Програма daphne III нa Eвропейски съюз зловредни и унизителни практикиДата22.01.2019
Размер58 Kb.Финансиран от ЕС

Проект: „Всичко за безопастността”, Реф. No: JUST/2013/DAP/AG/5539,

финансиран от Програма DAPHNE III нa Eвропейски съюз
ЗЛОВРЕДНИ И УНИЗИТЕЛНИ ПРАКТИКИ

(Престъпления в името на честта)


Престъпления в името на честта са престъпления, които описват насилие, извършено в рамките на разширеното семейство; които са мотивирани от изпитваната нужда да се възстанови в рамките на общността „честта”, която се предполага, че е била загубена поради конкретно поведение. Повечето жертви или потенциални такива на престъпления в името на честта са жени или момичета от малцинствен произход(роми, кюрди, турци, афганистанци, иранци, бежанци и др ). Млади момичета и жени, които никога не са имали възможност да развият своята индивидуалност, икономическа независимост, отказани са им основните човешки права.Жените и момичетата могат да „загубят своята чест чрез изразяване на независимост”, особено ако това се случва, когато загубят своята девственост.
Една жена или момиче се смята, че е „извършила престъпление в името на честта” ако:

  • откаже или се възпротиви на един уреден брак;

  • започне връзка с мъж, който не е от общността на момичето;

  • загуба на девствеността, която не е „одобрена” от общността, в която момичето живее;

  • бременност, която не е „одобрена” от общността, в която момичето живее;

  • домашно насилие и неглижиране;

  • опит за развод и напускане на общността;

  • и др.

Някои семейства могат да решат да „поправят стореното” и да проявят насилие без това да се смята, че е насилие в тяхната култура само, за да запазят честта на семейството си. Важно е страховете на жертвите на този тип зловредни практики или потенциалните такива да бъдат взети сериозно.Жертвите на престъпления в името на честта са по-склонни да подценяват рисковете за безопасността си отколкото да ги преувеличават и дори "престъплението" да изглежда тривиално, трябва да се обърне сериозно внимание от специалистите. Жените и момичета, които са били жертви на престъпления на основание „чест”, може да са имали негативен опит с властите като полиция, прокуратура и да се страхуват да се обърнат към тях за помощ. Важно е , когато има потенциална жертва на подобен тип зловредна практика да се подходи към нея с разбиране и да се действа според нейната култура, разбирания и капацитет.


Важно е да се оцени риска за потенциална опасността за такъв тип зловредна практика и да се мисли, че е възможно цялото семейство да участва в насилието. Често в този тип престъпления участва цялото семейство, а не само мъжът . Жените от семейството също могат да играят ключова роля .

Финансиран от ЕС

Проект: „Всичко за безопастността”, Реф. No: JUST/2013/DAP/AG/5539,

финансиран от Програма DAPHNE III нa Eвропейски съюз

Трудностите, които често възникват по време на извършване на подкрепа за тези жени, жертви или потенциални жертви на престъпления в името на честта е заучената безпомощност на клиентите, липсата на мотивация и активност от тяхна страна.

Това е типично за жертвите на зловредни практики като домашното насилие.Трудностите са свързани с чувството на клиентите за безнадеждност, безпомощност и неспособност за контролиране на собствената си съдба, което затруднява в голяма степен социалната и психологическа работа с тях.

Често се наблюдава и липса на ресурс за справяне и капацитет на този тип клиенти, тъй като общностите, от която те произлизат, не ги подкрепят да бъдат самостоятелни и те са научени да разчитат изцяло на тях. Те очакват, че някой друг освен тях е отговорен за техния живот и не разпознават като една възможност за излизане от тежката, житейска ситуация това да се активни.Ето защо насоките, по които може да се работи с жени, жертви на зловредни практики, в частност престъпления, извършени в името на честта като домашно насилие или ранни бракове е жертвата или потенциалната такава да бъдат максимално овластена и подкрепена да излезе от насилствената среда и да започне да се интегрира в обществото извън общността, от която произлиза и в която е живеела.
Каталог: wp-content -> uploads -> 2016
2016 -> Цдг №3 „Пролет Списък на приетите деца
2016 -> Българска федерация по тенис на маса „В”-1” рг мъже – Югоизточна България мъже временно класиране
2016 -> Национален кръг на олимпиадата по физика 05. 04. 2016 г., гр. Ловеч Възрастова група клас
2016 -> Българска федерация по тенис на маса „А” рг мъже – Южна България мъже временно класиране
2016 -> Конкурс за изписване на великденски яйце по традиционната техника съвместно с одк велинград 27 април
2016 -> Министерство на образованието и науката регионален инспекторат по образованието – софия-град


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница