Проф. Валентин Игнатов: Дълговете на болниците растат с 9 млн на месецстраница1/3
Дата13.04.2017
Размер381.87 Kb.
  1   2   3
Пресклипинг: „Здравеопазване”
28.06.2014
Проф. Валентин Игнатов: Дълговете на болниците растат с 9 млн. на месец

Актуализацията на бюджета на НЗОК е неизбежна, но закъсняла

Мария Чипилева
491 млн. лв. е дефицитът на здравната каса за тази година. От вътрешни резерви и повишена събираемост на приходите НЗОК може да намери около 160 млн. лв.

Трябва ли държавата да покрие останалите 330 млн., както поискаха лекарите? "Стандарт" започва дискусия сред шефове на болници и здравни експерти. Днес ви предлагаме мнението на проф. Валентин Игнатов, председател на Асоциацията на университетските болници.

Актуализация на бюджета на касата или осигуряването на тези пари са две различни неща. Те могат да дойдат от вноските, които държавата по закон е длъжна да плаща за децата, пенсионерите и останалите групи, които трябва да осигурява. Сега обаче тя плаща за тях наполовина. Друг вариант е да се увеличи събираемостта от здравноосигурителните вноски. Актуализацията на бюджета е трети вариант. Ние алармирахме за нуждата от нея още в началото на годината, когато лекарският съюз изчисли, че се очаква недостиг от над 200 млн. лв. По-късно Асоциацията на университетските болници пресметна, че недостигът ще е 400 млн. лв. Тази актуализация трябваше да се предложи от здравната каса по-рано, но това се случи едва сега и не знам дали ще бъде приета. Това зависи от парламента. Но актуализацията е належаща, защото има дефицит от 500 млн. лв. и ако той не се покрие, няма как да има нормално разплащане с болниците. Отделно те имат натрупани дългове за още толкова, тоест задлъжнялостта ще стигне до милиард. Дори университетските болници, които бяха едни от най-стабилните в държавата, започнаха да трупат просрочия. По закон до 60 дни болниците трябва да се разплатят с доставчиците на консумативи и медикаменти. Касата обаче бави разплащанията с 3 месеца под различни предлози - проверка на надлимитните, след това започнаха да отлагат проверките и т.н. Затова ние също не можем да се разплатим и дълговете на болниците се увеличават с 9 млн. на месец.

Защо тази година дефицитът на касата е по-голям, не мога да кажа, но мисля, че разходите за лекарства са една от причините. Другата е извънболничната помощ, която става все по-недостатъчна и пациентите търсят помощ в болницата. Вариант, в който лекарите насила вкарват пациентите там, както твърди касата, няма. Просто редица изследвания не се правят в извънболничната помощ и затова хората се налага да се хоспитализират. Големият брой на болниците също е проблем, защото, каквато и сума да се определи с увеличението им, тя няма как да стигне. Една баница, ако има 12 парчета, те са по-големи, ако трябва да са 24, са много по-малки. Броят на болниците обаче не зависи от лекарския съюз или от нас, а от политиците и не знам защо те не променят нещата.

Но финансирането на здравеопазването е крайно недостатъчно, защото то е много скъпа услуга, а болниците не получават средства по никакъв друг начин, освен от касата. Ако тези пари не се дадат, няма да спрем да лекуваме, каквито и призиви за стачки да издигаме, но ще стигнем нивата на здравеопазване от 90-те години. В болниците няма да има средства за медикаменти, чаршафи, храна, а хората ще трябва да си ги носят сами. Да не говорим, че заради дълговете някоя от фирмите може да реши да запорира сметките ни и тогава няма да има нищо.
44 000 - жертва на лекарски грешки

Мария Чипилева
Между 40 и 44 хил. на година са българите, които смятат, че са станали жертва на медицинска грешка. Това показват данни от социологическо изследване, които представи адвокат доц. Петко Лисаев на семинар за лекарските грешки в София. Най-голяма част смятат, че са получили погрешна диагноза или операция. Според международните изследвания жертвите на медицински грешки са между 7,5% и 16,7% от пациентите, които са лежали в болница. От данните на лекарския съюз пък става ясно, че само за две години 202 жалби са постъпили в етичната комисия. Повече от половината засягат качеството на лечението.


Августовски апокалипсис за здравеопазването

Калоян Атанасов
Орязване на парите за болниците, връщане на пациенти, опашки пред операционните, протестиращи лекари с намалени заплати, затварящи врати лечебници. Това е апокалиптичната визия на българското здравеопазване, която е напът да стане реалност още в края на август. Със съвместни действия и знакови бездействия правителствата на ГЕРБ и на БСП забъркаха гореща "здравна" каша, която ще пари в устата на пациентите, медиците и болниците дълги години напред. Началото постави "финансовият гуру" Симеон Дянков, който реши да оправя бюджетните си проблеми, като прехвърли по държавните сметки 1.5 млрд. лв. от обществената Национална здравноосигурителна каса. Съпъртиецът му Пламен Цеков "довърши" публичния фонд, оставяйки го в ръцете на наследничката си - Румяна Тодорова, с около 160 млн. лв. явен и още може би толкова скрит дефицит. Въпреки многобройните закани от страна на управляващите отговорност от никого не бе потърсена.

Междувременно депутатите заложиха бомбата, като гласуваха 2.82 млрд. лв. бюджет за касата през 2014-а, след като същата сума в миналогодишния бюджет бе изчерпана още през октомври. Здравният министър д-р Таня Андреева в пакет с Тодорова за една година така и не намериха спасителния отговор на въпроса как да увеличат приходите и да намалят разходите в системата. Дори напротив - болниците, работещи с касата, се увеличиха и извършват (или отчитат) повече дейност, разходите за лекарства скачат, естествено, растат и заплатите в сектора, тъй като всички разбраха, че "с трици лекари и сестри не се ловят". В резултат на това дефицитът в здравната каса подгони половин милиард лева, лечебниците задлъжняха с почти още толкова, пациентите са недоволни, джипитата се борят за правата си, а двама от трима дипломирали се медици се отправят към терминал 2 на "Летище София" минути, след като са издекламирали Хипократовата клетва.

Най-накрая дори традиционно работещият в конспиративна обстановка надзорен съвет на НЗОК публично призна, че актуализацията на бюджета с (поне) 328 млн. лв. е неизбежна. В противен случай здравеопазването ни е изправено пред гарантиран крах. Оттук нататък сценариите с развитието на здравната криза са няколко, но нито един от тях не вещае бляскав завършек. При оптимистичния вариант, който засега изглежда малко вероятен,Народното събрание ще отпусне исканите 328 млн. лева. Процедурата обаче е дълга и изисква минимум 20 дни, с които сегашният парламент може би не разполага. Първо, Министерството на здравеопазването трябва да даде одобрително становище за искането, след което то да се приеме от Министерския съвет и да влезе в парламента, където ще се гледа от здравната комисия. Едва накрая е гласуването му от народните представители.

Кабинетът очевидно не е склонен да отпусне толкова пари, тъй като премиерът Пламен Орешарски нееднократно отказа да обещае актуализация, а и държавният представител в надзора на касата - заместник-министърът на финансите Людмила Петкова, гласува "въздържала се", което е доста показателно. Но ако по неведоми пътища 328 млн. лв. влязат по сметките на здравната каса, с тях ще се покрие само дейността на болниците до края на 2014-а. А според финансовия анализ на публичния фонд не достигат над 96 млн. лв. за лекарства за домашно лечение, над 48 млн. лв. за медикаменти за онкоболните и други 16 млн. лв. за медицинските изделия. Тоест касата "ще светне" с над 160 млн. лева. Тези пари могат да бъдат прехвърлени за плащане през 2015-а, както се случи тази година, или да бъдат частично покрити от преизпълнение на събираемостта на здравни вноски, откъдето правителството очаква между 55 млн. и 100 млн. лв. плюс.

Вариант 2: "пари няма, действайте", тоест здравната каса стяга коланите на болниците и те се задушават или "отслабват". "При липса на актуализация орязването на парите ще започне от август. В момента месечният бюджет за болниците е в рамките на 130-140 млн. лева. Това, което реално не достига до края годината, е в рамките на 25-35 млн. лв. месечно. С наличните 105 млн. лв. болничните мениджъри могат да изплащат фонд работна заплата, данъци и осигуровки, лекарства и консумативи. Но друг тип издръжка няма да имат възможност да я покрият", каза председателят на надзорния съвет на касата и заместник здравен министър д-р Бойко Пенков. В "друг тип" издръжка явно влизат просрочените дългове и надлимитната дейност, които са жизненоважни за оцеляването на лечебниците. А по думите на доскорошния управител на ВМА и "здравен" кмет на София - ген. Стоян Тонев, досега фармацевтични фирми и доставчици на апаратура са въвели 64 запора на пари, които болниците получават от касата. Кредиторите могат изцяло да блокират сметките, ако длъжниците не обслужват дълговете си.

Логично и директорите на лечебните заведения са категорично "против" подобен сценарий. "Ако не се актуализира бюджетът, финансовата задлъжнялост на болниците ще става все по-голяма и това неминуемо ще доведе до крах на държавното и общинското здравеопазване", твърди управителят на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев. "Бавят ни изплащането на надлимитната дейност, което е над една трета от това, което сме заработили. Ако не се промени начинът на финансиране, ситуацията в много от общинските болници ще се утежни до края на годината", обяснява председателят на Сдружението на общинските болници и директор на МБАЛ Чирпан д-р Неделчо Тотев. "Много е страшно това, че се уврежда и без това много крехкото здраве на здравеопазването. Това е една система, която от няколко години е на ръба. Видяхме какво стана с болницата в Стара Загора, която на практика е фалирала. Ще я последват и други", добавя "частникът" д-р Николай Болтаджиев.Какво очакват пациентите и лекарите?

Иван Димитров от Федерацията "Български пациентски форум" прогнозира листи на чакащите, невъзможност болниците да приемат пациенти и липса на качествено лечение, риск за здравето и живота на всеки гражданин. "Ако бюджетът на здравната каса не се актуализира или не се вземат други мерки, след септември у нас няма да има здравеопазване", предупреди и председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

Третият вариант е здравната каса да намали разходите си, без да засегне силно финансирането на системата. Предложените от учреждението с Постановление 94 нововъведения за плащане на медицинската дейност на лечебниците обаче не се приемат от съсловието. От мащабните проверки за отчетена дейност здравните инспектори през май донесоха глоби за едва 1.5 млн. лева. Последният "спасителен пояс" са предложените от касата промени на диагностично-лечебните алгоритми на клиничните пътеки. Целта е част от медицинските дейности да бъдат прехвърлени от болничната помощ към джипитата, за да се спрат необоснованите хоспитализации и така да се пестят средства. Но и за да се оптимизират пакетите, е необходимо време, а часовникът неумолимо цъка. Усетиха го и пациентите, които масово се записват за операции и други болнични манипулации, тъй като в края на лятото ще бъдат върнати, ще чакат или ще си плащат.


Пациенти искат актуализация на бюджета на НЗОК
"Очакваме министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева да внесе проекта за актуализация на бюджета на НЗОК, както обеща в началото на годината, а здравето да престане да бъде оцветявано в политически краски и водено от лични конфликти", пише в писмо до медиите Владимир Томов, председател на Националния алианс за хора с редки болести и баща на дете с болестта на Гоше. Томов припомня, че за последната година "НЗОК започна да заплаща 6 нови молекули за хора с редки болести, които преди това бяха обречени. Сега всички те живеят пълноценно, а за някои от тях - пеперудените деца, НЗОК пое ангажимента, който те очакваха от години, НЗОК плаща повече тест ленти на диабетици над 18 г."

"Все повече пациенти получават качествени терапии, а с тях и шанс за живот. Това не трябва да се забравя! Още от октомври 2013 г. д-р Румяна Тодорова обяви, че с предложения от МФ бюджет на НЗОК дефицитът на НЗОК ще бъде поне 400 млн. лв. И няма как да бъде по друг начин при положение, че населението застарява, благодарение на новите средства за диагностика много заболявания, от които пациентите умираха, сега се откриват навреме, а броят на болниците се увеличава непрекъснато. Нормално е при тези условия и бюджетът за здравеопазване да расте", пише Томов. Той призовава държавата да започне да плаща пълния размер на здравната вноска на децата, учащите, държавните служители и др., за които плаща годишно между 940 и 970 млн. лв., докато всички останали данъкоплатци внасят общо над 2 млрд. лв.


Омбудсманът: Необходим е регистър на лекарските грешки

Продължаващото обучение е в основата на предпазването от медицински гафове
Аида Паникян
Необходимо е да бъде създаден регистър на лекарските грешки, но не за да бъдат наказвани или назидавани медиците, а за да послужат за превенция описаните случаи. Това мнение изказа националният омбудсман Константин Пенчев при откриването на международния семинар за юристи "Лекарска/медицинска грешка". Във форума, организиран от Висшия и от Софийския адвокатски съвети, участват близо 130 български адвокати, а лекторите са от Белгия, франция, Израел и България.

Необходимо е да се прави разлика между "лекарска грешка" поради виновно неспазване на правилата за добра медицинска практика или липса на умения и квалификация за извършване на определена медицинска дейност, а от друга страна, настъпили неблагоприятни ефекти от лечението, коментира пред ДУМА д-р Антония Първанова, бивш евродепутат. Тя е категорична, че превенция на лекарската грешка у нас може да се прави най-вече с продължаващото обучение на медиците. Според нея е необходимо също така създаването на точни регламенти какво е лекарска грешка. "У нас, когато медицинско лице при вземане на кръв спука вена, казва на пациента: "Ами тънки са вените ви, това е", коментира Първанова и допълва, че в европейските страни това се смята за грешка на медицинското лице. Според нея, след като бъде дефинирано понятието "лекарска/медицинска" грешка, то трябва да бъде включено в Закона за здравето с препратки към други закони.

Понятието "лекарска грешка" вече доста се е наложило както в медийната, така и в правната сфера, но д-р Олга Томова-Куцарова, доктор по право, е категорична, че има и немалко случаи на увреждане на пациенти, причинени не от действието на лекар, а от други ангажирани с лечебния процес - медицинска сестра, фелдшер, акушерка и др.

"Съществуват 21 определения за нежелани ефекти, 13 определения за медицински грешки, 11 определения за нежелана реакция в резултат на употребата на лекарства, 8 определения за near miss (близо до грешката)", подчерта д-р Петко Загорчев, председател на Централната комисия по професионална етика на БЛС. Тя е готова да съдейства за създаване на база данни в областта на качеството в здравеопазването, да съдейства или изгради система за отчитане на медицинските грешки и нежеланите сериозни инциденти в лечебните заведения.
Проф. Стоян Миланов, шеф на "Пирогов": Зелена вълна за реанимобилите!
Шофьорът на линейката, пострадал в катастрофата, бе обучен при нас по програмата за работещите в Спешната помощ. Категоричен съм, че всички те станаха много по-внимателни и предпазливи след курсовете. Не знам кой е виновен, но със сигурност линейката се е отзовала на инцидента с блъснатата пешеходка в "Надежда" колкото се може по-бързо.

Уви, днес по пътищата вилнеят джигити, не дават път на реанимобилите, блъскат екипите, които и без това са малко!

Време е в двумилионна София да се организира зелена вълна за преминаването на линейките, особено в пиковите часове. За това се говори вече от 20 години, а още оттогава срещу нея имаше съпротива от полицията и пожарната. Да, обаче и у нас трябва да стане като в Европа. А там 1000 евро е глобата, ако не даваш път на линейката. При повторно нарушение - наказанието е затвор.
Няма да има кой да гласува
Очакваме възможно най-скоро да се разгледа актуализацията на бюджета на здравната каса, в противен случай няма да има кой да гласува на следващите избори. Това оповести вчера в отворено писмо алиансът на хората с редки болести.


10 пъти скочили делата за лекарски грешки

Полина Тодорова
Десет пъти са скочили делата за медицински грешки у нас за последните 20 години.

Данните бяха изнесени от доц. д-р Петко Лисаев, ръководител на катедра "Съдебна медицина,, на Медицинския университет в Плевен, по време на форум, организиран от Висшия адвокатски съвет.Наплив

В Плевен през 1993 г. делата за лекарски грешки са били само 3, а към момента са поне 30. Такава тенденция има и в останалите съдилища, заяви д-р Лисаев. Най-рискови по отношение на пропуски и търсене на отговорност се оказват спешната медицина и хирургията.

Главна пречка за воденето на дела от медицинско естество е проблемът с вещите лица, които се занимават с изготвянето на експертизи в процесите.

Експертиза

"Експертизата у нас е на автопилот,,, изтъкна д-р Лисаев. Много често от колегиални подбуди лекарите се защитават един друг, същевременно интересът към този тип работа е много слаб заради ниското възнаграждение, липсата на мотивация и други затруднения, изтъкнаха участниците на форума. За пример беше посочен опитът на Израел, където вещите лица са главно пенсионирани медици.Жалби

Според последните проучвания около 40 000 българи са убедени, че са жертва на объркана диагноза, неправилно оперативно лечение или са претърпели инцидент, свързан с медицинска грешка. Много често делата се протакват с години, защото пациентът изпраща една и съща жалба до няколко институции едновременно, които се "изчакват" помежду, въпреки че накрая изпращат един и същи отговор до подалия сигнала.


Искат регистър на гафовете

Необходимо е да бъде създаден регистър на лекарските грешки, настоя националният омбудсман Константин Пенчев. Според него той е нужен не за да злепоставя медицинското съсловие, а за да внесе яснота и грешките да не бъдат допускани повторно. Общественият защитник припомни още и идеята за създаване на фонд за обезщетяване на пострадали пациенти.


Челен сблъсък пред Темида
10 пъти се е увеличил броят в делата за медицински грешки у нас.

Точна статистика за процесите или осъдените все още няма, но тенденциите са ясни - пострадалите от некадърно лечение или забавено такова започват да търсят правата си пред Темида. Уви, въпреки ръста в процесите заради медицинска небрежност, в съдебната зала проблемите на здравеопазването ни се сблъскват челно с тези на правосъдието ни. И там недоволният пациент или неговите близки, веднъж опарени от здравната ни система, рискуват да се опарят и от тези в съдебната. А именно - вещи лица, които най-често са практикуващи лекари и защитават колегите си, липса на ясно законово понятие за това какво е медицинска грешка и още куп проблеми, които забатачват делата с години. През това време надеждата на пострадалите да получат справедливост за преживяното става все по-слаба. Експертите са единодушни - необходими са ясни и категорични правила както за здравеопазването ни, така и за хода на делата, произтачащи от там.

Докато ги няма. Темида ще бъде не само с вързани очи, но и с вързани ръце...


В Бургас ще тръгне факултет за медицински сестри, гласува НС
С пълно мнозинство депутатите решиха към Бургаския университет "Проф. д-р Асен Златаров" да бъде открит факултет "Обществено здраве и здравни грижи". Така ще бъде задоволена изострената напоследък нужда от медицински сестри в болниците в региона и страната.
100 000 лева обезщетение за педиатри, осъдени за смърт на бебе

Пак бих ги обвинила, случаят е много тежък, казва прокурор Недялка Попова

Любо Илков
Прокуратурата да изплати общо 100 000 лв. обезщетение за нанесени морални вреди на трима лекари, съдени и оправдани за смъртта на 5-месечно бебе в Пазарджик.

Това реши окончателно Върховният касационен съд (ВКС).

Исковете на д-р Таня Данева и д-р Георги Павлов бяха за по 50 000 лв., а на д-р Петьо Хаджийски -за 20 000 лв. Те бяха заведени по закона за отговорност на държавата за нанесени вреди.

Три съдебни инстанции - окръжният съд в Пазарджик, апелативният в Пловдив и ВКС, присъдиха по 40 000 лв. на педиатрите

Данева и Павлов и 20 000 - на

Хаджийски Трагичната сага започва на 19 март 2007 г., когато в детското отделение на болница "Здраве" в Пазарджик е приета 5-месечната Мария Янкова. Детето е докарано от близкото с. Огняново, където живее с родителите си Стойо Ангелов и Нонка Янкова. Те нямат брак и това е първото им дете.

Момиченцето е прието в болницата по препоръка на педиатър с диагноза бронхопневмония. Шеф на детското отделение е д-р Данева, а лекарите Павлов и Хаджийски са редови ординатори. Направени са необходимите изследвания и започва лечение с антибиотици, като се добавят физиологичен серум и глюкоза.

Състоянието на малката Мария обаче не се подобрява, а се влошава с всеки изминал ден, като детето плаче непрекъснато. Поради това 2 дни след приемането му е направена консултация със специалист по УНГ, който констатира катарален отит в дясното ухо, възпаление на средното и увеличени сливици.

На 22 март Мария е с висока температура и постоянно повръщане. При преглед д-р Данева установява, че по краката на бебето има обриви. Медиците приемат, че са от ухапване от бълхи. Ден по-късно обривите се увеличават, а през нощта устните на детето посиняват и крайниците му изстиват.

Дежурната д-р Баздигян обдишва момиченцето с кислород и установява, че пулсът му е 170 удара в минута. Тя се обажда на д-р Данева и е взето решение детето да бъде транспортирано в интензивния сектор на областната болница.

Мария е приета и незабавно започва ренимация. Направена е пункция на гръбначния стълб. След като излизат резултатите от изследването, е поставена диагноза менингит. Детето умира сутринта на 23 март. От направените по-късно експертизи категорично е установено, че момиченцето умира от вирусна инфекция, усложнена допълнително от бактериална инвазия, довели до развитието на гноен отит и менингит.

Непосредствената причина за смъртта е резултат от развилите се усложнения на първоначалната вирусна инфекция. След като разбират за смъртта на детето, роми от Огняново блокират двора на болницата с 10 автомобила.

Година по-късно на Стойо и Нонка се ражда втора дъщеричка. На няколко месеца и тя се разболява, но родителите отказват да я заведат на лекар. Когато го правят, е прекалено късно и второто им момиченце също умира.

След сполетялата ги отново трагедия семейството заедно с роднини заминава за Италия, където се намират и в момента, разказаха пред "24 часа" техни съседи.

В момента Стойо и Нонка имат живо и здраво трето момиченце, родено в Италия При последното си идване тук през миналата година Стойо казал на съседите си, че нямат намерение да се връщат в Огняново.

"Стойо се отказа да съди докторите. За какво да го прави? Две деца му отидоха. И да ги беше осъдил, това няма да му върне децата. Виж, като отидоха в Италия, как им се оправиха работите", обяснява съседът Ангел.

Междувременно прокуратурата повдига обвинения в убийство на 5 -месечната Мария поради немарливо изпълнение на служебните задължения на докторите Данева, Павлов и Хаджийски. Обвинителният акт срещу тях е изготвен и внесен от прокурор Недялка Попова. Процесът срещу педиатрите започва през 2009 г., а година по- късно те са оправдани от окръжния съд.

"Ако трябва да избирам, отново бих внесла обвинителен акт срещу 3-мата лекари за смъртта на Мария. И бих се борила за осъдителни присъди. Потресена съм от този случай. Убедена съм, че бях абсолютно права с повдигнатите обвинения", заяви прокурор Попова по повод присъденото обезщетение, което държавното обвинение трябва да плати на тримата лекари.

В момента нито един от тях не работи в болница "Здраве".

Д-р Таня Данева е завеждащ детско отделение в частна болница в Пловдив. Д-р Георги Павлов е във П детско отделение на МБАЛ - Пазарджик, като паралелно кара курс в Пловдив за втора специалност. Д-р Петьо Хаджийски се е насочил към гастроентерологията, обясниха негови колеги.

"За мен този случай е изключително болезнена тема. Достатъчно съм преживяла и не желая да коментирам каквото и да било", заяви пред "24 часа" д-р Таня Данева. Тя единствена от тримата бе открита по телефона след решението на ВКС.

  1   2   3


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница