Програма 8 дни/ 7 нощувки/ 7 закуски/ 6 вечери в приказния курорт ксамилДата19.07.2018
Размер224.94 Kb.На море в АЛБАНИЯ в САРАНДА и КСАМИЛ

автобусна програма
8 дни/ 7 нощувки/ 7 закуски/ 6 вечери в приказния курорт КСАМИЛ

Дати на отпътуване:


26.05.2018 г.,   02.06.2018 г.,   09.06.2018 г.,   16.06.2018 г.,   23.06.2018 г.,   30.06.2018 г.,   07.07.2018 г.,   01.09.2018 г.,   08.09.2018 г.,   15.09.2018 г.,   22.09.2018 г. 

Цена от: 569 лева


Ще посетите: Саранда, КСАМИЛ, ХИМАРА, БУТРИНТ и ГИРОКАСТРА! 

Предимства на програмата: 

Ксамил е курорт с недокосната и уникална природа и 12 пясъчни плажа в закътани заливи на чистото Йонийско море!

Ксамил е екзотичен и неповторим с 4-те си на брой островчета и възможност да плажувате на тях!

Ксамил привлича с малките си преобладаващо три етажни приветливи семейни хотели!

Ксамил привлича с ниски цени в магазини и заведения…


Изберете своя хотел: 
хотел DIVO PALACE 3*

хотел LUXURY 4*хотел ARDIANI 3*


Програма:

1 ден: – Кулата – Янина – Саранда 
Сутринта в 06:30 ч. отпътуване от София, храм – паметник ”Ал.Невски” по маршрута. Пътуването е през територията на Гърция по скоростната магистрала „Виа Егнатия” или още известна като Е – 90. Пристигане в курорта Ксамил – тропическият РАЙ на Европа привечер. Настаняване в избрания хотел. Вечеря. Нощувка. 

2 ден: Ксамил – Саранда 
Закуска. Свободно време за плаж и опознаване на курорта. Това, което ще установите в този първи ден е, че в курорта Ксамил не е от голямо значение дали хотела, в който сте настанени е в непосредствена близост до плажа (такива хотели са ограничен брой) защото великият творец – Природата, тук е сътворил цяла една броеница от плажове, разполагайки ги по протежение на целия курорт (не по-дълъг от около 3 км. покрай морето) в закътани малки заливчета. Разходете се, опознайте заливчетата и изберете най-подходящият за Вас плаж и залив… Може пък да поискате да плажувате на остров…и това желание е изпълнимо!Тропическият РАЙ в Ксамил предоставя цели четири на брой островчета, пълни с живот: пищна зеленина и птича песен, които местните нарекли: Близнаците, Смарагдовият, Каменният и Малкият остров. До някои от островчетата се стига с плуване, а можете да отидете и с лодка или водно колело. На островчетата също, както и на останалите плажчета има плажен бар, предлагащ шезлонги и чадъри, напитки и храна. 
След обяд в 17:00 ч. Ви каним по желание, с доплащане /5 евро/ на вълнуваща разходка в курорта Саранда, красиво разположен на живописен залив във формата на подкова с невероятна панорама към отсрещния остров Корфу, разположен само на 2 морски мили от Саранда! По протежението на целия залив е красивият крайбрежен булевард с дължина около километър, тънещ в зеленина, цветя и прекрасни огромни палми, които ведно с ласкавото слънце, създават усещане за тропически ширини.. В разходката си достигаме и до забележителностите: останки от древна синагога, принадлежала в 5 в от н.е на богата общност евреи живели тук, православната църква, пристанището и археологическият музей. Свободно време за разходка и възможност да отседнете в някое крайбрежно заведение за чашка кафе или халбаалбанска бира. За любителите на романтиката и „ловците на уникални моменти”, вълненията достигат кулминацията си в прекрасния и уникален залез на Саранда, когато ти се струва, че остров Корфу в отблясъците на залязващото слънце, сякаш плува на повърхността на чудното Йонийско море! В 19:00 часа отпътуване от Саранда за Ксамил и хотела. Вечеря. Нощувка. 

3 ден: Ксамил 
Закуска. В 10:00 часа Ви каним (по желание 10 евро, с вкл. входен билет) на разходка до античния и средновековен град Бутринт, обект от листата на Юнеско. На разстояние 4 км. от Ксамил - на крачка от границата с Гърция и срещу източните брегове на остров Корфу, в естествен парк от 20 кв. км, заобиколен от великолепният канал Вивари, свързващ соленото езеро Бутринт с Йонийско море, е разположен спиращият дъха античен град – Бутринт. Ще чуете легенди, според които днешният Бутринт е античната „малка Троя” построена от Хелен, един от синовете на цар Приам и Андромаха, съпругата на Хектор намерил смъртта си в Троянската война. Запознавайки се отблизо с грандиозните някога постройки: административни сгради, площад, обществена баня, светилището на Асклепий и прилежащият амфитеатър, Портата кула и Лъвската порта, ще си дадем сметка за уникалната хармония в строителството на древен Бутринт, дело на четири цивилизации: Елините от времето на Александър Велики, два века по-късно – Римляните, последвани от Византийците и Венецианците. И всяка от тези цивилизации строила, достроявала и обогатявала своя славен Бутринт, който откриваме тук - в тази все още не достатъчно популярна земя на орлите – Шкиперия! Разглеждането на Бутринт отнема около 1,5 – 2 часа. Завръщане в курорта Ксамил около 12:00 часа на обяд. Свободно време за плаж и разходка. 
Вечерта по желание и срещу доп. заплащане, Ви каним на албанска фолклорна вечер в замъка Лекуръси в Саранда. Нощувка. 

4 ден: Ксамил 
Закуска. Свободно време за плаж. Ако сте любопитни да опознаете околностите на Ксамил, нашият екскурзовод ще Ви ориентира как да достигнете до съвсем близко разположените до курорта Ксамил плажове: плажът на Чайката и плажът на Огледалото. Вечеря. Нощувка. 

5 ден: Ксамил - Синьото око – Гирокастра – Ксамил – 150 км. 
Закуска. Свободно време за плаж. 
По желание и срещу доп. заплащане - целодневна екскурзия до природния феномен „Синьото око” - един от 18-те на брой извора, даващи началото на река Бистрица и уникалният каменен град на хилядата стъпки – Сребърната Крепост ( Аргирокастро от гръцки) – Гирокастра – град-музей под защитата на Юнеско. Вълнуващо пътуване в земите на Месопотам с древната църква „Свети Никола”, в земите на Финия – политически център на древните Каони и гърци ( този район, както и в самата Саранда гръцкото население е повече от малцинство и региона е естествен център за всички гърци на територията на днешна Албания, предпочели да останат да живеят тук), пътуване покрай 25 километра дългата река Бистрица с води толкова бистри, че дори от автобуса виждате камъчетата по дъното й! Разглеждането ни започва от града – музей Гирокастра, чиято история, както и наименование са забулени в мистерията на многочислени легенди, които ще чуете по време на пътуването. Първи заселници тук преди две хиляди години са илирийското племе арги, които са и строители на крепостта, един от обектите на посещение в нашата разходка. В 16 век наличната крепост е допълнително укрепена от Янинския Бонапарт – Али паша, казват, че стените са й дебели цели три метра! Днес на територията на крепостта се намира военен музей, а самата крепост е сцена на провеждан на всеки пет години – международен фестивал на фолклорната музика на Балканите. Разходката ни продължава в стария град и местния базар с магазинчета, предлагащи сувенири, все тук е и църквата „Св. Сотир” и старата джамия. Ще посетим и етнографския музей, помещаващ се в къщата, в която е роден диктатора на Албания – Енвер Ходжа. Свободно време за покупки, самостоятелна разходка и възможност за обяд. На връщане за Ксамил ще посетим редкия природен феномен – Синьото око. Завръщане в хотела. Вечеря. Нощувка. 

6 ден: Ксамил – Химара – плаж Джале – Ксамил – 160 км. 
Закуска. Свободен ден за плаж в Ксамил. 
По желание и срещу доп. заплащане - целодневна екскурзия по Албанската Ривиера – БРЕГУ, както я наричат албанците. В 09:30 часа се отправяме на вълнуващо пътуване, което в разстоянието от 70 километра пропътувани по живописен и панорамен път, все покрай Йонийско море ще ни направи свидетели на дивни гледки. Пътят ни превежда покрай крепостта Porto Palermo, разположена на остров свързан със сушата с тесен провлак. Крепостта е строена през 1622 год. от Венецианците, после е притежание на Али паша – Янинският лъв, а турците мечтаят да я притежават, за да я използват за атаките си срещу остров Корфу. Кратка спирка и фотопауза при крепостта. Още под давлението на красивата гледка към крепостта идва ред и на красотите на скътаня плаж „Горещият плаж”, селцето Кепаро и триетажната кула на Али Паша изградена в селото, прилежащият му плаж и така до градчето Борш с най-дългата плажна полоса в Албания – цели 7 км.! Отбиваме се в Борш за чашка ароматно кафе на плажа, снимки и гладки снежно бели камъчета за Вашата колекция… Нашата основна цел обаче е удивителният плаж Джале в района на Химара, покрит с фин пясък, гален от изумрудено сини води. Плажът принадлежи на Химара – древно селище с история от 3500 год. Името си дължи на епископа, който го основава. В антични времена е столица на каоните, едно от четирите елинизирани илирийски племена. Многобройни са забележителностите на Химара, поделена днес на нова и стара Химара. Свободно време за плажни забавления, по желание обяд и в 15:30 часа отпътуване обратно за курорта Ксамил с попътна спирка за плаж и къпане на плажа Ламан. Вечеря. Нощувка. 

7 ден: Ксамил 
Закуска. Свободно време за плаж и разходки. 
По желание и срещу доп. заплащане - целодневна екскурзия до остров Корфу и двореца Ахилион. Завръщане в Ксамил привечер. Вечеря. Нощувка. 

8 ден: Ксамил – Янина – София 
Закуска. В 09:30 часа отпътуване за България. Пристигане в София късно вечерта. 

Hotel LUXURY 4* 
Хотелът можете да разгледате и тук: www.hotel-luxury.al 
Хотел LUXURY 4* е нов хотел и отвори врати през месец юни в Лято 2016.

Препоръчваме хотел LUXURY 4* на привържениците на съвършения лукс и удобствата на модерната техника... 


Хотел LUXURY 4* е единственият четиризвезден хотел в курорта Ксамил и напълно отговаря на категория 4*. Обзаведен е с много вкус, а собствениците правят всичко възможно да осигурят и поддържат висок стандарт на обслужване в целия комплекс: хотел и ресторант. 
Местоположение: хотелът е разположен в края на курорта Ксамил на около 200 м. след хотел Vila Park BUJARI 3 *. Разстояние до най-близкия плаж "ЛОРИ" - 100 м. до плаж "Парадайз" - 150 метра. Претенциозни туристи биха определили като неудобство факта, че хотелът е позициониран на хълм и свързващата го отсечка с крайбрежната улица е с не голям наклон, дълга е около 80 - 100 метра и е настлана с дребна бяла мозайка.В същото време същите туристи обаче ще останат доволни от компенсацията - прекрасната панорама, която се разкрива от хотела към целия курорт!

В хотела: рецепция, асансьор, ресторант и прекрасна градина към ресторанта.

Видове стаи: капацитет 34 помещения: двойни стаи изглед планина, Deluxe двойни стаи ( страничен изглед море), Premium Deluxe двойни стаи (директен изглед море), Premium Deluxe Suite (директен изглед море)

Ресторант: собствен ресторант на закрито с прилежаща прекрасна тераса с панорама към курорта. Предлага: богата закуска на блок маса, вечеря с 4-степенно меню за организираните от нас групи. Работи на свободна консумация на повече от приемливи цени.

Плаж: хотелът е на 100 м. от плаж "Лори" и на 150 м. от плаж "Парадайз". Плаж "Три острова" е на около 1, 500 м.

Безплатни услуги: безплатен безжичен интернет на територията на хотела

Платени услуги: румсървиз

Хранене: полупансион: закуска и вечеря

Пакетни цени за 7 нощувки с автобус на база закуска и вечеря: Дати

На турист в двойна стая

Трети възрастен

Дете 0-12.99 г.

26.05 – 02.06.18

630 лева

510 лева

435 лева

02.06.– 09.06.18

630 лева

510 лева

435 лева

09.06.– 16.06.18

630 лева

510 лева

435 лева

16.06. - 23.06.18

630 лева

510 лева

435 лева

23.06.– 30.06.18

630 лева

510 лева

435 лева

30.06.– 07.07.18

695 лева

565 лева

455 лева

07.07.– 14.07.18

695 лева

565 лева

455 лева

01.09.– 08.09.18

630 лева

510 лева

435 лева

08.09.– 15.09.18

630 лева

510 лева

435 лева

15.09.– 22.09.18

630 лева

510 лева

435 лева

22.09.– 29.09.18

630 лева

510 лева

435 лева


Доплащане за предпочитан изглед на стаята на турист за 7 дни: 
до 30 юни и през септември за страничен изглед море – 70 лева на турист за целия период

до 30 юни и през септември за директен изглед море – 140 лева на турист за целия период

до 30 юли за страничен изглед море – 140 лева на турист за целия период

до 30 юли за директен изглед море - 280 лева на турист за целия период
Hotel DIVO PALACE 3* 
Хотелът можете да разгледате и тук: http://ksamil.al/divo-palace-hotel/

Хотел DIVO PALACE 3* е построен през 2010 г.

Препоръчваме хотел Divo Palace 3* на тези туристи, които обичат да бъдат в центъра на курорта. 
Изберете хотел Divo Palace 3* ако искате да бъдете в центъра на курорта Ксамил! 
Divo Palace 3* е семеен хотел на три етажа, построен през 2010 год. Почти всички стаи са с изглед море - директен или страничен, а малкото оставащи стаи са с не по-малко красив изглед към езерото Бутринт. 
Хотел Divo Palace 3* получи заслужена оценка "ОТЛИЧЕН" от туристите в изминалото лято 2016 по всички критерии: гостоприемни и отзивчиви стопани , безукорна чистота и хигиена , вкусна кухня , централно разположение в курорта: на 100 м. от най-близък плаж, равно отдалечен от станалите, не малко плажове в курорта, разстояние само 100 м. до същинския център на курорта! 
Местоположение: хотелът е с перфектно местоположение: 100 метра до най-близък плаж и 100 метра до същински център на курорта Ксамил. Намирайки се в средата на курорта в хотел Диво Палас 3*, туристите са равно отдалечени от останалите не малко плажове на курорта Ксамил, разположени в ляво и дясно от хотела.

В хотела: триетажна сграда с прекрасна озеленена площ в красиво оформен двор с цветя. На разположение на гостите е ресторант с модерно обзаведена кухня и изкусна готвачка в лицето на собственичката на хотела

Стаи: 16 помещения - двойни стаи, тройни стаи, фамилни стаи - повечето с гледка към морето: странична и директна. Предимство на хотела е наличието на фамилни стаи, състоящи се от две преходни помещения отделени с врата. Ежедневно почистване и подреждане на стаята! Смяна на спално бельо на три дни, смяна на кърпите на два дни.

Удобства: разположен на централната крайбрежна улица, свързваща хотели и плажове в курота

Ресторант: собствен ресторант

Плаж: хотелът е на 100 м. от най-близкия плаж "Замъка" и на около 150 м. от най-харесвания плаж " ТРИ острова". Централното разположение на хотела е предимство за туристите да бъдат по средата измежду общо 12 плажа на курорта!

Безплатни услуги: безжичен интернет на територията на целия хотелХранене: полупансион: закуска и вечеря


Пакетни цени за 7 нощувки с автобус на база закуска и вечеря: Дати

На турист в двойна стая

Трети възрастен

Дете 0-11.99 г.

Фамилна стая*

26.05 – 02.06.18

580 лева

510 лева

415 лева

2099 лева

02.06.– 09.06.18

580 лева

510 лева

415 лева

2099 лева

09.06.– 16.06.18

580 лева

510 лева

415 лева

2099 лева

16.06.- 23.06.18

615 лева

580 лева

449 лева

2355 лева

23.06.– 30.06.18

615 лева

580 лева

449 лева

2355 лева

30.06.– 07.07.18

679 лева

599 лева

529 лева

2515 лева

07.07.– 14.07.18

679 лева

599 лева

529 лева

2515 лева

01.09.– 08.09.18

589 лева

550 лева

415 лева

2270 лева

08.09.– 15.09.18

589 лева

550 лева

415 лева

2270 лева

15.09.– 22.09.18

569 лева

499 лева

415 лева

2099 лева

22.09.– 29.09.18

569 лева

499 лева

415 лева

2099 лева

Фамилната стая се състои от 2 преходни стаи и цената е за 4 възрастни


Hotel ARDIANI 3* 
Хотелът можете да разгледате и тук: http://hotel-ardiani.ksamil.hotels-al.com/ 
Хотел ARDIANI 3* е построен 2010 г.

Препоръчваме хотел ARDIANI 3* на тези туристи, които обичат да бъдат в хотели централно разположени и на комуникативни места! 


Местоположение: хотелът е разположен на основната крайбрежна улица, пред симпатичен малък площад. В непосредствена близост е супермаркет и автобусна спирка. Най-близкия плаж е на 80 м. Разстояние до същинският площад на курорта Ксамил около 1 км.

В хотела: сграда на два етажа и разполага с прекрасен и обширен ресторант. В момента на публикуване на офертата (януари 2017) в хотела протича реновация, изразяваща се в подмяна на: входни врати, мебели и санитарен фаянс.

Стаи: 14 стаи, от които 6 тройни стаи, разположени на два етажа. Стаите са застроени по дължината на сградата и всички предлагат страничен изглед море. Всяка стая разполага с телевизор със сателитни програми, баня, тоалетна и балкон.

Ресторант: прекрасен и обширен ресторант с професионален екип от готвачи и сервитьори! Ресторантът е с прекрасна панорамна тераса към морето и професионална пещ на дърва за приготвяне на пици.

Плаж: най-близкият плаж до хотел Ардиани е на 80 м. Пешеходна крайбрежна алея скъсява разстоянието до красивите плажове: "ГУВАТ" на около 200 м. до плаж "ТРИ острова" около 350 - 400 м.

Безплатни услуги: безжичен интернет на територията на ресторанта и хотела.

Хранене: полупансион: закуска и вечеря

Пакетни цени за 7 нощувки с автобус на база закуска и вечеря: 

Дати

На турист в двойна стая

Трети възрастен

Дете 0-11.99 г.

Единична стая

26.05 – 02.06.18

595 лева

510 лева

469 лева

775 лева

02.06.– 09.06.18

595 лева

510 лева

469 лева

775 лева

09.06.– 16.06.18

595 лева

510 лева

469 лева

775 лева

16.06.- 23.06.18

635 лева

585 лева

485 лева
23.06.– 30.06.18

635 лева

585 лева

485 лева
30.06.– 07.07.18

698 лева

599 лева

529 лева
07.07.– 14.07.18

698 лева

599 лева

529 лева
01.09.– 08.09.18

599 лева

540 лева

469 лева
08.09.– 15.09.18

599 лева

565 лева

469 лева
15.09.– 22.09.18

569 лева

525 лева

455 лева

775 лева

22.09.– 29.09.18

569 лева

525 лева

455 лева

775 лева


Пакетните цени за всички посочени хотели включват: 

Транспорт с лицензиран автобус за международни превози

7 нощувки със закуски в избрания хотел (само в хотелите: Диво палас и Лъкшъри закуската е на блок маса)

6 стандартни вечери по меню в ресторантите на хотелите: 4-степенно меню включващо: салата, предястие, основно ястие по избор от две предложени, десерт и вода по време на вечерите

Посещение в Янина – столицата на ЕПИР

Водач от агенцията по време на целия престой
Пакетните цени НЕ включват: 

Медицинска застраховка помощ при пътуване в Чужбина в ЗК „Уника”: при лимит 5000 евро до 65 г. - 7 лв.; над 65 г. до 70 г. - 14 лв.

Доплащане за ползване на двойна седалка от 1 турист – 70 лева

Трансфер до Саранда – 5 евро на турист, осъществява се при мин. 20 души

Трансфер до античен и средновековен Бутринт – 10 евро на турист (вкл. входен билет) при мин. 20 души

Еднодневна екскурзия до Гирокастра и Синьото око – 25 евро (не вкл. входни такси) при минимум 20 туриста

Еднодневна обзорна екскурзия Албанска Ривиера с плажуване на плажове: Джале и Ламан – 25 евро при мин. 20 души

Албанска фолклорна вечер в замъка „Лекуръси” в Саранда – 30 евро на човек при мин. 30 души

Екскурзия до остров Корфу с разглеждане на града и посещение на двореца Ахилион с местен екскурзовод – 70 евро при мин. 30 души

За пътуващи със собствен транспорт – отстъпка от цената – 70 лева!

Пътуващите със собствен транспорт се възползват от допълнителните екскурзии,

само ако има места в автобуса! Необходими документи: 
Лична карта или задграничен паспорт

За непълнолетни – нотариално заверена декларация от непътуващия родител/ите в 2 екземпляра оригинал и ксеро копие.

Няма визови, санитарни или други специфични изисквания за посещаваните по маршрута страни.


Начин и срок на заплащане: 
Депозит - при записване 30 %

Доплащане - 20 дни преди отпътуване
Полезна информация: 
Валута: 1 лев = 70,42 Албански леки

Часово време: България 12:00 часа – Албания 11:00 часа
Общи условия: 

Няма визови, санитарни или други специфични изисквания за посещаваните по маршрута страни.

Пътуването се осъществява при минимум 35 плащащи.

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи – 7 дни преди датата на тръгване.

Агенцията си запазва правото на промени в последователността на програмата!

Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка Отмяна на пътуване, покриваща загубите в случай, че са възпрепятствани да пътуват.Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa. 

Полезна информация за САРАНДА и живописните му и уникални околности: 

Саранада е градът на слънцето, което цели 300 дни в годината „не снема очи” от курорта, сякаш на свой ред е запленено от това райско място! 
Курорта е със субтропичен средиземноморски климат и се характеризира с дълго, топло и сухо лято. Цели шест месеца в годината (от май до октомври) са с типичен летен характер и средни дневни температури надвишаващи 23 градуса! Есента тук е кратка с променливо и меко време и обхваща реално само един месец – ноември, който бележи границата между лято и зима. Зимата пък е хладна и не много студена с температури от 16 до 17 градуса и властва от декември до март. Пролетта започва от втората половина на март до края на април, когато отстъпва място на благословеното лято. Именно климатът е една от причините това място да е любимо на туристите, които определят Саранда като Тропическият рай на Европа. 
Саранда привлича и със забележителностите си, резултат от богатата му хилядолетна история, привлича и с природата си щедро дарила Саранда с кътчета като: КСАМИЛ с приказните четири островчета, прекрасни плажове като: плажа на Чайката и плажа на Огледалото, а феномена „Синьо око” е просто уникален.. 
Намирайки се в Саранда няма да Ви липсват: нито гръцката салата, нито познатите от гръцката кухня блюда с морски дарове: „миди саганаки”, калмари, октоподи и риби безброй.. и на какви цени само.. започват от 2 евро и стигат най-много до 8 евро за ястие!!!! 
Елате, с нас в магичният тропически рай на Саранда и ще разберете нашето вдъхновение, резултат от детайлно проучената от нас Саранда и околности, изготвяйки тази програма! 

КСАМИЛ – Тропическият РАЙ на Европа 
Саранда наричат градът на слънцето, а Ксамил всички единодушно определят като тропическият РАЙ на Европа! Природата е дарила Албания с едно истинско малко райско кътче, извайвайки го на тесен полуостров, обграждайки го от една страна с морето, а от друга с водите на езерото Бутринт. И за да бъде пълно усещането за рай на земята, добавила щедро и четири на брой малки островчета, пълни с живот: пищна зеленина и птича песен, наречени от местните: Близнаците, Смарагдовият, Каменният и Малкият остров. 
Силно нарязаната крайбрежна ивица естествено оформила цяла една дълга броеница от малки заливчета със смарагдов цвят на морето, контрастиращ с ослепително бял и ситен като брашно пясък. Общо на брой плажовете са 12 разположени по протежението на може би 4-5 км. дълга брегова ивица. Приятна пешеходна алея настлана с красиви плочки опасва плажовете от край до край. 
Край малките плажчета са налични плажни барове, които предлагат шезлонги и чадъри, можете да плажувате и на островчетата, до някои от тях се стига с плуване, а можете да отидете и с лодка или водно колело. На островчетата също има плажен бар, предлагащ шезлонги и чадъри, напитки и храна. 
Крайбрежното селище е възникнало през 1966 год. и имало само няколко къщи и разбира се резиденция на диктатора Енвер Ходжа. Тласък в развитието си Ксамил получава от 1991 год. насам и все повече хора се заселвали тук – днес, Ксамил наброява 3000 жители. Ксамил е част от Национален парк Бутринт и по тази причина строго се съблюдава строителството тук, като през 2010 год. над 200 постройки са били разрушени от властите като незаконно построени! 
Инфраструктурата се изразява в две основни асфалтирани улици, а останалите са все още само с чакъл, но всичко това туристите дори не споменават във възторжените си писания и явно великодушно са простили липсата на достатъчно асфалт, омаяни от красотата на мястото, което е все още почти диво. 
Местните жители са приятелски настроени и гостоприемни и са предимно с гръцки корени, оттук и името на селището Ксамил от гръцката дума Ексамиля (разстояние шест мили) , имайки предвид разстоянието до остров Корфу. 
Други търсят значението на името в глагола - говоря (от гр. Милао, ксамилао) може би защото тук говори Природата, а посетителя онемява, запленен от тази красота… 
Елате, вижте и се убедете сами! 

ГИРОКАСТРА, каменният град с хилядата стъпала – град – музей под защитата на Юнеско 
Гирокастра е разположен само на 55 км. от Саранда в красивата долина на река Дрин. Предлагаме Ви да посетите с нас този уникален албански град – музей, запазил облика си на град от 17 век със своите уникални стари къщи - кули. Типичен пример за такава къща – кула е къщата – музей Zekate, изградена с висока основа от камък и дървена част с помещения за живеене. Бойници заплашително надничат от стените на къщата, готови да сразят всеки дръзнал да нападне стопаните.. 
Историята за възникването на града, както и произхода на името му са забулени в мистиката на многочислени увлекателни легенди, които ще чуете по време на пътуването. Първите заселници тук са илирийското племе арги, които са и строителите на крепостта над града. В 16 век тази крепост е укрепена от Янинския лъв - Али паша, чието родно място Тепелене е съвсем наблизо. Казват, че дебелината на стените в крепостта е цели три метра! Това е една от причините тази крепост да бъде превърната в затвор от цар Зог през 1930 год. просъществувала като затвор до 1960 год. На територията на крепостта днес се помещава Национален музей на артилерията, в който е експонирано въоръжение на албанската армия от годината на независимостта 1912 год. до края на втората световна война. Музеят е отворен през 1971 год. в чест на партизаните, които се борили срещу окупацията на италианци и немци в периода от 1939 до 1944 год. 
Крепостта е и част от културния живот на Гирокастра, тук през 1980 год е изградена сцена, на която всеки 5 години се провежда фолклорен фестивал на страните от Балканския полуостров, поставят се и други културни събития в града ежегодно. 
Следва разходка в стария град и старият базар, откъдето никой не си тръгва с празни ръце и без покупка.. Тук в района на стария базар е Етнографският музей, който се помещава в родната къща на албанският комунистически диктатор Енвер Ходжа (1944-1985 г.), тук е и църквата „Св.Сотир” наричана още старата Митрополия.. Свободно време, за самостоятелна разходка, покупки и възможност по желание за обяд или освежителна напитка в някой от местните заведения. 

СИНЬОТО ОКО, природен феномен – един от 18-те извора, даващи началото на река Бистрица 
На разстояние 25 км. от Саранда и в близост до традиционното селце Мусина в смесена гора от бадеми, орехи, череши, борове и ели на 117 метра височина – 18 извора са намерили път към повърхността от дълбоките земни недра. Сред тези извори се откроява един с неземна красота – фантастичният извор „Синьо око” – истински геологичен феномен. Заради кръглата си форма, наситения син цвят в центъра и светло син в периферията, извора наподобява човешкото око, оттук и името, с което е известен. Никому не е известна точната дълбочина на извора. Водолазите, опитали се да достигнат дъното му, успели да достигнат само до 45 м. дълбочина защото налягането на водата винаги ги изтласква обратно! Извора изтласква 6 кубика вода в секунда, която е с температура 13 градуса. Можете да пробвате да хвърлите камък в центъра на извора и не след дълго ще извора ще ви върне камъка обратно на повърхността! Вярва се, че водата в изворите е филтрация на вода от долината на река Дрин. Всички тези 18 извора захранват река Бистрица, която е дълга 26 километра и посредством изградения изкуствен канал Вивари при Бутринт през 1958 год. се влива в Йонийско море. В района на извора изобилства от диви животни: лисици, диви кокошки, влечуги и белки. В това малко съкровище на Месопотам, изпълнено с мир и красота, всеки посетител получава зареждащата енергия на Природата. 
Туроператорът е сключил застраховка „Отговорност на туроператора” по смисъла на чл. 97, ал.1 от Закона за туризма в ЗД „Евроинс “ АД и номерът на застрахователната полица е № 03700100001305/ 23.11.2017 г.9000 Varna, 54 Osmi Primorski polk Blvd., Tel: +359 52 600 225, tourism@vectratravel.com

1612 Sofia, 99 Vitosha Blvd., Tel: +359 2 408 30 30, tourism.sofia@vectratravel.com7000 Rousse, 2 Tzar Ferdinand Blvd., Tel. +359 82 54 90 90, tourism.rousse@vectratravel.com


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница