Половин милион туристи са посетили нос Калиакра за лято 2010



Дата24.10.2018
Размер1.63 Mb.
#95284
Половин милион туристи са посетили нос Калиакра за лято 2010

Около 500 000 туристи са посетили нос Калиакра през лято 2010, съобщи Дарина Мирчева, директор на Историческия музей в Каварна, предаде радио Фокус-Варна. Почти 10 000 са били посетителите на Националния археологически резерват “Яйлата”. Наблюдава се спад в посещенията на туристи, но той е незначителен. По-малко са били и груповите посещения на туристически обекти през лятото. Те обаче се компенсират с индивидуалните посещения, главно на туристи от България и Румъния, каза Мирчева. Летен сезон 2010 в Каварна приключва официално в края на октомври.

Спектакълът Звук и светлина чества 25 години от създаването си

От 23 до 26 октомври всеки, който желае може да посети техническите съоръжения на аудио-визуалния спектакъл „Звук и светлина” във Велико Търново, пише в. Янтра днес. Посетителите ще имат възможност да се запознаят с историята на спектакъла и техническите й параметри. Поводът за свободния достъп е отбелязването на 25 години от създаването на „Звук и светлина”. Откритият достъп до командния пункт на атракцията ще бъде от 10 до 17 часа.

Всички жители и гости на Велико Търново ще имат възможност да гледат спектакъла на 23 и 26 октомври от 20,30 часа. За 25 години спектакълът е излъчен 4073 пъти. Рекордът до този момент е поставен през 2008 г. - с 270 излъчвания. До края на септември 2010 г. „Звук и светлина” е наблюдавано от над 3 млн. българи и чужденци.

Първото излъчване на спектакъла е през 1981 г. по повод 1300-годишнината от основаването на българската държава. Официално светлинното шоу започва да се излъчва през април 1985 г. в чест на 800-годишнината от въстанието на Асен и Петър. Идеята за създаването на спектакъла е на кмета на Велико Търново през 1978 г. Иван Генджов и заместникът му Драгни Драгнев. След като проектите на Антон Дончев и Серафим Северняк са отхвърлени, български режисьор Въло Радев представя своята идея за спектакъла. На 25 юни 1979 г. проектът е представен и одобрен, а реализацията е поверена на чешка компания. Българо-чешки колектив работи върху проекта и изпълнението на спектакъла. Озвучаването е записано в дигитално студио в Прага от чешки музиканти. През 1987 г. започва напасването на светлините със звуковия съпровод. През март 1988 г. е готов настоящият вариант на спектакъла.

Поставят информационни екрани в Пампорово

Пет големи светлинни табла с най-важната информация за посетителите на Пампорово ще бъдат изработени и монтирани на възлови места и кръстовища до началото на зимния сезон, пише в. Отзвук. Един от светещите екрани ще е на самия вход на Пампорово. Хотелиери от Пампорово са подписали договор за информационно обслужване с фирма "Инфотур Център”. Ще бъде направен компютъризиран туристически информационен център, който да прeдставя цялостна информация за услугите и хотелите в комплекса.

От община Чепеларе са предоставили базата за бъдещия туристически център. Това е стъпка към осъществяване на приетата нова рекламна стратегия на общината за европейска визия и модернизация на рекламата на Пампорово.



Държавата отчуждава храма на Кибела в Балчик

Министерството на културата започва укрепителни действия на храма на Кибела в Балчик, каза кметът на града Николай Ангелов, пише в.Монитор. Съхраняването на уникалния храм ще стане със или без съгласието на собственика на терена. Държавата започва процедура по отчуждаване на имота, каза още кметът. Храмът на Кибела беше открит през 2007 г. при строителство на имот върху частен терен. Тогава община Балчик започна преговори със собственика Борис Кушев за продажба на имота. Той обаче e поискал 1000 евро на квадрат, а теренът е с площ 680 кв. м. Общината обаче не разполага с подобна сума. Община Балчик е инвестирала 100 000 лв. в разкопките. Собственика обаче е обявил теренът за продажба, а интересът към него е голям, разказа още кметът. Археолозите са категорични, че храмът на Кибела е най-голямото откритие в последните години, защото е обществена сграда, а не за частна гробница или могила. Храмът е единствен по рода си на Балканите. Бил действащ в продължение на 700 години. Николай Ангелов заяви, че очаква съпротива от страна на собственика срещу укрепителните действия.

Младежи ще се обучават на традиционни занаяти в Етъра

На 16 и 17 октомври в Архитектурно- етнографски комплекс “Етър” ще се проведе майсторска работилница „Етнощафета - научи, съхрани и предай ”. Млади хора с интерес към художествените занаяти от цяла България ще участват в работилницата. Инициативата се осъществява с подкрепата на Европейския съюз и програмата “Младежта в действие”. Тя се организира от Сдружение “Подкрепа за дебют”.

Работилницата включва обучение чрез практика и лекции от майстори занаятчии в София, посещение на АЕК "Етър" - Габрово, както и самостоятелна работа на младежите и консултации със специалисти. Участниците в проекта ще наблюдават занаятите плетиво, везбарство, тъкачество, керамика, изработване на национални кукли, накити, художествена обработка на кожа, художествена обработка на дърво и други. В края на мероприятието ще се организира изложба- базар на готовите изделия и ще се възпроизведе традиционна „седянка” пред публика от професионалисти от задругата на майсторите и медиите.



Туристическият бизнес в Банско очаква добър зимен сезон

Съюзът на туристическия бизнес в Банско очаква добър зимен сезон 2010/2011, каза председателят на съюза Янка Рахова, предаде радио Фокус-Пирин.

Интересът на туроператорите към Банско е голям, каза Рахова. В момента в курорта се развива предимно конгресен туризъм. Средната цена за нощувка на човек в хотел в момента е 20-30 лв. в стандартна стая за двама. При групови резервации цените падат с 10%, допълни Рахова. Работи се по подобряване на организацията за закупуване на лифт карти, за да бъдат намалени опашките на касите.




С 10% повече са приходите от туристическа такса в Бургас през 2010 г.

Община Бургас е събрала 300 900 лв. от туристическа такса от началото на 2010 г. до края на август, съобщи Ивелина Стратева, директор на Дирекция „Икономика и стопански дейности” в общината, предаде радио Фокус-Бургас. Това е с около 10% повече в сравнение с 2009 г.

През август са събрани 61 213 лв., което е с 20% повече в сравнение с месец юли. Основната причина за това е фестивалът „Spirit of Burgas”, по време на който заетостта на легловата база във всички хотели на територията на община Бургас е била 98%. Туристическата такса се заплаща от лицата, реализирали нощувки на територията на община Бургас, и се внася по бюджетната сметка на общината от хотелиерите. За хотели с три, четири и пет звезди таксата е два лева, за останалите средства за подслон е един лев, а за средствата за подслон и местата за настаняване в кварталите на Бургас - 0,80 лв. Таксата се заплаща за една нощувка, като през 2010 г. лицата до 12 години са освободени от нея.



Зимните курорти инвестират в оръдия за изкуствен сняг

Общо 230 са оръдията за изкуствен сняг, които ще функционират през зимен сезон 2010/2011 в курорта Банско. Новите оръдия за предстоящия сезон са 38, което означава, че ски зоната на курорта е обезпечена на 80% с изкуствен сняг. Новите съоръжения ще бъдат разположени в местността Чалин Валог и вляво от Шилигарника. Нов четириседалков лифт ще обслужва пистите на Платото в Банско, по-голям лифт ще има и на Коларския път. Инвестициите в ски зоната за този сезон са 13.5 млн. евро, каза маркетинговият директор на концесионера „Юлен“ АД Иван Обрейков, пише в. Дневник. През 2009 г. в Боровец бе пуснат в експлоатация открит водоем с вместимост 35 000 куб. м, който подава вода директно към оръдията за изкуствен сняг. За зимен сезон 2010/2011 е завъшена връзката между водоема и Ситняковския дял.

Изкуствена снежна покривка ще има и по пистите пред хотел „Рила“. Осигурено е заснежаването и на писта „Ротата“, което ще съкрати чакането на начинаещи скиори пред влековете. Ски зона Маркуджик вече разполага с нова система за снегозадържане по билото, където досега силният вятър оголваше отделни участъци. В Боровец са изградени150 нови паркоместа в зоната на четириседалковия лифт „Ястребец експрес“. Пет метео-станции ще следят времето, а седем уебкамери - пистите. Скоро кадрите ще бъдат достъпни в интернет на адрес www. borovets-bg.com. Боровец изпълнява инвестиционна програма от 40 млн. евро, започната през 2006 г., каза зам.-директорът на „Бороспорт“ АД Деян Николов.

В Пампорово с новите съоръжения системата за изкуствен сняг обхваща близо 14 км от пистите. Общо шест лифта и девет влека с капацитет от 11 600 души на час ще обслужват туристите в зимния курорт. На 37-те км писти са поставени нови указателни табели за степен на трудност, за обща ориентация на скиорите и посоките на движение. На опасните места са монтирани нови близо 200 м обезопасителни мрежи.

Писта „Стената“, която от 2009 г. е осветена, ще бъде свързана с цялото трасе от Снежанка до „Студенец“ - общо около 2 км, което вече е оборудвано за нощно каране. При първия по-дълбок сняг ще бъде пуснато единственото в България халф-пайп съоръжение за сноуборд. Предвижда се лифт карти да бъдат продавани и в самия курорт, а не само на гишетата пред началните станции на лифтовете. В хотел „Перелик“ ще има нов информационен център, откъдето също ще се купуват карти и билети. В курорта ще бъдат поставени и автомати за продажба на ски пасове, на които ще може да се плаща с банкови карти.

В курорта Чепеларе не са направени нови инвестиции освен в поддръжка и профилактика на 7-те писти с обща дължина на трасетата 20 км. Две от пистите ще се разширяват, но ще бъдат завършени за зимен сезон 2011/2012. Изкуствено заснежените участъци ще се увеличат до 3250 м.

На Витоша също няма нови инвестиции. Старите съоръжения са ремонтирани, за да са напълно безопасни и пистите да са добри за каране, каза изп.- директор на „Витоша ски“ Костадин Костадинов. Нито един от зимните курорти все още не е обявил цените за ски картите за зимен сезон 2010/2011.



Подобряват инфраструктурата на Асеновата крепост

Община Асеновград спечели проект по Оперативна програма „Регионална развитие” за подобряване на инфраструктура на Асеновата крепост. Проектът е на стойност 3.231 млн. лв., като безвъзмездната помощ е за 2.665 млн. лв. Проектът предвижда подобряване на инфраструктурата на Асеновата крепост, реконструкция на пътя до крепостта, разширяване на вече съществуващия паркинг и изграждане на голям информационен център.

Подстъпите към църквата и самата крепост ще останат в автентичен вид, като на по-опасните места се обмисля да се монтират парапети, но те няма да променят сега съществуващата инфраструктура. В криптата на църквата се планира да се оформи зала, която ще се използва като информационно-културен център за различни мероприятия.




Над 3 млн. лв. е събрала община Несебър от туристическа такса

От началото на 2010 г. до сега община Несебър е събрала 3 300 000 лв. приходи от туристическа такса, каза Иван Гургов, зам.-кмет по „Бюджет и финанси” на общината, предаде радио Фокус-Бургас. Сумата е същата като постъпленията от туристическа такса през 2009 г. От община Несебър очакват завишение в приходите, тъй като предстоят още плащания на туристическа такса. Събирането и декларирането на туристическа такса е протекло нормално, допълни Гургов. Освен общинското звено за контрол, проверки по обектите са извършвани и от МВР.

Фарът на нос Емине става на 130 години

На 15 декември ще се отбележат 130 години от откриването на фара на нос Емине. Кръглата годишнина ще бъде почетена по идея на Инициативния комитет за създаването на “Международна общност на пазачите на морските фарове в Черно, Азовско и Каспийско море”. Честването ще се проведе под патронажа на президента Георги Първанов и се организира за първи път в цялата история на фара. Фарът на нос Емине е открит на 15 декември 1880 г. Изграден е от френското дружество за строеж и експлоатация на фарове Collas et Michel. По българските земи дружеството издига общо седем фара, като еминският фар е построен във втория етап (1880 -1888 г.) от изграждането на мрежата от светлини по българската крайбрежна ивица. В подготовка на мероприятието ще вземат участие Военоморските сили и община Несебър, на чиято територия се намира Емине. Инициативата за основаване на международно общество на пазачите на морските фарове в Черно, Азовско и Каспийско море тръгна от Поморие. Начинанието получи висока международна оценка и е подкрепено от 51 държави с над 450 морски фара.

Превръщат крепостта и гробницата край село Мезек в туристически атракции



Община Свиленград спечели проект за създаване на туристически атракции в района на село Мезек. Проектът е на стойност 3 142 267 лева. Предвижда се разработката на няколко интерпретативни програми за византийската крепост и на тракийската куполна гробница. За атракциите ще бъде закупено специално оборудване. В гробницата ще бъдат поставени холографски изображения на намерените в нея предмети - предимно златни и бронзови украшения, голяма част от които се намират в Националния Археологически институт с музей към БАН в София. В купола на гробницата и на олтара ще се подреди тематичен кът. Чрез изкуството "стрийт арт" ще се изрисува част от пътя до Мезекската гробница. Византийската крепост край Мезек и районът вътре и около нея ще се обособи като „Средновековен атракцион”, който ще бъде издържан в духа на средновековието. Друга дейност по проекта предвижда изграждане на маршрут за колоездене от разклона Свиленград - Гърция - с. Мезек до пътя за тракийската куполна гробница и пътя към крепостта.
Каталог: BATA -> site.nsf -> b58c8f765ebe86050025728100407b08
b58c8f765ebe86050025728100407b08 -> Програма за Трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013. Пп странджа стимулира интереса към българските занаяти
b58c8f765ebe86050025728100407b08 -> Българска асоциация на туристическите агенци
b58c8f765ebe86050025728100407b08 -> Започна рекламата на България по четири световни канала
b58c8f765ebe86050025728100407b08 -> България се представя на туристическо изложение в Букурещ
b58c8f765ebe86050025728100407b08 -> Българска асоциация на туристическите агенци
b58c8f765ebe86050025728100407b08 -> Ясни са кандидатите за изработката на мултимедийния каталог на България
b58c8f765ebe86050025728100407b08 -> Българска асоциация на туристическите агенци
b58c8f765ebe86050025728100407b08 -> С до 3% ще се увеличат туристите през зимен сезон 2010/2011


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница