Председателя на народното събраниеДата14.07.2017
Размер21.82 Kb.
ЧРЕЗ

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
ДО

МЕГЛЕНА КУНЕВА

ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР –ПРЕДСЕДАТЕЛ ПО КООРДИНАЦИЯ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПОЛИТИКИ И ИНСТИТУЦИОНАЛНИТЕ

ВЪПРОСИ И МИНИСТЪР НА

ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА


В Ъ П Р О С
от проф. дин Станислав Станилов

народен представител от Парламентарната група на партия “Атака”


На основание чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 91 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание внасям въпрос
ОТНОСНО: Прекратен достъп на български учени до международни бази-данни поради неизпълнение на законови ангажименти на Министерство на образованието и науката
УВАЖАЕМА ГОСПОЖО КУНЕВА,

За българските учени присъединяването на страната към Европейския съюз отвори големи възможности, но и показа колко много има да догонва България по отношение на държавната подкрепа за научните изследвания. Една от положителните практики след 2007 г. бе осигуряването на достъп до големите научни бази-данни. Достъпът бе финансиран чрез държавния бюджет. Безспорно е, че този достъп улесни всички, които искат и могат да правят сериозни изследвания, особено в областта на природните и техническите науки, където големите научни резултати се публикуват предимно в специализирани списания, а не в монографии, както е в хуманитарните науки.Абонаментът до тези бази данни осигурява както достъп до научна литература, така и възможността българските учени да се съпоставят с колегите си от другите европейски страни и останалия свят. Прекъсването на достъпа няма да бъде добър знак за българските учени. В момента академична общност е разтревожена от информацията, че e прекратен достъпът до базите данни на Thomson-Reuters (известни и със старото си име Web of Science) и до изданията на Elsevier, защото нашата страна не е заплатила дължимата по договор сума за настоящата година.

Ако подобна новина е вярна, тя би трябвало да се разглежда и като неизпълнение от страна на Министерство на образованието и науката на държавния бюджет за 2016 година. Той беше приет след представянето му в програмен формат от Министерството. В него е включена програмата „Координация и мониторинг на научния потенциал за интегриране в Европейското изследователско пространство и глобалната информационна мрежа”. В рамките на тази програма под номер 11.4.2 е заложена дейността „Поддържане на абонамент за достъп до световни пълнотекстови и реферативни бази данни с научна информация.” Количественият показател предвижда осигуряване на 3 лиценза за достъп до бази-данни.
В тази връзка, моля да ми отговорите:
Какви мерки ще предприемете, за да изпълните законовото задължение на Министерство на образованието и науката за осигуряване на достъп до международните научни бази-данни за българските учени?

София, 22.03.2016 г. Народен представител:Проф. дин Станислав Станилов


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница