Пресклипинг: „Здравеопазване” 28. 03. 2014



страница1/6
Дата23.10.2018
Размер0.78 Mb.
#93236
  1   2   3   4   5   6
Пресклипинг:

Здравеопазване”
28.03.2014




Разрешават на лекарите в комисиите втора работа
На лекарите, които участват в ТЕЛК, ще им бъде разрешено да работят и на друго място и да получават по-голяма заплата по този начин. Това предвижда промяна в закона за здравето, които предлага здравното министерство. Новината бе съобщена вчера от министър Таня Андреева.

"Основният проблем на ТЕЛК-овете е, че няма колеги, които искат да работят в тези експертни лекарски комисии. Тъй като до момента съществуваше едно ограничение, че те или са лекари в ТЕЛК, или са в друга система", обясни проблема Андреева в интервю за Нова телевизия.

Ограничението всъщност създава пречки при сформирането на комисиите, защото лекарите се отказват от тях заради ниското заплащане.

В момента този режим се либерализира, обясни здравният министър. Така лекарите от комисиите ще могат да имат и друго работно място и съответно да получават допълнително заплащаме.

Либерализирането на режима за лекарите ще им позволи и от членове на специализирана лекарска комисия да преминават към общите ТЕЛК-ове, разказа още Таня Андреева.

Министерството на здравеопазването не може да влияе административно на процента инвалидност, който отсъждат лекарите в ТЕЛК, обясни още Андреева. Тя добави, че болни няма да се връщат при новия начин на плащане на болниците, който ще е месец за месец.

Попитана за проблема с хемодиализата, който съществува в няколко града, Андреева сподели, че темата е сериозна и по нея се работи много. "Имаме намерение да поставим апаратура в няколко големи града, така че да помогнем на хората, които се нуждаят. Работи се сериозно по темата", завърши министърът.

Продават недовършена сграда на хирургичен блок в Монтана
Девететажната сграда пустее и няма инвеститорски интерес към нея, казва областният управител Николай Пенчев, който я е обявил за продажба за 596 250 лв. Мегапостройката се руши и е място за бездомници, а би могла да стане болничен комплекс с хотелска част.



20% от достъпните лекарства може да изчезнат заради нови такси

Диана Тенчева
До 20% от генеричните медикаменти на българския пазар може да изчезнат, ако влязат в сила нови, увеличени с до 400% такси, които компаниите да плащат на агенцията по лекарствата за досиетата на своите вече регистрирани и нови препарати.

За това сигнализира вчера Българската генерична фармацевтична асоциация (БГ фарма). Точната прогноза за опасността направи пред "Труд" председателят й Николай Хаджидончев. Според колегата му Валентин Димитров, член на УС на БГ фарма, при най-черния сценарий може да се изтеглят не до 20%, а до 50% от медикаментите в портфолиото на голяма генерична компания.

Оказва се, че увеличението на тарифите е следствие на методика на Министерството на финансите, която се отнася за всички такси, плащани в държавата. "Преди 2 седмици изпратихме писмо до Мф, описвайки какъв ще бъде ефектът от повишението на таксите и с молба за среща, но досега не сме получили отговор", заяви Владимир Афенлйев, член на УС на БГ фарма. Той посочи, че двете най-големи фармакомпании, чиито производствени мощности са у нас (над 60% от опаковките, купувани от болните българи, са техни) ще трябва да плащат годишно над 1 млн. лв. повече за такси. Средната цена на лекарство, произведено у нас, е 3-4 лв., затова завишени с до 400% такси ще ги "зачеркнат" от мрежата, ще се стигне и до съкращения на работници в индустрията. "Правителството обеща да намали административната тежест върху бизнеса. Затова се надяваме на диалог и подобни тарифи да не станат факт", заявиха още от БГ фарма.

Асоциацията алармира още, че поне с 1 г. ще се забави навлизането на нови генерици с поредното преструктуриране на съвета по цени и реимбурсиране, който ще мине от правителството към здравното министерство. Причина е, че всяка такава трансформация спира работния процес, вместо да улеснява дейността му. А забавянето значи и увеличаване на разходите на здравната каса. Само през последните 5 г. средната цена на лечение у нас с влизането на генерици се е понижила с 23%, а достъпът до терапия се е повишил с 80% за 7-те основни терапевтични групи. Става дума за класовете медикаменти - ангиотензин II антагонисти, ползвани при лечението на сърдечносъдови заболявания, антидепресанти, антиепилептици, антипсихотици, срещу язви, холестеролни регулатори и средства срещу диабет.

Заради заиграваното със страховете на пациентите, на които се съобщава, че генеричните препарати нямат същите качества като оригиналите (а генерицитеса като иновативните, нос изтекъл патент), компания ще трябва да унищожи медикаменти за трансплантирани за 500 000 лв. Че и да плати за това. Причината - в последните 2 г. лекари не изписват на пациенти генерични имуносупресори, а само оригинални. От МФ обещаха коментар днес.
МЗ не издава лиценз и така застрашава живота и здравето във Видин

Държавата се позовава на пречки, които сама създава противозаконно
Интервю с доц. д-р Сотир Марчев, изпълнителен директор на Български Кардиологичен Институт

Как се стигна до там, че държавната болница сключила през август 2012 г. дългосрочен договор за наем с модерна частна болница, с цел разкриване на много необходимата за хората инвазивна кардиология, който й гарантира сигурни приходи, да блокира дейността още преди откриването, като наруши договора и прекрати съпътстващите договори за монополни дейности?

Договорът за наем между държавната МБАЛ "Света Петка" и частната СБАЛК - Видин не е прекратен. Едностранно прекратени от директорката ДочкОва са няколко съпътстващи договора за медицински услуги, които монополно предоставя само държавната болница. Такива са договорът за болнична аптека, договорът за патоанатомия, договорът за скенер и др. Сами разбирате, че на територията на наетия имот друга болнична аптека няма, липсва и структура по патоанатомия, с която СБАЛК - Видин да сключи договор. Обяснението на директорката Дочкова беше, че договорите са неизгодни за МБАЛ "Св. Петка", забележете, въпреки че са сключени по ценоразписа на самата болница Св. Петка. Този ценоразпис държавната болница издава едностранно и ние сме го приели. Така чрез нарочното и необосновано по никакви критерии прекратяване на тфзи съпътстващи договори, и въпреки изричното писмено задължение между страните за 3-годишен срок на действие на тези договори, Министерството приема, че поради това противоправно прекратяване новата болница не може да осъществява дейност. Знаем, че в този смисъл има подготвен доклад и писмо от МЗ, които още не са ни изпратени и тепърва предстои да се запознаем с тях. Не можем и сами да разкрием липсващите услуги в нашата болница, тъй като те ще се явят конкурентни по смисъла на Закона за лечебните заведения, което е забранено. Оказахме се в задънена улица, преградена от бюрокрацията противозаконно и без желание на централната администрация да промени ситуацията. Всъщност Министерството на здравеопазването като принципал на болница Св. Петка в гр. Видин допусна и насърчава тези много вредоносни своеволия! на МБАЛ Св. Петка и ги подкрепя с подготвения отказ на лиценз за СБАЛК - Видин съвсем безкритично. Министерството, явно и Председателят на НС, очевидно, който е депутат от Видин и много добре е запознат с това безобразие, приемат за добросъвестно политическо поведение и нормално от хуманна и икономическа позиция, населението да се лиши от достъп до лечение на животозастрашаващи заболявания като инфаркт на миокар-да, да се прекрати виновно договор, по който наемателят и инвеститорът е вложил 2.5 млн. лева за реконструкция и 1 млн. лева за апаратура. Само договорената неустойка за предсрочно прекратяване по вина на болница "Св. Петка" се равнява на 2.5 млн. лева, която ще тежи! на нейния бюджет рано или късно.



Направихте ли опити да промените условията на договорите, които! са прекратени от болница "Св. Петка"?

Въпреки многократните опити на ръководството на новата болница да се постигне съгласие и възстанови действирто на прекратените договори, било то и на едностранно изменени от държавната болница по-високи цени, до такава договореност не се стигна. Поведението на директорката Дочкова беше единствено в посока на това да се препятства всякакъв опит за диалог. В Министерството и НС даже не може и да се стигне до срещи и разговори. Всички наши конструктивни предложения до МБАЛ "Света Петка" бяха безцеремонно и едностранчиво отхвърлени от директорката Дочкова. Очевидно нейният интерес е в това СБАЛК - Видин да не започне да извършва лечебна дейност и да не сключи договор с НЗОК, с което да предостави на гражданите на Видин право на безплатно и достъпно съвременно лечение на инфаркт на миокарда. В крайна сметка се оказва, че се намираме в един омагьосан кръг, от който Видин и хората във Видин, изход нямат. Това обаче поставя в риск техния живот дори в този момент, докато ние с Вас си говорим.



Защо проектът за изграждането на СБАЛК - Видин не получи подкрепа от Министерство на здравеопазването?

Вече е публична тайна, че обструкциите идват от Председателя на Народното събрание, който дали самостоятелно или с инструкции "от горе", мога само да предположа, че упражнява котролиращо влияние върху министър Андреева и покровителства неморалните и неетичните действия на добре познатата му изпълнителна директорка на държавната МБАЛ "Света Петка". Директорката Дочкова, тъче на няколко стана и водена от свои лични икономически интереси, подкрепяни на високо политическо ниво, декларира пред министъра на здравеопазването - д-р Андреева - несъстоятелните си намерения да открие собствено кардиологично отделение в държавната болница. Това е безумие, което д-р Андреева повтаря пред медиите като свое предпочитание макар че и двете знаят, че за да стигнат до там и държавата открие собствена инвазивна клиника от сегашната ситуация с 57 хиляди лева печалба на държавната болница ще им трябват минимум поне още 100 години!



Как се пресмята това?

Понеже никой не може да черпи права от собственото си противоправно поведение държавната МБАЛ "Св. Петка" ще трябва да заплати на инвеститора Български Кардиологичен Институт неустойката от 2.5 милиона лева и всички други причинени вреди, включително в съучастие с Министерството на д-р Андреева. Чак тогава да намери други около 4 милиона лева за изграждането на инвазивна кардиология. И само ако е наистина добре изградена може да се надява да намери квалифицирани, а трябват 2-ма - 3-ма най-малко, инвазивни кардиолози, за да започне дейността. Не вярвам, че подготвен експерт от София или Европа ще работи под ръководството на директорката Дочкова или министърката Андреева, като гледа сега какво се случва с нашата инвестиция при доказана и всеобщо призната медицинска експертиза, от която хората много се нуждаят веднага. И за да довърша предишния въпрос: въпреки че Министерството на здравеопазването беше заявило многократно своята подкрепа към изграждането на нова специализирана болница по кардиология, неясно защо изведнъж същото изцяло се отдръпна от прокламираната си позиция и се дистанцира от назряващия конфликт. Не искам да вярвам, но все повече се убеждавам, че изчакващата позиция на Министерството до сега е последица от силен политически натиск върху министър Андреева и същата ще бъде принудена да откаже издаването лиценз на новата болница, възможно най-дълго време. Това, разбира се ще бъде атакувано по надлежния ред пред българските и европейски съдилища с допълнителна цена, която иначе щеше да бъде инвестирана в по-високи заплати на лекари и мед. сестри, модерни консумативи и по-добри болнични условия или най-важното в безплатна спешна кардиологична помощ до всички краища на Видинска област с нашите добре обучени екипи в нови реанимобили.



Какво очаквате при подадения сега враждебен сигнал от Министерството?

Редно е отговор на този въпрос да даде именно здравният министър, защото бездействието й до момента е равнозначно на злоупотреба с власт и превратно упражняване на правомощия и само тя би могла да издаде лиценза веднага. Абсурдно е твърдението, че СБАЛК - Видин не отговаря на законовите изисквания, още повече ако това положение е създадено от виновното поведение на подопечната директорка Дочкова. Стана ясно обаче, че в разчистването на политически сметки в страната няма нищо, което да вразуми силните на деня, дори залогът да бъдат човешкият живот и здраве. За развитието на България е добре управляващите да разберат, че не са господари на живота и здравето на своите избиратели и всички хора в едно демократично общество.

Сигналът е ясен. Натовареното с провеждането на националната здравна политика Министерство безотговорно абдикира от задълженията си. При това у мен се затвърди впечатлението, че отказът за комуникация и становище от страна на министъра - д-р Андреева, като че ли е по-скоро проява на страх и нежелание за вземане на позиция в защита на единствено справедливата кауза, сякаш тя разбира, че исторически медицинската общност ще я забрави, защото е служила само политически угодно, а не в служба на хората и модерната медицина. Това се случи на последните няколко нейни предшественици ротирани по за една година. Не мога да обясня защо на множеството писма и молби от страна на болницата да се ускори издаването на разрешение за лечебна дейност, Министерството не ни отговори дори формално нито един път. До момента не е искана среща с никой от представителите на болницата или инвеститора. Липсата на позиция досега като министър или гражданин демонстрира апатията на министър Андреева по толкова важен въпрос и най-вече вътрешната й борба с политически угодното и обществено дължимото. Народът и историята няма да й простят това бездействие и неспособността да се намеси решително и адекватно в интерес на пациента като министър на здравеопазването, точно съгласно делегираните й компетенции. Всъщност макар и цинично, това което сякаш казва отговорното за здравето и живота на жителите от Видин здравно министерство е: "вашето здраве и живот не са наш приоритет". Друго обяснение и извод от ситуацията не може да се направи. В нормалните общества със социално ангажирани политици, на всяко ниво, включително председатели на управляващи партии, това не може да се случи или ако стане ще доведе до оставки и катастрофални резултати по време на избори. Сега политическото доверие на хората във Видин е разклатено и социалното напрежение расте. СБАЛК - Видин ще протестира. Нашето общество съзрява за подобни реакции, затова и започва съпротива срещу всякакви порочни административни практики, като описаната. Ясно е, че Министерството не разполага с политическа воля и административен ресурс да промени сектора чрез провеждане на разумни реформи със значими добавени стойности (медицински и икономически) и да го тласне към модерно развитие, защото брани единствено лобистки интереси и "телефонното право" на угодничеството. С този подход проблемите в здравеопазването и демографската криза ще се задълбочат чувствително и това ще тежи на съвестта на българските управляващи политици.

Икономически или политически интереси препятстват откриването на новата модерна болница в гр. Видин?

И политически и икономически. С покровителството на близки партийни функционери съсипването на един толкова значим социален проект се оказва лесно за изпълнение. Изпълнител на тази поръчка в реализирането на скритите интереси се оказват директорката Дочкова от МБАЛ "Св. Петка" в гр. Видин, която целенасочено, изненадващо и едностранно прекрати няколко договора за монополни съпътстващи медицински дейности, сключени с новата кардиологична болница. Мълчанието и протакането досега от Министерството на здравеопазването на издаването на лиценза и наскоро заетата враждебна позиция още по-силно затвърждава впечатлението за задкулисна игра и преплитане на политически и икономически интереси против отварянето на новата болница. Българското общество обаче трябва да знае, че всичко това се разиграва в област Видин, където смъртността от исхемична болест на сърцето е над два пъти по-висока, отколкото средната за България. Въобще по острата и непосрещната медицинска нужда на хората няма спор, но и решение не се дава. Животът на хората е заложник на един подпис, подписа на министър Андреева, върху хартията-лиценз на СБАЛК - Видин.



Има ли нужда от инвазивна кардиология в града, моля, изяснете отново за читателите?

Данните от последните проучвания показват, че населението в България застарява, като демографската картина в региона на Видин и Монтана е особено тежка, бедното население е по-малко мобилно и честотата на острия коронарен синдром е по-голяма, отколкото в други региони, и в повечето случаи с фатален изход. Град Видин не разполага с лечебно заведение, профилирано в оказването на спешна кардиологична помощ чрез модерните методи на инвазивната и интервенционалната кардиология. Същевременно описаното блокиране на изградената болница с назначен персонал и пълна готовност за спасяване на инфаркти и остри сърдечни състояния е в открито противоречие с интереса на пациентите за своевременно спасяване на техния живот и предотвратяване на тежки инвалидизации. Нашата животоспасяваща дейност реализира правото на адекватна медицинска помощ, което е върховно право на всеки гражданин и личните користни интереси на политически фигури и лица, натоварени с представителни функции не следва да доминират над обществения интерес на гражданите в гр. Видин. Известно е, че нивото на сърдечносъдовата заболеваемост и смъртност в област Видин е катастрофално високо и по всички разумни социални и медицински критерии решаването на този проблем изисква съществуването на специализирана болница по кардиология - факт, който смятам, че никой не оспорва.



Какви ще бъдат последствията, ако лиценз на болницата не се даде и тя не сключи договор с РЗОК Видин?

Последствията могат да бъдат описани като опасни за здравето на пациентите и фиаско за политиците. Не на последно място могат да бъдат и финансово съкрушителни за МБАЛ "Света Петка", която дължи най-малко неустойки в размер на 2.5 млн. лева, а много повече за вреди. Тази неустойка и вредите, нанесени на СБАЛК - Видин ще тежат в крайна сметка на данъкоплатеца. Но най-непоправими ще са последиците за живота и здравето на жителите на област Видин и област Монтана. Най-бедното и най-изстрадалото население на картата на Европейския съюз ще продължи да няма достъп до съвременно лечение на европейско ниво в областта на инвазивната и интервенционалната кардиология. Най-тежкият извод е, че явно здравето и животът на над 150 хиляди българи не струва нищо за шепа хора в името на техните лични користни цели и интереси. При всички случаи ще сезираме европейските институции, ще си търсим правата по съдебен ред и ще търсим широк отзвук на случилото се, от което за съжаление ще пострада още повече съсипаната репутация на държавата. Започваме и издаването на регистър на пострадалите лица и ще информираме медиите своевременно.



Материалът е поръчан от Български Кардиологичен Институт.



Болниците няма да връщат пациенти

НЗОК ще следи постоянно разходите на клиниките
Няма предпоставки болниците да връщат пациенти. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева по повод ежемесечните прогнозни бюджети, които се въвеждат за лечебните заведения от април.

В края на миналата година ситуацията, в която беше изпаднала здравната каса, беше много тежка, но въпреки това не се стигна до крайни мерки. Намери се начин дейността на лечебните заведения да бъде напълно изплатена, припомни министър Андреева пред Нова телевизия.

Тя подчерта, че новият метод няма да ощети болните, но не скри, че той ще създаде известни трудности на лечебните заведения, тъй като те ще трябва да си планират по-коректно и точно разходите. По думите на здравния министър ще бъде трудно и на касата, защото нейните служители по райони ще

трябва да проверяват всеки месец

дали отчетените разходи за медицински дейности от болниците са направени действително и дали няма надписани манипулации, операции и терапии.

Няма да има надлимитна дейност, която да се плаща на по-ниска цена. Тя ще се плаща на такава, каквато е. Големият проблем на нашата система се състои в две основни неща - първо дейността не е остойностена правилно през годините. Трябва да се намери баланс между пакетите, които са свръхзаплатени - като кардиологични, гастроентерологични, онкологични и останалите, които не получават достатъчно пари. Неслучайно основният интерес е към разкриването на такива лечебни заведения, каза още министър Андреева.

По думите є тази година ще бъде трудна, а от следващата всички предложени от Министерството на здравеопазването и правителството мерки ще започнат да дават добри резултати. Така според нея обстановката в лечебните заведения ще се успокои.

Работата на ТЕЛК-овете ще се улесни,

пациентите ще получават по-бързо своите решения

за инвалидност, стана ясно още от изказването на министър Андреева.

Специализираните комисии ще преминат към общите, тъй като сега лекари за тях не достигат, каза д-р Таня Андреева. Към момента има ограничение те да работят или само към ТЕЛК, или да са само практикуващи медици в кабинет. Занапред предстои тези изисквания да бъдат променени, за да се преодолее недостигът на експерти в комисиите.



Стотици лекарства изчезват от пазара

Животоподдържащи медикаменти изтеглят от България фармацевтичните компании заради завишени такси

Елена Попова
Няколкостотин медикамента, сред които и много животоподдържащи, предстои да бъдат изтеглени от българския пазар, алармираха пациентски организации, търговци, представители на НЗОК и на Българската Генерична Фармацевтична Асоциация (БГФармА).

Причината е нов проект на Министерство на финансите, който ще въведе завишени такси за фирмите, регистриращи лекарства у нас. Увеличението важи за абсолютно всички медикаменти на пазара, като за някои илачи достига 400%.

"За да избегнат загуби и фалити повечето родни и чужди фармацевтични компании ще изтеглят продуктите си от България, тъй като за добро или лошо законът не позволява увеличаване на цените на лекарствата, които НЗОК плаща частично или напълно. Мораториум има и за продуктите на свободна продажба." Това обясни пред РЕПОРТЕР д-р Евгени Тасовски, главен медицински съветник в "Актавис".

Заради законови и административни неуредици над 100 лекарства вече бяха изтеглени през 2013 г. Сега предстои още няколкостотин продукта да изчезнат. Сред тях са медикаменти за епилепсия, сърдечно-съдови проблеми, онкологични, бъбречни, ревматологични заболявания и др., уточни Иван Димитров, представител на пациентските организации в надзора на здравната каса.


Изтеглят основно генерици

Илачите три пъти по-скъпи

Основно от пазара ще изчезнат генерични лекарства - по-евтини аналози на скъпоструващите медикаменти. За крайния потребител това означава, че от аптеките ще се изтегли например хапче за 10 лв., като заместител ще се предлага друго, със същия ефект, само че за 30 или 35 лв., обясниха фармацевти и аптекари. За лекарства, които НЗОК реимбурсира пък ще доплащаме повече.


Д-р Евгени Тасовски: Увеличение на разходите за здраве

Ако генериците изчезнат възможностите за лечение сериозно ще се ограничат, а публичните разходи за здравеопазване ще се увеличат, обясни д-р Евгени Тасовски. Причината е, че НЗОК няма да има избор и ще трябва да сключва договори с производители и вносители на оригинални продукти.

У нас благодарение на генериците през последните 5 г. средният дневен разход за лечение се е понижил с 23%, а достъпът до лечение се е увеличил с 80%.

Причината е, че генериците са до 3 пъти по-евтини. Т. е., ако един медикамент струва 90 лв., неговите генерици са между 50 и 30 лв.

Clopidogrel например е понижил цената за лечение на ден със 700% за 3 г.





Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница