Пп хонорари win за 2016



Дата25.07.2016
Размер47.88 Kb.
#5855
ПП ХОНОРАРИ WiN ЗА 2016

версия 2/13.03.2016 г.

Настоящата версия е за клиенти, които вече са инсталирали първата версия на системата. В противен случай трябва да се инсталира версия 1 и след това да се премине към настоящата версия 2.
ВНИМАНИЕ! Новата версия се реализира не като се пуска нов вариант на програмните модули, а чрез предоставяне на специален модул за модификация на предходната версия. Този модул носи името DOD-MOD.mdb и трябва да се инсталира в директорията, в която се намира модула-клиент на ПП Хонорари, а именно DODExec.mdb. След това се стартира коригиращият модул DOD-MOD.mdb, който извършва нужните изменения и надстройки.
Нови и променени неща за 2016 г. до този момент:
(1) Може да се изготвя годишна данъчна справка по чл.73 от ЗДДФЛ за 2015 г. на хартиен носител и на електронен носител от програмата за 2016 г. Срокът за предаване на тези справки е до 03.05.2016 г. Хартиената форма е "разкрасена" според изискванията, но по-важното е, че:

- са увеличени кодировките на видовете дейности, за които се получава доход (бяха 64 на брой, сега са 66 - три- и пет-цифрени, по специална номенклатура);

- липсва текстът на вида дейност;

- в сайта на НАП има документация и програмен продукт за изготвяне И предварителна проверка на справката по чл.73, ако тя е изготвена на електронен носител с използването на друг (не НАП-овски) софтуер;

- предприятията, изплатили доходи на повече от 5 физически лица, представят справката само на електронен носител във формат и по ред, одобрен от изпълнителния директор на НАП.

Потребителят: може да изготвя справката по чл.73. Допуска се многократно изготвяне без изтриване и разрушаване на данните. В хода на изготвянето се прави проверка на данните и при липси, грешки или неточности излизат съобщения, които могат да се използват за отстраняването им.
Допълнителна информация относно изготвянето на справката по чл.73.

(А)- Изготвянето започва от главното меню, „Справки и сервизи” – „Данъчна справка”. Излиза форма, която трябва да бъде внимателно попълнена. Най-важното е да се избере период, очевидно, 2015 г. Добре е да се прецизира и мястото, на което да се запише справката като файл – флаш памет или друго устройство. Също така, има и check boxes, в които можете да укажете разни неща.


След това натискате бутона с иконка на принтер и получавате три неща:

- хартиен вариант на справката, който можете или веднага да разпечатане, или да го вкарате в Word, или да го игнорирате.

- файлов вариант – на указаното от Вас място се записва файл тип ТХТ, с име – Вашия Булстат.

- вътре в програмата се формират работни масиви, които можете да използвате. Как – вижте следващата точка (Б).


(Б)- След изпълнението на т.(А) обърнете внимание, че в главното меню, вдясно, има два бутона с лилави надписи. Ако изберете първия – “Попълване на данни за данъчната справка”, се появяват на екрана работните масиви от т.(А). Те могат (по интуитивен начин) да се редактират – изтриват, добавят, променят. Запазването (Save) е автоматично, затварянето – с бутона Close в горния десен ъгъл.

Ако изберете втория бутон – „Изготвяне на данъчната справка”, се пристъпва към създаване на хартиения и файлов варианти на справката.


Важно е да се отбележи: стъпката (Б) може да се изпълнява многократно. Но ако по някои време решите пак да изпълните стъпка (А), това ще изтрие ВСИЧКИ ръчно направени до момента промени в работните масиви на стъпка (Б). Така че идеалната последователност от стъпки би била:

(А), (Б), (Б), (Б), ...


Ако на стъпка (А) получите справката и при нейната проверка забележите неточности, най-бързо корекции могат да се направят чрез стъпка (Б). В тази връзка вижте следващата точка за проблемите, които могат да възникнат.
Основен проблем – местно лице със собствен Булстат (самоосигуряващо се). Става дума за следното. Направете стъпка (А) и след това започнете стъпка (Б). В отворената таблица с данни обърнете внимание на колоните „Идентификатор” и „Личен Булстат”. Възможно е за някои лица в „Идентификатор” да има 3, а в „Личен Булстат” – някакво число. Това означава, че съответното лице е самоосигуряващо се, със собствен Булстат. Проблемът се състои в това, че преди години НАП допускаше като идентификатор за такива лица както тяхното ЕГН, така и класическия Булстат. Както добре е известно, ЕГН-то има точно 10 цифри, а Булстат – 9 или 13 цифри. Но от години насам, НАП не приема ЕГН-то като идентификатор на самоосигуряващите се, а иска истински Булстат. Така че ако в колоната „Идентификатор” стои 3, то в колоната „Личен Булстат” се очаква истински Булстат – с 9 или 13 цифри. Но на много места не стои Булстат, а ЕГН – остатък от минали години. Програмата не може да реши проблема автоматично, защото няма данни нито за това самоосигуряващо се ли е лицето или не, нито за реалния му Булстат. (Би следвало това да се отбелязва в личните му данни („Бази данни” – „Лица”).)
Предлагаме следната процедура:

- преглеждате таблицата от стъпка (Б);

- ако срещнете лице с 3 в колоната „Идентификатор”, то проверете числото в колоната „Личен Булстат”;

- ако това число е Булстат (9 или 13 цифри), И НЕ Е булстата на фирмата - добре, едва ли ще има проблем;

- ако това число е ЕГН (10 цифри), в НАП със сигурност ще отхвърлят справката. Тогава:

= или попълнете истинския Булстат на лицето,



= или изтрийте 3 и едновременно числото в колоната „Личен Булстат”.
Да отбележим, че ако се направи проверка на справката по чл.73 с програмата, разпространявана от НАП, тя НЕ диагностицира гореописания проблем!?! Това се вижда само при проверка в НАП.
Друг проблем – чужденците. Те могат да бъдат чужденци с ЛНЧ (личен номер на чужденец), със служебен номер от регистъра на НАП или без нищо – просто чужденци. В тоози случай вместо ЕГН те трябва да имат 10 нули – „0000000000”. Това става така – на стъпка (Б), отивате с мишката на двойката на даден чужденец и кликвате с левия бутон. Излиза меню от 4 реда, трябва да се избере третия ред отгоре надолу – чужденец без ЛНЧ и без служебен номер. Като се избере този ред от менюто в ЕГН-то автоматично влизат 10-те нули.
Във връзка с изискването да има равенство между декл. обр. 1 и обр. 6, предприемаме програмни мерки за гарантиране на равенството.

Все пак, при констатиране на разминаване, молим веднага да ни уведомите, за да можем своевременно да увеличим мерките за предварителен контрол и да удовлетворим изискванията на НАП.
При констатиране на грешки и проблеми препоръчваме използването на бърза връзка, а именно – да позволявате отдалечен достъп до Вашия компютър, където работи ПП Хонорари, посредством програмата TeamViewer – нейно безплатно копие може да се намери например, на

http://www.teamviewer.com/bg/download/currentversion.aspx
ОГРАНИЧЕНИЕ НА ОТГОВОРНОСТТА

Съгласно световната, европейска и национална практика, СД ”ФИКС – Радев и сие”, както и носителите на авторските права върху ПП ФИКС и придружаващите го (ДМС/премии, обработка на платежни документи, интерфейси към банки, хонорари и др.) – Аврам Ескенази и Румен Радев, не носят никаква отговорност за вреди и пропуснати ползи от евентуална неправилна експлоатация, пропуски и/или грешки на тези продукти.
Каталог: documents
documents -> Български футболен съюз п р а в и л н и к за статута на футболистите
documents -> Изготвяне на Технически инвестиционен проект и извършване на строително-ремонтни работи /инженеринг/ на стадион “Плевен”
documents -> П р а в и л а за организиране и провеждане на ученическите игри през учебната 2013/2014 година софия, 2013 г
documents -> К о н с п е к т по дисциплината “Обща и неорганична химия” за студентите от І–ви курс специалност “Фармация” Обща химия
documents -> Издадени решения за преценяване на необходимостта от овос в риосв гр. Шумен през 2007 г
documents -> За сведение на родителите, които ще заплащат таксите по банков път цдг” Червената шапчица”
documents -> Стъпки за проверка в регистър гаранции 2016г. Начална страница на сайта на ауер електронни услуги
documents -> Общи въпроси и отговори, свързани с държавните/минималните помощи Какво е „държавна помощ”


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница