Прессъобщение София, 17 март 2014



Дата30.11.2017
Размер45.82 Kb.
#35719

















Прессъобщение

София, 17 март 2014


По случай 19-та годишнина на Седмицата на френския език и на Франкофонията, Международната организация на Франкофонията (МОФ) обяви конкурс за поетично творчество, озаглавен „19”, под патронажа на поета Фредерик Жак Тампл, носител на награда „Аполинер” за 2013 г. Конкурсът бе организиран и проведен в периода от 3 февруари до 3 март 2014 г. от Франкофонския регионален център за Централна и Източна Европа (ФРЕЦЦИЕ) към МОФ, съвместно с Академията на Монпелие и с партньорството на посолството на Швейцария в България, Федерация Валония-Брюксел, Езиков център към Женевския университет, Френски институт – България, издателство „Бернар Кампиш” и Mинно дружество – Белоградчик.
Поетичният конкурс бе насочен към всички ученици, изучаващи френски (само като чужд език) в основните и средни училища на шестте страни-членки на Франкофонския регионален център за Централна и Източна Европа: Албания, Армения, България, Бивша югославска република Македония, Република Молдова, Румъния, като участниците бяха разделени в две възрастови категории: от 9 до 14 години и от 15 до 18 години. За конкурса бяха получени 850 поетични творби, от които журито излъчи следните победители:
Първа награда в категорията участници от 9 до 14-годишна възраст бе присъдена на Марина Гил, 12 години, ученичка в VI клас в училище „Симион Барнициу” Бая Маре, Румъния, с преподавател по френски език г-жа Рамона АСТАЛАШ, за стихотворението й Rêve de printemps (Пролетна мечта). Журито оцени високо: „приказния свят, населен с животни в човешки образ, който впечатлява със своята жизненост, простота и усещане за ведрина, свят, пречупен през погледа на дете и доближаващ се до атмосферата на вълшебните приказки, чието описание е поднесено в ритмична и мелодична форма, наподобяваща детска песничка с броене. Прекрасно стихотворение, изпълнено с хумор и закачливо настроение, написано на добър френски език, с редуващи се две по две рими, вписващо се в темата на конкурса. Отличава се с лекота на изказа и богатство на езика. Повествователният елемент е силно застъпен, както и натрупването и изреждането, което допълнително му придава отчетлива ритмичност.” Наградата за победителката е годишен абонамент за списание D-Lire и комплект книги, осигурени от Международната организация на Франкофонията.
Първа награда в категорията участници от 15 до 18-годишна възраст бе присъдена на Пола Шириак, 18 години, ученичка в XII „А” клас в гимназия „Богдан Петричейку Хашдеу”, Дрокия, Молдова, с преподавател по френски г-н Валериу ЕШАНУ за стихотворението й Je suis fatiguée (Изморих се). Решението си журито мотивира със следната оценка: „Стихотворението се откроява от всички останали със своята музикалност, зрялото си послание и прекрасното владеене на френски език. В себе си то съчетава всичко, което наричаме поезия. Стихотворението е любопитен мост между XIX век и съвременното младо поколение. Стиховете са с правилни рими, без това да се отразява на плавния изказ. Текстът е написан на безупречен френски.” Наградата за победителката е триседмичен летен курс за усъвършенстване на езиковите умения в Женевския университет, осигурен от езиковия център към университета и посолството на Швейцария в България.
Всички отличени творби ще получат грамота от Академията на Монпелие и ще бъдат публикувани в електронното и хартиеното издание на сборника с избрани произведения на млади литературни таланти от цял свят, пишещи на френски език - Florilège international des écrivains en herbe de langue française, който ще бъде представен по време на фестивала на книгата Comédie du Livre в Монпелие от 23 до 25 май 2014 г.
Международното жури бе в състав: г-жа Соня АНГЕЛОВА (Канада), писателка, поетеса; г-н Лоран АТАЛ (Франция), аташе по въпросите на сътрудничеството в областта на образованието; г-жа Анна БОНДАРЕНКО (Република Молдова), почетен председател на Асоциацията на преподавателите по френски език в Молдова; г-жа Гергина ДВОРЕЦКА (България), журналист в Българско национално радио, поетеса; г-жа Сюзан ГАРАМИЯН (Армения), директор на Алианс франсез – Армения, председател на Асоциацията на преподавателите по френски език в Армения; г-н Йон ГУЦУ (Република Молдова), ръководител катедра във Факултета по френски език и литература, поет; г-н Кристоф КИРИДИС (Белгия), лектор по френски език в Краков, Полша; г-н Франк Льо КАР (Франция), завеждащ отдел „Европейски и международни отношения и сътрудничество” към Ректората на Академията на Монпелие; г-жа Лилиана ЛАЗАР (Румъния), писателка, носител на наградата „Франкофонията на пет континента” за 2010 г.; г-н Жак ЛЬОФЕБР (Белгия), бивш председател на Белгийската асоциация на преподавателите по френски език, писател, поет; доц. Ришар ЛЕСКЮР (Франция), преподавател в Университета в Анжер, поет; г-н Жан-Марк ЛЮШЕР (Швейцария), ръководител на Езиков център към Женевския университет; г-н Бернар МАНИЕ (Франция), журналист в областта на литературата, отговорник за поредицата „Африканско литературно творчество” в издателство „Actes Sud”; г-н Фредерик Микел, регионален педагогически инспектор по френски език и литература, Академия на Монпелие; г-жа Моник НАДО-СОМИЕ (Канада), специалист по история на изкуството, лектор във Факултета по филология и комуникации към Шербрукския университет; г-жа Саверина ПАШО (Албания), преподавател по литература във Факултета по чужди езици в Университета на Тирана; г-жа Снежана ПЕТРОВА (Република Македония), преподавател по литература във Филологическия факултет към университет „Кирил и Методий”, Скопие, председател на Асоциацията на преподавателите по френски език в Македония; г-жа Оана ПЛЕША (Румъния), директор на Културния център в град Бузау; проф. Родика ПОП (Румъния), университетски преподавател, ръководител на Център за изучаване на белгийското френскоезично литературно творчество към университет „Бабеш-Боляй” в Клуж-Напока; г-жа Елисавета ПОПОВСКА (Република Македония), преподавател по литература във Филологическия факултет към университет „Кирил и Методий”, Скопие; г-жа Антоанета РОБОВА (България), д-р по сравнителна литература, преподавател в Софийски университет „Св. Климент Охридски”; г-жа Констанс РУБИЕР (Армения), отговорник връзки с обществеността към Алианс франсез – Армения; г-жа Рени ЙОТОВА, (МОФ), ръководител на Франкофонски регионален център за Централна и Източна Европа (ФРЕЦЦИЕ).
Двайсетте най-добри стихотворения можете да откриете на интернет-страницата на Франкофонския регионален център за Централна и Източна Европа (ФРЕЦЦИЕ): www.crefeco.org

В състава на Международната организация на франкофонията (МОФ) влизат 57 страни-членки и 20 страни-наблюдателки. www.francophonie.org

За контакти : ФРЕЦЦИЕ, България, София 1618, ул. Леополд Седар Сенгор No 1, ет. 3
Телефон : (+359 2) 955 59 71; (+359 2) 489 48 45, Факс: (+359 2) 955 59 77
електронна поща: info@crefeco.org
Каталог: intraweb -> download -> file


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница