Пресклипинг 19 юли 2017



Дата06.10.2017
Размер70.98 Kb.
#31745

Page |


ПРЕСКЛИПИНГ

19 юли 2017

www.nova.bg, 18.07.2017 г.

https://nova.bg/news/view/2017/07/18/188049/
Едно на всеки 10 деца не е било ваксинирано през 2016 г.
Това показва доклад на Световната здравна организация и УНИЦЕФ
Почти едно на всеки 10 деца не е получавало ваксинация през 2016 г. Това означава, че 12,9 милиона деца са пропуснали първата си защита срещу три смъртоносни болести, става ясно от доклад на Световната здравна организация (СЗО) и УНИЦЕФ. Те нямат защита срещу дифтерия, тетанус и коклюш.

Други 6,6 милиона, които са получили първата доза от така наречената DTP- ваксина, не са завършили курса по имунизация през миналата година.

От 1980 г. агенцията на ООН по въпросите на здравеопазването е проследява процента на кърмачетата, които са получили жизненоважния препарат.

"От 2010 г. процентът на децата, които са получили пълен курс на рутинните имунизации, е спрял на 86%", каза СЗО в изявление, пише БГНЕС.

Тази цифра не достига целта на агенцията за покритие от 90%. Тези деца най-вероятно не са получили нито една от другите основни здравни услуги.

Едва 130 от 194-те държави членки на СЗО са постигнали целта от 90%, като най-лоши резултати очаквано са отчетени в страните, обхванати от конфликти. Осем държави през 2016 г. са имали покритие под 50 на сто за DTP-ваксината, включително Централноафриканската република, Чад, Екваториална Гвинея, Нигерия, Сомалия, Южен Судан, Сирия и Украйна.

От този списък, само малката западноафриканска Екваториална Гвинея не се смята за засегната от активен конфликт, въпреки че нейното правителство бе строго осъдено от правозащитни групи за широкоразпространени злоупотреби.

От здравната организация напомня, че ваксинациите предотвратяват между 2 и 3 милиона смъртни случая при децата всяка година.


www.dnevnik.bg, 18.07.2017 г.

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/07/18/3008608_zdravniiat_ministur_iska_da_vuvede_edinen_standart_za/
Здравният министър иска да въведе единен стандарт за управление на болниците
Здравният министър Николай Петров си определя три цели, които да постигне по време на мандата си: въвеждане на електронно здравеопазване, на стандарт за управление на лечебните заведения и мерки за подобряване ситуацията на лекарите.

Стандартът се очаква да се въведе до края на годината, а електронното здравеопазване ще отнеме повече.

Това обяви самият той в сутрешния блок на БиТиВи. Посочи, че въвеждането на електронното здравеопазване, за което се говори повече от 10 години, ще струва около 12-15 млн. лв.

Министърът посочи, че няма да определя дали това са реформи в сектора, а ще остави оценката за следващите. Според него се наблюдава забавяне на процеса на миграция на лекари от България.

Доста голяма бъркотия заварил в министерството, когато поел поста, но тя не била заради предшественика му Петър Москов. Според министъра Москов е свършил "много добри неща". Като такива той определи опита му да започне проекта за обновяване на спешната помощ, опита за въвеждането на националната здравна карта.

В отговор на въпрос министърът коментира, че немалко болници са в тежко състояние като тази в Дупница, а освен това в много райони на страната те са единствените.


www.zdrave.net, 18.07.2017 г.

http://www.zdrave.net/-/n3416
Проф. Николай Петров: Е-здравеопазването ще струва 15 млн. лв.
МЗ подготвя единен стандарт за управление на болниците
Аз не държа да бъда командир на НЗОК, но искам работа в синхрон, категоричен здравният министър
Единен модел за управление на болниците с държавно и общинско участие подготвя здравният министър проф. Николай Петров, стана ясно от интервюто му пред bTV.

„До края на годината аз трябва да съм готов, тоест да въведем унифициран модел за ефективно управление на лечебни заведения – университетски, областни, общински”, заяви проф. Петров в коментар за проблеми в определени болници у нас. Той посочи, че те имат право на подпомагане по методиката за субсидиране. „Другата помощ евентуално ще бъде по линия на така наречената Стратегия за управление на лечебните заведения, която ми беше задача, вменена от парламента“, допълни здравният министър.

Tой потвърди, че предстоят санкции за тези, които са допуснали нарушение. „Естествено всеки, който е престъпил закона, е клиент на една друга структура на държавата“, категоричен бе проф. Петров.

Здравният министър коментира и агресията над представители на съсловието, която стана и повод за среща вчера при главния прокурор Сотир Цацаров. По думите му нещата са излезли от приемливите. „Започваме да се излагаме като общество“, заяви той. В тази връзка проф. Петров съобщи, че в близките месец ще бъде пусната обществена поръчка за осигуряване на паник бутони във всички линейки, както и възможност за гласова връзка с охраняващите екипите структури.

Здравният министър призна, че той самият дълго време е работил на място, където се съобщават „лошите новини“ и посъветва колегите си да бъдат внимателни, дипломатични, професионалисти и да не влизат в тона на агресивните спрямо тях лица. „Най-лесно е да слезеш на нивото на простака срещу теб, най-лесно е да понесеш негативизма от близките, когато им съобщиш лошата новина. Това коства много, но за обществото е нещо нормално“, коментира той.

На въпрос какво е заварил в Министерство на здравеопазването, поемайки ръководството му, проф. Петров посочи, че е попаднал на „доста бъркотия“, но отбеляза, че тя не е в резултат на мандата на Петър Москов. По думите му той е свършил „доста добри неща“. Като такива той определи опитите му за налагане на Националната здравна карта и за стартиране на проекта за спешна помощ. Що се отнася до отменената система за пръстова идентификация в болниците, здравният министър посочи, че общите разходи за нея възлизат на близо 700-800 000 лв. На въпрос дали тези пари не са буквално хвърлени на вятъра, проф. Петров посочи, че Москов е вървял в посока засилване на контрола и допълни, че той не е имал достатъчно време, за да отчете резултатите от нея.

Здравният министър, който доскоро управляваше и ВМА, съобщи, че дълговете на лечебното заведение са се стопили с още 600 000 лв. Запитан коя е болницата, която се справя най-добре у нас по отношение на финансовите си дела, проф. Петров посочи на първо място УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, както и болницата в Монтана и УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив.

Той потвърди, че е предложил лично проф. Камен Плочев за управител на НЗОК и обясни, че това е станало заради неговия профил, свързан с опита му, научната му дейност, бързина на взимане на решения и други. „Аз не държа да бъда командир на касата. Касата си е отделна институция, тя си има нейната автономия“, заяви той, но подчерта, че държи да работи в синхрон с нея. „Аз отварям всичко от МЗ да го гледа касата и искам същото отсреща“, категоричен бе здравният министър.

Проф. Петров не изключи срещу него да има атаки, но се въздържа да коментира откъде биха могли да дойдат те. „Моята философия е "върши си работата, върши я прозрачно“, заяви той, допълвайки, че от неговата работа трябва да има полза. Като основни приоритети в работата си проф. Петров определи електронното здравеопазване, което се очаква да струва между 12-15 млн. лв., налагането на стандарта за управление на лечебните заведения и като цяло грижата за хората в сектора.
www.clinica.bg, 18.07.2017 г.

https://clinica.bg/2697-
Инвитро лекарствата - с търг
Медикаментите за стимулация при инвитро процедурите, заплащани с публични средства, да се осигуряват от Министерството на здравеопазването (МЗ) чрез централизирани търгове. Това поискаха пациентски и неправителствени организации, след огласените оплаквания, че репродуктивни клиники правят излишни процедури на жени, които нямат шанс да забременеят.

„В момента Фондът за асистирана репродукция плаща 5 000 лв., като половината отиват за медикаменти. Имаме 34 медицински центъра и 34 различни цени на тези медикаменти. Смятам, че за да се спестят публични средства и да има възможност повече двойки да получат своето финансиране, медикаментите трябва да бъдат към МЗ на централизирана поръчка”, сподели председателят на пациентски организации „Заедно с теб” Пенка Георгиева.

Друго предложение на неправителствените организации е част от средствата при неуспешни опити за зачеване да бъдат възстановявани обратно във Фонда за асистирана репродукция. Пациентите пък настояват двойките без деца да бъдат третирани от социалната система като семейства с деца, защото са декларирали желанието си да създадат поколение. Срещу фактурите за заплатени неуспешни опити за зачеване (които в повечето случаи са над две) биха могли да ползват безплатни паркоместа за семейства с три и повече деца, или пък да получават социалните придобивки, полагащи се на многодетните семейства, предлага Даниела Христова с три неуспешни инвитро опита.

Неправителствените организации изготвят също „черен” и „бял” списък на клиниките за репродуктивно здраве в България. Класацията е подредена на базата на въпросници, попълнени от около 600 двойки, за да се набележат центровете с добра репутация и съответно тези с лоша. По последни данни в Топ 5 на инвитро клиниките са „Ретромед” в Плевен, „Св. Иван Рилски” в Тутракан, „Селена” в Пловдив, също така „Д-р Щерев” и център „Димитров” в София.

В дъното на класацията е МБАЛ „Надежда” в столицата, където най-много оплаквания са постъпили от д-р Георги Стаменов, обяви Мариана Александрова от Сдружение "Диабет и предиабет".

„Добре е във всяка АГ инвитро клиника в България да има т. нар. синя стая – с психолог и етичен консултант, където на двойката внимателно да бъде поднесена неприятната новина за неуспешния инвитро опит”, допълва Мариана.



Проблемът е, че много често хората се фиксират в идеята „бебе на всяка цена” и изпадат в тежка депресия, когато разберат, че няма да се сдобият с дете. Точно в такива моменти двойките имат остра нужда от внимание и психологическа помощ, защото има случаи, които завършват и със самоубийство. Ето защо е изключително важно клиниките да не губят контакт с жените след извършените процедури и контролни прегледи, категорични са представителите на неправителствения сектор.


19.07.2017 г., с. 2
Здравният министър Николай Петров си определя три цели, които да постигне по време на мандата си:
въвеждане на електронно здравеопазване, на стандарт за управление на лечебните заведения и мерки за подобряване ситуацията на лекарите. Стандартът се очаква да се въведе до края на годината, а електронното здравеопазване ще отнеме повече. Това обяви самият той в сутрешния блок на Би Ти Ви. Посочи, че въвеждането на електронното здравеопазване, за което се говори повече от 10 години, ще струва около 12 - 15 млн. лв. Министърът е обсъдил възможността за засилване на сътрудничеството с Швейцария в областта на здравеопазването, пише още "Медиапул". Целта е да се разшири практиката за получаване на дарения на медицинска апаратура от болниците. Възможността е била обсъдена на среща с Меглена Плугчиева-Александрова, доскоро извънреден и пълномощен български посланик в Швейцария, генералния директор на БЧК Красимир Гигов и д-р Валентин Джонов, ръководител на катедра "Анатомия" към университета в Берн.


Каталог: upload -> files
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Списък на участниците – 22 ученици от икономически професионални гимназии и 3-ма учители
files -> З а п о в е д № от г. На основание чл. 162, ал. 4 от Кодекса за застраховането, образците на отчет
files -> Наредба №23 от 18 декември 2009 Г. За условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "прилагане на стратегиите за местно развитие" и по мярка "управление на местни инициативни групи
files -> Съдържание увод глава първа. Особености на отразяването на кризата в медийния дискурс
files -> Единни в многообразието замяза на „Еднообразни в разединението”
files -> Заседанието на кабинета, в което участваше и министър Москов продължава


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница