По Антонио Виторино: „Европейският правен ред е „мека революция”Дата16.12.2017
Размер11.99 Kb.
По Антонио Виторино:
„Европейският правен ред е „мека революция” в отношенията между суверенни държави. И крайъгълният камък (pierre angulaire) с решаващ принос за утвърждаването. Огромна роля за развитието на съюзното право чрез тълкуването на неговите разпоредби в светлината на целите и ценностите на ЕС.

Въпреки критиките за „съдебен активизъм (activisme judiciare)!

Той едновременно дава импулси (подтиква) и легитимира (обосновава, вкл. ценностно) съществуването и най-вече действието на този нов правен ред.

Неговата практика запълва множество празноти.”


Но тя и дава пълен смисъл на създадения от ДЧ нов правен ред – нерядко против и въпреки виждането на самите ДЧ (от Ван Генд до наши дни).

И основният инструмент е сътрудничеството с националните съдилища!  • от една страна НЮ дават повод на СЕС да се произнася (най-вече да тълкува)

  • от друга страна именно те дават живот на неговите произнасяния (като ги прилагат и сетне утвърждават в практиката си)

  • и именно на НЮ СЕС възлага най-важните задължения и най-голямата отговорност – като остава винаги в тяхна помощ при изпълнението на тази мисия.

СЕС играе активно (и със съзнание за значението) ролята на конституционен съд на една правова общност.

Но ако първоначално прави това в конфликт с националните КС (и с опит да им наложи силово примата на ПЕС), днес го прави в интензивно сътрудничество и с все по-очевидни (демонстративни?) жестове на зачитане (на КС) в търсене на взаимно зачитане с оглед добро прилагане на ПЕС.Така доктрината на зачитането на националната (конституционната) идентичност на ДЧ е ключов елемент в утвърждаването на съюзната конституционна идентичност!


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница