Проблеми с намиране на думитеДата23.01.2017
Размер91.77 Kb.
ДЕМЕНЦИЯ 
ПО дефиниция деменцията Е СЪСТОЯНИЕ, което засяга паметта и причинява най-малко три от следните допълнителни промени: смутена способност за разпознаване на хора, места и обекти; проблеми с намиране на думите; трудност при работа с цифри и смятане;дезориентация за време и място; промяна на личността. 
Много неточни термин и се употребяват за описание на деменцията - като сенилност и втвърдени мозъчни артерии. Те не само са неточни, но и заблуждаващи. Сенилен означава стар, а сенилност - старост. Да се говори за деменцията като за старост, значи да се приеме неправилно, че тя е нормална или неизбежна. Втвърдяване на артериите означава, че деменцията е причинена от атеросклероза, което не е вярно. Някои хора, включително и лекари, използват термина болест на Алцхаймер за всички деменции, а тя е само една от причините. 
ДЕМЕНЦИЯ И ДЕЛИР 
Делирът Е остро СЪСТОЯНИЕ език объркване, характеризиращо се с невъзможност да се възприема околната действителност. Основният му белег е объркването, а не загуба на паметта, както е при деменцията. 
Обикновено делирът се причинява от болест - най-често алкохолизъм или като реакция на някое лекарство. За разлика от деменцията, която започва незабележимо и прогресира бавно, делирът започва драматично и се развива бързо. 
ДЕМЕНЦИЯ, ДЕПРЕСИЯ И ПСИХОЗА 
Депресията прилича език деменция И може Да заблуди дори И специалистите. Ако страдате от депресия, може да станете затворен и тих, да престанете да обръщате внимание на външността си, на задълженията и на всичко останало, да правите впечатление на човек, който не помни и не разбира. 
Психозата е душевно състояние, което се характеризира с налудничави идеи, халюцинации, загубено чувство за реалност и понякога се бърка с деменцията. Психозата се причинява от телесно заболяване или като страничен ефект на лекарство. 
ПРИЧИНИ ЗА ДЕМЕНЦИЯ 
НЯМА Да влизам в подробности, но главна причина е болестта на Алцхаймер. Трябва да се отбележи обаче, че при всеки един от три случая на деменция, причината е друга. 
През 1906 г. Алоис Алцхаймер описва историята и състоянието на една 51 - годишна жена, която загубила способността си да помни и да мисли. Ако тя беше на 10-15 години по-стара лекарят неправилно щеше да припише симптомите на старостта - грешка, която доста лекари все още правят. Деменцията не е нормално явление при остаряването, а патологично състояние. Болестта на Алцхаймер не може да се диагностицира приживе и не може да се лекува със средствата на съвременната медицина. Скенерът е полезен само ако има други причини за деменция - мозъчно налягане от хематоми, мозъчни тумори, инсулти или хидроцефалия. 
Деменция в резултат от множествени инфаркти. Това е втората най-честа причина за деменция. Явява се при хипертоници и диабетици.При деменция от множествени инфаркти, малки инсулти се унищожава мозъчна тъкан, душевните функции отпадат и се появяват симптоми на деменция, която е необратима. Лечението на диабета и хипертонията могат да намалят и дори да спрат прогреса на състоянието. Смята се, че втвърдяването на артериите / атеросклероза / в мозъка води до деменция. Това не е вярно. Малките инсулти, водещи до деменция не се дължат на атеросклероза, а на мастни натрупвания в артериите.Атеросклерозата причинява най-честия вид инсулт, при който се получава слабост в някой от крайниците или замазания говор, но тя не води до деменция. Следващата таблица показва повечето от причините за деменция, а начините да се избягват. - В съответните Програми За профилактика 
ПРИЧИНИ ЗА ДЕМЕНЦИЯ 
Необратими причини За деменция 
Болест език Алцхаймер - Причината е неизвестна. Това е най-честата причина за деменция. 
Мултиинфарктна деменция -. Причинява се от малки инсулти, наречени лакунарни инфаркти, и се явява най-често при хора, страдащи От хипертония И диабет 
Болест език Паркинсон - Причината е неизвестна. Прави хората сковани, бавно подвижни и треперещи. . Много Хора С Паркинсон развиват деменция 
Алкохолна злоупотреба - Хроничната злоупотреба с алкохол може да доведе до деменция. 
Болест на Кройцфелд - Джакоб - Причината е вирусна инфекция на мозъка, която е много рядка. . Тя води ДО деменция 
Спин - Понякога спинът води до деменция. 
Хорея на Хънтингтън - Генетична болест, която се характеризира със странни, ненормални движения. По-късно се развива деменция. 
Потенциално обратими причини За деменция 
Сифилис - Нелекуваният сифилис засяга мозъка и може да причини деменция. Сифилисът е бактериална инфекция. 
Субдурални хематоми - Събиране на кръв под черепа, която може да упражни налягане върху мозъка и да причини деменция. 
Менингиоми - Бавнорастящи тумори под черепа, които оказват натиск върху мозъка и могат да доведат до деменция. 
Хидроцефалия - Това състояние се получава, когато ликвора в мозъка не може да изтече и се получава налягане, което води до деменция изпускане на урината и характерна промяна в походката. 
Дефицит на фолиева киселина и витамин В12 - Съществени за функционирането на мозъка. Тяхната недостатъчност може да причини деменция. 
Медикаментозна токсичност -. Много лекарства могат да направят възрастните хора толкова объркани и вцепенени, ЧЕ Да приличат език дементни 
Депресия -. Депресираните възрастни хора приличат на дементни, ТОВА СЪСТОЯНИЕ понякога СЕ нарича псевдодеменция 
Болест език щитовидната жлеза - И понижената, и повишената функция на щитовидната жлеза може да предизвика състояние, което прилича на деменция. 
Промяна на нивото на калция и другите електролити - Електролитна патология / извъннормни нива на калция, натрия и магнезия / може да се появи в резултат на медикаментозно лечение, дехидратация или много болести, които причиняват объркване и вцепененост. 
Лабораторно изследване 
НАЙ-честите и необходими лабораторни тестове са: 
Тироидна функция / да се провери за повишение и понижение / 
Витамин В12 и фолиева киселина / два витамина, необходими за правилното функциониране на мозъка / 
Калциево ниво в кръвта / когато е анормално, може да предизвика замайване / 
Бъбречна функция / да се провери за бъбречна недостатъчност, която може да причини разстройство в мозъчните функции и летаргия / 
Захарните нива в кръвта / нелекуваният диабет може да причини мозъчни нарушения / 
Скорост на утайката / тест за откриване на някои редки болести, които могат да причинят объркване и паметови нарушения / 
ИНКОНТИНЕНЦИЯ / ИЗПУСКАНЕ / НА УРИНАТА 
Изпускането език урината Е Много ПО-често от незадържане на изпражненията, като засяга между 5 и 10% от хората над 65 години.Изпускането е една от най-честите причини за изпраштане на старите хора в приюти. Изпускането не е нормален белег на остаряването. 
Вашите бъбреци произвеждат урина и я прекарват през уретерите до пикочния мехур, където тя се събира. Той е един мускул, който трябва да се свие, за да се изпразни. Организмът разполага с няколко механизма за задържане на урината в пикочния мехур. Два кръгли мускула, наречени сфинктери, разположени в основата на мехура, стоят стегнати и представляват мускулна бариера. Освен това налягането на коремните мускули се упражнява върху сфинктерите, а не върху самия мехур. Уретрата - тръбата, която излиза от мехура и през която урината напуска тялото - също има механизми за задръжка на урината. 
Нерви в пикочния мехур измерват когато е пълен и съобщават на мозъка, когато трябва да се изпразни. Но друга част от мозъка ви позволява да задържите урината, докато стигнете до тоалетната.Когато сте готов да уринирате, мозъкът изпраща сигнал до мускулите в стените на пикочния мехур, които се свиват и изпразват урината. За да се контролира уринирането, всички части на тази сложна система трябва да работят съчетано и координирано. Проблеми в различните части на системата водят до различни видове изпускане. Това са: инконтиненция на импулса, стресова инконтиненция, инконтиненция от препълване и спонтанни контракции на мехура. Всяка от тях се дължи на различни причини, включително лекарства, атрофичен уретрит, деменция, диабет и много други болести. Например инфекция на пикочния мехур може да раздразни лигавицата и да причини изпускане.Пълнотата е причина за повишено налягане върху мехура. При атрофичния уретрит / при жените / лигавицата на уретрата изтънява.Промяната настъпва след менопауза, защото тази тъкан зависи от естрогена, хормон чието ниво след менопаузата намалява. С по-тънка лигавица уретрата упражнява по-слаба съпротива на потока на урината и може да се получи изтичане. Тук фитоестрогените са подходящи. Друг фактор, който спомага за развитие на стресова инконтиненция, е слабост на сфинктерите. Специални упражнения могат да засилят мускулите на малкия таз и да подпомогнат сфинктерите. Те са същите, като упражненията след раждане за затягане. 
Изпускането от препълване е тогава, когато пикочния мехур се преразтегне от урина. Това е когато се стискаме или защото мускулите на мехура не се свиват добре. Когато мехура се преразтегне, урината излиза на порции но не напълно. При мъжете увеличената простата, може да пречи на протичането на урината. Запекът също може да оказва натиск върху потока от пикочния мехур и пречи на уринирането. 
Мускулите на мехура са много чувствителни към два типа лекарства: тези с антихолергични свойства и наркотичните. Те отслабват мускулите на пикочния мехур. Същото се случва и при нарушена нервна проводимост. . ИМА случаи И език внезапни неконтролирани контракции език пикочния мехур ЗИС което СЕ изпуска Малко урина 
МЕДИКАМЕНТИ, КОИТО ПРИЧИНЯВАТ ИЗПУСКАНЕ НА УРИНАТА 
Диуретици - Повишават производството на урина и напрягат пикочния мехур. 
Сънотворни транквилизатори - Задълбочават съня и пълният мехур не се усеща навреме. . Затрудняват придвижването ДО тоалетната 
Антихистамини - Съдържат се в таблетките за простуда и в сънотворните на свободна продажба. Повечето притежават антихолерични свойства и засягат способността на мехура да се свива нормално. . ТОВА може Да доведе ДО свръхразтягане език мехура И изпускане От препълване 
Болкоуспокояващи - Засягат способността на пикочния мехур да се свива. Овен това причиняват запек, който от своя страна води до изпускане. Наркотиците правят по-трудно усещането за пълен мехур и отиването навреме в тоалетната. 
Гастроинтестинални -. Понякога СЕ предписват ЗИС стомашни колики 
Антиспазмични препарати - Имат силен антихолинергичен ефект. Също като антихистамините тези лекарства могат да причинят задръжка на урината и изпускане от препълване. 
СЕКСУАЛНОСТ 
Древните римляни СА казвали, че за жените животът започва на 40 години - възрастта, на която жриците на Веста са били освобождавани от обета за целомъдреност. Оттогава по-голяма част от света разбра, че и животът, и сексът започват по-рано. Но и досега много от нас са под влияние на погрешното становище, че сексуалното желание и активност изчезват в процеса на остаряване. Много хора остават сексуално активни до 80-, 90-годишна възраст и дори повече.Нормалното остаряване води до промени в сексуалността, но не слага край на сексуалното желание и на възможността то да се реализира.Някои хора прекъсват секса заради промени във връзките или просто защото нямат партньор. При други сексуалността се засяга от болест.Както при всички физиологични функции, хората се различават и по начина, по който настъпват сексуалните промени при остаряване.Всеки, дори и сексуално най-активните възрастни хора, претърпяват промени в изпълнението на сексуалния акт. 
Ниските нива на естроген и прогестерон, двата най-важни женски хормона, след менопаузата причиняват разнообразни телесни промени, без да засягат сексуалността. 
При мъжете няма менопауза и повечето остават фертилни през целия си живот. Главният мъжки сексуален хормон е тестостеронът и с напредване на възрастта неговите нива намаляват. Въпреки, че тази промяна има минимален ефект върху сексуалния интерес или функции, тя обяснява защо някои болести и лекарства при възрастните хора по-често предизвикват импотенция. Импотенцията е невъзможност за реализиране на удоволствие от сексуалните отношения. Тя се счита за мъжки проблем, но жените също страдат от импотенция. Има три вида импотенция: загуба на желание за сексуални връзки, невъзможност да се извърши сексуален акт и неспособност да се стигне до оргазъм.Сексуалното желание понякога се нарича либидо. То може да се засегне от физически и психологични причини. Много лекарства понижават либидото и интереса към секс, а други влияят върху способността за ерекция. Всъщност всяка сериозна телесна болест може да засегне либидото. За чернодробните и бъбречни заболявания е известно, че понижават сексуалното желание, а алкохолът по принцип намалява либидото. Основна черта на депресията е загуба на удоволствие от всякакъв вид, включително и сексуално. 
ЛЕКАРСТВА, КОИТО ПРЕДИЗВИКВАТ СЕКСУАЛНА ИМПОТЕНЦИЯ 
Бета-блокери - кото пропранолол, надолол, атенолол, метопролол и др.
Резерпин -. КАТО различни лекарства съдържащи ГО 
Гуанетедин 
Метилдопа 
Клонидин 
Естроген у мъже - използван За лечени език Рак език простатата 
Наркотици 
Симетидин - тагамет 
Барбитурати - КАТО фенобарбитал 
Две чести болести, атеросклероза и диабет, също водят до ерекционна импотентност.
Каталог: wp-content -> uploads -> sites -> 168 -> 2016
2016 -> Алое вера за здрава и красива коса
2016 -> Алое вера и алергии
2016 -> Димитър Николов – Мениджър
2016 -> Продуктите на флп в офталмологията
2016 -> Болест на паркинсон
2016 -> Програма "Ф" и др. Глава 19. Флуориране на водата и флуорни таблетки, или заговорът "здрави зъби"
2016 -> Витилигото,наречено още левкодерма,е кожно заболяване,което се характеризира с тебеширенобели петна с тъмен ръб по кожата. Петната могат да бъдат малобройни или многобройни,малки или покриващи цялото тяло
2016 -> Болестта на Алцхаймер е широко разпространен вид деменция или западане на умствената дейност
2016 -> Артритът представлява възпаление на една или повече стави. Той се характеризира с болка,подуване,скованост,деформации и ограничена подвижност


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница