Пресклипинг на тема: „Здравеопазване” 18. 01. 2016 Национални вестницистраница1/7
Дата26.09.2018
Размер380.59 Kb.
  1   2   3   4   5   6   7Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”

18.01.2016
Национални вестници

Историята

Д-р Дечо Дечев бе главен герой в медиите през април миналата година, когато здравният министър Петър Москов го уволни от Съвета на директорите и шефския пост в УМБАЛ "Св. Иван Рилкси". Причината за отстраняването на Дечев бе, че лечебното заведение започна процедура по сливане с УМБАЛ "Александровска". Целта на обединяването е част от здравната реформа за намаляване на административната тежест в системата. Тогава д-р Дечев обиколи много медии, за да разкаже, че всъщност е уволнен, защото критикувал политиката на Петър Москов. Докторът обяви, че реформата в сектора няма да успее, тъй като новият метод за финансиране на болничните услуги бил "недомислен".Фактите

Въпросът, който поражда разследването на "Труд" е дали министър Москов е бил наясно със злоупотребите, извършени от д-р Дечев през годините, когато е бил начело на "Св. Иван Рилски".

Пъзелът е сложен и след неговото разплитане се появяват фрапиращи факти.

В средата на юли 2008 година, около месец преди д-р Дечев да влезе в ръководството на лечебното заведение, в българския правен мир се появява фирмата "Ридаком" ЕООД, чийто предмет на дейност е "търговия на едро с фармацевтични стоки, медицинска техника и апаратура". Едноличен собственик на дружеството е

Дечо Петров Дечев. На пръв поглед става въпрос за съвпадение на имената, тъй като новият търговец на медицински консумативи е с различно ЕГН от бъдещия шеф на "Св. Иван Рилски". Но всъщност регистрирането на тази фирма води до началото на дейности от страна на д-р Дечев, с които той очевидно погазва закона.

През 2012 година докторът вече ръководи столичното лечебно заведение. На 26 юли е регистрирано дружеството ВИБ ТРЕЙД ГРУП, в чийто съвет на директорите влизат Дечо Петров Дечев (с ЕГН, което съвпада с това на болничния шеф) и още две физически лица - Бойчо Ралчев и Катя Чуканова. Фирмата се занимава с широк спектър от дейности - от търговия със стоки до реклама. На този етап има един Дечо Петров Дечев, който е едноличен собственик на "Ридаком", и друг, управляващ ВИБ ТРЕИД ГРУП. Все пак единните граждански номера на двамата са различни.

Какво се случва на 25 февруари 2013 година? ВИБ ТРЕЙД ГРУП придобива Специализираната болница по неврология за активно лечение "Свети Лазар" и Медицински център "Ескулап-В" - и двете лечебни заведения са в Казанлък.

Предварителните намерения за тази сделка са посочени в доклада за дейността на ВИБ ТРЕИД ГРУП за предходната 2012 г. Именно в него, според Търговския закон, всички членове на Управителния съвет трябва да посочат собствеността си в други фирми, ако имат такава и тя е над 25 процента. В този протокол е записано, че д-р Дечо Дечев от УМБАЛ "Св. Иван Рилски" държи 100% от капитала на "Ридаком" ЕООД.

Оказва се, че всъщност двамата Дечо Петров Дечев с различните ЕГН-та, са едно и също лице, а именно -директорът на софийското лечебно заведение.

Клониране

След като "Труд" достигна до тези разкрития логично възникна питането защо на д-р Дечев е било необходимо да се клонира по този начин, като фалшифицира ЕГН.

Отговорът дойде бързо, след проверка в Агенцията за обществените поръчки.

На 16 януари 2014 година като шеф на УМБАЛ "Св. Иван Рилкси" Дечев обявява публичен търг за "Доставка на лабораторни консумативи, реактиви и лабораторна стъклария".

В средата на май е обявен победителят - това е фирмата "Ридаком", която докторът управлява, скрит зад различно ЕГН. Тоест Дечев посочва себе си за победител и прибира 14 024 лева без ДДС.

На 23 март тази година, месец преди да бъде отстранен, д-р Дечев пуска нова обществена поръчка, отново за "Доставка на лабораторни консумативи, реактиви и лабораторна стъклария". В процеса на търга лекарят е уволнен от министър Москов, но спецификациите по една от точките в процедурата вече са направени така, че "Ридаком" да спечели. През лятото на тази година, лекарят подписва договор с УМБАЛ "Св. Иван Рилски", но вече само като неин доставчик.

От фактите, до които вестникът достигна в разследването си, става ясно, че докато е ръководел болницата "Св. Иван Рилски", д-р Дечо Дечев е извършил поне три силно съмнителни от законова гледна точка деяния.

Първо е организирал документна измама, като е използвал неверно ЕГН. После, когато става началник на лечебното заведение, управлява частни фирми в здравния сектор, което е тежък конфликт на интереси. И накрая - злоупотребил е с дадената му от държавата власт, като е си е възложил обществени поръчки.

Редакцията е готова да предостави документи, ако прокуратурата се заинтересува от настоящата публикация.

***


КОЙ Е ДЕЧО ДЕЧЕВ

Дечо Дечев е завършил Медицинска академия в София със специалност оториноларингология (уши, нос и гърло). От 1981 г. до 1992 г. работи в болници в Ихтиман и София. В периода 1992 - 1995-а е търговски представител на различни фармацевтични фирми. От 1995 г. до 1997 г. е началник-отдел "Лекарствена политика" в Министерството на здравеопазването. През 2003-2004 е заместник-директор във холдинга на Огнян Донев - "Софарма". От август 2008 е изпълнителен директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилкси". От поста е уволнен с решение на настоящия здравен министър Петър Москов, подписано на 23 април 2015 г.Вотът на недоверие за провал в здравеопазването


Ако БСП и ДПС тестват подкрепата за цялостната политика, осигуряват шест месеца спокойствие на ГЕРБ

Здравка АНДОНОВА

Труд Стр. 4

Вотът на недоверие, който БСП и ДПС обмислят да внесат тази седмица, най-вероятно ще бъде заради провала на кабинета "Борисов 2" в здравеопазването, разкриха източници на "Труд".

Темата, по която опозицията ще тества доверието в правителството, ще стане ясна в следващите дни. Още отсега обаче се знае, че БСП и ДПС няма да успеят да осигурят необходимите 121 гласа, за да съборят ГЕРБ, Реформаторския блок (РБ), Патриотичния фронт и АБВ от властта. Интрига няма да има дори и ако хората на Радан Кънев, които се обявиха за опозиционери в РБ, гласуват против кабинета. Техният вот ще е интересен, защото здравният министър д-р Петър Москов бе доскорошен зам.-шеф на ДСБ.

В петък ДПС изненадващо предложи вотът на недоверие да бъде за цялостната политика на правителството

- тема, която е удобна и на самите управляващи. Тъй като е сигурно, че и такова гласуване няма да събере подкрепата на 121 депутати, то само би осигурило шест месеца комфорт на партиите в управлението, защото при неуспех няма да може да иска оставката на правителството в следващата половин година.

Другите теми, по които опозицията ще мисли, са образование, демографска криза и национална сигурност. Инициативата за вота е на БСП, които нямат необходимите 48 подписа, за да го внесат сами.
  1   2   3   4   5   6   7


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница