис 1
download -> Азбучен списък на преподавателите
download -> Климент охридски” университетски архив
download -> График за провеждане на семтемврийската (поправителна) изпитна сесия на магистърска програма „политическа социология учебна 2014/2015 г. Поправителна сесия от 24 август до 11 септември 2015 г
download -> Обявява прием на студенти


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница