По време на публичният дебат, озаглавен ‘‘Градът през 2050Дата23.01.2017
Размер36.64 Kb.
9 ноември 2015 г.

ТЕМА: ФРЕНСКИ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ

(към 14:00 часа)

Съдържание:


www.bnr.bg 1

www.vesti.bg 2
www.bnr.bg, 09.11.2015 г.

http://bnr.bg/post/100623776
Градът през 2050?“ - още една от „Срещите на бъдещето“ на Френския институт
„Градът през 2050?“. Това е темата на дебат, който ще проведе тази вечер във Френския институт в София. Той е част от поредицата дискусии„Срещите на бъдещето“, които акцентират върху предизвикателствата на нашето време, представени по общодостъпен начин от водещи учени.

По време на публичният дебат, озаглавен ‘‘Градът през 2050?‘‘Мишел Люсо - географ на градското пространство и Минчо Ненчев - архитект, преподавател по урбанизъм в УАСГ, ще представят своите гледни точки по темата за еволюцията на градската среда през 21-ви век. Мишел Люсо ще направи това от Лион, тъй като не успя да пристигне в София, заради стачката на „Луфтханза“.

„Срещите на бъдещето“ се фокусират върху настоящите и бъдещите промени, които се случват със света и обществата ни, и ще търсят отговори за новите предизвикателства, пред които се изправяме, с акцент върху иновациите, технологичния прогрес и обещаващия успех на научноизследователската дейност, които биха могли да допринесат за по-добрия живот на обществата ни, или пък обратно - да ни отчуждят.

Часове преди дискусията в предаването „Хоризонт до обед“ участваха архитект Минчо Ненчев и Жан-Жак Сегара, който отговаря за научната програма на Френския институт.

Това, което обяснява интересът на Френския институт в България към тази тема, е защото ние стартиране от констатицията, че науката определя нашето бъдеще и средата, в която ние се развиваме. Първо, тя ни позволява да разбираме по-добре явленията, конкретно с климатичните промени. На второ място – развитието на науката и напредването във всичките тези технологии ни подтикват към ново поведение и отношение в ежедневието си към това, което се случва. Бих цитирал всички изследвания и този напредък, който се извършва в медицината, което ни позволява да си мислим, че в бъдеще животът ни ще бъде много по-дълъг, много по-хубав, много по-качествен. Бихме могли да приведем като пример развитието на дигитализацията, което също ще ни позволи да направим скок напред, заяви Жан-Жак Сегара.

Той посочи, че голяма част от населението днес живее в градовете и затова трябва да се интересуваме как се развива градската среда.

Хората ще превъзмогнат голяма част от различията си и ще съумеят да преосмислят класическите ценности на градската среда, смята архитект Минчо Ненчев:

Ние искаме нещата да се случват много бързо. Като победителки на конкурс за красота. Какво ще правим, ще се борим за мира, ще искаме едни големи пространства. Всичко това е лесно осъществимо, ако по нов начин управляваме града.

Според него само за пет години София може да стане много по-зелена, като се задължат всички, които са проектирали ландшафтни проекти, заедно с инвестиционните проекти, да ги осъществят.
Звуков файл

www.vesti.bg, 09.11.2015 г.

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/krasiviiat-alen-delon-na-80-6045110
Красивият Ален Делон на 80
"Бях програмиран за успех, не за щастие. Двете неща не вървят заедно", казва самият актьор
Франция отпразнува 80-ия рожден ден на най-големия си екранен прелъстител Ален Делон през изминалия уикенд с всички обстоятелства около един застаряващ монарх.

В родината му все още не са сигурни дали той е изгубено момче, което никога не пораснало или коравосърдечен сърцеразбивач.

Филмовият идол изгря в киното като момчето убиец в "Plein Soleil" преработен по-късно като "Талантливият мистър Рипли" и бетонира репутацията си в класики като "Гепардът" на Лукино Висконти, в който си партнира с неустоимата Клаудия Кардинале.

Успехите в киното му са безспорни и нямат нужда от коментар, поколения жени по целия свят въздишаха по френския чаровник, но в личния му живот нещата далеч не са толкова розови.

Любовите му завършват с разбито сърце или трагедия, както е в случая с немската актриса Роми Шнайдер, за която той често казва, че е била "любовта на живота ми", която почина след употреба на алкохол и болкоуспокояващи през 1982 г. след смъртта на сина ѝ.

"Бях програмиран за успех, не за щастие. Двете неща не вървят заедно", казва Ален Делон, който живее сам с кучетата си в провинцията близо до Париж.

Той твърди, че винаги се е самоопределял чрез жените в живота му. "В погледа, в очите на първата ми жена Натали, на Роми, Мирей или майката на децата ми (Розали ван Бреемен) аз нарисувах мотивацията да бъда този, когото съм, да правя това, което трябва да направя", казва Делон.

Филмовият историк Жан Мишел Фродон е категоричен, че нито един друг френски актьор в последния половин век не е имал "такова екранно присъствие".

Актьорът Венсан Линдон, който спечели наградата за най-добър актьор на тазгодишното издание на филмовия фестивал в Кан, казва:

"Той имаше такава адска красота, че хипнотизираше".

И наистина в неделя навръх 80-ия му рожден ден в социалните мрежи се споделяха безброй стари негови снимки, върху които сякаш са наслоени безброй женски въздишки.

На не по-малък интерес се радваше и песена "Думи, думи" ("Paroles, paroles") с певицата Далида, записана през 1973 г. Хит, който е изключително успешен дори в Япония.


Снимка -Ален Делон
Снимка- Ален Делон и Клаудия Кардинале във филма "Гепардът"
Снимка - Ален Делон с голямата му любов Роми Шнайдер
Видеоматериал
Снимка – без текст


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница