Почивка в Чан-с посещение на Будва, Котор, Дубровник, Бар, Шкодренското езеро, Подгорица и МойковацДата19.07.2018
Размер113.89 Kb.
Почивка в Чан-с посещение на Будва, Котор, Дубровник, Бар, Шкодренското езеро, Подгорица и Мойковац
Ако някога сте си задавали въпроса съществува ли държава, обявена за екологичен резерват, то бъдете сигурни, че имате основание да питате. През 1991 г. за такава бе обявена една малка страна, с площ 13 812 кв. км., в която са струпани близо 70 планински върха над 2000 м. височина и се гордее с почти 300 км уникално крайбрежие. Тази страна се нарича Черна гора!

Подобна връзка между планинските и морските райони на страната, каквато има в Черна гора не може да се види никъде другаде. Залесените с алпийски растителни видове планински склонове слизат до самите брегове на Адриатика и така обединяват Алпите със Средиземноморието, Източна със Западна Европа. Горите са разсечени от огромни каньони (сред които и вторият по дълбочина в света след Гранд Каньон в САЩ), напръскани от сини дълбоки езера, нашарени от бързоструйните й реки, изпълнени със свеж, планински въздух, който се усеща дори на плажа.


Програма: София-Подгорица-Чан-Будва-Котор-Бар-Улцин-Шкодренски езеро-Херцег нови-Дубровник-Мойковац-София
Дати на тръгване: 
от 21 май до 26 май 2016 г. 
от 25 юни до 30 юни 2016 г.
от 01 септември до 06 септември 2016 г.  
от 20 септември до 25 септември 2016 г.
 
1-ви ден: Отпътуване от София в 06:00 часа от стадион „В.Левски” по маршрут: София-Калотина-Ниш-Нови пазар-Беране-Мойковац-Подгорица-Чан /Черна гора/. Пристигане в курорта на Адриатическо море привечер. Чан е курортен град, разположен на един от най-красивите плажове на крайбрежието на Черна гора. 2 км плажна ивица с коралов пясък е разделена от планински нос на две части – Бисерния плаж и Кралския плаж, достъпен само по море. Настаняване в хотел „Adria” 2*. Вечеря. Нощувка.
2-ри ден: Закуска. Екскурзия до Будва- метрополисът на Черна гора и средновековният бисер Котор /включена в цената/.След закуска отпътуване за град Будва. По пътя кратка спирка за фотопауза при остров Свети Стефан – най-луксозният курорт в Черна гора,не напразно наричан черногорското Монако. Архитектурата на острова е напълно запазена, а в луксозните му хотели отсядат знаменити личности и холивудски звезди. С над 3500 – годишната си история, Будва е едно от най-старите населени места на Адриатика. Градът е разположен в централната част на черногорското крайбрежие (наричана Будванска ривиера). Туристическа програма в Будва: Пешеходна обиколка на старата част на града – едно от най-старите запазени селища в Европа: Средновековната крепостна стена, Цитаделата, църквата Света Троица, църквата Свети Иван (VII в.) Свободно време за обяд в множеството приятни малки кафенета и ресторантчета, които сервират предимно морски деликатеси и местни специалитети, подправени със специфични за Черна гора подправки, поляти с Никшичко пиво и вино “Црногорски Вранац”. Отпътуване за Котор - където се преплитат модерната младежка жизнерадост, изкуството, традицията и античната архитектура. Красотата на Котор е толкова неописуемо пленителна, че неслучайно го наричат невестата на Адриатика. Града се намира в най-уединената част на залива Котор (най-южният фиорд в света), на югоизточния бряг на Адриатическо море.Сгушил се е в тясното плато в подножието на варовиковия планински масив Ловчен, издигащ се на югоизток от града, на северозапад той е заобикален от планинските варовикови масиви Орйен, Радостак и Добростица. Заради автентичния средновековен облик на Стария си град, през 1979 г. Котор е включен в списъка на ЮНЕСКО. Разположен на самия край на Которския залив, с асиметрична форма, с тесни лабиринтообразни улички и изобилие от културни паметници, Старият град е най-голямото древно селище от градски тип в Черна гора. Туристическа програма: Пешеходна обиколка на стария град - църквата “Св. Николай Чудотворец”, църквата “Св. Лука”, “Св. Мария”, Католическата катедрала “Свети Трифон”, Часовниковата кула. Свободно време в Котор. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.
3-ти ден: Закуска. Свободно време за почивка и плаж, или по желание /срещу заплащане/ - Екскурзия – неповторимите кътчета на Черна гора-посещение на Сутоморе, Бар, Улцин и Велика Плажа. Отпътуване покрай красивото крайбрежие на Черна гора през Сутоморе-курортно селище на Ядранско море към Бар. Бар е един от курортните градове на Черна Гора, известен с многобройните си маслинови дръвчета. От крепостните стени обграждали някога града се открива невероятна гледка към върховете, маслиновите насаждения и неповторимо тюркоазено синьо море.  В началото на ХХ в. до Бар е изградена железница, която влиза в Книгата на рекордите на Гинес, благодарение на селището Лимляни, което остава в историята с най-големия брой гари в света. Бар е и първият град на Балканите, в който е изграден радиотелеграфен пост. Но рекордите, с които е известен градът, не спират дотук. В покрайнините му се намира най-старата маслинова плантация в света. Някои от дърветата надхвърлят 2000 години. Едно от най-старите маслинови дървета също е тук – Старата маслина. Тя вече не ражда плодове, но все още е жива и хвърля сянка с диаметър над 10 м.Разглеждане в Бар на резиденцията на крал Никола – дворец от 1855г., построен от червени тухли  и обграден от живописни зелени площи, старите градски крепостни стени, разположени директно в днешния център на Бар, Стария Град – руини от един цял град, разположен в подножието на планина Румия, с добре запазена часовникова кула от турско време, останките на катедралата “Свети Георги”  и джамия от 17-ти век, изградения от турците през 17 век аквадукт, състоящ се от 17 дъги. Продължаваме към град Улцин, разположен в близост до границата с Албания. Улцинската ривиера е била сравнявана с Ница и Сочи по броя на богати хора, позиращи пред своите яхти. В миналото Улцин е известен като една от пиратските столици на Адриатическо море. Дълго време градът е свърталище на главорези под предводителството на Утудж Алия, който се оказал истински кошмар за търговските съдове по Средиземно и Адриатическо море. През 1675 г. обаче турският военен флот под командването на Сюлейман паша не оставя нито един от корабите на Алия цял и всичките богатства на пиратите потъват на дъното.Но богатствата на Улцин не са само в скъпоценните камъни и накитите – истинско злато са и местните девойки. Легендата твърди, че Сервантес, който бил затворен за кратко в местния затвор, зърнал през решетките на своята килия местна девойка, в която се влюбил и по-късно обезсмъртил в книгата си под името Дулсинея. Разглеждане на стария град, крепостните стени и Улцинския замък, с красива гледка към брега.В района на Улцин ще посетим и едно от големите природни забележителности на Черна гора – Велика плажа -най-дългият плаж на Адриатика – заемащ 12 500 метра площ. Пясъчната ивица започва от полуостров Патислава и стига без прекъсване до делтата на р. Бояна. Свободно време за плаж или разходка, за посещение на рибни ресторанти на река Бояна. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.
4-ти ден: Свободно време за почивка и плаж или по желание /срещу заплащане/ - Екскурзия до Шкодренското езеро, Вирпазар, Подгорица и манастира Острог. Отпътуване за Шкодренското езеро. По пътя кратка спира във Вирпазар – малко селище на брега на Шкодренското езеро, което принадлежи към община Бар само на 15 км от морето. Старата част на града е свързана чрез мостове по реките Ораовица и Вирстица, поради което и това селище започва да се нарича "град на три моста”.Първото споменаване на Вирпазар датира от 13-ти век. По това време селището било основано да своеобразен речен водовъртеж, където хората пристигани с малки речни лодки, за да посетят местния пазар. Днес, по време на летния туристически сезон, мястото се посещава от много туристи, които са най-вече любителите на природата, национални паркове и защитени територии.От него може да се вземат лодки за разходка по красивото езеро. За коло 2-3 часа може да се видят изумителни места като манастира Св. Никола, манастира на Ком, Крепостта Лесендро, стария островен затвор Грмозур и други. Шкодренското или Скадарското езеро е най-голямото езеро на Балканите и е разделено от държавната граница между Черна гора и Албания. По-голямата му част 222 кв. км. принадлежи на Черна гора, а 148 кв.км – на Албания. В ранната утрин езерото ни посреща с огледални води, покрити от цъфнали водни лилии и жълти лотоси. Освен тях в езерото има 22 вида уникални риби, 279 вида водни птици, по повече от 50–ината островчета са построени манастири, крепости и средновековни църкви, всяка от които крие в себе си тайни и легенди за борба и култура, за величие и красота. Дълбочината на езерото е малка, средно около 6 метра, което е добре за популациите от пеликани и други видове ендемични птици. Бреговете  на Шкодренското езеро са много красиви и  живописни. При пристигането следва по желание разходка с лодка, където ще имате възможност да видите естествената красота, природа, която ще ви остави без дъх и ще остави траен спомен от това преживяване.Продължаваме по маршрута към Подгорица – столицата на Черна гора и най-голям град в страната. Разположен е при сливането на реките Рибница и Морача. Населението наброява 140 000 души. Името Подгорица буквално означава подпланиница Градът е основан през X в. близо до съществуващия от римско време град Диоклеа. През средновековието на това място се заселват славянски племена. След като четири века е била под османско владичество, историята на Подгорица продължава с повече от 70 бомбени атентати по време на Втората световна война. В следствие на това града буквално е изравнен със земята. Единствените оцелели сгради през периода са старата джамия, турската часовникова кула и няколко къщи. Бомбардировките са една от основните причини, поради които градът не разполага с много историческо и архитектурно наследство, с което могат да се похвалят много други малки градчета в Черна гора. Обиколка на централната част – мостовете на Подгорица – Милениум и Газела, парка Негушев, храма „Възкресение Христово”, стария мост на река Рибница.Свободно време. Отпътуване за манастира Острог. Издълбан във вертикална скала, на 900 метра надморска височина Острожкия манастир е духовен център на Черна гора и едно от най-посещаваните християнски средища на Балканите. Над сто хиляди поклонници пътуват тук всяка година. Построен през 17 век, пещерният манастирът е посветен на Свети Василий, покровител на чудеса. В скалата са изсечени двете горни църкви – на Светия кръст и главната манастирска църква "Въведение Богородично". В нея се намират мощите на свети Василий Острожки Чудотворец. Хора от всички краища на света пътуват до уникалното светилище, за да се молят за помощ и изцеление от болести. Отпътуване обратно към хотела в Чан. Вечеря. Нощувка.
5-ти ден: Свободно време за почивка и плаж или по желание /срещу заплащане/- Целодневна екскурзия до Дубровник /Хърватска/. Пътуването ще направим по Ядранската магистрала, покрай Тиват и през Бока Которска, наричан най-южният фиорд в Европа, макар да се е образувал не от глетчер, а от потънал речен каньон. Пресичане на залива с ферибот при Лепетане-Каменари. По пътя кратка спирка в Херцег Нови, една от основните туристически дестинации на Черна гора. Градът е известен още като спа и оздравителен център. В близост се намира Игало, където са  широко разпространени лечебната морска кал и минералните извори. Най-известните туристически забележителности в Херцег Нови са замъкът Forte Mare, построен през 1382 г.,Часовниковата кула, построена от австрийците в 19-ти век, турската Канлъ кула, сръбската църква Архангел Михаил и други.  Отпътуване за Дубровник – красивата перла на Адриатика. Дубровник  представлява уникална симбиоза от различни архитектурни стилове -  романски, готически, ренесансов, бароков. Стръмните тесни улички обхващат като мрежа целия град и водят към старите крепостни стени и прекрасните сини води на Адриатика. Тук се преплитат две култури – византийска и венецианска, и две стихии – славянска и латинска.  Градът е като исторически музей на открито, в който обаче кипи нестихващ живот. Всяка година от май до октомври туристите прииждат от всички краища на света. От сутрин до вечер те кръстосват града в изследване на тази невероятна смесица от история, красива природа и уникална архитектура, обнединена само в едно име - Дубровник. Целодневна туристическа програма с местен екскурзовод на български език. Програмата включва посещение на най-интересните забележителности в града: Градските стени, Крепостите Минчета и Бокарт, улица Страдун-прочутата пешеходна улица на града, църквата Св. Спас –известна като църквата на Спасителя и Княжевският двор с църквата Св. Влах-покровителят на града, двата фонтана на Онуфри, Францисканския манастир с най-старата аптека в Европа, Доминиканският манастир с най-богатия запазен книжев архив, Дворецът Спонза, където се е помещавало първото училище на града, паметниците на Орландо и Иван Гундулич, Старата градска часовникова кула, Дубровнишката катедрала. /Входните такси на обектите не са включени в цената и се заплащат от туристи на място по желание/. Свободно време в Дубровник или по желание в свободното време - разходка с корабче до остров Локрум - наричан още “Остров на кралете”. Според една легенда, Ричард-Лъвското сърце, при завръщане от кръстоносен поход през 1192 претърпява корабокрушение близо до Локрум. Намерил спасение на острова и като знак на признателност поискал да бъде построен храм, който в последствие наистина е издигнат, но в града. На Локрум се отглеждат различни екзотични плодове и цветя и затова никак не е странно, че през 1959 там се създава голяма и богата Ботаническа градина с представители на тропическата и субтропическата флора. Отпътуване от Хърватска към Черна гора. По пътя кратък престой за фотопауза в градчето Цавтат известен като древният Епидавър на Адриатика, основан от древните гърци през 6 в. пр.н.е. Пристигане в хотела. Вечеря. Нощувка.
6-ти ден: Закуска. Отпътуване за България. Кратка спирка в курортния черногорски град Мойковац, разположен в подножието на планината Биеласица, в близост до един от най-добре запазените екологични паркове в Европа – национален парк Биоградска гора и до река Тара, известна със своя каньон, който е най-големият в Европа (1300 м дълбочина и 82 км дължина) и втори по големина в света, отстъпвайки място единствено на Гран каньон на река Колорадо. Продължаваме през Република Сърбия, пристигане в София късно вечерта.
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница