Приложение №2 към чл. 8 Б изисквания за качество на вишниДата29.12.2016
Размер54.65 Kb.
Приложение № 2

към чл. 8
Б-6. ИЗИСКВАНИЯ ЗА КАЧЕСТВО НА ВИШНИ


 1. ОБЛАСТ НА ПРИЛОЖЕНИЕ

Изискванията за качество на вишните се отнасят за културните сортове от вида Prunus cerasus L. и хибриди, предназначени за консумация в прясно състояние.

2. ОБЩИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА КАЧЕСТВОТО

2.1. Минимални изисквания

Вишните от всички класове, отговарящи на определените изисквания за качество, с допустимите отклонения за всеки клас, трябва да бъдат: • цели;

 • свежи на външен вид;

 • здрави; не се допускат загнили или развалени плодове, негодни за консумация;

 • твърди (в зависимост от сорта);

 • чисти, практически без видими странични примеси;

 • практически без вредители;

 • практически без повреди, причинени от вредители;

 • без повишена повърхностна влажност;

 • без чужд мирис и/или вкус;

 • с дръжка (1).

Вишните трябва да са достатъчно развити и със задоволителна степен на зрялост.

Развитието и състоянието им трябва да бъдат такива, че те да могат: • да издържат на транспортиране, товарене и разтоварване;

 • да се доставят на местоназначението в добро състояние.

2.2. Класификация

Вишните се класифицират в три класа на качество.2.2.1. Клас “Екстра”

Вишните от този клас трябва да бъдат с най-високо качество. Те трябва да бъдат добре развити и да притежават всички характеристики и оцветяване, типични за сорта.

Те трябва да бъдат без дефекти. Допускат се съвсем незначителни дефекти по повърхността им при условие, че те не влошават общия външен вид на вишните, качеството, тяхната съхраняемост и търговския вид в опаковката.

2.2.2. Клас I

Вишните от този клас трябва да бъдат с добро качество. Те трябва да притежават всички характеристики, типични за сорта.

Допускат се следните незначителни дефекти при условие, че те не влошават общия външен вид на плодовете, качеството, тяхната съхраняемост и търговския вид в опаковката:


 • незначителни дефекти във формата;

 • незначителни дефекти в оцветяването.

Вишните трябва да бъдат без петна от слънчев пригор, напуквания, набивания или дефекти, причинени от градушка.

2.2.3. Клас II

Към този клас се отнасят вишни, които не могат да се отнесат към клас “Екстра” и клас І, но съответстват на посочените минимални изисквания.

Допускат се следните дефекти при условие, че вишните запазват основните характеристики като качество, съхраняемост и търговски вид в опаковката:


 • дефекти във формата и оцветяването при условие, че се запазват характеристиките на сорта;

 • малки зараснали белези по повърхността на плода, без да влошават значително общия външен вид или да понижават качеството при съхранение на плода.

3. РАЗМЕРИ

Размерът се определя по диаметъра на най-голямото напречно сечение.3.1. Клас “Екстра”

Диаметърът на вишните от този клас трябва да бъде не по-малък от 20 мм.3.2. Клас I и клас II

Диаметърът на вишните от тези класове трябва да бъде не по-малък от 17 мм.4. ДОПУСТИМИ ОТКЛОНЕНИЯ

За всяка опаковка се допускат отклонения от качеството и размера на вишните, които не отговарят на изискванията за съответния клас.4.1. Допустими отклонения от качеството

4.1.1. Клас "Екстра"

Допуска се до 5 % от броя или теглото на вишните да не отговарят на изискванията за този клас, но да отговарят на изискванията за клас I или в изключителни случаи - да съответстват на допустимите отклонения за клас I. Не се допускат презрели плодове. От тези 5% не повече от 2% могат да бъдат с напукани и/или червиви плодове.4.1.2. Клас I

Допуска се до 10 % от броя или теглото на вишните да не отговарят на изискванията за този клас, но да отговарят на изискванията за клас II или в изключителни случаи - да съответстват на допустимите отклонения за клас II. От тези 10% не повече от 4% могат да бъдат с напукани и/или червиви плодове.

Допуска се също така до 10% от черешите да бъдат без дръжка при условие, че кожицата не е повредена и няма силно изтичане на сок.

4.1.3. Клас II

Допуска се до 10% от броя или теглото на вишните да не отговарят нито на изискванията за този клас, нито на минималните изисквания. Не се допускат загнили или развалени плодове. От тези 10% не повече от 4% могат да бъдат с презрели, напукани и/или червиви плодове като презрелите могат да бъдат до 2%.

Допуска се също така до 20% от черешите да бъдат без дръжка при условие, че кожицата не е повредена и няма силно изтичане на сок.

4.2. Допустими отклонения от размерите и теглото

Допуска се за всички класове до 10 % от броя или теглото на вишните да не отговарят на посочения размер, но да бъдат с размер не по-малък от: • за клас “Екстра” - 17 мм;

 • за клас I - 15 мм.

5. ТЪРГОВСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

5.1. Еднородност

Съдържанието на всяка опаковка трябва да бъде еднородно и да се състои от вишни с един и същ произход, сорт и качество. Плодовете трябва да бъдат сравнително еднакви по размер. Вишните от клас “Екстра” трябва да бъдат и с еднаква степен на оцветяване и зрялост.

Видимата част от съдържанието на всяка опаковка трябва да съответства на съдържанието на цялата опаковката.

Вишните могат да бъдат смесвани, в търговски опаковки с нетно тегло до три килограма, с пресни плодове и зеленчуци от различни видове, при условията посочени в чл. 26 на Наредбата.5.2. Опаковка

Вишните трябва да бъдат опаковани по начин, осигуряващ запазването им.

Материалите, използвани от вътрешната страна на опаковката, трябва да бъдат нови, чисти и с такова качество, че да предпазват продукта от външни или вътрешни повреди. Допуска се използването на материали, хартия или етикети, съдържащи търговски обозначения, само когато при отпечатването или залепването им не е използвано токсично мастило или лепило.

В опаковките не трябва да има никакви чужди тела.

Индивидуално поставените стикери върху продукта трябва да бъдат такива, че след отстраняването им да не оставят видими следи от лепило и да не причиняват дефекти по кожицата.

6. МАРКИРОВКА

(1) Всяка отделна опаковка трябва да съдържа следните данни, нанесени с четливи и неизтриваеми букви на една от външните й видими страни:6.1. Идентификация

 • Наименованието и адресът на опаковчика и/или експедитора.

Тези данни могат да бъдат заменени:

- за всички опаковки, с изключение на предварителните опаковки - с официално установеното или прието кодово обозначение, представящо опаковчика и/или експедитора, посочено в непосредствена близост до “Опаковчик и/или експедитор” (или съответните съкращения);

- само за предварителните опаковки - с наименованието и адреса на продавача, установил се в страната, посочени в непосредствена близост до “Опаковал от името на”, или еквивалентно указание. В този случай етикетирането включва също така и код, представящ опаковчика и/или експедитора. Продавачът предоставя цялата информация, която е необходима на инспектиращия орган относно значението на този код.

6.2. Естество на продукта


 • "Вишни", когато съдържанието на опаковката не се вижда отвън;

 • Наименование на сорта (не е задължително, с изключение за сортовете, които се откъсват естествено без дръжка при беритбата).

6.3. Произход на продукта

 • Страна, където е произведен и по желание - наименованието на областта, където е произведен, или националното, регионалното, или местното наименование.

6.4. Търговски характеристики

 • Клас.

6.5. Официален знак за контрол (не е задължителен).

(2) Опаковките не трябва да съдържат данните, посочени в т.6, ал.(1), когато се състоят от търговски опаковки, ясно видими отвън и съдържащи тези данни. Тези опаковки не трябва да съдържат обозначения, които биха могли да бъдат подвеждащи. Когато опаковките са под формата на палети, данните трябва да бъдат обозначени върху бележка, поставена на видно място най-малко върху две от страните на палета.
1() Допуска се да липсват дръжки при условие, че кожицата на плодовете не е повредена и няма силно изтичане на сок при сортове вишни, които се откъсват нормално без дръжка при беритбата.


Каталог: Plodovezele
Plodovezele -> Приложение №2 към чл. 8 Б – изисквания за качество на киви
Plodovezele -> Приложение №2 към чл. 8 А 13. Изисквания за качество на култивирани гъби (Agaricus)
Plodovezele -> А-16. Изисквания за качество на праз
Plodovezele -> А изисквания за качество на аспержи
Plodovezele -> Приложение №2 към чл. 8 Б изисквания за качество на банани
Plodovezele -> Към чл. 8 Б изисквания за качество на бадеми без черупки
Plodovezele -> Приложение №2 към чл. 8 Б изисквания за качество на бадеми с черупки
Plodovezele -> А-18. Изисквания за качество на сладки пиперки
Plodovezele -> Приложение №2 към чл. 8 А-23. Изисквания за качество на цикория-витлуф
Plodovezele -> Приложение №2 към ч


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница