Покаен канонДата20.08.2018
Размер51.65 Kb.

Покаен канон


към нашия Господ Иисус Христос

Глас 6. Песен 1. Ирмос:

Помощник и покровител Той ми бе за спасение — Той е Бог мой и ще Го прославя, Бог на отца ми и ще Го превъзнасям, задето славно се прослави.

Помилуй ме, Боже, помилуй ме!

Иисусе, Избавителю мой, както си избавил от многото грехове блудницата, покаяла се някога добре, моля Ти се, избави и мен от безчислените ми злини като милостив.


Помилуй ме, Боже, помилуй ме!

Плавайки в безжалостния океан на суетни житейски мисли, Иисусе, аз многократно бях потапян от вълните му — от тях ме избави и ме спаси!


Пресвета Богородице, спаси нас!

Врата на Живота се яви, Чиста, и раждането си затвори вратата на смъртта; ти се яви земя избрана, чрез която се възнесе от земята на небето човешкото естество.


Песен 3. Ирмос:

Върху непоклатимия камък на Твоите заповеди, утвърди, Господи, моите мисли.Помилуй ме, Боже, помилуй ме!

С милостив взор погледни на мене, когато застана пред Тебе на съд, Господи, Който единствен даваш на човеците обръщане към доброто!


Помилуй ме, Боже, помилуй ме!

Приеми ме, въздишащия от дън душа като митаря и покаяние ми дай, Спасителю, което да ме избави от всеки грях.


Пресвета Богородице, спаси нас!

Пресвета, ти зачена Бога, Който господства над вселената, затова ти се моля, избави ме от всяко господстващо над мен мъчение.


Песен 4. Ирмос:

Чу пророкът за Твоето идване, Господи, и се уплаши, че ще се родиш от Дева и на човеците ще се явиш, и казваше: „Чух вестта за Теб, и се уплаших“: слава на Твоето всемогъщество, Господи!


Помилуй ме, Боже, помилуй ме!

Поток от сълзи ми дарувай, които изсушават изворите на страстите ми и калта на всеки грях отмиват, Щедрий, Многомилостивий, и угасяват вечните пламъци на геенския неугасим огън.


Помилуй ме, Боже, помилуй ме!

Непрестанно разтривам раните на душата си чрез сластолюбието си и си оставам неизлекуван, като сам не искам да дойда на себе си; какво ще стане с мене? и какво да сторя? Щедри Христе, като ме изцелиш, ме спаси!


Пресвета Богородице, спаси нас!

В древност пророкът те предузна, Девойко, като седмосвещен светилник, горящ с огъня на богознанието и осветляващ бедстващите в мрака на незнанието, затова викам към тебе, Всенепорочна, моля ти се, просвети ме!


Песен 5. Ирмос:

Човеколюбче, моля Ти се, просвети ме, който от нощен час в молитва подранявам, и настави ме с повеленията Твои, и научи ме, Спасителю, да върша Твоята воля.Помилуй ме, Боже, помилуй ме!

Ето, аз съм ленивият Твой раб, Христе — зарових дадения ми от Теб талант и безцелно се пилях чрез удовлетворяването на лукавите си страсти; но моля Те, недей ме праща в огъня!


Помилуй ме, Боже, помилуй ме!

Твой син бях аз по благодат, добросърдечни Христе, но станах роб на врага и, като живях разблудно, от Тебе се отдалечих; но моля Те, обърни ме и ме спаси!


Пресвета Богородице, спаси нас!

Непроходима Врата, отвори ми вратите на истинското разкаяние, моля ти се, и покажи ми пътеката на покаянието, Чиста, наставнице на всички.


Песен 6. Ирмос:

От все сърце извиках към щедрия Бог и Той ме чу от ада преизподен и от погибел живота ми изведе.


Помилуй ме, Боже, помилуй ме!

Не ме показвай радост за бесовете в Страшния ден, Христе Иисусе — нека не чуя тогава гласа, отпращащ ме в геенския огън!Помилуй ме, Боже, помилуй ме!

Врагът на праведните ме потопи в дълбините на греха, но аз прибягвам към бездната на милостите Ти, Иисусе, напъти ме сега към пристанището на живота.


Пресвета Богородице, спаси нас!

Храм на Бога ти се яви, Всенепорочна, в който Той свещено се всели, обожи човешкото естество и направи верните Свои храмове.


Песен 7. Ирмос:

Съгрешихме, беззакония и неправди вършихме пред Тебе: нито изпълнихме, нито сторихме това, което Ти ни беше заповядал: ала докрай не ни оставяй, Боже на отците ни.


Помилуй ме, Боже, помилуй ме!

Към Твоята безмерна милост очи издигам аз, съгрешилият безмерно; зная Твоето милосърдие, зная Твоето дълготърпение и беззлобие — дарувай ми плодове на покаянието, щедри Христе, и спаси ме!


Помилуй ме, Боже, помилуй ме!

Излекувай, Щедрий, неизлечимите страсти на сърцето ми, дай ми избавление от дълговете ми, облекчи тежкото ми бреме, та в умиление да Те славя вечно, Боже на отците ни.


Пресвета Богородице, спаси нас!

Ти зачена безсеменно Този, Когото Отец роди нетленно, ти и подир раждането остана Дева, както и преди да родиш; затова те облажават и прославят непрестанно, Пречиста, като истинска Божия Майка.


Песен 8. Ирмос:

Този, Когото небесните войнства прославят и пред Когото херувимите и серафимите треперят — Него, всички същества и творения, възпявайте, благославяйте и превъзнасяйте във всички векове.


Помилуй ме, Боже, помилуй ме!

Като Давид очи издигам към Твоята велика милост и щедрост, Христе, аз — съгрешилият повече от него, — и с него зова: единствен Милостиви, скоро ме помилуй.


Помилуй ме, Боже, помилуй ме!

Макар че моля се да ми даруваш добър край (на живота), сам не полагам усилия да туря край злите си дела, понеже сърцето ми е вкаменено: милостив бъди към мене, Слово Божие!


Пресвета Богородице, спаси нас!

Като нов Младенец ти роди Стария по дни1, Който показва нови пътища на земята и обновява остарялото естество, благословена Безневестна (Дево).


Песен 9. Ирмос:

Неизречимо е рождеството от безсеменно зачатие; нетленен е плодът на несъчетаната с мъж Майка, защото Божието раждане обновява естеството. Затова всички родове, като Богоневестна Майка, православно Те величаем.


Помилуй ме, Боже, помилуй ме!

Човеколюбиви Иисусе, Който единствен знаеш немощта ни, поради милосърдие Сам в нея се облече, искайки да я очистиш; затова очисти и моите лукави скверноти и гноя на злите ми дела и ме спаси.


Помилуй ме, Боже, помилуй ме!

Като блудницата принасям Ти сълзи, Човеколюбецо, като митаря стена и Ти викам: очисти ме, спаси ме! Като хананейката с вопъл Те зова: помилуй ме! И като покаялия се Петър удостой ме с прошка!


Пресвета Богородице, спаси нас!

Гласа архангелски принасяме ти, Всечиста и Благословена: радвай се, поела в себе си невместимия Бог; радвай се, разтуряне на проклятието и начало на благословението, радвай се, която единствена отвори райските врати!


Молитва:

Господи Иисусе Христе, Боже мой, Който посещаваш Своите творения! Пред Тебе са явни моите страсти и немощта на човешкото ни естество, и силата на нашия противник! Ти Сам ме закриляй от злобата му, понеже велика е силата му а естеството ни е страстно и силата ни — нищожна. Ти, о Благий, Който знаеш нашата немощ и носиш теготата на нашето безсилие, запази ме от надигането на помислите и потопа на страстите, и ме направи достоен за свещеното молитвословие, та да не би в страстите си да погубя неговата сладост, като се покажа безсрамен и дързък пред Тебе. Пресладки Господи мой Иисусе, помилуй и спаси ме!1 „Старият по дни“ е название на Бога (вж. Дан. 7:9, св. Дионисий Ареопагит, „За божествените имена“, Х, 2). — б. пр.

Каталог: slovo -> liturg -> molitvoslov
molitvoslov -> Молебен канон към Пресвета Богородица
molitvoslov -> Хвалебен канон към Пресвета Богородица
molitvoslov -> Тропари и кондаци на Господските и Богородичните празници, и на особено почитани светии
molitvoslov -> Акатист към светител Николай Чудотворец
molitvoslov -> Акатист към Пресвета Богородица
molitvoslov -> Тропари и кондаци за всеки ден от седмицата
molitvoslov -> Канон към свети Николай Чудотворец
molitvoslov -> Молебен канон за умиращ човек
molitvoslov -> Правило преди свето Причастие


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница