Природозащитни организации обсъдиха проблемите с Натура 2000 в България с еврокомисаря Ставрос Димас Брюксел, София – Представители на коалицията от 17 природозащитни организации „За да остане природа в България”Дата15.01.2018
Размер20.71 Kb.

Природозащитни организации обсъдиха проблемите с Натура 2000 в България с еврокомисаря Ставрос Димас
Брюксел, София – Представители на коалицията от 17 природозащитни организации „За да остане природа в България” се срещнаха късно в четвъртък с еврокомисаря по околна среда Ставрос Димас заради проблемите с европейската екологична мрежа Натура 2000 в България.
На срещата стана ясно, че Европейската комисия осъзнава, че представените от българското правителство списъци със зони от мрежата Натура 2000 са непълни, както и че са изключени местата с икономическо значение. Беше посочено обаче, че двете обстоятелства противоречат на европейското законодателство.
Еврокомисарят Ставрос Димас припомни, че българското правителство трябва да опазва дори необявените места от мрежата Натура 2000, като се позова на решението на Европейския съд по случая Бас Корибиер срещу Франция. Според Европейската комисия Натура 2000 дава предпоставки за икономическо развитие. Беше дадена за пример Австрия. Там един районите, където живеят сред най-заможните хора, е изцяло в Натура 2000.
Природозащитните организации информираха за мащаба на заплахите: като това, че от октомври 2006 до януари 2007 са издадени над 800 разрешителни за строителство по Черноморието, където повечето зони от Натура 2000 бяха „отложени за прецизиране”. По този проблем стана ясно, че Европейската комисия смята да предприеме спешни мерки.
Природозащитните организации уточниха, че при изготвяне на предложенията вече са били направени множество градивни компромиси, като вземане предвид на действащите подробни устройствени планове (ПУП) към 2004 г. Въпреки това приетото решение на българското правителство отива много по-далеч, като ги отнася към дата в бъдещето - към момента на обявяване на заповедта.
Природозащитните организации призоваха Европейската комисия да гарантира, че еврофондовете няма да се използват за действия, които разрушават местата от мрежата Натура 2000. Природозащитниците ще изпращат редовна информация за проблеми с местата от мрежата и ще изработят прогнозен сценарий какво би се случило, ако не се вземат мерки още сега.
От страна на природозащитните организации присъстваха Симеон Марин от „Зелени Балкани”, координатор на проекта "Изграждане на мрежата от защитени зони Натура 2000 в България", Петко Цветков от Българска фондация „Биоразнообразие”, Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа „Балкани”, Надежда Максимова от гражданска група „Да спасим Иракли”, Борис Бъров от БърдЛайф Интернешънъл и Андреас Баумюлер от WWF.
Допълнителна информация:

През тази седмица в България бяха на работна среща експертите на Главна дирекция "Околна среда" на Европейската комисия Ладислав Мико и Андраш Деметер. Те посетиха ски зоната над Банско в Национален парк Пирин и се срещнаха с министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров.


За контакти:

- Борис Бъров, Ръководител Европейска природозащита, БърдЛайф Интернешънъл, тел.+32 2 2800830, е-mail:boris.barov@birdlifeeco.net, http://www.birdlife.org
Каталог: upload -> documents -> no-date
no-date -> Предстои двоен опит за заличаването на Природен парк Странджа Изявление на 17 природозащитни организации от коалицията „За да остане природа в България”
no-date -> Май 2007 съдебното дело срещу природен парк странджа
no-date -> Циркус седемте езера
no-date -> O ц e н к а за съвместимостта на Изменение на Общ устройствен план на Община Царево
no-date -> Решение на Министерския съвет №122 от 03. 2007 г.
no-date -> Приложение 1
no-date -> Българско дружество за защита на птиците
no-date -> Министерство на регионалното развитие и благоустройството Министерство на околната среда и водите
no-date -> Г. Относно: изменение на Общ устройствен план (оун) на Община Царево
no-date -> П р и л о ж е н и е т а б л и ц и


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница