Приемственост или отхвърляне? Традициите на Романтизма в съвременните славянски литератури”Дата25.10.2017
Размер41.28 Kb.
Институтът по славянска филология при Университет „Адам Мицкевич” в гр. Познан

Ви кани


на научната конференция

Приемственост или отхвърляне?Традициите на Романтизма в съвременните славянски литератури”,

посветена надвестагодишнината от рождението на Карел Хинек Маха.

Конференцията ще се проведе от 30 ноември до 01 декември 2010 г.

Романтизмът в славянските литератури се бележи от бурната политическа реалност в първата половина на XIX в. и европейското културно вдъхновение от същия период. Поетите и писателите от този период еманципират родината, собствения език, народа и националната принадлежност, черпят от традицията и фолклора, задълбочават се в родната история, но от творчеството им лъха и чувството за самотата на личността, неосъществената любов и дълбока екзистенциална тъга. От една страна, те изпълняват своя дълг към отечеството, а от друга, оголват интимността на собствените си чувства. Предстоящата конференция си поставя за цел да отговори на въпроса: дали и в каква степен традицията на Романтизма вдъхновява съвременните славянски творци?

В общественото съзнание творчеството на Романтизма е синоним на „непрактичната личност”, която се опира на безкористното мечтателство, не се съобразява с реалността и я идеализира, обвързва я с максималистични проблеми и постулати. Този стереотип се затвърждава от многократно повтарящите се мирогледни декларации и влияе негативно върху романтичното наследство.

Същевременно Романтизмът – разбиран като извънисторическа културна и антропологическа категория, а не като затворен в дадени времеви рамки творчески период – се появява в литературата в различни, често изненадващи форми (напр. специфично изграждане на героите и пространството и въвеждане фантастични елементи) и по този начин влияе върху характера на генерираните от творбите мисли.

В посоката на тези размисли, конференцията, посветена на двестагодишнината от рождението на Карел Хинек Маха, може да се превърне в повод за промяна на гледните точки и за представяне на концепции, които ще представят славянските литератури в нова светлина.

Ето защо Ви призоваваме да представите „другото гледище” върху литературата на славянските държави – може би ще откриете романтични следи и вдъхновение там, където установеното мнение или изследователското клише, или пък общоприетото мнение не намират наследство от епохата на Романтизма. Подобно „друго гледище” би могло да покаже, че „задължителните” възгледи са основателни само до известна степен и че техните аксиоматичност и сляпо приемане би трябвало да претърпят поне частична ревизия. От друга страна, а нашата конференция не изключва това, бихте могли да ги препотвърдите в една нова светлина.

Бихме желали да се насочим към проблематика, свързана с:

- продължаването или отхвърлянето на романтическата визия за човека;

- онтологията и епистемологията;

- концепциите за изкуството и твореца;

- моделите на чувствеността;

- кодовете на националната идентичност;

- мита и демитологизацията;

- експонирането на индивидуалистични, аусайдерски, бунтовнически и революционни личности;

- засвидетелстването и ревизията на носителите на алтернативни извори на познание (лудост, различни състояния на съзнанието, мистични преживявания);

Освен това в съвременната културология се провежда дискусия, която се концентрира върху необходимостта (или липсата на необходимост) за актуализиране на романтическото наследство. Нека докладите и рефератите, представяни на конференцията, да станат съществена част от работата й.

      Таксата за участие е на стойност от 300 злоти/ 70 евро. Тя включва материали за конференцията, банкет и обеди в дните 30.11. и 1.12. Разходите за пътя и нощувките са за сметка на участниците. Таксата за правоучастие трябва да се преведе на следната банкова сметка: UAM: BZ WBK 77 1090 1362 0000 0000 3601 7903. В описа на паричния превод трябва да се впише номера на подсметката: 712 994. В изключителни случаи е възможно таксата за правоучастие да се заплати на място, в първия ден на конференцията. Заявките за участие се изпращат до 15 октомври 2010 г. на следния адрес: Sekretariat Instytutu Filologii Słowiańskiej UAM, ul. Fredry 10, PL - 61 874 Poznań, тел. 0048 61 829 4520 или на електронните адреси: machakonf@gmail.com

Нощувки:

-цена за единична стая 70 злоти; (+7% VAT)

-цена за двойна стая 110 злоти (55 злоти за едно лице); (+7% VAT)

-цена за малък апартамент 130 злоти (65 злоти за едно лице); (+7% VAT)

-цена за голям апартамент 160 злоти (80 злоти за едно лице). (+7% VAT)

Времетраенето на доклада/представянето не бива да бъде по-дълго от 20 мин. Работни езици на конференцията – всички славянски езици, английски език.Планира се издаване на сборник с докладите от конференцията

Организатори: Директор на Института по славянска филология

д-р Анна Гаварецка проф. д-р Богуслав Желински

д-р Агата Фирлей

д-р Ева Шперлик

Секратар на конференцията:

Уршула Ковалска

ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ

Име и фамилия –

Научна степен –

Университет, институт –

Адрес за кореспонденция –

Имейл адрес –Заглавие на доклада  –
Каталог: slavistica slovo -> files -> 2010
2010 -> Г., 14 часа, Лекционна зала на Народна библиотека Иван Вазов” – Пловдив
2010 -> Библиографски опис на публикациите, свързани със славянските литератури в списание „Съвременник” (1990 – 2010)
2010 -> Програма II курс преговор A. Разговор на тема „Ваканция. Б. Преглед на основните склонитбени типове при съществителни, прилагателни, местоимения
2010 -> Конспект по история на славянските литератури славянска филология
2010 -> Приложение 1: Библиографски опис на първата годишнина на списание „Славянски глас” (1902-1903)
2010 -> Кн. 3 Набоков, Владимир
2010 -> Хилозоизъм и романтически пейзаж Жоржета Чолакова


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница