Проф. Вихра Миланова прогонена от Медицинския, кабинетите запечатанистраница1/19
Дата11.03.2018
Размер1.08 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   19Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
14.10.2016
Национални вестнициПроф. Вихра Миланова прогонена от Медицинския, кабинетите запечатани


Заместници в оставка й връчили заповедта на проф. Генчо Начев

24 часа  стр. 6  

"Днес получих заповед, подписана от проф. Генчо Начев, с която ми се прекратяват правомощията". Това обяви ректорът на Медицинския университет в София проф. Вихра Миланова.

Противниците й я свалиха на общо събрание на 11 октомври, организирано от предшественика й акад. Ваньо Митев. Кардиохирургът проф. Генчо Начев е председател на общото събрание на Медицинския университет в София. Тайното заседание се проведе при закрити врата.

"Изненадата беше, че днес ми се връчва заповедта, която е с вчерашна дата.

Проф. Начев вчера към 18 часа ми каза, че се колебае и продължава да мисли. Каза ми, че след като се върне от командировка, ще реши какво да направи. Разбирам, че вече е взел решение", каза още проф. Вихра Миланова.

Заповедта й връчили заместник-ректорите проф. Радомир Угринов и проф. Валентина Петкова, които са подали оставка преди около месец.

При идването си двамата били съпроводени от бившия главен секретар проф. Алексей Алексеев и група охранители с лилави униформи от факултета по дентална медицина, които пазеха и общото събрание на 11 октомври.

"Усетих изключителна агресия от колегите професори, неприемлива за академично място. Не подбираха добри думи", коментира проф. Миланова. По-късно кабинетите в ректората бяха запечатани.

Според проф. Миланова решението на общото събрание е обжалвано в Административния съд - София-град. То не влиза в сила до приключване на съдебния процес

В същото време на сайта на Медицинския университет в София вече е публикувана заповедта за назначаването на нов ректор - бившия шеф на "Майчин дом" проф. Виктор Златков, който беше избран във вторник.

"Ситуацията в момента в Медицинския университет -София, е много губеща не само за неговата репутация и тази на висшето образование, но и за високите стандарти, на които сме свикнали да отговарят българските лекари. Искам да призова всички да се въздържат от грозни думи и грозни действия".

Това коментира вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева.

Според нея има много неясноти около провеждането на общото събрание. Има академична автономия и министерството не е казвало никога как да се избира ръководството, но трябва да се спазва законът, категорична е тя. Това означава да са осигурени всички гаранции за публичност, всички гаранции за редовно призоваване на делегатите, каза тя и посочи, че в момента МОН извършва административна проверка именно на тези обстоятелства. Съдът е този, който може да каже законно ли е проведено събранието, посочи министърът. "Вчера чакахме до вечерта документите, които искаме да проверим за правилността на начина, по който е протекло събранието. Тези документи не бяха дадени от организаторите, има съпротива", съобщи министърката. Тя беше категорична, че министерството остава плътно на страната на закона. Ще го приложим с пунктуалност и грижа за българското образование и българските студенти, каза още Кунева.

Обвиняват бившия ректор Ваньо Митев за 5 сделки


Призован е да се яви в петък в столичното следствие

Ана Михова

24 часа  стр. 6 

Бившият ректор на Медицинския университет в София акад. Ваньо Митев ще бъде обвинен за 5 неизгодни сделки в петък. Той е призован да се яви в столичното следствие към Софийската градска прокуратура на бул. "Монтевидео" с адвокат, за да му бъде повдигнато обвинението.

То гласи: че като длъжностно лице е сключил неизгодни сделки, с които е ощетил университета в особено големи размери. За подобно престъпление законът предвижда от 1 до 10 г. затвор

Засега от прокуратурата отказват да разкрият кои са 5-те сделки. Разследването срещу бившия ректор започна в края на септември. Тогава срещу него беше образувано досъдебно производство за безстопанственост и престъпление по служба.

Поводът стана одитен доклад на просветното министерство за периода от 1 януари 2014 до 30 юни 2016 г.

При образуване на делото магистратите съобщиха, че разследват бившия ректор за съмнителни хонорари, получени от Митев, жена му, дъщерите му и сестра му, нерегламентирано премахване на стол в университета, злоупотреби с обучение на чуждестранни студенти, екскурзии до екзотични места под формата на командировки, както и купуването на автомобил за 180 хил. лв. със служебни пари

Тогава от прокуратурата разкриха още, че трима чуждестранни студенти получили по 100 хил. лв. годишно, за да рекламират университета, но за тази дейност нямало отчет. Те живеели на един адрес и ползвали един телефон. МУ платило и над 80 хил. лв. на външни IT специалисти и юристи, въпреки че имало подобни експерти на щат.

Друга констатация на проверяващите е, че сключените от Митев договори за провеждане на обучение на чуждестранни центрове за предклинично обучение в Швейцария и Германия, както и по договор за образователен франчайз в Кипър, са незаконосъобразни. Имало и сериозни разлики в заплатите на работещите в МУ. Шофьорът на ректора получавал над 1800 лв., а зам.-ректорите доста по-малко.Подменените решения във фонда за децата били технически грешки


При Москов имало 52 жалби, той се извинява

24 часа  стр. 7  

Експертните решения на лекари дали дете да бъде пратено в чужбина не са били подменяни, но са открити несъответствия в работата на фонда за лечение на деца.

Това обясни здравният министър д-р Петър Москов пред ресорната парламентарна комисия. Той бе изслушан от депутатите във връзка с подадените 5 оставки от членове на обществения съвет на фонда.

Министърът даде пример с конкретен случай. В решението на съвета било одобрено лечение на дете с хидроцефалия, което се нуждае от скъпо медицинско изделие - специална клапа. В окончателния протокол обаче пишело, че се отлага. В действителност терапията е одобрена, а се отлагало плащането на клапата, докато болницата представи документи за цената й и за клиничната пътека, по която ще направят операцията, разясни Москов.

Подобни несъответствия имало в голяма част от примерите за подмяна на решения, подадени от членове на обществения съвет. Те посочили 52 такива случая. Здравният министър се извини на обществения съвет за тези разминавания.

Министерството е направило проверка на сигналите и огласи преди дни, че са открити само 2 технически грешки и не става дума за подменени решения. Междувременно родители настояха за оставката на директора на фонда проф. Владимир Пилософ, а той отвърна, че фондът работи при спазване на сроковете и атаките са неоснователни.

Преди близо 2 месеца националният консултант по детска нефрология доц. Анелия Буева подаде оставка, обяснявайки писмено пред здравния министър, че не е съгласна с начина на работа във фонда и с новия правилник за дейността му, който не бил широко обсъден.

Адресът към диспечерите на линейките за случая с починалия в сряда в София мъж е бил подаден правилно, но е записан грешно, обясни пък зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков по БНТ. Ден по-рано от МЗ обявиха, че гражданите са дали грешен адрес и затова линейката се забавила с 43 минути.  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   19


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница